RESTAURERING AF FOTOS

Restaurering af dyrebare minder

Oplev ReStory-projektet, der reparerer utallige fotos, der er blevet beskadiget i Belgiens ødelæggende oversvømmelser i 2021.
Hænder, der holder et beskadiget billede af en sovende baby.

I juli 2021 oplevede Belgien en af de mest ødelæggende og pludselige oversvømmelser i historien, hvor mange liv gik tabt, og mere end 220.000 huse blev beskadiget eller ødelagt. Regionen Vallonien i det sydlige Belgien, nærmere bestemt provinsen Liège, var blandt de værst ramte, og området er stadig ved at sunde sig.

Når du mister alt, holder du fast i minder, men de overlevende mistede også tusindvis af fotografier af enorm følelsesmæssig værdi, som blev beskadiget eller skyllet bort.

Med støtte fra et projekt med navnet "ReStory" – et fælles initiativ mellem reklamebureauet Happiness Brussels, talrige frivillige digitale retoucheringsfolk, restaureringslaboratoriet Object Care og Canon Belgien – blev der lanceret en mission med at restaurere så mange fotos som muligt for ofrene for oversvømmelserne.

"Hos Canon kender vi den følelsesmæssige styrke ved billeder og de historier, der følger med dem," siger Jacco Leurs, der er administrerende direktør for Canon Benelux. "Derfor støtter vi ReStory-programmet om restaurering af fotos, og derfor blev vi berørt af historierne bag det. Projektet er for alle, der er berørt af oversvømmelserne, og som gerne vil have ødelagte fotos restaureret. På denne måde kan disse mennesker bevare deres minder intakt, og vi kan hjælpe med at lindre deres sorg."

ReStory: Et projekt til restaurering af fotos, der er blevet beskadiget ved oversvømmelser

En kvinde sidder ved et bord og holder et foto, der er beskadiget af vand.

Fotografier giver os mulighed for at holde en værdifuld historie i vores hænder – de mennesker, steder og minder, vi har tættest på vores hjerter.

Et vandskadet foto af en ung kvinde, der sidder omringet af græs sammen med en hund.

Dette foto havde særlig betydning for dets ejer – det blev taget på et lokalt, naturskønt sted, som hun regelmæssigt besøgte sammen med sin søster.

Under oversvømmelserne dukkede stemmer og ansigter fra mange personer, som havde været dybt påvirket af den livsforandrende hændelse, op på tværs af nyhedsmedierne. Mattias Vermeire, der er virksomhedsdirektør for Happiness Brussels, husker rapporterne, og hvordan de fik sat gang i en bevægelse for at forsøge at hjælpe.

"Der var en kvinde på TV, der forklarede, at hun havde mistet alt, men hun havde et fotoalbum med sine bryllupsbilleder og feriebilleder," forklarer han. "Hun sagde: "Jeg kan erstatte mit TV, jeg kan erstatte alt, men jeg kan ikke erstatte disse minder" – selvfølgelig uden at kende til de muligheder, der findes. Vi tænkte: "Vi kan hjælpe disse mennesker". Vi begyndte at kigge rundt for at se, om der fandtes nogen eksisterende tjenester, hvor vi kunne få restaureret billeder."

Bureauet besøgte Object Care, en virksomhed med speciale i restaurering af genstande gennem kemisk stabilisering, for at få repareret de beskadigede fotografier.

At finde minder, der skal restaureres

En kvinde, der står midt i murbrokkerne og holder et fotoalbum med et beskadiget bryllupsfoto.

Denne kvinde mistede sin mand, ni år før oversvømmelserne fejede gennem hendes hjem. Hun var desperat efter at kunne bevare sine minder om deres tid sammen, især bryllupsbillederne.

En kvinde, der står foran en væg og holder et plettet sort/hvidt fotografi af en trehjulet cykel.

Du tror måske, at vandbeskadigede fotografier overhovedet ikke kan repareres, men de kan rengøres og restaureres ved hjælp af digitale teknikker.

Da deres plan var på plads, promoverede Happiness Brussels-teamet projektet gennem Facebook-grupper og non-profit-organisationer, der hjalp ofrene for oversvømmelserne. Besvarelserne var imidlertid begrænsede i starten. "Vi talte med Canon Belgien, de gav os det bedste filmiske udstyr, Canon har, og vi lavede en dokumentar om det," forklarer Mattias. "Så tog vi ud for at finde folk personligt, på stedet.

"Vi blev der i tre dage og talte med alle, der kom forbi, og forklarede, hvad vi ville gøre. Nogle sagde: "Du kan hjælpe mig, jeg har stadig nogle billeder tilbage, eller jeg kender nogen, der har."

Teamet påbegyndte derefter restaureringsprocessen og dokumenterede projektet gennem optagede interviews, som både blev vist i en kort dokumentar og på en fotoudstilling ved Photo Days på Brussels Expo i oktober 2021. Snart begyndte flere og flere mennesker at kontakte dem vedrørende restaurering af deres fotos – og projektet fortsætter ind i det følgende år.

Fotorestaureringsprocessen

Et krøllet, vandskadet foto af en kvinde, der spiser.

"På billeder, som vi indsamlede, var der ikke kun vand," siger Mattias. "Der er sand, snavs og endda materialer som olie eller blæk. Vi har endda indsamlet billeder, der var helt orange."

Et retoucheret billede af en kvinde, der spiser.

Selv om der er visse begrænsninger for, hvad der kan restaureres, er processen alligevel forbløffende effektiv. Selv de mest forvitrede billeder kan forbedres markant.

Object Cares restaureringsproces omfatter manuel rensning af hvert billede. Et team af frivillige retoucheringsfolk fra Happiness Brussels arbejder derefter på at finjustere billederne.

"De er ikke bange for at tage et beskadiget billede og bare lade det falde ned i vand," siger Mattias. "I første omgang ville vi alle gå amok, men de vidste præcis, hvad de skulle gøre. De lægger det i vand for at forsøge at fjerne alle de forskellige elementer og få billedet så rent som muligt. Derefter digitaliserer de det blot ved at tage et billede af det med et Canon-kamera. Det er her, vi kommer ind i billedet.

"Vi skaber reklamefotografering ved hjælp af Photoshop og andre teknikker til at forbedre eller kombinere billeder. Vi tænkte: "Vi kan bruge denne ekspertise på de beskadigede fotos for at rense dem og fjerne pletter og spor."

De frivillige, interne digitale retoucheringsfolk har nu brugt omkring 1.000 timer på at rense oversvømmelsesbeskadigede billeder til ReStory-projektet, og nogle freelancere har også været i kontakt for at melde sig til det frivillige arbejde. Redigeringsprocessen har begrænsninger, men resultaterne og reaktionerne har dog været bemærkelsesværdige.

"Det, vi ikke kan gøre, er at genopfinde, hvordan en person så ud på et billede, hvor halvdelen af ansigtet er væk på grund af skader. Men vi kan genskabe himmel og træer, og vi kan fjerne pletter på mennesker på billeder," siger Mattias.

De korrigerede fotos blev printet på Canon imagePROGRAF PRO-1000 for at opnå levende print i professionel kvalitet. "Vi indsamler en masse billeder lige nu, så vi kan hjælpe så mange mennesker som muligt. Vi arrangerer ture for at afhente billeder hos folk, da de naturligvis ikke føler sig trygge ved blot at lægge dem i en kuvert og sende dem til os med posten, da disse billeder udgør en stor følelsesmæssig værdi."

Ansøgninger om restaurering af billeder, der er beskadiget ved oversvømmelse, kan foretages på www.restory.photo

Fem tips til restaurering af gamle eller beskadigede billeder

Hænder, der holder et hylster med beskadigede fotografier op, det øverste er et portrætbillede af et lille barn.

"Mange mennesker har kun to eller tre billeder, der skal restaureres, hvilket betyder, at vi kan hjælpe mange mennesker," siger Mattias. "Det er vores mål. Vi ønskede ikke at hjælpe tre eller fire personer med 100 eller 200 billeder. Vi ville hjælpe mange mennesker med et mindre antal billeder, som de virkelig satte pris på, billeder, der bringer deres minder til live igen."

1. Forsøg ikke at tørre dine fotos hurtigt

"Med billeder, der er vandskadede, skal du undgå at tørre dem med det samme og lægge dem på en varmekilde, da det vil beskadige billederne endnu mere," siger Mattias. "Papiret bliver hårdere, end det var før, og det begynder at revne, hvilket faktisk er en kemisk forandring, og det vil være umuligt at udbedre. Når et billede er blevet beskadiget, er det bedst at beholde det i samme miljø."


2. Læg det i en forseglet pose med vanddamp

For dem, der har til hensigt at sende deres fotos til professionelle restaureringsfolk: "Hvis dit billede har været i vand, er det bedst at lægge det i en forseglet pose med lidt vanddamp eller dråber for at sikre, at forholdene forbliver de samme," siger Mattias.


3. Hvis du selv vil restaurere gamle billeder, skal du digitalisere dem, før du importerer dem til Photoshop eller Digital Photo Professional (DPP)

Scan eller tag et billede i høj kvalitet af det foto, du vil restaurere, og åbn derefter den digitale version i redigeringssoftware som f.eks. Adobe Photoshop. Når du har oprettet en kopi af dit billede, skal du foretage de beskærings- og opretningsjusteringer, der er nødvendige.


4. Justér eventuelle beskadigede områder, og foretag farvekorrektioner

Brug af pletreparationspenslen i Adobe Photoshop kan hjælpe med at fjerne folder og pletter, korrigere flænger og reparere eventuelle beskadigede områder, der er påvirket af vand eller ældning. Du skal blot sørge for at oprette et nyt lag til de ændringer, du vælger at foretage, så du ikke redigerer det oprindelige baggrundslag. Du kan også bruge støjreduktionsværktøjet til at reducere grynet udseende. Falmning af farver er et almindeligt træk ved gamle billeder, så det anbefales også ofte at foretage farvekorrektioner for at opnå kvalitetsprint. Canons DPP RAW-behandlings- og fotoredigeringssoftware har også indstillinger til finjustering af dine billeder, herunder farvejustering og forøgelse af skarphed.


5. Forbered til print

Gem dit billede i et passende billedfilformat som f.eks. JPEG, PNG eller TIFF, før du printer det derhjemme. Hvis dit kamera understøtter det, anbefales det at optage i RAW, da det giver dig maksimal redigeringsfleksibilitet. Den kompakte, men alsidige A3+ Canon PIXMA PRO-200 er perfekt til farve- og sort/hvid-print i høj kvalitet. Hvis du selv ønsker at gendanne billeder, tilbyder denne trådløse printer et farvestofbaseret blæksystem med 8 farver, der giver enestående gengivelse, og printformater, der kan tilpasses. Den prisbillige PIXMA-serie leverer også kvalitetsresultater, når du printer fotos derhjemme. Canon Pro Platinum PT-101 er et glossy, kraftigt fotopapir til print i studiefinish med fremragende falmeresistens.


Adobe og Photoshop er enten registrerede varemærker eller varemærker tilhørende Adobe i USA og/eller andre lande.


Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

  Sådan redigerer du specielle fotos

  Gør dine optagelser af særlige lejligheder bedre med disse enkle tips til fotoredigering.

 • FOTOREDIGERING/EFTERBEHANDLING

  Redigering af RAW-billeder med DPP

  Find ud af, hvordan du redigerer, finjusterer og forbedrer dine RAW-fotos ved hjælp af Canons DPP-software.

 • KREATIVT PRINT

  De bedste tips til at fremvise dine print

  Opdag, hvordan du kan forvandle dit hjem med smukke familiefotoprint i galleristil.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Tag bedre julefotos end sidste år

  Fotograf Lena Petrova forklarer, hvordan du kan forbedre din fotografering af festlighederne.