FESTFOTOGRAFERING

Sådan tager du kreative festfotografier

Nemme tips og teknikker til fotografering af fantastiske fester og events.
En gruppe venner står med stjernekastere, de griner og vender sig mod kameraet med deres ansigter oplyst af det funklende lys. © AdobeStock

En af de bedste ting ved julen er rækken af fester og arrangementer, som samler venner og familie, så man får en chance for at grine, slappe af og indhente det forsømte. Når du ved, hvordan du fotograferer de festlige smil, funklende lys og vilde dansetrin på en kreativ måde, vil det hjælpe dig med at skabe minder, der kan værdsættes for altid.

Med disse nyttige tips og teknikker til festfotografering får du ikke blot fantastiske billeder, som alle kan lide og dele, men også billeder, der lever op til dine særlige øjeblikke, og som er smukke nok til at printe og værdsætte.

1. Vælg de bedste kameraindstillinger til festfotografering

En familiegruppe, der er samlet omkring en 65-års fødselsdagskage i et svagt oplyst rum, optaget med et Canon EOS R100 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv.

Hvis du vil tage gruppeportrætter i situationer med svagt lys, vil valg af en langsommere lukkertid udsætte kameraets sensor for lys i længere tid. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/60 sek., f/3.5 og ISO 1600.

Uanset om det foregår indendørs eller udendørs, involverer fester ofte motiver i bevægelse, så det er vigtigt at sikre, at dit kamera er indstillet til de bedste festfotoindstillinger.

Hvis du vil fange den tempofyldte bevægelse på et dansegulv uden flash, skal du sikre dig, at din lukkertid er hurtig nok. Lukkerprioritet (Tv) giver dig mulighed for at angive lukkertiden, mens kameraet vælger blænden og ISO til et korrekt eksponeret billede. En mindste lukkertid på ca. 1/160 eller 1/250 sek. er bedst til bevægelse, selvom hurtigere bevægelse kan betyde, at du skal gå op til 1/1000 sek. Hvis du bruger metoden Manuel (M), skal du sørge for, at blænden er relativt stor (lavere f-nummer) for at kompensere for den hurtigere lukker. Start med Auto ISO, men hvis dit billede er for mørkt, kan du prøve at indstille en mellem eller høj ISO, f.eks. ISO 3200 eller ISO 6400.

Hvis festen i højere grad er en rolig sammenkomst, giver metoden Blændeprioritet (Av) dig mulighed for at vælge din dybdeskarphed. I roligere miljøer kan du vurdere dine kameraindstillinger baseret på det lys, der er tilgængeligt. En 1/80 sekunders lukkertid er f.eks. fin til portrætter i langsom bevægelse eller gruppebilleder – den vil lade mere lys ramme sensoren, så du får et spillerum med din blænde og ISO-værdier.

2. Prøv spontan fotografering

Fire festdeltagere danser frit, håret svinger rundt, mens de bevæger sig, og en DJ ses bag dem gennem røg.

Et længere objektiv giver dig mulighed for at tage naturlige billeder af dine venner på dansegulvet. En stor blænde betyder, at du ikke behøver en flash, selv når du optager indendørs. Taget med et Canon EOS 5D Mark III ved 1/160 sek., f/1.4. © AdobeStock

Opstillede billeder har deres ret, men hvis du vil fange naturlige udtryk af glæde ved en fest, er spontan fotografering (eller også kaldt 'candidfoto') vejen frem.

Et zoomobjektiv, f.eks. Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, hjælper dig med at komponere motiver på længere afstand, så du kan tage billeder, uden at det er for åbenlyst, at dit kamera peger mod en bestemt person. Dette objektiv har også en 4-stops billedstabilisator, som hjælper med at holde dine billeder fri for slør, når du optager håndholdt.

I stedet for at bruge kameraets flash, når du tager spontane billeder, er det bedre at bruge en stor blænde og en mellem til høj ISO-indstilling for at få skarpe og fokuserede motiver. På den måde forstyrrer flashen ikke dine motiver, og der bevares en naturlig fornemmelse. Af samme årsag skal du slå kameraets AF-hjælpelys fra.

Hold tingene spontane ved at konfigurere et fjernkamera som f.eks. Canon PowerShot PX, som automatisk indrammer og optager billeder og video på en intelligent måde. Det er mindre påtrængende end et traditionelt kamera og har den ekstra fordel, at du kan fortsætte med at feste.

