LANDSKABSFOTOGRAFERING

De bedste begynderobjektiver til landskabsfotografering

Fra brede, vidtstrakte udsigter til naturskønne detaljer tæt på: Der er et omkostningseffektivt objektiv med fast brændvidde eller zoomobjektiv, der passer til ethvert landskabsscenarie.
En træbro over en sø omgivet af bjerge. Skyerne ovenover reflekteres på søens overflade.

Flotte landskabsudsigter kan være betagende smukke. Men de mister ofte noget i gengivelsen mellem, hvad øjet kan se, og hvad der optages i kameraet. Der er to hovedårsager til dette. For det første har menneskets syn en vandret synsvinkel på ca. 210 grader. Derimod kan et standardzoomobjektiv på 24-105mm på et fullframe-kamera kun strække sig til 74 grader. For det andet giver dine øjne dig en 3D-visning af ethvert landskab, mens et fotografisk billede er todimensionelt.

Den gode nyhed er, at med det rigtige valg af objektiv og den rigtige fotografiske teknik kan du nemt kompensere for begge disse problemer. Som noget endnu bedre tilbyder Canon en række budgetvenlige objektiver med fast brændvidde og zoomobjektiver, der leverer fremragende ydeevne og billedkvalitet. Lad os se nærmere på det, hvor vi begynder med, hvordan dit kamera påvirker dit objektivvalg.

APS-C vs. fullframe til landskabsfotografering

En panoramaudsigt over en by på en solskinsdag. I forgrunden og baggrunden kan der ses flere store spir.

Udvalgte EOS R-systemkameraer, f.eks. Canon EOS R7 og EOS R10, har en panoramaoptagelsesfunktion, der opretter 'hæftede' panoramabilleder i kameraet. På EOS R7 forbedres denne funktion yderligere af funktionen til automatisk nivellering, som bruger kameraets indbyggede billedstabilisering (IBIS) til automatisk at nivellere horisonter. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45mm, 1/500 sek., f/7,1 og ISO100.

Det kamera, du bruger til at fotografere landskaber, vil påvirke de objektivvalg, du foretager, så lad os først se på forskellene mellem fullframe- og APS-C-kameraer til landskabsfotografering. For et givet antal Megapixel har fullframe-kameraer større "photosites", der svarer til individuelle pixel. Med fullframe-kameraer som Canon EOS RP og Canon EOS R6 kan du forvente et større dynamikområde til at bevare detaljer i kraftige højlys og mørke skygger. En anden bonus er en reduktion af billedstøj, sammen med en bedre bevarelse af fine detaljer, hvis du har brug for at øge din ISO-indstilling under forhold med svagt lys.

APS-C-kameraer som f.eks. Canon EOS R10 har en beskæringsfaktor på 1,6x, som for enhver "effektiv" versus faktisk brændvidde giver en større dybdeskarphed. Dette kan være nyttigt til at holde forgrunds- og baggrundsområder lige skarpe i landskabsbilleder. Et godt tip til at udvide dybdeskarpheden med ethvert kamera er at fokusere på et punkt ca. en tredjedel af vejen ind i det landskabsområde, der er dækket af billedrammen. Canon Photo Companion-appen indeholder en beregner til dybdeskarphed og hyperfokal afstand, der kan hjælpe dig med at sikre, at mere af dit billede forbliver skarpt.

En smuk bugt optaget i svagt lys. Billedet belyses af horisontens glød og er indrammet af silhuetter af træer.

Et klassisk vidvinkelobjektiv som det lille, men mægtige Canon RF 16mm F2.8 STM, der kun vejer 165 g, er ideelt til skarpe, klare landskabsudsigter i vidvinkel. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 20 sek., f/11 og ISO200.

Optaget opad ind i trækronerne, høje, smalle træstammer leder øjet mod det grønne løv ovenfor.

Vidvinkelobjektiver giver dig mulighed for at fange hele bredden af en smuk scene, men ikke alle optagelser kræver et bredt synsfelt. Nogle gange kan det være interessant at se, hvordan landskabet udvider sig opad på en scene. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv ved 24mm, 1/40 sek., f/16 og ISO800.

