Giuseppe taking a photo of a shop window, showing passers by in the reflection.

GADEFOTOGRAFERING

Hverdagens magi: Giuseppe Esposito-Rodrigues' tips til gadefotografering

Fotografering er en del af Giuseppe Esposito-Rodrigues' DNA. Han blev født i Venezuela med en italiensk far, der elskede at fotografere landskaber, og en portugisisk mor med en passion for rejsefotografering. Det var kun naturligt for Giuseppe at følge i sine forældres fodspor.
Siden 2013 har han haft base i Dublin, og der har han gået langs floden og de oplyste veje for at indfange sin filmisk slående, men alligevel stille og intime gadefotografering, som har været med i flere publikationer, herunder Lonely Planet og Culture Trip. Giuseppe har tidligere foretrukket sit Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) sammen med enten et Canon EF 24-70 mm f2.8L II USM-objektiv, et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv eller et Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objektiv. Men for nylig har han udforsket det meget bærbare Canon EOS M6 Mark II.
"Canon EOS M6 Mark II er en fantastisk all-rounder til gadefotografer, fordi det kombinerer høj opløsning (32,5 Megapixel), burst-optagelse (14 billeder/sek.) og fantastisk video (4K uden beskæring) med et robust greb, der gør det meget behageligt at holde, når du optager på gaden i længere perioder." Ligesom andre Canon EOS M-kameraer kan EOS M6 Mark II bruges sammen med en Canon-monteringsadapter EF-EOS M, så du kan bruge et stort udvalg af over 80 EF-S- og EF-objektiver, herunder specialobjektiver som makro og fiskeøje.
Her fortæller Giuseppe om sine fremgangsmåder, og han deler sine teknikker og tips til kreativ gadefotografering.

1. Vær opmærksom på offentligheden

Når du fotograferer en folkemasse, holder du motivet anonymt og kan du skabe et billede, der formidler den travle stemning på en gade i byen.

Det er altid en god idé at undersøge lovgivningen i forbindelse med fotografering på gaden, hvor du planlægger at fotografere – men generelt tillader de fleste lande fotografering på offentlige steder, medmindre andet er angivet, og det omfatter fotografering af fodgængere på gaden og personer på offentlige steder som f.eks. parker. Det er dog ikke alle, der bryder sig om at blive fotograferet. Giuseppe siger: "Det, jeg gør, er hurtigt at vise dem billederne, og forhåbentlig ser de så, at jeg griber opgaven an fra et kunstnerisk synspunkt. Nogle gange viser jeg dem min Instagram-konto, så de kan se, at jeg ikke gør det af andre grunde end kærlighed til kunsten, og det kan de som regel godt se og er ok med det."

2. Stil dig ét sted

A man walking past a row of houses covered in autumnal foliage (left).Three people crossing the road next to a bus on the streets of Dublin (right).
Komponér dit billede ved først at vælge en baggrund, og vent så på, at det endelige billede falder på plads.

Travle miljøer er en af de største udfordringer i genren. "Alt bevæger sig konstant," siger Giuseppe. "Lyset, motivet, miljøet. Gå tilbage i morgen, så ser du noget andet. Du er nødt til at acceptere, at du ikke kan kontrollere noget. Det eneste, du kan gøre, er at have en idé og forsøge at forudsige, hvornår du kan få den idé til at ske. Det handler om at drage fordel af det scenarie, du ser omkring dig."

Giuseppe giver sig selv den bedste chance for succes ved først at finde en baggrund, han kan lide, derefter et hjørne, hvor han kan stå for sig selv. "Når det er en travl gade, finder jeg et hjørne og venter tålmodigt på, at den rigtige person kommer ind i billedet. Jeg kan bevæge mig lidt for at prøve at få noget fra en anden vinkel eller et andet perspektiv, men det meste af tiden har jeg placeret mig et sted, hvor jeg tror, at baggrunden vil fungere med et motiv, og så venter jeg."

3. Vælg den rigtige optagelsesmetode til at fortælle din historie

Relaterede artikler
Mindful travel photography

REJSEFOTOGRAFERING

Mindful rejsefotografering

Disse ting skal du tænke på, når du fotograferer fremmede kulturer og samfund.

Two people skateboarding down a bustling street at night.

BYFOTOGRAFERING

Sådan får du mest muligt ud af dit kamera på en storbyferie

11 tips og tricks, som kan hjælpe dig med at indfange ånden i storbyjunglen.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

BYFOTOGRAFERING

Få mest muligt ud af byfotografering med vores bedste tips

Optag fantastiske bylandskaber og detaljerede byscener. Læs videre for at få alle de råd, tips, teknikker og inspiration, du har brug for.

Det store greb og den lette, bærbare natur, der kendetegner Canon EOS M6 Mark II, gør det til det perfekte værktøj til langvarige optagelser på gaden.

Ud fra sin lange erfaring siger Giuseppe, at den bedste metode til gadefotografering er Av-metoden. "Du behøver ikke styre alt, bare din blænde og måske ISO'en. Du skal muligvis øge ISO-indstillingen, hvis du optager om natten, og om dagen giver den dig mulighed for at bruge hurtigere hastigheder med en lille blænde, hvilket forbedrer dine chancer for at indfange et motiv i bevægelse i fokus."

Giuseppe bruger typisk større blænder (lave f-numre), som hjælper ham med at skabe sin velkendte filmeffekt. "Optagelse ved f/1.4, f/1.8 eller f/2.8 hjælper mig med at isolere motivet, mens baggrunden bliver sløret. Det er der stadig for at hjælpe mig med at fortælle historien, men vi behøver ikke se hver eneste detalje."

4. Vælg det objektiv, der passer bedst til scenen

A tram on the tracks in Dublin city centre (left). An old man reading the newspaper on the top level of a double-decker bus (right).
Giuseppe har brugt bystrukturen i sin komposition, sporvognslinjerne fører øjet til fokuspunktet i dette billede (til venstre). Taget med: Canon EOS M6 Mark II + EF-M32mm f/1.4 STM. Giuseppe har komponeret dette billede (til højre) ved at indfange de matchende farver på indersiden af bussen og løvet, der kan ses gennem vinduet.

"Folk vil fortælle dig, at du ved fotografering på gaden skal bruge en brændvidde på 28-55 mm, fordi det er tættest på det, som det menneskelige øje ser, og derfor giver et naturligt perspektiv," siger Giuseppe. "Men for mig er baggrunden lige så vigtig som motivet, så jeg har en tendens til at optage 24mm eller 28mm." Når han er ude med Canon EOS M6 Mark II, bruger han Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet til at skabe de store, åbne scener, han er så glad for. "Objektivet var virkelig alsidigt i næsten alle de situationer, jeg befandt mig i," siger han. "Jeg kan især godt lide, at jeg kunne fange stemningsfyldte scener ved at fokusere på hele scenen i stedet for blot et bestemt motiv."

Ud over at fotografere bredt har Giuseppe for nylig udviklet en præference for fotografering på afstand. "På det seneste har jeg optaget med teleobjektiver, hvilket mange professionelle siger, man ikke skal. Jeg synes, at det er en meget gammeldags holdning. Optagelse med et 85mm-objektiv eller et telezoomobjektiv som f.eks. Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-objektivet giver mig mulighed for at holde en vis afstand mellem mig og motivet, så jeg ikke invaderer deres privatliv. Det hjælper mig med at isolere mit motiv og får baggrunden til at blive meget sløret, hvilket jeg er glad for."

5. Fokusér på dit motiv

Fokusering på ét motiv i et bredere billede er en måde at skabe et fokuspunkt og indramme scenen på. Det er Giuseppes karakteristiske teknik til at få den filmiske fornemmelse.

For Giuseppe har Canon EOS M6 Mark II været banebrydende. "Autofokus er driftsikkert og hurtigt, og ansigts- og øjensporing er meget nøjagtig." Når det er sagt, opfordrer Giuseppe også gadefotograferne til at forsøge at skifte til manuelt fokus for ekstra kreativitet. "Hvis jeg gerne vil fokusere på nogen midt i scenen, men jeg ønsker, at alle de mennesker, der krydser motivet, skal være slørede for at udtrykke bevægelse, vil manuelt fokus være den bedste løsning."

6. Find måder at være kreativ på

Optagelse med fokus ved kunstigt lys kan give dine billeder en særlig stemning. Hvis du eksperimenterer med reflekterende overflader i gadefotografering, kan du tilføje endnu et kreativt lag.

For at skabe karakteristiske billeder foreslår Giuseppe, at du optager fra en usædvanlig vinkel eller en ukonventionel synsvinkel. En af hans foretrukne teknikker er at finde refleksioner i vinduer eller andre skinnende overflader. "Det, jeg gør, er at finde mennesker bag glas, uanset om det er et busvindue eller på en café osv., og så finder jeg et interessant motiv, der reflekteres, som kan være en bygning, en bil eller en person," siger han. "Det skaber stemning i billedet."

Ud over vinduer foreslår Giuseppe at eksperimentere med vandpytter og floder for at skabe interessante kompositioner.

Han anbefaler også, at man kan overveje at fotografere ind i lyset og benytte sig af kunstigt lys. "Lys betyder alt inden for fotografering, det ved vi alle, men det er måden, hvorpå vi leger med lyset, der bidrager til at skabe effekt," siger han. Hvis lyset er hårdt eller direkte kan det være en mulighed for at eksperimentere med silhuetter. "Jeg finder en baggrund, som jeg kan lide, og som er baggrundsbelyst, og venter derefter på, at nogen kommer ind i billedet på det rigtige tidspunkt. Det er især godt, hvis du ikke vil have motivets ansigt med.

"Andre gange elsker jeg at bruge kunstigt lys fra vejskilte eller lygtepæle, fordi det skaber en stemning og hjælper med at styre betragterens fokus."

Hvis du fryser bevægelsen i en scene som denne, får seeren en fornemmelse af den travle, levende stemning på gaden.

Hvis du vil prøve gadefotografering, har Giuseppe nogle enkle råd: "Øv dig, øv dig og øv dig," siger han. "Hvis du er passioneret, vil du til sidst blive bedre til det, du ønsker at opnå, og du vil finde din egen stil. Det gør jeg stadig i dag. Jeg øver mig altid. Det bedste råd, jeg kan give dig, er blot at finde dit kamera og gå ud og gøre det."

Er du nervøs for at fotografere offentligt, eller er du bekymret for folks reaktioner? "Der er en grænse, man skal krydse, når man fotograferer folk på gaden," siger Giuseppe. "Jo mere du gør det, jo hurtigere vil du føle dig mere tryg, når du er ude at fotografere, så du kan koncentrere dig om det, der faktisk betyder noget – at få det magiske billede."

Skrevet af Natalie Denton

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker