VIDEOTEKNIKKER

Fremstilling af dokumentarfilm: En trinvis vejledning til at filme som en professionel

Den prisbelønnede dokumentarfilmskaber og Canon-ambassadør Joel Santos deler sine bedste tips til videohistoriefortælling.
Canon-ambassadør Joel Santos satte sig ned på hug blandt bregner i en skov med sit Canon-kamera.

Alle har en historie at fortælle – og hvilken bedre måde at dele din på end med en videodokumentar i høj kvalitet, der er optaget med et Canon EOS-kamera? Canon-ambassadør og prisvindende filmskaber og fotograf Joel Santos brænder for at opdage fascinerende historier og bringe dem til live på skærmen. Han har optaget og produceret mere end 50 TV-dokumentarfilm, der foregår både i hans hjemland Portugal og i hele verden. Her deler han sine bedste tips til entusiaster, der ønsker at lave deres egne dokumentarprogrammer.

1. Find din fortælling

Canon-ambassadør Joel Santos står under et stort træ med sit Canon-kamera.

Den portugisiske rejsefotograf og dokumentarfilmskaber Joel Santos har en evne til at fange spændende billeder og video.

Den nemmeste måde at begynde at oprette dokumentarfilm på er at fortælle en historie, der er tæt på hjemmet og tæt på dit hjerte. Joel foreslår, at du snakker med personer i din bredere familie og spørger dem om deres fortid. "Hvis det er en ældre person, kan du måske spørge dem om, hvordan forholdene var, da de var på din alder, eller om et eventyr, de har oplevet," siger han. "Det kan også være en person, der lever i en anden by- eller landmæssig sammenhæng end dig." I betragtning af at livet har været så anderledes for de fleste af os i løbet af det sidste år eller deromkring, kan det udgøre en gribende historie.

"Du er nødt til at finde noget, der vækker din nysgerrighed, og får dig til at ville vide mere. Når det sker, er der en historie at fortælle. Jeg kan virkelig godt lide idéen om at skabe dokumentarfilm, der er baseret på venners og families oplevelser. Nogle siger, at dokumentarfilm ikke skal være personlige, men jeg siger: Hvorfor ikke? Hvis du har et stærkt syn på noget, der virkelig giver genlyd af, hvem du er, er der en dokumentar, der kan laves der."

2. Location, location, location

Et kamera monteret foran på en bil, der viser en lille vej gennem en skov.

Joel brænder for god historiefortælling i video. "Find en original historie og et originalt perspektiv, og lad derefter din passion drive dig, idet du altid søger at lære mere og forbedre hvert billede, du tager," siger han. Her giver Joels bedste tips til video også et indblik i, hvordan en dokumentarist bruger en dag i livet.

Location og belysning er hjørnestenene i enhver dokumentar, men du behøver ikke en eksotisk location for at fortælle en historie. "Det handler ikke om at have en malerisk baggrund, fordi hver historie grundlæggende hænger sammen med, hvor den spiller sig ud," forklarer Joel. "Du optager en dokumentar, så det er vigtigere at være tro mod, hvor historien foregår, uanset om det er nogens hjem eller en kontorblok.

"Ligesom ved stillbilledfotografering skal du være påpasselig med, hvor alt er placeret i scenen," tilføjer han. "Er farverne rigtige? Kommer der en telefonmast ud af en persons hoved? Selv om du ikke aktivt sætter en scene op, når du optager dokumentarfilm, skal du være i stand til at komponere billederne på den bedst mulige måde. Når du sætter alle elementerne i scenen sammen, er de så effektive?"

For Joel er lys det vigtigste råmateriale, du skal være opmærksom på, når du optager video, lige så meget som når du tager stillbilleder. "Det er lyset, der vil forme dit motiv, din location og alt, hvad der kommer fra dem. Alt munder ud i den magiske rektangel på en skærm, der trækker seerne ind og får dem til at se det."

Men husk, at du kan male levende billeder, uanset hvor du er, med det udstyr, du har. Det er fint at bruge naturligt lys til at baggrundsbelyse et motiv eller skabe dybe skygger for en ekstra følelse af mystik.

3. Visualisér din historie

En kvinde, der optager med et Canon-kamera, sidder på hug blandt nogle bregner i en skov.

Det er vigtigt at have en klar idé og vide, hvad din historie skal handle om, når du laver film, og at det kan planlægges på forhånd.