Hvilken type objektiv er bedst til landskabsbilleder?

Hvis du vil have klassiske vidtstrakte landskabsbilleder, der fanger et bredt udsnit af udsigten, en stor dramatisk himmel og refleksioner i søer, skal du bruge et vidvinkelobjektiv, der giver dig mulighed for at få plads til mere i billedet for at skabe interesse og drama.

Vidvinkelobjektiver er dog ikke det eneste valg til at fotografere landskaber. Nogle gange betaler det sig at være selektiv og lave din komposition omkring et relativt lille område. Et standardzoomobjektiv som f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan være alt, hvad du har brug for i disse situationer. I den korte ende af det meget alsidige zoomområde kan du stadig passe ind i en hel del af landskabet.

Det kan være svært at vælge mellem et zoomobjektiv eller et objektiv med fast brændvidde til at fotografere landskaber. Begge har meget at tilbyde. Når du tager billeder af landskaber, kan alt fra vægge, hegn og hække til klippekanter, floder og søer blokere din vej, og vanskeligt terræn kan stoppe dig i dine spor. Muligheden for at kompensere for en kompromitteret optageposition med et enkelt drej på en zoomring kan være uvurderlig.

Som de fleste andre ting er "zoom versus fast brændvidde" dog ikke en ensidig diskussion. Mange professionelle landskabsfotografer foretrækker at optage med objektiver med fast brændvidde. Den faste brændvidde kan virkelig hjælpe dig med at fokusere på kompositionen og bevæge dig rundt for at få den perfekte placering, hvor forgrunds-, mellemgrunds- og baggrundselementer fungerer bedst sammen. Hvis du skifter position oftere, får du også en bonus ved at opdage nye udsigter til optagelse og forskellige måder at optage dem på.

Landskabsbillede taget fra oven af en smuk bugt omgivet af grønt løv og turkisblåt vand.

Med et kompakt og let objektiv som f.eks. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM vil du opdage, at du kan vandre eller klatre til områder, der ellers ville være utilgængelige, og opdage endnu mere magiske optagelsesmuligheder – f.eks. dette imponerende strandbillede. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/200 sek., f/11 og ISO100.

Størrelse og vægt er vigtige, når du vælger et landskabsobjektiv. Alle valgmulighederne i denne vejledning har et imponerende kompakt og let design. Du kan tage afsted ud på en dags landskabsfotografering med et kamerahus og kun et eller to af disse objektiver i en lille taske og ikke føle dig tynget ned.

En anden ting, der hjælper med at holde vægten nede, er, at du ikke har brug for et stativ, der ofte betragtes som vigtigt i konventionel landskabsfotografering. De fleste af vores udvalgte objektiver omfatter meget effektiv optisk IS, hvis ydeevne forstærkes yderligere, når det arbejder sammen med IBIS i kameraer som f.eks. Canon EOS R6. Du vil opdage, at du kan optage håndholdt, selv i den "blå time" i tusmørke, og stadig få skarpe billeder.

Bedste begynderobjektiv til landskabsfotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Et landskabsbillede af en lille by, der er bygget ind i siden af en bakke. Havet og himlen, der begge er levende blå, kan ses i baggrunden.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har et stort zoomområde i en lille konstruktion og har 5-stops optisk IS og en fokuserings-/kontrolring, som du kan tildele forskellige funktioner til, f.eks. eksponeringskompensation i autofokus-metode. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/320 sek., f/11 og ISO100.

En lille blomsterbutik på en spansk gade. Uden for butikken er der udstillet flere buketter.

Ved at optage i den bredere ende af Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM's zoomområde kan du fange alle detaljerne i dette farverige bylandskab, når du ikke kan træde længere tilbage. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 26mm, 1/125 sek., f/6,3 og ISO100.

Fra episke udsigter til bittesmå detaljer og alt derimellem, et universalobjektiv som f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM giver dig mulighed for at se hele historien. Den har et vidvinkelpotentiale med den korteste brændvidde. Ved standardbrændvidder på ca. 35-50mm får du et meget naturligt perspektiv, der giver en god fornemmelse af plads, afstand og forholdet mellem forgrunds- og baggrundsområder. I den lange ende af zoomområdet har telefotobrændvidder effekten af at komprimere perspektivet, så forgrunds- og baggrundsområderne fremstår tættere på hinanden. Det er det modsatte af den effekt, du får med et vidvinkelobjektiv, og det kan give et interessant, alternativt twist til kreativ landskabsfotografering.

Det bedste vidvinkelobjektiv på begynderniveau til landskaber: Canon RF 16mm F2.8 STM

Bølger bryder på kystlinjen, mens solen går ned i baggrunden. Lyset har skabt en glorie-effekt rundt om solen, som ligger mellem den silhuetbelagte kyst.

Den enorme betragtningsvinkel i Canon RF 16mm F2.8 STM giver en øjeblikkelig wow-faktor, så snart du sætter dit øje i kameraets søger, og hele perspektivet i landskabsfotografering kan bogstaveligt talt ændre sig. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/400 sek., f/11 og ISO200.

En lille båd, der er oplyst af den glødende sol i baggrunden, på et roligt vandområde. Kystlinjen i forgrunden fører betragterens øje rundt om rammen, som strækker sig ind i horisonten.

Stier, floder, træer og andre objekter, der løber fra forgrund til baggrund, f.eks. silhuetkysten i dette billede, kan hjælpe med at føre en seer gennem billedet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/11 og ISO200.

Med ultravidvinkelobjektivet Canon RF 16mm F2.8 STM får du en helt nyt udsyn på landskaber, da optagelse ved 16mm øger synsvinklen fra 84 til lidt over 108 grader, hvilket er en kæmpe forskel i praksis.

Den store betragtningsvinkel gør underværker for landskabsfotografering, og korrektionen i kameraet giver resultater uden forvrængning. Det har også en nyttig 25,6mm effektiv brændvidde, når det bruges sammen med Canon EOS R10, som har en sensor i APS-C-format.

Vidvinkelobjektiver kan fange vidtstrakte landskaber, men de overdriver også perspektiveffekten, hvor alt bortset fra områder med tæt forgrund ser ud til at vige hurtigt tilbage ud i baggrunden. For at give et 3D-udseende til landskabsbilleder med vidvinkel fungerer det ofte bedst at udvælge nogle objekter af interesse i forgrunden, som vil hjælpe med at føre betragterens øje ind i billedet.

Det mest alsidige vidvinkelzoomobjektiv til landskaber: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

En lang eksponering af oplyste åkandeblade med blomster, der er taget med objektivets billedstabilisering slået fra, hvor lyset ser sløret ud.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM drager fordel af 5,5-stops billedstabilisering til håndholdt optagelse. Dette billede, der er optaget ved svagt lys, blev taget med billedstabiliseringen slået fra. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 15mm, 1/5 sek., f/8 og ISO400.

En lang eksponering af oplyste åkandeblade og blomster, der er taget med objektivets billedstabilisering slået til, hvor lyset ser skarpt ud.

Du kan tydeligt se forskellen i billedklarhed, når optisk billedstabilisering er slået til. Objektivets billedstabilisering arbejder sammen med IBIS i EOS R6 for at forbedre resultaterne endnu mere. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 15mm, 1/5 sek., f/8 og ISO400.

Der er intet, der kan slå et vidvinkelzoomobjektiv som Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM inden for alsidighed på et spejlløst fullframe-kamera. I modsætning til mange vidvinkelzoomobjektiver er dette objektiv forfriskende kompakt og let og vejer kun 390 g, og det leverer et perfekt udvalg af brændvidder til landskabsfotografering. Ud over at give dig en forbløffende bred maksimal betragtningsvinkel har det en 0,52x makrofunktion til nærbilleder og 5,5-stops billedstabilisering, der sikrer skarpe håndholdte optagelser selv i svagt lys.

For digitale APS-C-spejlreflekskameraer er Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM et tilsvarende perfekt match, og hvis du er ny inden for spejlløs fotografering, kan du stadig bruge dette objektiv på kameraer som Canon EOS R10 via en Canon EF-EOS R-objektivadapter.

