TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

Timelapse-fotoprojekter for begyndere

Udforsk en verden af timelapse-film hjemme hos dig selv, eller når du er ude med familien. Dit Canon EOS-kamera kan gøre det nemt!
To is, der er udformet til at ligne skiver af vandmelon, smelter på en tallerken.

Timelapse er en kreativ teknik, der lader dig afsløre en skjult verden i bevægelse, og den kan give overraskende og spændende resultater. Fra at accelerere skyerne, når de folder sig ud over et landskab, til at optage den langsomme stjernemarch over nattehimlen: Timelapse er perfekt til at skabe et episk kanvas – men det er en teknik, der er lige så effektiv med mindre motiver tættere på hjemmet.

For at vise, at du ikke behøver rejse langt for at være kreativ, udfordrede vi to timelapse-fotografer til at optage noget smukt inden for deres hjems fire vægge.

Øv dig derhjemme

Alex Nail er en prisbelønnet landskabsfotograf og timelapse-filmskaber med base i Storbritannien. Han har en passion for at gøre landskabet levende, og ud over at opbygge en imponerende portefølje af personlige timelapse-projekter har han brugt teknikken kommercielt for mange organisationer, herunder British Tourist Authority.

Selv om Alex normalt leger med sine objektiver i Europas bjergkæder, siger han, at det at være tættere på hjemmet er en god måde at lære timelapse-teknikken at kende på. Han lavede en dag-til-nat-timelapse gennem et af vinduerne i hans hus for at vise, hvor nemt det kan gøres.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

"Hjemmet er det perfekte sted at lære timelapse, fordi det er så praktisk og kontrolleret", forklarer Alex. "Udendørs bliver timelapse lidt mere udfordrende med stærk vind, regn eller uventede ændringer af lysforhold. Men du kan nemt udvikle din forståelse for timelapse i dit eget hjem. Selv nu, hvor jeg har optaget timelapse i otte år, tester jeg stadig tingene indendørs.

"Selvfølgelig er der også udfordringer ved at optage indendørs. Hjemmet er generelt et temmelig statisk sted, så det er din udfordring som fotograf at tænke over, hvordan du vil få forandring eller bevægelse ind i en scene. Du bor måske heller ikke i et udstillingshjem (det gør jeg bestemt ikke), men det forhindrer dig ikke i at fange hverdagens bevægelser eller fokusere på mindre detaljer. Hvis du optager ved solopgang eller solnedgang, skal du overveje, hvordan kunstig belysning indendørs vil ændre sig (eller ej) i forhold til de markante ændringer udenfor."

Alex foreslår, at du bruger stillestående genstande som kontrast til den bevægelse, du ønsker at fange. "Du kan f.eks. kontrastere den statiske natur af en vinduesramme og pyntegenstande med de tilfældige bevægelser af træer, der blæser udenfor i vinden, eller skyer, der kører hen over horisonten. De statiske elementer hjælper med at fokusere betragterens opmærksomhed på bevægelsen i scenen."

At fange dyrs bevægelse

Efter at være dimitteret fra Central Saint Martins Collage of Art and Design i London undslap den skotske Camilla Rutherford bylivet for at bruge tid på at tage billeder og lave film af adventure-sportsfolk "på jagt efter sneen over hele verden". Hun bosatte sig efterfølgende i Wanaka i New Zealand, hvor hun nu bor sammen med sin familie i højlandet på en farm med merinofår.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camillas timelapse fanger flowet af en fåreflok på hendes gård. Kontrasten i tempo mellem dyrenes hurtige bevægelser, mens de græsser, og skyernes langsomme rullen giver en visuel kontrast, mens lyskvaliteten og den dramatiske baggrund giver denne hverdagsscene et filmisk twist.

Selvom du måske ikke har dette niveau af rå skønhed lige udenfor døren, er det en teknik, der fungerer ligeså godt til at fange dit kæledyr, der kommer ind i et rum og forlader det igen, eller fugle, der besøger en foderautomat. Sæt dit kamera op på et stativ, indstil et langvarigt timelapse-interval, og optag de daglige bevægelser hos dyr, som du normalt ikke ville se.

Lav din egen timelapse

Du jo kan se, hvor effektiv en kortvarig timelapse kan være. Du har heller ikke brug for et avanceret kamera eller et specialobjektiv. Hvis du har masser af tid til rådighed og masser af tålmodighed, kan du ganske enkelt tage en række billeder med jævne mellemrum og derefter kombinere dem i videoredigeringssoftware for at skabe en færdig timelapse-film.

