PORTRÆT

Se det usete: Fotografering af queer-fællesskabet

Den ikke-binære fotograf Louis Painter tager kraftfulde portrætter, der både anerkender mangfoldige fællesskaber og viser deres motivs følelser
Et portræt taget af Louis Painter af en drag queen med langt lyst hår og iført en blomstret kjole og brun pelsfrakke, der står foran en udsmykket bygning.

Ensomhed og behovet for at høre til er følelser, som de fleste mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv, og de kan være vanskelige at håndtere. I dag betyder repræsentation og synlighed mere end nogensinde, og at se dig selv i andres arbejde kan skabe glæde og en følelse af lettelse over at blive anerkendt for at være den, du er.

Fotografering kan spille en vigtig rolle i at fremhæve mangfoldighed, og den ikke-binære, queer og autistiske fotograf Louis Painter, som bruger stedordene dem/deres, indfanger portrætter med en fornemmelse af menneskelighed og sårbarhed, samtidig med at de har en filmisk kvalitet. I et enkelt billede kombineres en slående identitet med dybe følelser.

"Der er en slags ensomhed, som queer-personer har en tendens til at opleve," forklarer Louis, der er baseret i Birmingham, Storbritannien. "Queer-fotografering betyder alt for mig. Fordi jeg identificerer mig som queer selv, vil jeg gerne have, at det skinner igennem i mit arbejde. Dette projekt handler om, at jeg skal være mere mig selv, når jeg er sammen med mennesker, der identificerer sig som queer, og med mine venner – noget, som andre queer-personer sandsynligvis også kan relatere til."

Så hvad driver Louis, og hvor har deres rejse med queer-fotografering ført dem hen?

Kombinerer kunst med fotografi

En person står og kigger gennem et vindue, og deres farvestrålende hår komplementerer de grønne farver på vinduesrammen.

"Jeg kan godt lide den dobbelte eksponering fra vinduerne, og de forskellige grønne nuancer, der komplementerer de røde nuancer, gjorde billedet levende for mig," siger Louis, der næsten ubevidst anvender farveteori i deres arbejde. "Næst efter indramningen er farverne min øverste prioritet." Taget med et Canon EOS RP med enCanon EF-EOS R objektivadapter og et Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv ved 1/200 sek., f/2.5 og ISO 320. © Louis Painter

En figur i en lang kjole står på kanten af en klippefyldt bakketop og ser ud mod markerne og vandet i det fjerne.

Louis ønskede, at dette billede, der blev taget i Peak District, skulle ligne et still-foto fra en film. "Jeg foretog nogle grundlæggende objektivkorrektioner og justerede eksponering og højlys i Adobe Photoshop Lightroom1." Taget med et Canon EOS RP med en Canon EF-EOS R objektivadapter og et Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-objektiv ved 1/200 sek, f/2.8 og ISO 320. © Louis Painter

Louis var tidligere maler, men besluttede sig for at studere fotografering på universitetet efter at være blevet inspireret af en ven og lægger nu regelmæssigt deres unikke cinematiske fotografier op på TikTok og andre sociale medieplatforme, hvor de får tusindvis af visninger.

"Jeg var vild med den tekniske side af fotografering, f.eks. lukkertid og forskellige brændvidder," siger Louis. "Langsomt lærte jeg også mere om historien. Jeg blev besat af det, og jeg så YouTube-videoer hele dagen."

Da Louis vidste, at deres fotostil var en niche-kategori, skabte de et queer-fotoprojekt halvvejs gennem det første semester af deres tredje år. "De få fotografer, der faldt ind i denne kategori, inkorporerede ikke følelser i den, så jeg fandt på at kombinere den følelsesmæssige del af mig selv med en cinematisk æstetik, og jeg begyndte at slå ting op på TikTok, hvor jeg fik meget sympati fra andre queer-personer," siger de.

Louis siger, at deres følgere ofte bruger ordene "cinematisk, queer, fortælling og fantasi" til at beskrive deres arbejde, og de er blevet inspireret af fotografer, hvis billeder også har et dramatisk udtryk for dem. Louis henviser til Sarah Bahbah og Gregory Crewdson som indflydelser, og siger, at deres billeder fortæller historier, hvor ord ikke slår til.

At finde og instruere modeller

En figur står klædt som en ridder i metalrustning, ser mod kameraet, baggrunden er ude af fokus bag dem.

Louis fandt denne model via en opfordring på TikTok. "De kunne lide cosplay, og jeg havde altid haft lyst til at lave en fotooptagelse med en ridder," forklarer Louis. "Jeg ønskede at vise queer-personer, der bliver tvunget ind i cishet-roller (ciskønnede og heteroseksuelle), og hvordan det kan få os til at føle os isoleret." Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/200 sek., f/2.8 og ISO 500. © Louis Painter

En figur, der er klædt som prinsesse, læner sig op ad en væg og ser længselsfuldt på en renæssancefestival.

Louis tog dette billede på en renæssancefestival og ønskede på samme måde som med billedet af ridderen at skabe et eventyrlignende scenarie. Louis' billeder er åbne for fortolkning – de ønsker, at deres seere kan placere sig selv i disse scenarier. Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/320 sek., f/2,8 og ISO 1600. © Louis Painter

I starten af projektet bad Louis deres venner om at posere for dem, men efter at have sendt opfordringer online, modtog de masser af svar fra queer-personer. "Jeg har bevidst ikke hyret professionelle modeller," siger Louis. "Jeg kan godt lide ideen om at bruge rigtige mennesker, der udviser autentiske følelser."

I forhold til at instruere modellerne foretrækker Louis at afvente, hvordan processen forløber. "Jeg er ret impulsiv i forhold til fotografering. Jeg laver et lille storyboard, men hvis jeg ser et dejligt sted, som ikke var en del af planen, siger jeg: "Der vil jeg gerne hen." Jeg tror, at fotografering handler om at følge strømmen og have et åbent sind."

Louis giver deres modeller et stikord, og lader dem derefter fortolke det, som de ønsker. "Jeg beder dem om at tænke på deres barndom eller et afgørende øjeblik i deres liv," forklarer Louis. "Når de er i den tilstand, kan jeg fokusere på komposition og farver. Jeg vil sige, at det er ca. 40 % min instruktion og 60 % op til den person, jeg fotograferer. Jeg ønsker, at mine modeller skal føle sig godt tilpas, for først da kan du virkelig være dig selv og afsløre dine indre følelser."

Opbygning af en udstyrstaske

Transmusiker Jay Page kigger ind i et spejl med hænderne bag hovedet på et billede taget af Louis Painter.

Dette billede af musikeren Jay Page var et af de første portrætter, som Louis tog til projektet. "Jay havde været ude som trans i et par måneder, og ideen var at vise kønsdysfori," forklarer Louis. "Jeg bad dem om at se i spejlet og tænke over, hvordan de identificerer sig, og det fik nogle rå følelser frem." Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv ved 1/200 sek., f/2.8 og ISO 800. © Louis Painter

Louis fotograferer ofte under omskiftelige forhold, fra svagt belyste gyder og pavilloner til åbne marker, så for at få mest muligt ud af deres optagelser skal de være hurtige på fødderne. Louis begyndte at optage på et Canon EOS 6D Mark II lånt fra universitetet og et udvalg af Canon L-serie-objektiver, men skiftede til det spejlløse Canon EOS RP-fullframeobjektiv, parret med Canon EF-EOS R objektivadapteren, så de kunne fortsætte med at bruge EF-fatningsobjektiverne.

Det kompakte EOS RP betyder, at Louis kan optage på farten, mens det udvidede AF-område øjeblikkeligt fokuserer på motivet og holder portrætter skarpe. "Der har været øjeblikke, hvor jeg har været heldig med billedet, fordi det har været i fokus ved første forsøg," siger Louis.

Louis siger, at en touchscreen også er nødvendig. "Jeg bryder mig ikke om at kigge gennem søgeren. Jeg foretrækker at se direkte på modellen for at skabe forbindelse til dem," forklarer Louis. "Jeg vil have dem til at se på mig, ikke kameraet, og EOS RP lader mig gøre det. Jeg kan bare trykke på skærmen og behøver ikke at bekymre mig om at miste følelserne i billedet."

Når Louis arbejder på blæsende udendørsoptagelser, har de lært vigtigheden af billedstabilisering og bruger ofte Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-objektivet til at opnå billeder uden rystelser. Optagelse med et vidvinkelobjektiv gør det også muligt for Louis at inddrage mere af baggrunden i et billede og vise, hvor komfortabel emnet er i sine omgivelser. "Jeg kan godt lide at kunne indfange følelsen af ensomhed, som omgivelserne skaber," tilføjer Louis.

Louis bruger også Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektivet – deres foretrukne brændvidde – som kan indfange skarpe detaljer selv i mørke omgivelser.

Tilsvarende RF-objektiver ville være RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og RF 50mm F1.2L USM.

Hvad fremtiden bringer

En person med kort, farvet hår og næsering ser mod kameraet.

Dette billede fra Louis' anden optagelse blev taget ved kanalerne i Manchesters Gay Village. "Jeg ønskede at indramme dette billede som det sidste billede fra en film, hvor figuren er blevet slået ned, og ser ind i kameraet for at bryde den fjerde væg," forklarer de. "Jeg lånte 50mm-objektivet af universitetet og var vild med det, fordi det virkelig bragte farverne frem, selv i svag belysning." Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv ved 1/125 sek., f/2 og ISO 6400. © Louis Painter

Louis har store ambitioner og håber at fortsætte med at fotografere queer-fællesskabet, udvide deres netværk og finde mere unikke historier og oplevelser. "Siden min eksamen har jeg ønsket at udforske følelser såsom queer glæde," siger Louis. "Jeg vil også gerne fotografere forskellige kønsidentiteter og køn – jeg vil gerne fotografere farvede queer-personer, AMAB-personer (tildelt hankøn ved fødslen) og mange flere. Det er det næste skridt."

En dag håber de at se deres fotos på tryk, måske i form af en sofabordsbog. "Det ville være en god måde at færdiggøre projektet på," siger Louis. "Jeg er stadig et stykke tid fra at nå det, men jeg tager flere billeder og arbejder hen imod det hver dag."

Louis' portrætter viser fotograferingens kraft og fortæller folk, at de ikke er alene, og viser, hvordan et enkelt billede kan formidle en række følelser, der kan være svære at udtrykke med ord.


Skrevet af Nikita Achanta

 1. Adobe, Photoshop og Lightroom er enten registrerede varemærker eller varemærker tilhørende Adobe i USA og/eller andre lande.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Sådan får du perfekte hudtoner i dine portrætter

  Lær at mestre den vanskelige kunst at fange naturlige hudtoner med den professionelle modefotograf Jade Keshia Gordon.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Det perfekte objektiv til portrætter

  Hvad du skal overveje, når du vælger et objektiv til portrætfotografering.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Tips til portrætfotografering

  Gør din portrætfotografering bedre med disse bedste tips og teknikker.

 • GADEFOTOGRAFERING

  Portrætter til print

  Fotograf og TikToker Kym Moseley deler sine tips til at tage og dele iøjnefaldende billeder af fremmede.