Objektiver med fast brændvidde til kreativ landskabsfotografering: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

En eng med vilde hvide blomster, der er gule i midten. Bjerge og en sø kan ses i det fjerne.

Fra vidvinkeloptagelser til ekstreme næroptagelser af små detaljer i et landskab: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tager alt med sig og er utrolig alsidigt for et objektiv med fast brændvidde. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek., f/11 og ISO100.

Et nærbillede af flere hvide og gule blomster, der vokser i naturen. Blomsterne i forgrunden er i fokus, mens de bagvedliggende er slørede.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM giver 0,5x makroforstørrelse ved den korteste fokusafstand (14 cm) og gengiver små objekter i halv størrelse på billedsensoren, mens 5-trins IS reducerer risikoen for kamerarystelser. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1000 sek., f/4 og ISO100.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kombinerer en nyttig betragtningsvinkel med en hurtig f/1.8-blænde. Dette kan hjælpe med at bevare hurtige lukkertider, selv ved svagt lys, hvis du vil fastfryse bevægelser af løv og andre landskabselementer, der blæser rundt i brisen.

Den hurtige blænde kombineres også godt med objektivets meget korte mindste fokuseringsafstand for at give en tæt dybdeskarphed. Dette kan være fantastisk til optagelse af små motiver af interesse i et landskab og isolering af dem mod en sløret baggrund, samtidig med at alle naturens smukke farver bevares i den overordnede scene.

Hvis du ønsker en mere moderat betragtningsvinkel med de samme fordele, behøver du ikke lede længere end Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Med et helt naturligt perspektiv ved landskabsoptagelse er det særligt effektivt til ekstreme næroptagelser, når du optager håndholdt, da du kan drage fordel af objektivets 0,5x makroforstørrelsesfaktor. Den hurtige f/1.8-blænde giver dig også en tæt dybdeskarphed ved næroptagelser, så du effektivt kan sløre baggrunden.

Den spektakulære skønhed og dramaet i et vidunderligt landskab har meget at byde på for enhver fotograf. Med de(t) rigtige Canon-kamera og objektiver kan du fange det i al dets pragt.

Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R8

  Gå et niveau op til fullframe-fotografering og -video, og virkeliggør dine kreative ambitioner.
 • RF-objektiver

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Et lille og smukt letvægtsobjektiv i RF-serien med 24-50mm zoom, som du kan bruge hver dag til rejser, landskaber og meget mere.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og prismæssigt overkommeligt 16mm fullframe-objektiv til EOS R-serien, designet til vloggere og kreative content creators.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
 • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Et kompakt og let RF 15mm zoomobjektiv, der er perfekt til rejser, herunder bylandskaber, landskaber, arkitektur og vlogging på farten.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle hverdagsobjektiv til spejlløse fullframe-entusiaster. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er let, kompakt og parat til at tage dine billeder til det næste niveau.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R6

  Uanset hvad du optager, kan du med EOS R6 være kreativ på måder, du aldrig havde troet var muligt.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • Relaterede artikler

 • En kvindelig fotograf står på klipper i lavt vand og fotograferer en sø omgivet af bjerge.

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  Udfordring med objektiver til landskabsfotografering

  Fotografen Verity Milligan deler sin oplevelse med at tage kreative landskabsfotos med to lette objektiver.

 • Et landskabsbillede af et træ på siden af en bakke foran en lilla himmel.

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  De bedste tips til landskaber

  Opdag optagelsesteknikkerne, der kan hjælpe dig med at tage dine landskabsfotos til det næste niveau.

 • En landskabsfotograf kigger gennem søgeren på et Canon EOS RP for at tage et billede af kuperede marker.

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  Sådan fotograferer du landskaber håndholdt

  Lær, hvordan du kan fange betagende landskaber uden stativ.

 • Et før- og efterbillede af et sumpet landskab, uredigeret til venstre og i sort/hvid til højre.

  GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

  Sådan redigeres landskabsbilleder til print

  Redigeringsteknikker, der gør dine naturbilleder til kunstværker