3. Find ud af, hvordan du kan fange baggrundssløring og forgrundssløring

Næroptagelser af tændte stearinlys på en kage med flammerne sløret og stor cirkulær bokeh i baggrunden.

Et objektiv med en stor maksimal blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, kan forvandle baggrunde til en smuk, cremet bokeh. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/40 sek., f/1.8 og ISO100.

Et svagt oplyst portræt af en kvinde på en baggrund med karakteristisk hvid og lyseblå cirkulær bokeh.

Baggrunds- og forgrundssløring er ideel til at vise dit motiv frem og give dine fotos en drømmende stemning.

Uanset om det er et hav af funklende juletræslys eller et enkelt stearinlys, er juletiden fuld af smukke lys, som med den rette opsætning kan forvandle sig til smukke glødende glober i baggrunden af dine billeder. Det japanske ord "bokeh" bruges til at beskrive de æstetiske kvaliteter ved den slags ufokuserede højlyspunkter.

Effekten er nemmest at opnå, når dit objektiv er indstillet til den største blænde. Dette resulterer i en meget lav dybdeskarphed, som giver dig mulighed for at være meget selektiv med din fokusering, så du kan få dit motiv til at skille sig ud mod en sløret baggrund. Et ideelt objektiv til dette er Canon RF 50mm F1.8 STM, som har en ultrastor maksimal blænde på f/1.8. Men du kan også få behagelige, slørede højlyspunkter med mindre blændeindstillinger, såsom f/5.6. Gør effekten endnu stærkere ved at forøge afstanden mellem motivet og baggrunden eller stå tættere på motivet.

4. Sænk lukkertiden for at skabe bevægelsessløring

Et bevidst sløret billede af en trommeslager i aktion.

Ændring af kameraets lukkertid er en måde at justere den samlede eksponering af et billede på. Den har også kreative anvendelsesmuligheder, så du kan styre mængden af bevægelsessløring (eller mangel på samme) i dine billeder.

Mens en hurtigere lukkertid hjælper dig med at fange motiverne, så de står skarpt, så er en alternativ måde at anvende en meget langsommere lukkertid for at skabe bevægelse i en scene med statiske motiver.

Indstil en lukkertid til omkring 1/10 sek. eller 1/20 sek., hvis du fotograferer håndholdt, og sørg for, at et statisk (eller relativt statisk) motiv ses tydeligt i scenen. Det er nyttigt, hvis dit objektiv har indbygget optisk billedstabilisering (IS), som f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, da det vil hjælpe med at holde dine billeder skarpere ved langsommere lukkertider. Nogle kameraer, f.eks. Canon EOS R7 og EOS R6 Mark II, har indbygget billedstabilisering (IBIS). Dette flytter kameraets sensor fysisk for at kompensere for bevægelser, når der ikke optages fra en fast position (f.eks. et stativ). Denne type IS fungerer sammen med alle objektiver.

Hvis du bruger et stativ, vil du kunne anvende meget langsommere lukkertider for at opnå den effekt. Udløs lukkeren med en kablet eller trådløs fjernudløsning, Canon Camera Connect-appen eller selvudløseren.

5. Fang lysspor på dansegulvet

En ung kvinde til en fest kaster armene tilbage midt i farverige lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle til at forvandle almindelige scener til magiske billeder. © Tetra Images/Getty Images

Ved at styre, hvornår kameraet udløser flashen under eksponeringen, kan du optage farverige lyse streger, der formidler stemningen ved festen på en kreativ måde og samtidig giver et skarpt motiv. Vælg en langsom lukkertid på omkring ét sekund, og vælg mellem synkroniseringsmetode til første lukkergardin eller andet lukkergardin i dit kameras flashindstillinger.

Synkronisering til første lukkergardin er standardindstillingen på de fleste kameraer. Den udløser flashen i starten af eksponeringen og registrerer eventuel sløring foran motivet. Synkronisering til andet lukkergardin udløser flashen ved afslutningen af eksponeringen, så spor af lys og andre detaljer bag motivet fanges.

6. Oplys dine festfotos med flash

En smilende familie poserer på en sofa foran et oppusteligt "Happy Birthday"-guldbanner på et festfoto, der er taget ved hjælp af en Canon Speedlite EL-100.

Brug af flash til at reflektere lys fra vægge og lofter hjælper med at skabe naturlige festfotos. Taget med et Canon EOS 800D med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv og en Canon Speedlite EL-100 ved 20mm, 1/200 sek., f/5.6 og ISO 400.