Nøglen til effektiv historiefortælling er altid at overveje, hvordan individuelle billeder vil fungere sammen senere hen ad vejen. Det er noget, der er nemt at øve sig i, selv hvis du lige er begyndt at optage dokumentarer derhjemme. "Du har brug for et godt udgangsbillede, der afslører, hvor begivenhederne vil spille sig ud," siger Joel. "Så skal du præsentere motivet – ansigtsbilledet, halvdelen af kroppen, hele kroppen, personen i omgivelserne – og gå videre til handling og reaktion, der viser arme og bevægelser. Mens du optager, skal du tænke over, hvordan forskellige scener skifter til hinanden, når du fortsætter med at redigere det hele sammen. Det er også et must at huske på kontinuitet – du kan ende med at tage forskellige billeder, der følger sekventielt i dokumentarfilmen."

"Enhver god historie har brug for et klimaks. En dokumentar er stærkest, når den slutter med en løsning, der giver seeren følelsen af at blive belønnet. Det er anderledes at lave videoer til Instagram. Du laver ikke en dokumentar for at få en masse "synes godt om". Du skal have en journalists ånd og være tro mod motivet og stedet."

4. Skab noget unikt

En kvinde, der står i en skov og optager opad mod trækronerne.

Eksperimentér med forskellige teknikker, når du starter med video, og prøv at lave noget, der er unikt for dig.

Et billede, der er taget direkte opad, og som viser trægrene, der skærer gennem himlen.

Lær dit motiv at kende, og få det, der er interessant ved dem, til at stråle.

Joel mener, at hvis du er ny dokumentarist, skal du være så original som muligt. "Selv når en historie i sig selv ikke er original, vil den måde, du opfatter den på, være unik. Koncentrér dig om det, og bare vær dig selv i stedet for at forsøge at efterligne en andens stil.

"Det betaler sig også at grave dybt. Er der noget særligt ved den person, du filmer? Det er den slags elementer, der giver en enestående dokumentarfilm, så nøglen er at være åben, interagere med dit motiv og finde det, der er fascinerende ved dem."

5. Liv i bevægelse

En kvinde, der går mellem mosbegroede klipper i en skov.

Sørg for at optage fra forskellige vinkler for at gøre din endelige video mere dynamisk.

For Joel er bevægelse også et vigtigt værktøj. "Hvis det er en statisk scene uden bevægelse, mister seeren hurtigt interessen. Du er nødt til at formidle en følelse af fremgang, følelsen af, at tiden går og bevæger sig fremad.

"Det er altid godt at bruge vinklerne. Få mest muligt ud af din fantasi. Du skal ikke sætte dig fast på ét sted, men bevæge dig frit omkring, mens du optager," fortsætter han. "Hvis to personer er i en scene, kan ændring af din optagelsesposition hjælpe dig med at fange begivenhederne og reaktionen og forstærke forskellene i perspektiv." De seneste Canon-kameraer har en meget effektiv elektronisk billedstabilisering til videooptagelse, så du ikke behøver at bruge et stativ for at eliminere distraherende kamerarystelser.

Canon EOS R5 og EOS R6 har sensorstabilisering, der hjælper med at opveje enhver bevægelse i kameraet. Zoomobjektiver kan også være et effektivt værktøj til at ændre brændvidden under optagelse samt objektiver med indbygget IS og STM, der giver dig mulighed for at fokusere under videooptagelse næsten lydløst.

"Ofte kan en ændring af optagepositionen give en fornemmelse af rytme," tilføjer Joel. "Uden ændringer i betragtningsvinkler vil en dokumentar ikke være så fyldig. At filme er som at lave mad – nogle gange er du nødt til at blande tingene sammen."

6. Få mest muligt ud af dit Canon-kamera

"Canon-kameraer som mit Canon EOS R5 samt mere prisbillige modeller som Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D og Canon EOS RP har Dual Pixel CMOS-autofokus, som fungerer rigtig godt til videooptagelse, og som giver dig mulighed for at skifte problemfrit fra et område i billedet til et andet. De har også Movie Servo AF, som kontinuerligt kan spore motiver i bevægelse inden for billedet."

Joel understreger dog, at enhver teknik, du bruger, bør forbedre historien. "Brug aldrig en teknik alene for dens egen skyld. Hvis du vil henlede publikums opmærksomhed på en bestemt ting, er fokus en af de ting, der betyder mest. Med en fisker vil du måske gerne fokusere på en fisk i et net og derefter flytte fokuspunktet til fiskerens ansigt for at vise reaktionen."

