REJSER

Sådan finder du din kant med gade- og rejsefotografering

Den professionelle fotograf Pro Martin Bissig valgte at tage et Canon EOS R10 med på en tur til Sri Lanka. Her afslører han fordelene ved at rejse let, og hvordan man fanger de øjeblikke, der er værd at huske.
Fotograf Martin Bissig læner sig ud af et tog, der er stoppet for at tage passagerer med ved en viadukt i Sri Lanka. I hånden har han et Canon EOS R10, og bag ham er en bakke med små træhuse på. Fotograferet af Monika Bissig med et Canon EOS R7. 

Når man allerede har to professionelle kameraer af høj kvalitet og et væld af objektiver med fast brændvidde, kan det overraske nogle, at man vælger et andet kit til en rejse, men for den professionelle fotograf og Canon-ambassadør Martin Bissig var det det oplagte valg. Kamerateknologien udvikler sig hele tiden, så hvis du tager dig tid til at prøve forskellige modeller, kan du blive bekendt med nye funktioner, der enten kan hjælpe dig med at få en god start, hvis du er nybegynder, eller – i Martins tilfælde – give dig nye værktøjer, du kan arbejde med som professionel.

Med en månedlang rejse til Sri Lanka har Martin undersøgt sine udstyrsløsninger omhyggeligt og besluttet at prøve Canon EOS R10 med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet. Han valgte APS-C EOS R10 for dets lille størrelse, lette hus og imponerende burst-optagelse – og han var glad for resultaterne. "Jeg har fanget en masse øjeblikke på EOS R10, som jeg ikke ville have fanget på mine større kameraer, fordi jeg bare ikke ville have taget dem med mig," forklarer han.

Her deler Martin fotos fra turen sammen med gode råd om, hvordan du tager professionelle billeder fra dine egne eventyr med hjem.

Ser livet på en anden måde

Næroptagelse af bare fødder ved siden af små bunker grøntsager, herunder gulerødder og pralbønner, ved en srilankansk markedsbod. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10.

"Når jeg har et kamera i hånden, åbnes mine øjne for detaljer, som jeg ikke ville se, hvis jeg bare kiggede rundt," siger Martin. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 50mm (80mm-ækvivalent på et fullframe-kamera), 1/80 sek., f/5.6 og ISO640. © Martin Bissig

Martin blev først interesseret i at fotografere som barn i Schweiz, hvor han så sin far fremkalde billeder i det mørkekammer, der var installeret i familiens hjem. Hans billeder blev trykt i en avis, da han kun var 13, og han er nu en af de mest offentliggjorte actionsportsfotografer i Europa.

Selv om Martin har skabt sig et navn inden for mountainbike-verdenen, ved han, at de færdigheder, som man har lært inden for et hvilket som helst område af fotografering, kan overføres til andre. Rejsemuligheder giver ham frihed til at praktisere nye teknikker og afprøve forskellige kameraer og objektiver, uden at det er nødvendigt at have deadlines, der skal overholdes, og kunder, der skal gøres tilfredse.

"Jeg elsker rejser og eventyr, så jeg prøver at arbejde med det i alt, hvad jeg gør," siger han. "Mit kommercielle arbejde er fokuseret på udendørs sport, og når jeg ikke arbejder, forsøger jeg at tage på mindst to ekspeditioner om året. Nogle gange vil billeder fra disse ture blive offentliggjort af magasiner, men jeg forsøger at adskille det så meget som muligt fra mit almindelige arbejde."

Rejser giver også Martin mulighed for at udnytte de åndelige fordele ved fotografering. "Fotografering gør mig mere nærværende," forklarer han. "For eksempel ville jeg måske ikke have set fyren, der står barfodet mellem grøntsagerne på markedet, hvis jeg ikke havde tænkt på at skabe en interessant komposition. Når jeg nærmer mig detaljerne, bliver jeg mere opmærksom på alle de interessante ting, der sker omkring mig."

Læring gennem erfaring

En ung pige, der er fotograferet gennem en spejlet buegang, går forbi en enkeltdækkerbus, der er malet i levende pink, gul, hvid og rød, med scenen reflekteret til venstre for rammen. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10.

Fotografier, der er taget under rejser, har forbedret Martins evne til at tænke hurtigt. "I årenes løb har jeg udviklet tilliden og roen til at se visse ting, som andre måske ikke ser i det samme øjeblik," siger han. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ved 18mm (45mm), 1/125 sek., f/3.5 og ISO100. © Martin Bissig

Det meste af Martins fotoarbejde foregår på steder, han ikke kender, hvor han fotograferer personer, han ikke kender. Det kræver, at han er spontan og læner sig op ad sine års erfaring med at fange begivenhederne, mens de sker. "Jeg forsøger at være så autentisk som muligt," siger han.

"Rejsefotografering fortæller om min tilgang til kommercielle job, fordi jeg i begge scenarier skal være oppe på tæerne," fortsætter Martin. "Alt besluttes i øjeblikket. I det billede jeg tog af pigen, der gik foran bussen, så jeg f.eks. bussen spejlet i glasset på togstationen, så så jeg en masse skolebørn, der var ved at gå ind foran den, så jeg stod ganske enkelt et øjeblik og forberedte min komposition, mens jeg ventede på, at de gik ind i billedet." 

Som erfaren actionfotograf har Martin lært at få sin timing på plads næsten hele tiden. Men for fotografer, der ønsker at sikre, at de får billedet, har Canon EOS R10 både en RAW Burst- og en Pre-Shooting-metode. "Hvis du ikke kan se motivet, eller hvis du ved, at det pludselig kommer ud af det blå, er dette virkelig nyttige værktøjer", fortæller han begejstret.

