FOTOGRAFERING

Hvad er forskellen mellem EOS R50 og EOS R10?

Uanset om du vil forbedre dit sociale medieindhold eller tage enestående rejsebilleder, hjælper vi dig med at beslutte, hvilket kamera der passer til dig.
Et delt billede, der viser et Canon EOS R50 på et skrivebord ved siden af hobbymaterialer og et Canon EOS R10 på en flisebelagt hylde.

Canons revolutionerende spejlløse EOS R System blev lanceret i 2018 og er blevet udvidet lige siden. De første modeller i serien med en APS-C-sensor – EOS R7 og EOS R10 – blev lanceret i 2022 og blev populære blandt fotografer, der ønsker et kamera med EOS R System-funktioner i et mere kompakt hus.

De tekniske nyskabelser fortsatte med lanceringen af Canon EOS R50, som har den samme fantastiske billedkvalitet og styrke som EOS R10, men i et endnu mere kompakt og enkelt hus til creators, der ønsker at opgradere fra deres smartphones for at løfte deres YouTube-tutorials eller dansevideoer på TikTok.

Her finder vi nogle af de delte teknologier og vigtige forskelle mellem EOS R50 og EOS R10 med ekspertindsigt fra Mark Kendrick, produktspecialist hos Canon Europe, samt Canon-ambassadør Martin Bissig, som satte EOS R10 på arbejde, mens de var på en tur til Sri Lanka.

Optag og del billeder i høj kvalitet

En mand gennemgår videooptagelser i Canon Camera Connect-appen på sin smartphone. Ved siden af ham står en tallerken med mad, et udvalg af hakkede ingredienser og et Canon EOS R50 på et stativgreb.

Både EOS R50 og EOS R10 giver dig mulighed for at uploade dit indhold med det samme med en problemfri Wi-Fi-tilslutning til din smartphone. Bluetooth og Canon Camera Connect-appen gør det også muligt at fjernjustere kameraindstillingerne, så du ikke forstyrrer det kreative flow.

Fotograf Martin Bissig holder et Canon EOS R10-kamera op ved siden af et skilt uden for en togstation i Sri Lanka.

Martin nyder den kompakte størrelse af APS-C-kameraer som f.eks. EOS R10 og EOS R50. "Folk kan blive skræmt af et stort kamera med et stort objektiv på," forklarer han. "Du er mindre synlig, når du rejser med en mindre opsætning." © Martin Bissig

Canon EOS R50 og EOS R10 har mange ligheder. Billedsensoren med 24,2 Megapixel opløsning optager mange detaljer og giver alle fordelene ved APS-C-formatet, herunder en beskæringsfaktor på 1,6x, der udvider den effektive brændvidde, når man bruger RF-objektiver og et bærbart kamerahus.

Parring af EOS R10 med det lille og lette RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv viste sig at være særligt nyttigt i Sri Lanka, hvor Martin ikke ville henlede opmærksomheden på sig selv. "På grund af kameraets størrelse kunne jeg altid tage det med mig uden at bekymre mig om at medbringe en stor kamerataske," siger han. "Zoomområdet på 18-150mm (hvilket svarer til ca. 29-240mm på et fullframe-kamera) fik mig til at arbejde meget effektivt."

Hjertet i begge kameraer er den samme DIGIC X-processor, som giver en hurtig og responsiv optagelsesoplevelse. Så er der det avancerede Dual Pixel CMOS AF II-autofokussystem, der findes på professionelle modeller som f.eks. Canon EOS R6 Mark II, som automatisk kan registrere, spore og fokusere på mennesker, dyr eller køretøjer i din scene. Med 651 fokuspunkter kan de følge med, hvad end du vil fange, fra action- og naturbilleder til din egen madlavningskanal på Instagram.

Både EOS R10 og EOS R50 kan præstere ved svagt lys med op til ISO 32000 til stillbilleder og ISO 12800 til video. ISO'en kan udvides til ISO 51200 og ISO 25600. Autofokussystemet kan også fokusere ned til -4 EV – det modsvarer en optagelse i lyset af en halvmåne.

Designforskelle

En kvinde, der holder et Canon EOS R50 op mod ansigtet og kigger gennem den elektroniske søger.

Canon EOS R50 har et lidt anderledes design end tidligere kameraer i EOS R System. Med et mindre greb er det kompakt, men behageligt at bruge håndholdt. En enkelt UHS-I SD-kortslot inde i batteridækslet er med til at reducere kameraets samlede vægt og størrelse.

En kvinde, der fotograferer en tallerken med mad med et Canon EOS R10 på et stativ.

"Fordelen ved EOS R10 sammenlignet med EOS R50 er mere brugertilpasning," forklarer Mark. "Og muligheden for at have flere funktioner lige ved hånden til at foretage ændringer undervejs, hvilket er særligt nyttigt til fotografering."

Den virkelige forskel mellem de to kameraer er i deres størrelse og design. Canon EOS R50 er lettere end EOS R10 med et mindre greb takket være et roteret batterislot. Dets dybde er kun 68,8 mm, og det vejer kun 375 g med kort og batteri (sammenlignet med EOS R10's 83,4 mm og 429 g). Uanset om du tager det med til skateparken for at filme tempofyldte action-videoer eller lægger det i en håndtaske og tager ud til brunch for at tage livsstilsbilleder på en ny café, er det et bærbart kamera, der kan tages med overalt.

Knappernes layout er også anderledes. "EOS R50 er enklere, nemmere at bruge og lære, og mere intuitivt for smartphone-brugere, der er vant til at bruge touchscreenen," siger Mark.

Med hensyn til kamerametoder har EOS R50 den nye Advanced A+ i Scene Intelligent Auto-metoden. "Kameraet vil automatisk tage og flette flere billeder med denne metode, så du kan opnå avancerede teknikker uden at skulle lære at udføre dem eller endda vide, hvad kameraet laver," tilføjer Mark.

Du har stadig mulighed for at bruge manuelle indstillinger, hvis du vil lære og udvikle dine fotografiske evner, men for mange begyndere inden for spejlløse kameraer betyder de automatiske indstillinger, at du ikke bliver distraheret så meget af indstillingerne og får mere tid til at skabe iøjnefaldende indhold.

Videofunktioner

En kvinde, der filmer sig selv med et Canon EOS R50 på et stativgreb. Optagelserne kan ses streamet på skærmen af en bærbar computer på skrivebordet foran hende.

Begge kameraer kan bruges som webkamera til forbedrede videoopkald eller streaming, men EOS R10 kræver EOS Webcam Utility-softwaren, mens EOS R50 fungerer automatisk ved hjælp af UVC/UAC.

En kvinde holder et Canon EOS R10 på et stativgreb og med en mikrofon sat på til at filme sig selv på ferie.

Den alsidige 7,5 cm touchscreen, der kan vippes og drejes, på begge kameraer giver dig frihed til at optage fra enhver position, men den højere opløsning på EOS R50 betyder, at du kan se optagelser eller gennemse fotos mere detaljeret, før du overfører dem til din telefon.

Når det kommer til videoindhold, kan begge kameraer optage 4K 30p-video, der er oversamplet fra 6K, ved hjælp af hele sensoren samt 120 fps Full HD til dem, der ønsker slowmotion-optagelser. EOS R10 har 4K 60p (beskåret) som en ekstra mulighed.

Videofleksibilitet suppleres af HDMI-tilslutning sammen med et 3,5 mm mikrofonstik og en smart sko til strømforsyning af tilbehør som f.eks. en ekstern mikrofon

Det er muligt at optage i meget længere perioder end før: Ubegrænset på EOS R10 og i op til en time på EOS R50, som bør være længe nok til at filme dine træningsudfordringer uden at skulle sætte på pause midt i øvelsen.

I forhold til EOS R10 tilbyder Canon EOS R50 flere nye videofunktioner, der er ideelle til optagelse af madlavningsklip eller oprettelse af make-up-tutorials til YouTube.

"EOS R50 har funktionen 'Movie for close-up demos'," forklarer Mark. "Den tilpasser fokusindstillingerne, så når du holder noget op til kameraet, vil det fokusere på motivet, men så snart du lægger det ned, vil det fokusere på dit ansigt igen." 'Movie for close-up demos' er en ideel funktion til at filme dele på kameraet, fra optagelse af en sjov madlavningsdemo eller deling af dine foretrukne tegneteknikker.

En anden ny tilføjelse er Movie Digital Image Stabilization (IS), som betyder, at optagelserne påvirkes mindre af kamerarystelser, og håndholdt video forbliver jævn og skarp.

Er EOS R50 eller EOS R10 det bedste for dig?

Næroptagelse af en citron skåret halvt over. Fokus-bracketing-funktionen på Canon EOS R50 har sikret, at hele billedet er i skarp fokus.

EOS R50 har 14 scenemetoder til stillbilleder, som tilpasser indstillingerne til forskellige motiver. Fokus-bracketing og dybdesammensætningen i kameraet hjælper dig med automatisk at skabe billeder med en stor dybdeskarphed, så du kan forbedre dit sociale indhold og fremskynde dit workflow. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/400 sek., f/4 og ISO2000.

Et tog kommer ud af en tunnel for at krydse en buet viadukt, der er omgivet af frodig skov. Taget af Martin Bissig på et Canon EOS R10.

EOS R10 vil sandsynligvis appellere til fotografer, der ønsker at bringe deres billeder op på et højere niveau, når de optager mindeværdige rejseoplevelser eller vigtige familieøjeblikke. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 31mm, 1/160 sek., f/5 og ISO100. © Martin Bissig

Uanset om du laver videoer til din nye fitness-kanal eller fotograferer enestående rejsebilleder, er Canon EOS R50 og EOS R10 begge højtydende værktøjer til både stillbilleder og video. De repræsenterer det ideelle trin op til EOS R System fra din smartphone, dit kompaktkamera eller digitale spejlreflekskamera, især fordi de giver dig mulighed for at bruge udvalget af de hurtigere, mere avancerede RF- og RF-S-objektiver til at udvide dine kreative muligheder og synspunkter endnu mere.

EOS R10 er det ideelle kamera til entusiaster, der ønsker at tage fantastiske rejsebilleder eller fotografere en vens bryllup uden vægten af et fullframe-system. Det har et avanceret sæt af funktioner og et højt kontrolniveau takket være knapper, hjul og metoder, der kan tilpasses.

Men EOS R50 er det bedste indgangspunkt til Canon EOS R System med alt, hvad du behøver for at filme, fotografere og dele dine hobbyer og lidenskaber. For fødte content creators leverer det førende billedkvalitet, men det er nemt at sætte op og bruge direkte fra kassen, med et kompakt design, der ikke holder dig tilbage.Skrevet af Lauren Scott

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • VLOGGING

  Content creation med EOS R50

  Bring dine sociale feeds op på et højere niveau med Canon EOS R50.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan kommer du i gang med fotografering

  Vil du opgradere fra en smartphone til et kamera? Vores fotoguide til begyndere har alt, hvad du behøver for at komme i gang.

 • REJSEFOTOGRAFERING

  En tur i Sevilla med EOS R10

  Blogger Diana Millos opdager, hvorfor dette kreative kamera er den perfekte rejseledsager.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan vælger du et objektiv

  Alt, hvad du har brug for at vide om objektiver, fra objektivtyper til funktioner, du skal kigge efter.