Når du starter, anbefaler Joel, at du mestrer brugen af blænden for at skabe forskellige filmiske effekter. "Sammen med lys og eksponering styrer blænden dybdeskarpheden. Store blænder [lave f-tal] kan hjælpe dig med at fokusere opmærksomheden på motivet ved at kaste baggrunden ud af fokus," forklarer han. "Små blænder giver dig en stor dybdeskarphed, når du ønsker at holde genstande tæt på og langt væk skarpe samtidigt.

"Når det drejer sig om lukkertider, er idealet normalt den omvendte af dobbelt billedhastighed. Så hvis du optager med 25 billeder pr. sekund, er det bedst at sigte efter en lukkertid på 1/50. Hvis du bruger en hurtigere lukkertid, ser motiver i bevægelse ofte rystede ud i stedet for at bevæge sig jævnt. Hvis du optager i kraftigt lys, skal du aktivere en tilstrækkelig langsom lukkertid med den blænde, du vil bruge, og montere et ND-filter (neutral tæthed) på objektivet. I mørke omgivelser kan brug af en langsommere lukkertid fungere godt, da det forbedrer bevægelsessløringen og eliminerer behovet for at bruge en høj ISO-indstilling, der kan forringe billedkvaliteten."

Joels teknikker i aktion

  • Et fantasifuldt åbningsbillede vil fange opmærksomhed og rodfæste din dokumentar på den location. Her monterer Joel et kamera på motorhjelmen af sin bil og bruger den gratis Canon Camera Connect-app på sin smartphone som fjernbetjening, der fører seeren ind i scenen. Det næste skridt er at introducere den nøgleperson, som er emnet for filmen, og bringe vedkommende ind på stedet.
  • Når du filmer mennesker i bevægelse, er autofokus med ansigtsgenkendelse fantastisk til at holde dem skarpe, når de bevæger sig rundt, og sikre, at de er hovedmotivet for opmærksomhed. Brug en forholdsvis hurtig Servo AF-hastighed til at holde trit med bevægelsen. Det modsatte gælder, når du ændrer fokuspunktet fra et område i en scene til et andet, hvilket kan understreges ved at bruge en kort dybdeskarphed, der slører baggrunden. Denne gang skal du skifte til en langsommere Servo AF-hastighed for at skabe en jævn overgang.
  • Gå ikke ud fra, at der automatisk vil være bevægelse i billedet, fordi du optager video. Hvis du vil bevare betragterens interesse, når du filmer statiske objekter, skal du skabe bevægelse ved at tilte eller panorere. Du kan endda kombinere tilt og panorering for at skabe en interessant roterende bevægelseseffekt.
  • I scener med høj kontrast er der risiko for, at lyse områder bliver udvasket til hvide, og at mørke skygger bliver sorte. Brug Canons HDR-optagelsesfunktion (High Dynamic Range) for at opnå en mere afbalanceret generel eksponering, genskær i højlys og forstærkning i skygger. Et andet godt trick er at bruge et cirkulært polariseringsfilter. Dette kan reducere uønskede refleksioner og øge farven, mens reduktionen af lysoverførsel gennem filteret muliggør brug af større blænder og eliminerer behovet for overdrevent hurtige lukkertider.
  • Sidst, men ikke mindst, lad være med at begrænse det hele til en stillestående dialog. Ligesom alle andre film bør en god dokumentar have tempo og rytme. Skift position for at optage fra forskellige vinkler, eller få mest muligt ud af Canons Movie Digital IS for at minimere kamerarystelser i håndholdte optagelser. Det giver dig frihed til at bevæge dig rundt, når du optager, i stedet for at være rodfæstet til ét sted. Og det stopper ikke ved optagelsen – kreativ redigering og den måde, du klipper mellem optagelserne på, kan tilføje et ekstra lag af drama og interesse.

To kinesiske skarvfiskere, der sidder i lange både med lanterner.

Hvis du vil se Joels videotips i aktion, skal du se denne historie* om optagelse af fiskere i svagt lys. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objektiv ved 24mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO3200. © Joel Santos

Husk disse tips, næste gang du vil fortælle en spændende historie med dit kamera, så vil du være en dokumentarmester på ingen tid.

* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler