A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Festfotografering

Sådan tager du kreative festfotografier

En af de bedste ting ved julen er rækken af fester og arrangementer, som samler venner og familie, så I får en chance for at grine, danse, slappe af og indhente det forsømte. Uanset om du er på vej til en lille sammenkomst med vennerne eller en overdådig julefejring med hele familien, så kan du benytte disse lejligheder til at skabe kreative minder, I kan værdsætte for evigt. Med de her nyttige tips og teknikker får du flotte festfotos, som alle vil kunne lide og dele.

1. Vælg de bedste kameraindstillinger til en indendørsfest

Fester involverer ofte svag belysning og motiver i bevægelse, så det er vigtigt at sørge for, at dit kamera er korrekt indstillet til at tage billeder under disse lidt mere udfordrende optagelsesforhold.

Du behøver ikke bruge flashen, men du skal sørge for, at din lukkertid er hurtig nok til at håndtere bevægelse. Indstil en lukkertid på omkring 1/160 sekund eller 1/250 sekund som minimum, og sørg for, at blænden er forholdsvis meget åben (lavere f-tal). Her vil det også hjælpe at øge din ISO til en mellem eller høj indstilling, f.eks. ISO 3200 eller ISO 6400.

2. Indstil din flash i den korrekte vinkel

Hvis du bruger flash, skal du sørge for, at den er indstillet på en måde, der vil forskønne dine motiver. Hvis du bruger en Speedlite-flashenhed, skal du i stedet for at pege den direkte mod det, du vil indfange, rette den mod loftet, så lyset kastes tilbage mod dine motiver. Det vil ikke bare give en mere naturlig belysning, men dine motiver vil føle sig mere komfortable ved det.

Speedlite 470EX-AI, verdens første flash med Auto-Intelligent Bounce, sørger for at vælge den optimale bounce-vinkel for dig ved at analysere omgivelserne og automatisk vippe flashhovedet for at "bounce" på det helt rigtige sted på væggen eller loftet – så du ganske enkelt kan fokusere på at få taget billedet.

Hvis dit kamera er udstyret med Wi-Fi, og du kan få fat i en ekstern flash med trådløs forbindelse – eller hvis du ikke bruger trådløs, men har et forlængerkabel til en kamerasko (hot shoe) – så kan du placere flashen lidt derfra og fjernudløse den.

3. Fordel lyset fra flashen

En alternativ måde at få gode resultater med din flash er at bruge en diffusorhætte eller en lille blød æske over flashhovedet. Det fordeler og dæmper lyset fra flashen, så du får mere naturlige hudtoner, samtidig med at bevægelsen fastfryses.

4. Prøv spontan fotografering

Opstillede billeder har bestemt deres ret, men hvis du vil indfange naturlige udtryk af glæde ved en fest, er spontan fotografering vejen frem.

Et længere objektiv som f.eks. Canon EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM hjælper dig med at komponere flere motiver på afstand, så du kan tage billeder, uden at det er for åbenlyst, at dit kamera peger mod en bestemt person. Af samme årsag skal du slå kameraets AF-hjælpelys fra.

I stedet for at bruge kameraets flash, når du tager spontane billeder, er det bedre at bruge en stor blænde og en mellem til høj ISO-indstilling for at få skarpe og fokuserede motiver.

Du behøver ikke bruge flashen, men du skal sørge for, at din lukkertid er hurtig nok til at håndtere bevægelse.

Relaterede artikler
10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFERING AF FYRVÆRKERI

10 tips til fotografering af fyrværkeri

Udstyr, teknikker og komposition – de bedste tips til fotografering af fyrværkeri.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

FAMILIEFOTOGRAFERING

Fordele ved Canon PowerShot PX

Opdag nye måder at bruge dette kompakte, smarte PTZ-kamera på.

5. Lær, hvordan du indfanger en fantastisk bokeh-effekt

Uanset om det drejer sig om et hav af glimtende lys på juletræet eller et enkelt stearinlys, så er julen fuld af flotte lys, som kan forvandles til smukke glødende glober i baggrunden af dine billeder med den rette opsætning. Det japanske ord "bokeh" bruges til at beskrive de æstetiske kvaliteter ved den slags ufokuserede højlyspunkter.

Slørede højlyspunkter i baggrunden kan se store og abstrakte ud, eller de kan være mindre og mere klart definerede, og du kan endda være kreativ og lave slørede højlyspunkter stjerneformede, hjerteformede eller juletræsformede – find ud af hvordan i videoen ovenfor.

Effekten er nemmest at opnå, når objektivet er indstillet til den største blænde, f.eks. f/2,8 eller f/2, som giver dig mulighed for at være meget selektiv med dit fokus, så du kan få dit motiv til at stå skarpt mod en sløret baggrund. Men du kan også få behagelige, slørede højlyspunkter med mindre blændeindstillinger, såsom f/5,6. Gør effekten endnu stærkere ved at forøge afstanden mellem motivet og baggrunden eller stå tættere på motivet.

6. Sænk lukkertiden for at indfange bevægelsessløring

Mens en hurtigere lukkertid hjælper dig med at indfange motiverne, så de står skarpt, så er en alternativ måde at anvende en meget langsommere lukkertid for at skabe bevægelse i et sceneri med statiske motiver.

Indstil en lukkertid til omkring 1/10 sek. eller 1/20 sek., hvis du fotograferer håndholdt, og sørg for, at et statisk (eller relativt statisk) motiv ses tydeligt i sceneriet. Det er gavnligt, hvis dit objektiv har Billedstabilisator, da det hjælper med at gøre dine billeder skarpere ved langsomme lukkertider. Nogle kameraer har indbygget billedstabilisering (IS), hvilket betyder, at kameraets billedstabilisering fungerer sammen med alle objektiver.

Hvis du bruger et stativ, vil du kunne anvende meget langsommere lukkertider for at opnå den effekt. Udløs lukkeren med en kablet eller trådløs fjernudløsning, Canon Camera Connect-app'en eller selvudløseren.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Indfang lysspor på dansegulvet

Ved at styre, hvornår kameraet udløser flashen under eksponeringen, kan du optage farverige lyse streger, der formidler stemningen ved festen på en kreativ måde og samtidig giver et skarpt motiv. Vælg en langsom lukkertid på omkring ét sekund, og vælg mellem synkroniseringsmetode til første lukkergardin eller andet lukkergardin i dit kameras flashindstillinger.

Synkronisering til første lukkergardin er standardindstillingen på de fleste kameraer. Den udløser flashen i starten af eksponeringen og registrerer eventuel sløring foran motivet. Synkronisering til andet lukkergardin udløser flashen ved afslutningen af eksponeringen, så spor af lys og andre detaljer bag motivet indfanges.

8. Fokus på de små detaljer

Husk, at billeder af fester ikke altid behøver være fyldt med mennesker. Det kan også være virkningsfuldt at fokusere på de mindre detaljer – uanset om det er julekugler, der hænger på et træ, borddekorationer eller andre genstande, som udtrykker noget væsentligt ved festlighederne – hvis stemningen fra begivenheden skal formidles.

Hvis du ikke kan komme tæt nok på motivet med det objektiv, du bruger, skal du overveje en makro, såsom Canon EF-S 35mm f/2,8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM eller Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM. En relativt bred mulighed, som Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM (til EOS M-kameraer), gør det imidlertid muligt at komme tæt på, samtidig med at du stadig kan indfange mere af omgivelserne for at skabe sammenhæng.

Skrevet af Matt Golowczynski

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker