REJSEFOTOGRAFERING

48 timer i Sevilla med EOS R10

Fra mad til flamenco – opdag, hvordan rejsebloggeren Diana Millos fangede ånden i den spanske by med Canon EOS R10.
En kvinde i sommerkjole og solhat holder Canon EOS R10 op til sit ansigt for at se gennem søgeren, mens hun står foran detaljeret spansk arkitektur.

Hvis du vil se en feriedestination i et nyt lys, skal du stille vækkeuret, siger rejseindholdsskaberen Diana Millos. "Solopgangen er mit foretrukne tidspunkt til at udforske og tage billeder på," forklarer hun. "Der er normalt ingen andre til stede, og lyset er virkelig blødt. Det er bare mere magisk på det tidspunkt af dagen."

Diana har fanget solopgang over hele verden med sit Canon EOS 80D (nu efterfulgt af Canon EOS 90D) og Canon EOS 7D Mark II. Hendes billeder har tiltrukket mere end 135.000 følgere på Instagram, og hun har besøgt en lang række steder – fra langdistancedestinationer som Indien, Mexico og Vietnam til europæiske storbyer i Rumænien, Georgien og Italien.

På en nylig storbyferie i sit hjemland Spanien fik Diana dog en ny rejseledsager: Canon EOS R10. EOS R10 er et af to spejlløse kameraer i EOS R-systemet sammen med EOS R7, der har en APS-C-sensor, der er banebrydende for Canon. EOS R10's imponerende opløsning på 24,2 Megapixel, kompakte design – med en vægt på kun 429 g – og kreative foto- og videofunktioner gør det ideelt for opdagelsesrejsende, der ønsker at fortælle deres historier på unikke og innovative måder.

Diana tog EOS R10 med for at fange scener fra Sevilla på en 48-timers tur til den andalusiske hovedstad. Arkitektonisk fotografering er en af hendes specialiteter, og hun besøgte nogle af byens ikoniske seværdigheder, herunder Plaza de España, Giralda (klokketårnet i Sevillas katedral) og Metropol Parasol – en af verdens største trækonstruktioner.

Et Canon EOS R10 står ved foden af en keramisk malet søjle.

"Jeg vågnede op før solopgang hver dag for at få mest muligt ud af det smukke lys," afslører Diana. "Det føltes virkelig som sommer i februar. Sevilla er sådan en udsmykket by, og den er virkelig smuk.

"Jeg brugte EOS R10 i en lang række situationer, fra optagelse af flamencodansere til fotografering af roere på floden, og jeg var nødt til at lege med kameraets autofokus, hurtig kontinuerlig optagelse og videofunktioner."

Ud over at det var første gang, Diana fotograferede Sevilla, var turen også hendes første mulighed for at bruge et spejlløst kamera. "Jeg synes, det var meget enkelt at skifte til EOS R10," siger hun. "Der var nogle forskellige knapper øverst, men det var virkelig nemt at bruge."

Diana var også udstyret med to nye RF-S-zoomobjektiver, der er designet til APS-C EOS R-systemet, som begge giver fantastisk billedkvalitet. Det lille og relativt diskrete Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM har et 18-45mm fokusområde til en lang række rejsescenarier, mens det alsidige RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM har fantastiske næroptagelsesevner samt telefotorækkevidde og en stor zoom med en brændvidde på 18-150mm. Begge objektiver har også billedstabilisering.

Opløsning og hastighed til drama og action

En kvinde i en gul kjole står under en rigt udsmykket buegang foran et langt, smalt vandbassin, hvor hendes refleksion kan ses.

Arkitektur er et af Dianas foretrukne motiver at optage. "Den fortæller historier om et sted," siger hun. "Jeg prøver altid at finde farverige steder eller steder, der har masser af detaljer." Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek., f/5.6 og ISO12800.

En kvinde i en gul kjole går langs en sti med palmer og et stentårn i baggrunden.

Diana foretrækker at arbejde med hurtige kameraer. "Jeg kan godt lide at bruge hurtig kontinuerlig optagelse, så jeg har flere billeder at vælge imellem," siger hun. EOS R10 kan optage op til 23 billeder/sek. med den elektroniske lukker og op til 15 billeder/sek. med den mekaniske lukker 1 . Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/1000 sek., f/5,6 og ISO100.

Det første stop på Dianas tur var Plaza de España, en imponerende bygning, der fremviser en række arkitektoniske stilarter. "Den er et mix af den arabiske arv, som vi har i Spanien, og iberisk arkitektur," siger Diana. "De, der følger mig på sociale medier, ved, at mit typiske foto er et vidvinkelbillede af en bygning med mig foran, så jeg brugte RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, der er monteret på EOS R10, men jeg skiftede også til RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM for at lave næroptagelser af de smukke fliser på pladsen."

Diana fokuserede derefter sin opmærksomhed på at fange dramaet og bevægelsen hos flamencodanserne. Her benyttede hun EOS R10's avancerede autofokus, som bruger Eye Detection AF til at spore personer med øget præcision, samt kameraets hurtige kontinuerlige optagelseshastighed på 15 billeder pr. sekund (fps) ved hjælp af kameraets mekaniske lukker1.

To flamencodansere i traditionelle kjoler poserer i en gårdhave med armene hævet.

"Selvom danserne hvirvlede omkring og bevægede sig rundt hele tiden, var kameraet fokuseret på dem, selv under hurtige serier af billeder, så det var fantastisk," siger Diana. "I nogle billeder brugte jeg en relativt langsom lukkertid, som udviskede hjørnerne på pigernes kjoler en smule, så du får en fornemmelse af dansernes bevægelse. Jeg elsker den måde, det holder alting i fokus, og hvor skarpe billederne ser ud."

Diana siger, at den elektroniske søger (EVF) var en fordel, da det kom til at bekræfte, at hendes billeder var skarpe. "Du kan se ansigtsregistrering og øjenregistrering arbejde i søgeren, og det er så nyttigt, fordi du kan se nøjagtigt, hvad der er i fokus."

Den elektroniske søger er også nyttig, når du optager på lyse, solrige dage, da den giver dig mulighed for at kontrollere din eksponering og foretage justeringer, før du trykker på udløserknappen. Det er især nyttigt for mindre erfarne fotografer at kunne se effekterne af kameraindstillingerne, fordi det gør optagelsen mere intuitiv.

Næroptagelser af mad i fantastiske detaljer

Salatskål fyldt med revne gulerødder, kogte æg, rødkål i skiver, svampe og sukkermajs.

Diana prøvede EOS R10's indbyggede funktioner til fokus-bracketing med dybdesammensætning, som gjorde det muligt for hende at tage nærbilleder af mad med mere af motivet i skarpt fokus. Canon Photo Companion-appen er et nyttigt værktøj, hvis du prøver et nyt kamera for første gang, da den forklarer alle funktioner og drejeknapper. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek., f/5 og ISO1600.

En næroptagelse af et jordbær.

"Jeg optog frugten ved hjælp af Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM's makrofunktion til centerfokus," forklarer Diana. "Det var virkelig cool at kunne komme så tæt på og fange alle teksturer," siger hun. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/200 sek., f/10 og ISO400.

Ud over den karakteristiske arkitektur er fotografier af det lokale køkken en vigtig ingrediens i Dianas rejsebeskrivelser. "Jeg elsker at arbejde med farver, og ofte er farverne på de steder, jeg besøger, relateret til maden," siger hun. "Mad er en del af kulturen og vigtig at fotografere, når du vil fange essensen af et sted."

Diana brugte EOS R10 til at tage nærbilleder af mad i en tapasbar og på et lokalt marked. "Jeg ville fotografere de farverige ingredienser og teksturer," siger hun, "så jeg brugte makrofunktionen med centerfokus på RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM."

Ved at eksperimentere med manuel fokus og makro kunne Diana komme endnu tættere på sine motiver – en 35mm brændvidde giver en maksimal forstørrelse på 0,59x – så hun kunne fange alle detaljer.

Diana prøvede også kameraets indbyggede funktioner til dybdesammensætning med fokus-bracketing. "Det er ikke noget, jeg har brugt før, og det var virkelig fedt at kunne tage en række billeder med et enkelt tryk på udløserknappen og derefter se dem kombineret til ét billede med alt i fokus. Kameraet gemte også alle de individuelle fotos, som havde forskellige dele af billedet i fokus. Jeg var vild med den funktion."

Panoramiske bylandskaber og interessante vinkler

Et panoramabillede af Sevillas skyline.

Diana brugte Canon EOS R10's panoramaoptagelsesfunktion, som sammensætter en række billeder i kameraet, der er blev taget, mens kameraet blev drejet lodret eller vandret, for at fotografere Sevillas skyline. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45mm, 1/500 sek., f/7,1 og ISO100.

På den anden dag af sit ophold i byen tog Diana til Metropol Parasol, også kendt som "inkarnationens svampe". "Stedet har en fantastisk udsigt over Sevilla, og du kan fange alle tagene og bygningerne på afstand," siger hun. Den moderne træstruktur gav et modstykke til den traditionelle arkitektur, og Diana vidste, at det ville give hende nogle interessante billeder.

En kvinde i en flagrende gul kjole sidder på hug for at justere placeringen af et Canon EOS R10 på et lille stativ.

EOS R10 kan styres trådløst fra en smartphone via Canon Camera Connect-appen eller med den trådløse Canon BR-E1-fjernbetjening.

En kvinde i en gul kjole poserer på en buet gangbro.

Diana bruger ofte sociale medier for at finde inspiration til sin rejsefotografering, men hun forsøger altid at finde kreative vinkler, der ikke er blevet brugt før. "At tage til et sted, der måske virker lidt tilfældigt, og prøve at se, om det er værd at bruge tid på, er min foretrukne måde at tage billeder på," siger hun. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/500 sek., f/5,6 og ISO100.

For at sætte sig selv i billedet bruger Diana typisk et lille stativ til at understøtte kameraet, og til denne tur tog hun det meget bærbare Canon stativgreb HG-100TBR. "Det er et kort stativ, så EOS R10 var ganske tæt på jorden, men touchscreenen, der kan vippes og drejes, betød, at jeg nemt kunne se billedet, ligesom jeg kan med mit EOS 80D," siger hun.

Videofunktioner til hybrid-fotografer

Bagsiden af et Canon EOS R10, der viser kameraets videofunktioner.

EOS R10 har en digital IS-filmfunktion, der kan aktiveres til at stabilisere optagelser, mens du går eller optager håndholdt.

De bedste rejsekameraer skal have en god hybrid ydeevne, og EOS R10 er ingen undtagelse. Dette kamera er udstyret med et effektivt sæt videofunktioner, så det kan optage ud over den konventionelle 30-minutters tidsgrænse, så rejseminder kan optages i skarp 4K 60p, 4K 30p med 6K oversampling og Full HD i høj kvalitet, hvilket gør det til et af de bedste kameraer til vlogging i Canons sortiment.

Kameraets 4K UHD 60 fps med høj hastighed er ideelt til optagelse af actionklip med skarpe detaljer, og Diana gjorde brug af disse videofunktioner, mens hun optog roere på floden. Billedet beskæres2, når du optager ved denne højere hastighed, hvilket kan være en fordel, når du filmer fjerne motiver, som du vil have til at se større ud i billedet.

Optagelse med høj billedhastighed understøttes, når EOS R10 er indstillet til Full HD-video, hvilket gør det muligt at optage superjævn slowmotion-video ved 120 billeder/sek. "I en af videoerne fulgte jeg roerne og formåede også at få en andefamilie med i billedet," siger Diana. "Når du ser den i slowmotion, er den virkelig cool."

Canon EOS R10 er designet til at give indholdsskabere endnu større frihed til at udforske verden på friske og kreative måder, lige fra tidligere tiders arkitektur og hvirvlende flamencodansere til farverig mad på lækre næroptagelser. Det tilbyder alle de fordele, der følger med Canons EOS R-systemkameraer, og alligevel vil det være et velkendt tilbud for vloggere og bloggere som Diana, der er vant til at optage på et digitalt spejlreflekskamera og vil have et kamera, der er kompakt, hurtigt og prisbilligt. "Det er det, jeg elsker ved det," tilføjer Diana. "Det er lille og let, men stadig så effektivt."

Skrevet af Marcus Hawkins

 1. Kontinuerlig optagelseshastighed kan variere afhængigt af forskellige forhold. Se specifikationerne for at få flere oplysninger.
 2. 4K 60p-optagelsesmetode er beskåret til 64 % af det vandrette område.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • REJSER

  Den perfekte rejseledsager

  Den professionelle fotograf Martin Bissig tager en tur til Sri Lanka med EOS R10.

 • REJSEFOTOGRAFERING

  10 tips til rejsefotografering

  Fotograf og blogger Diana Millos deler sine bedste tips til fantastiske rejsebilleder.

 • REJSEFOTOGRAFERING

  De bedste kameraer og objektiver til rejser

  Uanset om du udforsker bygader eller barsk terræn i landlige omgivelser eller endda rejser til den anden side af verden, betaler det sig at rejse let. Her er det mest ideelle Canon-kit til at fange oplevelsen uden at sprænge budgettet.

 • FOTOGRAFERING

  EOS R50 vs. EOS R10

  Vi sammenligner de vigtigste funktioner og design for to APS-C-kameraer fra EOS R System.