EOS R10 har også det samme Dual Pixel AF CMOS II-autofokussystem, som findes i Canon EOS R3, EOS R5 og EOS R6, samt imponerende fps-optagelse (billeder pr. sekund), hvilket gør det ideelt til stillbilleder og videofotografer, der ønsker at eksperimentere med mere avancerede funktioner. "Den hurtige kontinuerlige optagelse får det til at føles mere som et professionelt kamera end et mellemniveau-valg," siger Martin.

Farer vild i mængden

En person skærer fisk på en træblok ved en markedsbod. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

"Hvis du vil tage fotografering alvorligt, gør brugen af et mere kompakt kamera som f.eks. Canon EOS R10 en stor forskel i forhold til en smartphone," siger Martin. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 95mm (152mm), 1/160 sek., f/6.3 og ISO160. © Martin Bissig

En frodig grøn dal tyndt beplantet med høje træer med mørke skyer på himlen over den. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10.

De mindre sensorer på APS-C-kameraer som f.eks. Canon EOS R10 giver typisk en større dybdeskarphed end et fullframe-kamera, hvilket kan være nyttigt til at holde forgrunds- og baggrundsområder lige skarpe i landskabsbilleder. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 62mm (99mm), 1/200 sek., f/9 og ISO100. © Martin Bissig

"Når jeg optager til kommercielle kunder, bruger jeg to Canon EOS R5-kamerahuse og en række RF-objektiver med fast brændvidde, men når jeg rejser, prøver jeg at være mere diskret med et mindre kamera, og det hjælper mig med at bevæge mig frit rundt," siger Martin.

"Jeg vil ikke stå på et marked i Sri Lanka med mit Canon EOS R5 og Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv, fordi jeg ville ligne en professionel fotograf på en optagelse. Jeg foretrækker at falde i ét med mine omgivelser, fordi det gør det muligt for mig at komme tættere på mit motiv uden at overskride grænser eller være for forstyrrende."

Ligesom med EOS R5 er det funktionsrige EOS R10 intuitivt og brugervenligt med instinktive knapper og drejeknapper, som Martin nemt kunne navigere med, og lignende navigation i menustrukturen og betjening. EOS R10 har også en panoramafunktion, som sammensætter en række billeder i kameraet, der optages, mens kameraet roteres lodret eller vandret, hvilket gjorde Martin i stand til at "fange mere af omgivelserne og give et virkelig bredt synsfelt".

Printværdige resultater

I skumringen balancerer tre fiskere på pæle i lavt vand tålmodigt ventende på en fangst, mens solen går ned foran dem. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet er kompakt, let og støjsvagt, og det har et alsidigt zoomområde – svarende til 29-240mm på et fullframe-kamera – til optagelse af en række rejsescenarier. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150mm (240mm), 1/250 sek., f/6.3 og ISO200. © Martin Bissig

En lille dreng med store brune øjne kigger direkte på kameraet. Sløret i baggrunden bag ham kan en person med orange gevandter ses. Taget af fotograf Martin Bissig med et Canon EOS R10.

Den avancerede autofokus i EOS R10 bruger Eye Detection AF til at spore personer med øget præcision. "Jeg brugte autofokusmetoderne med dyre- og personregistrering meget i Sri Lanka," siger Martin. "De er utroligt nøjagtige og hurtige, og de hjalp mig virkelig med at få billedet, da jeg ikke havde så meget tid til at sætte op." Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 76mm (122mm), 1/160 sek., f/6.3 og ISO500. © Martin Bissig

Når der er problemer med vægt og plads, kan det virke som et fornuftigt valg at bruge din smartphone til fotografering, men Martin tænker anderledes. "Jeg bruger min smartphone til snapshots, men oplevelsen af at optage på et kamera er meget anderledes," siger han. "Optagelse med Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM i Sri Lanka betød, at jeg var i stand til at tage billeder, som jeg ikke ville have forsøgt med en smartphone, f.eks. af fiskere inde fra kysten, hvilket blev hjulpet yderligere af APS-C- eller beskæringssensoren, der forøgede den maksimale rækkevidde til 240mm (fullframe-ækvivalent), og optagelse i RAW betød, at jeg havde flere muligheder i efterproduktionen."

Selvom Martin ikke har til hensigt at offentliggøre sine billeder i et magasin, vil han stadig have dem til at være gode nok til at printe til sig selv. "Billeder, der er optaget på en telefon, ser måske godt ud på telefonens skærm, men så snart du vil printe dem eller oprette en fotobog, viser de sig at være meget begrænsede," siger han. 

Det samme kan siges om video. EOS R10 har funktioner, der gør det til en tiltalende opgradering fra telefonoptagelser for filmskabere. Lodret videounderstøttelse og Wi-Fi-tilslutning er indbygget, hvilket gør det perfekt til oprettelse og deling af opslag af høj kvalitet på sociale medier, og optagelsen ved høj billedhastighed (60 fps i 4K og 120 fps i 1080p) giver dig mere kontrol i efterproduktionen.


Som Martin ser det, er han til stede og lærer, så snart han har et kamera i hånden. Turen til Sri Lanka gav ham en fantastisk mulighed for at øve sine færdigheder, men en gåtur i en lokal park eller en tur til stranden kan give dig de samme muligheder. Hvis du vil udvikle dine evner som fotograf, kan du følge Martins eksempel: Find et motiv, du er interesseret i, vælg et kit, der ikke holder dig tilbage, og kom i gang.Skrevet af Matthew Bowen

Relaterede produkter

Relaterede artikler