VIDEOTEKNIKKER

Sådan laver du en videofortælling

10 tips og tricks til at hjælpe dig med at fange alle de optagelser, du har brug for til at skabe dine egne minifilm.
Et flatlay-billede af et Canon EOS R50-kamera, ekstern mikrofon og stativgreb på en pink træbaggrund, omgivet af hobbymaterialer.

Uanset om du er en eventyrglad dokumentarist, en produktvlogger eller kok på sociale medier, er det vigtigt at vide, hvordan du laver en videofortælling. Filmproduktion handler om at konstruere en fortælling, uanset om destinationen er TikTok eller den store skærm.

Så hvordan laver du en overbevisende videofortælling? For det første har du brug for et kit, der kan matche din kreativitet. Canons EOS R System-kameraer er designet med nutidens hybridfotografer i tankerne. Canon EOS R50 er f.eks. let og nemt at håndtere, men har både oversamplet 4K-optagelse og en række professionelle videofunktioner, der hjælper dig med at skabe indhold i høj kvalitet, herunder optagelse i slowmotion på op til 120 billeder/sek., en touchscreen, der kan vippes og drejes, og intelligent Dual Pixel CMOS AF II -autofokus.

Kvaliteten og professionalismen af dine videoer afhænger dog også af de rette færdigheder og teknikker. Her er 10 tips til at skabe en spændende videofortælling fra start til slut.

 1. Planlæg din optagelse
 2. Etablér opstillingen
 3. Hold tingene i ro
 4. Fokusér på detaljen
 5. Eksperimentér med forskellige perspektiver
 6. Genovervej din komposition
 7. Leg med hastighed og tid
 8. Optag klarere lyd
 9. Opbyg spænding
 10. Hav det sjovt, men fasthold fokus

1. Planlæg din optagelse

Hænder, der placerer et Canon EOS R50 i en sort kamerataske.

Canon EOS R50 er utrolig kompakt for et kamera med så stærke funktioner til video. Det gør det til det perfekte værktøj til content creators, da det er let nok til at tage med overalt.

Ved at planlægge din optagelse kan du sikre, at du fanger alle de nødvendige optagelser. Skriv noter om, hvad du vil vise, og hvordan du skal nærme dig det, eller kompilér et groft storyboard – det vil organisere optagelsen i dit hoved, før det sker.

Det hjælper dig også med at overveje, hvordan du ønsker, at din video skal se ud og føles. Et Canon-kamera som EOS R50 har en række kreative farveprofiler, der giver smuk æstetik. Eksperimentér med disse indstillinger, før du beslutter dig for den atmosfære, du ønsker til din film.

Det er også vigtigt at klargøre dit udstyr før optagelsen: Oplad batterier, rengør objektiver og formatér hukommelseskort.

Endelig skal du sikre dig, at din smartphone eller tablet er tilsluttet Canon Camera Connect-appen – dette giver dig mulighed for at justere dine indstillinger via fjernadgang og hurtigt overføre video fra dit kamera.

2. Etablér opstillingen

En kvinde i en brun, ulden frakke holder en paraply i en brostensbelagt gade ved siden af oplyste butiksfacader. Taget med et Canon EOS R50.

Eksperimentér med dybdeskarphed for at isolere motivet eller placere det i omgivelserne. Mange af Canons RF- og RF-S-objektiver har stor maksimal blændeåbning til bløde, slørede baggrunde, men du kan eventuelt medtage dine omgivelser med en smal dybdeskarphed for at skabe sammenhæng. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45mm, 1/40 sek., f/6.3 og ISO3200.

En sideprofil af en kvinde i en brun, ulden frakke, der holder hånden op til sine briller. Taget med et Canon EOS R50.

Du kan stole på Canons intelligente Dual Pixel CMOS AF II -autofokus vil sikre, at dit motivs ansigt altid er i skarp fokus ved hjælp af ansigts- og øjensporing. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/500 sek., f/4.5 og ISO800.

Når du optager på location, skal du etablere en kontekst med brede optagelser af omgivelserne. Bland disse med detaljer og ekstreme næroptagelser af miljøet. Bevæg dig rundt på location, og undgå at optage fra den samme position. Prøv at optage mindst 10 sekunder pr. klip for at oprette optagelser, som du derefter kan klippe, som du vil i, redigeringen.

Hvis du filmer andre personer, kan du præsentere hovedfigurerne ved at vise detaljer om, hvor de er, og hvad de laver. Lav forskellige optagelser af motiver i bevægelse, og afprøv usædvanlige kompositioner og belysningstyper.

3. Hold tingene i ro

CINC_EOS R50_Movie IS mode

For at undgå rystede optagelser og sikre, at dine film ser professionelle ud, er det vigtigt at understøtte kameraet og objektivet. Hold kameraet med begge hænder, og træk albuerne.

Til mere stabile håndholdte videooptagelser har Canon EOS R7 sensorskiftende indbygget billedstabilisering (IBIS), som kan levere op til 8-stops kompensation fra kamerabevægelser afhængigt af det anvendte objektiv. Canon EOS R50 har også indbygget teknologi, der minimerer kamerarystelser under filmoptagelse. Movie Digital IS – illustreret i videoen ovenfor – sikrer, at håndholdt video forbliver jævn og skarp.

Overvej også at bruge et objektiv med intern stabilisering, f.eks. Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Dette prisbillige zoomobjektiv har 4,5-stops optisk IS for at holde håndholdte optagelser skarpe samt et alsidigt zoomområde til optagelse af en række forskellige optagelser.

4. Fokusér på detaljen

Det vækker interesse at isolere specifikke elementer med en næroptagelse. Canon RF- og RF-S-zoomobjektiver kan hjælpe dig med at komme så tæt på som muligt for at gøre motiver større i billedet, mens de isoleres kunstnerisk fra baggrunden.

Du kan også bruge et makroobjektiv med fast brændvidde som f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som giver dig mulighed for at fokusere på alle detaljer, selv på korte afstande. Et makroobjektiv med nærfokusering er især nyttigt til produkt-, mad- eller skønhedsindhold, da seerne vil have lyst til at se de indviklede detaljer.

EOS R50 har korrektion af fokusforvrængning, der vises i videoen ovenfor, og som opretholder synsvinklen, mens fokus ændres, så du er sikker på, at opmærksomheden forbliver der, hvor du ønsker det, og det giver et mere naturligt og professionelt look.

5. Eksperimentér med forskellige perspektiver

Et Canon EOS R50-kamera med en mikrofon monteret holdes af et lodret stativ med objektivet nedad. Der vises en stegepande på kameraets touchscreen, der kan vippes og drejes.

Canon EOS R50's touchscreen, der kan vippes og drejes, giver dig fleksibilitet til at optage fra næsten alle vinkler.

En mand ser på touchscreenen, der kan vippes og drejes, på det Canon EOS R50, han holder, for at filme en tallerken med mad.

Touchscreenen, der kan vippes og drejes, giver dig også mulighed for at kontrollere din komposition og eksponering, når du optager håndholdt.

Optag dine motiver fra usædvanlige vinkler for at gøre din video mere dynamisk. Ikke alle optagelser fungerer, men det ved du ikke, før du prøver. Skift synsvinkel ved at komme op over dit motiv og optage ned, eller sæt dig ned på hug, og optag op.

Hvis du ændrer dit perspektiv, kan det også hjælpe med at fortælle historien, f.eks. ved at fotografere fra en lav vinkel for at illustrere, at personen i billedet har magt eller dominans over tilskueren.

Du kan også ændre perspektiv ved hjælp af objektiver. Hvis du optager ud over motivet i din forgrund, skal du vælge et specifikt fokuspunkt for at bevare baggrunden skarp, mens du introducerer noget filmisk sløring af forgrunden. Du kan gøre dette ved at indsnævre din blænde. Et RF-objektiv med en stor maksimal blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, giver en utrolig lav dybdeskarphed og blød sløring, hvilket giver en biograflignende effekt.

6. Genovervej din komposition

Et Canon EOS R10 placeret på et stativ mellem buede gelændere for at filme en kvinde i det fjerne.

Stærke kompositionslinjer, som f.eks. disse buede gelændere, leder din tilskuer fra forgrunden til baggrunden. Når kameraet placeres lavt, maksimeres effekten.