Hvis du bruger flash, skal du sørge for, at den er indstillet på en måde, der vil forskønne dine motiver. Hvis du bruger en Speedlite-flashenhed, skal du i stedet for at pege den direkte mod det, du vil fotografere, rette den mod loftet, så lyset kastes tilbage mod dine motiver. Det vil ikke bare give en mere naturlig belysning, men dine motiver vil føle sig mere komfortable ved det.

Canon Speedlite EL-100 kan drejes både vandret og lodret, så du kan vælge den perfekte tilbagekastningsvinkel. Den har også en automatisk metode, som vælger de bedste indstillinger for dig baseret på dine omgivelser, så du kan fokusere på at få billedet.

En alternativ måde at få gode resultater med din flash er at bruge en diffusorhætte eller en lille blød æske over flashhovedet. Det fordeler og dæmper lyset fra flashen, så du får mere naturlige hudtoner, samtidig med at bevægelsen fastfryses.

7. Fokusér på de små detaljer

To kroner med juveler, en større og en mindre, mod en baggrund med stor cirkulær bokeh.

Borddekorationer, vægdekorationer eller kugler, der hænger ned fra et træ, udgør alle sammen gode motiver til stemningsfyldte festfotos. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objektiv ved 1/5 sek., f/5.6 og ISO 400.

Husk, at festfotos ikke altid behøver være fyldt med mennesker. Fokusering på de mindre detaljer kan stadig være effektivt til at formidle stemningen og fornemmelsen ved begivenheden.

Hvis du ikke kan komme tæt nok på dit motiv med det objektiv, du bruger, kan du overveje et objektiv med makrofunktioner som f.eks. Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (i MF-metode) eller Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Et relativt bredt objektiv, f.eks. Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, gør det imidlertid muligt at komme tæt på, samtidig med at du stadig kan fange mere af omgivelserne for at skabe sammenhæng.

8. Brug flere eksponeringer

Nogle EOS R-systemkameraer, f.eks. Canon EOS R10 og Canon EOS R8, tilbyder en multieksponeringsmetode. Den tager flere fotos og overlejrer dem for at skabe en kunstnerisk effekt. Da det hele foregår i kameraet, er der ikke behov for at bruge redigeringssoftware.

Der er fire eksponeringsmetoder at vælge imellem baseret på din belysning og det endelige resultat, du ønsker, du kan også blot vælge at optage med "gennemsnitlig" eksponeringskontrol, så dit kamera kan finde den korrekte endelige eksponering for dig. Du kan også vælge kun at optage to eksponeringer eller lægge flere forskellige optagelser i lag for at få et hypersurrealistisk resultat.

9. Leg med perspektiv

En gruppe af festdeltagere læner sig frem for at holde stjernekastere sammen. Fotografiet er taget i højden af stjernekasterne op mod folks ansigter.

Når du kommer helt tæt på motiver i forgrunden, f.eks. dekorationer eller stjernekastere, kan du skabe baggrundssløring. © AdobeStock

Tilføj visuel interesse til dine festfotos ved at være kreativ med perspektivet. Det kan være lige så enkelt som at flytte dit kamera højere eller lavere, men vær ikke bange for at tage lodret optagelse ud til ekstremerne, at optage opad nede fra gulvet eller ned fra loftshøjde for at få et fugleperspektiv. Det er nemt at optage fra høje eller lavere vinkler, når du bruger et kamera som f.eks. Canon EOS R50, som har en skærm, der kan vippes og drejes. Det er også fantastisk til sjove selfies.

Du kan variere, hvordan dine billeder komponeres, med døre, vinduer eller trappebalustrader, og se efter skinnende overflader eller vand for at fange genspejlinger af festen eller for at medtage dig selv i optagelsen på en kreativ måde.

Materialer, der ændrer lysforholdene, kan ændre æstetikken af dine billeder – optag gennem stillestående, gennemsigtige væsker, f.eks. drinks, for at fange det brudte lys, som forvrænger størrelse og proportioner. Optagelse gennem tekstureret eller matteret glas kan skabe en iøjnefaldende sløret effekt.

Leg med alle disse teknikker, hav det sjovt, og tag det roligt, hvis det ikke virker – det handler om at eksperimentere.

Skrevet af Matt Golowczynski og Peter Wolinski

Relaterede produkter

Relaterede artikler