For at gøre det nemmere har en række Canon EOS-kameraer en indbygget intervaltimer, der automatiserer hele processen. Ved hjælp af den kan du angive, hvor mange billeder du vil tage, og hvor længe et tidsinterval skal vare mellem hvert enkelt – i sekunder, minutter eller timer. Kameraet tager derefter en række optagelser med de forudindstillede intervaller, indtil det har taget det angivne antal fotos. Disse billeder kan efterfølgende bruges til at skabe en timelapse-film ved hjælp af egnet software, eller de enkelte billeder kan bruges på andre kreative måder.

Nogle EOS-kameraer har en funktion til timelapse-film, der gør det supernemt. Den gør alt det hårde arbejde for dig, da den kombinerer billederne i kameraet og gemmer den færdige timelapse-film på hukommelseskortet, så du kan nyde og dele den med det samme.

Du finder en af disse funktioner – og nogle gange begge – i en række kameraer på tværs af EOS-serien. EOS 250D og EOS RP er to begyndervenlige kameraer, der giver dig mulighed for at udforske den kreative verden af timelapse-film derhjemme. Fra blomster, der blomstrer op og visner, til smeltende is og bevægelsen af sollys rundt om i din stue: Der er ingen grænser for udbuddet af motiver, der kan forvandles til fængslende timelapse-videoer.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Tips til timelapse

Når du har valgt et motiv, der passer til din timelapse-optagelse, er det tid til at indstille dit kamera. Her anbefales et stativ, så alle stationære dele af motivet står skarpt i den endelige sekvens.

Et Canon EOS 250D på et stativ, der vender ud mod en is, der er formet som en skive vandmelon, på en tallerken med en bordlampe til den ene side.

For at sikre, at hele scenen ikke bevæger sig rundt, men kun de dele af den, der skal ændres, skal du sætte kameraet på et stativ.

Batterilevetiden kan være en udfordring, når du optager meget lange timelapse-sekvenser, så sørg for at starte med et fuldt opladet batteri. For at holde strømmen nede på et minimum deaktiveres det bageste display som standard på nogle kameraer, eller det kan deaktiveres på indstillingsskærmbilledet for timelapse-film. I meget lange timelapse-optagelser kan det være bedre at sætte et batterigreb og ekstra batteri på kameraet eller bruge en ekstra strømadapter for at få en stabil strømforsyning.

Et batteri, der sættes ind i et Canon EOS 250D.

Sørg for, at du begynder at optage din timelapse med et fuldt opladet batteri, især hvis du tager et stort antal billeder over en længere periode.

Når det drejer sig om belysning af en indendørs timelapse, er det ofte bedre at bruge kunstigt lys frem for naturligt lys for at opnå mere ensartede resultater. Dagslys kan ændre intensitet og farvetemperatur i den periode, det tager at optage en timelapse. Selv om denne ændring ikke ses af det blotte øje, når du tager billederne, vil den skabe en mærkbar flimmer i den færdige film. En skrivebordslampe er fantastisk til små motiver, især når lyset er blødgjort med et stykke lysspredende materiale.

En skrivebordslampe skinner gennem et stykke fint gaze-materiale og oplyser en is på en tallerken.

Hvis du laver en timelapse af en genstand indendørs, kan kunstigt lys hjælpe med at sikre ensartet belysning under hele optagelsen.

Interval-timer eller timelapse-film kan aktiveres i den røde optagelsesmenu på et EOS-kamera med en af disse funktioner. Nogle kameraer har begge muligheder, men du skal indstille kameraet til videofunktion for at få adgang til timelapse-film – som vist her med EOS 250D.

Et Canon EOS 250D indstilles til filmmetode.

Indstil dit EOS-kamera til filmmetode.

En brugers finger vælger timelapse-filmfunktion på et Canon-kameras Vari-Angle-touchscreen.

Vælg timelapse-filmfunktion.

Nogle EOS-kameraer giver dig et udvalg af forudindstillede sceneindstillinger i menuen for timelapse-film. Disse er optimeret til forskellige typer motiver, f.eks. personer, der går, eller skyer i langsom bevægelse. Hvis du vil have fuld kontrol over indstillingerne for timelapse, skal du vælge Brugerdefineret. Her kan du indstille intervallet mellem hvert billede og det samlede antal billeder, der udgør den færdige timelapse. Disse indstillinger bestemmer den tid, der kræves for at optage billederne, og varigheden af den færdige timelapse, og du vil se disse ændringer på skærmen, når du justerer parametrene.

Skærmbilledet for brugerdefinerbare indstillinger til timelapse-film.

Hvis du vil have fuld kontrol over din timelapse-video, skal du vælge Brugerdefineret – du kan derefter vælge varigheden af intervallet mellem hver optagelse og det samlede antal optagelser, der skal tages.

Vælg et interval i henhold til hastigheden af den bevægelse, du forsøger at fange. Hvis handlingen sker inden for en kort tidsramme, f.eks. hvis din familie spiller et spil eller tilbereder et måltid, skal du muligvis kun indstille et kort interval på nogle få sekunder for at skabe en jævn sekvens. Med langsommere bevægelse, f.eks. sol og måne, der stiger og daler, kan du vælge et længere interval. Hvis intervallet ændres, øges eller mindskes optagelsestiden.

Intervalindstillingerne for timelapse-film på LCD-skærmen på et Canon EOS 250D.

Hvis du vil optage hurtigere action, skal du vælge et kort interval mellem optagelserne. Hvis du vil optage langsommere begivenheder, f.eks. en solnedgang, skal du vælge et længere interval.

Antallet af optagelser, du optager, bestemmer, hvor længe den færdige timelapse-optagelse afspilles i henhold til billedhastigheden i din video. Hvis du f.eks. optager en timelapse-film med 4K ved 25 fps, kræver hvert sekund af din video, at der tages 25 individuelle billeder. Det betyder, at du skal optage 500 billeder for at skabe en timelapse-film på 20 sekunder. Ændring af antallet af optagelser påvirker både optagelsestiden og afspilningstiden – og det bestemmer, hvor meget plads du har brug for på hukommelseskortet.

Et skærmbillede med timelapse-videoindstillinger, der viser, at 300 optagelser, der er taget med 10 sekunders mellemrum, tager lidt under 50 minutter at optage og 12 sekunder at afspille.

Antallet af optagelser i din timelapse kombineret med billedhastigheden i din video bestemmer, hvor længe timelapse-sekvensen afspilles. Et større antal optagelser vil naturligvis tage længere tid at optage, og det vil også resultere i en længere sekvens under afspilning.

Sæt funktionen for timelapse-film til at bippe, når hvert billede er taget.

Du kan vælge at indstille kameraet til at bippe efter hver optagelse, hvilket gør det nemmere for dig at vide, hvornår optagelsessekvensen er afsluttet.

Timelapse-film giver dig flere kontrolmuligheder, f.eks. et bip efter hver optagelse. Dette er nyttigt, hvis dit kamera befinder sig i et andet rum, da du vil vide, hvornår sekvensen er færdig.

Det er en god idé at indstille så mange af optagelsesparametrene som muligt manuelt, så timelapse-filmen har et ensartet udseende fra start til slut. Hvis du f.eks. lader Picture Style og hvidbalance være indstillet til Auto, kan kameraet justere indstillingerne for nogle optagelser.

Vari-Angle-touchscreen på et Canon EOS 250D, der viser de indstillinger, der er valgt til en timelapse-optagelse.

For at sikre, at kameraet ikke automatisk ændrer eksponering, hvidbalance eller andre indstillinger som reaktion på små ændringer i forholdene under optagelsen, skal du indstille så mange af optagelsesparametrene som muligt manuelt.

Du kan få masser af sjov ud af timelapse, uanset hvor du er. Som med alle fotografiske projekter er det fornuftigt først at mestre det grundlæggende, før du går videre til mere udfordrende motiver. Hvorfor ikke tage fat i dit kamera nu og begynde at optage bevægelse uden for dit vindue? Eller sæt et stativ i køkkenet, næste gang du tilbereder et måltid, og optag, mens det hele folder sig ud. Det bedste ved timelapse er, at det er nemt at lære og belønnende at mestre. Før du ved af det, vil du se på hverdagsmotiver på en ny kreativ måde.


Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede artikler

 • Filmskaberen Matthew Vandeputte bruger sit kamera fra en hævet position blandt byens bygninger. © Pete Jobson

  TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

  Optagelse af bevægelse i timelapse-video

  Fejlsikre teknikker til optagelse af timelapse-, hyperlapse- og slowmotion-video.

 • A time stack image showing a tulip blooming.

  TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

  Sådan optager du time stacks

  Lær, hvordan du laver dag-til-nat timelapse-optagelser og skaber en fantastisk time stack, der viser udviklingen over tid i ét billede.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Fjernoptag fotos

  Opdag fordelene ved fjernoptagelse ved alle former for fotografering.

 • Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  De 5 bedste tips til at fotografere landskaber med timelapse

  Bring landskaber til live med disse bedste tips til fotografering med timelapse.