Tænk over, hvordan du bedst kan placere elementerne i dit billede. Generelt fungerer afprøvede og testede kompositionstilgange som f.eks. tredjedelsreglen og førende linjer godt. Men sørg for også at prøve andre synsvinkler. Brug f.eks. symmetri til at skabe alternative optagelser. Dette kan være så enkelt som at tage et skridt til venstre eller højre, flytte kameraet højere eller lavere, gå ned i knæene eller ligge ned.

Hvis du finder en bestemt komposition, der fungerer for dit motiv, kan du forfine den og gøre den til din egen for at give dine optagelser et særpræget udseende. Mange filmskabere har opnået anerkendelse for deres måde at komponere på, så det er værd at eksperimentere med forskellige regler – og hvordan de kan brydes – for at formidle filmens stemning og din personlige stil.

7. Leg med hastighed og tid

Jumpcuts er nyttige til at tilføje tempo til dine film. Optag lignende sekvenser fra den samme vinkel, og hop mellem forskellige dele af hver sekvens for at skabe overgang fra det ene øjeblik til det næste.

En fantastisk måde at filme action på er at optage ved høje billedhastigheder. Optagelse i Full HD ved 120 fpsEOS R50 giver dig mulighed for at skabe super-slowmotion-effekter, der fanger hvert øjeblik, når du afspiller klippet ved normal hastighed.

Du kan også prøve at interagere med seeren med en timelapse-sekvens for at komprimere langsom action til kortere klip, eller du kan prøve at skabe et video-haiku.

8. Optag klarere lyd

Kvinde, der holder et Canon-kamera med en stereomikrofon DM-E1 monteret, og filmer en mand med en boremaskine.

Lyd er utrolig vigtig, når du skaber en videofortælling, så det er en god idé at investere i en ekstern mikrofon som f.eks. Canon stereomikrofon DM-E1.

Lydkvaliteten er lige så vigtig som billedet, og den forbedrer din videohistorie ved at skabe sammenhæng og atmosfære. De fleste kameraer har en indbygget mikrofon, der kan optage lyd, men du kan optage bedre lyd med en ekstern mikrofon, f.eks. Canons stereomikrofon DM-E1 eller stereomikrofon DM-E100.

Parring af dit kamera med et Canon STM-objektiv, f.eks. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, er et rigtig godt valg, når du optager lyd, fordi STM-motoren (stepper) leverer en jævn, støjsvag fokuseringsbevægelse.

9. Opbyg spænding

Det er vigtigt at inkludere elementer af visuel spænding, især når din video kommer til sin endelige afslutning. Det kan du gøre ved hjælp af en række optagelser, ekstreme næroptagelser og vidvinkeloptagelser. Hvis du flytter kameraet fra et neutralt motiv til den sidste scene, er det en god måde at flytte videoen til den afsluttende fase.

Hold dine optagelser korte for at opbygge spænding. Husk, at du altid kan afkorte et længere klip, så prøv at fange et par sekunders ekstra optagelser før og efter det ønskede indhold.

10. Hav det sjovt, men fasthold fokus

Selvom det er en god idé at filme lidt mere, end du har brug for, er det nemt at blive grebet og overoptage dramatisk, så prøv at holde dig objektiv og have et mål. Du vil takke dig selv senere, når du begynder at redigere, og du behøver ikke at kæmpe dig igennem masser af unødvendige optagelser.

I bund og grund skal du have det sjovt, når du laver dine film og huske, at tingene sommetider ikke går som planlagt, men du vil altid lære en masse af disse situationer. Din fortælling har noget af din personlighed i sig, så nyd at lave den.

Peter Wolinski

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • VIDEOTEKNIKKER

  Gør dine fortællinger levende med video

  Den prisbelønnede dokumentarfilmskaber og Canon-ambassadør Joel Santos deler sine bedste tips til videohistoriefortælling.

 • VIDEO

  Tips til at forbedre dine videoer på sociale medier

  Fire content creators diskuterer, hvad der udgør fantastisk indhold, og hvordan man skiller sig ud online.

 • VLOGGING

  Content creation med EOS R50

  Bring dine sociale feeds op på et højere niveau med Canon EOS R50.

 • VIDEOTEKNIKKER

  Tips til optagelse af video om natten

  Åbn for en helt ny verden af kreativitet med vores guide til at optage video om natten.