MADFOTOGRAFERING

De bedste Canon-objektiver til madfotografering

Vil du tage din madfotografering til nye højder? Disk op med lækre billeder med vores håndplukkede udvalg af uundværlige Canon-objektiver.
Hul chokoladekugle fyldt med is og pyntet med blomsterblade og chokoladekrymmel.

Med madfotografering kan du virkelig eksperimentere med dit Canon-kamera – og det er ikke kun fantastisk, fordi du kan spise motivet bagefter. Tag dig tid til at style ingredienserne, styre belysningen og finjustere dine indstillinger, så vil du opdage, at du kan fremstille madfotos, der er en sand nydelse.

Der er dog noget forskelligt udstyr, der kan hjælpe dig med at få den bedste kvalitet ud af dit kamera. Et stativ kan være nyttigt, når du f.eks. fotograferer mad oppefra i flat lay-format, i svagt lys, eller når du tager ekstreme nærbilleder, selvom Canons udvalg af objektiver med billedstabilisering (IS) også vil hjælpe i disse situationer. Hvis du tilføjer en Canon Speedlite-flash eller anden form for kunstig belysning til din udstyrstaske, kan du få flere kreative muligheder, når du vil give din madfotografering en professionel fremtoning.

En opgradering af dit objektiv er det, der kan have den største indvirkning på din madfotografering. Mange objektiver har en fokuseringsafstand, der er kort nok til at fange små detaljer, men kun et ægte makroobjektiv giver dig en forstørrelse på mindst 1x. Det betyder, at motivet optages på sensoren ved 1:1 eller i naturlig størrelse, når objektivet er indstillet til minimum fokus.

Et makroobjektiv er ideelt til at afsløre skjulte teksturer, indviklede mønstre og fine strukturer i mad, der ellers ville gå ubemærket hen, men det er ikke det eneste, madfotografering handler om. Her vil vi se på de bedste objektivmuligheder for Canon EOS-kameraer.

En skål med tomat- og basilikumpasta, optaget oppefra med en gaffel, basilikumblade og en støder og morter i rammen.

Madfotografer vælger ofte et 35mm-objektiv til flat lay-billeder, fordi det er bredt nok til at indeholde rekvisitter som f.eks. bestik og ingredienser. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 35mm F1.8 MACRO IS USM-objektiv ved 1/125 sek., f/2.5 og ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Det bedste RF-objektiv på begynderniveau til madfotografering: Canon RF 50mm F1.8 STM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

Med et synsfelt, der hverken er for bredt eller smalt, er Canon RF 50mm F1.8 STM velegnet til en række optagelsesvinkler. Med den hurtige maksimale blænde på f/1.8 giver objektivet dig masser af kontrol over dybdeskarpheden, så du kan isolere individuelle elementer af lækre retter og skabe slørede, kunstneriske baggrunde ved optagelse fra frontale, diagonale eller sidelæns positioner. Den store blænde lukker også masser af lys ind, så du kan optage i dårligt belyste omgivelser, f.eks. i restauranter med svag belysning.

RF 50mm F1.8 STM er en prisbillig indgang til Canons fullframe EOS R-system og har en asfærisk linseelementbelægning, der giver skarphed til kanten af billedet – især nyttig ved optagelse af flat lay-billeder, der fylder hele billedrammen. Det er kompakt og let og er en enkel, men effektiv tilføjelse til enhver madfotografs udstyrstaske.

Pastelfarvede søde sager, nogle løse og nogle i små kageskåle, på et bord sammen med dyreformede småkager med glasur.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM har et hurtigt fokuseringssystem med ultrasonisk motor (USM), men det er også muligt at dreje fokusringen manuelt for at finjustere skarpheden. Super Spectra-belægningen reducerer ghosting og flare fra lys, der kastes tilbage fra sensoren. Taget med et Canon EOS 800D (nu efterfulgt af Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/6 sek., f/4 og ISO100.

Canons første EF-S-makroobjektiv, der kan fremstille billeder i naturlig størrelse, er et godt valg for madfotografer. Det er lille, let og meget skarpt, og det har en stor maksimal blænde, der gør det nemmere at placere motivet mellem en smukt sløret baggrund og forgrund.

Med en synsvinkel, der svarer til et 96mm f/2.8-objektiv på et fullframe-kamera, får du mere "rækkevidde" med Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektivet, så du kan tage billeder, der fylder hele billedrammen, fra længere afstand. Det betyder, at du ikke så let kommer til at kaste en skygge hen over motivet, og det gør det også nemmere at isolere de lækreste godbidder på en tallerken.

Det mest alsidige objektiv til madfotografering: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

Et firkantet stykke ost, en figenrulle og stykker af frugt for enden af en opretstående gaffel.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er i stand til at fange lækker tekstur og detaljer takket være RF-fatningen, som placerer objektivet tættere på sensoren. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek., f/16 og ISO100.

Forskellige små madting, herunder en aspargesspids og en rejehale, der er arrangeret på en ske.

En makroforstørrelse på op til 1:2 gør det muligt for madfotografer at finpudse detaljerne. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek., f/16 og ISO100.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er et alsidigt makroobjektiv, der er designet til det spejlløse, fullframe Canon EOS R-system, og det kan tage både et vidvinkelbillede af et bordarrangement og et halvt så stort nærbillede – samt alt derimellem.

Det er lille og let nok til at bruge uden stativ, hvor 5-stops Dual Sensing IS-teknologien hjælper dig med at få mest muligt ud af objektivets imponerende opløsningsevne.

Ligesom andre objektiver i Canons RF-serie har Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en justerbar kontrolring foran på objektivcylinderen, som du kan tildele en ofte brugt kameraindstilling, f.eks. blænde, ISO eller eksponeringskompensation. Det giver dig mulighed for nemt og præcist at justere indstillingen med en hurtig drejning af ringen. Denne funktion er også tilgængelig, når du bruger EF-objektiver med EOS R-systemkameraer via Canon objektivadapter EF-EOS R med kontrolring.

Prøv at bruge dette objektiv med Canon EOS RP, hvor du kan drage fordel af kameraets Focus Bracketing-funktion for at give dine madfotos et nyt niveau af skarphed.

Det bedste objektiv til madfotografering og ekstreme nærbilleder: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

Skiver af citron, der plasker ned i stillestående vand mod en helt sort baggrund.

Med sit telefotosynsfelt er Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet perfekt til madoptagelser taget forfra, diagonalt eller fra siden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/1000 sek., f/4 og ISO4000. © Sharon Cosgrove

Med 1,4x forstørrelse vil RF 100mm F2.8L MACRO IS USM fremhæve selv de fineste detaljer i et kunstfærdigt måltid, mens L-seriens optiske konstruktionskvalitet giver enestående billedklarhed. Med op til 8-stops kompensation, når det parres med et kamera med indbygget billedstabilisering (IBIS), f.eks. Canon EOS R6, leverer objektivet knivskarpe håndholdte billeder, selv i svagt lys. Desuden betyder den relativt lange brændvidde på 100mm, at du ikke behøver komme så tæt på, som du gør med et kortere objektiv. Det kan gøre det nemmere at placere lys, reflektorer og andet tilbehør og sikre, at dit objektiv ikke bliver dugget til, når du for eksempel tager billeder af brandvarme tallerkener.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM har superhurtig autofokus takket være den hurtige RF-fatning og et støjsvagt Dual Nano USM-drev, hvilket gør det ideelt til hybride madfotografer, der optager video. Det har også en kontrolring til sfærisk aberration, som giver dig mulighed for at justere bokeh og bløde fokuseffekter til kreative madoptagelser.

Det bedste objektiv til madfotografer, der ønsker at rejse let: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

Et makrofotografi af de sekskantede rum i en bikage.

Med en vægt på kun 500 g er Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM det perfekte telefotoobjektiv, som kan puttes i en udstyrstaske og optage, uanset hvor din sult fører dig hen, det lokale fødevaremarked eller en bigård. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/60 sek., f/2 og ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, der er billigere end dets 100mm-modstykke, er et fantastisk valg for madfotografer, der vil have et kort telefotoobjektiv med makrofunktion.

Dette objektiv har en smule mere vidvinkel end 100mm-objektivet og giver lidt mere fleksibilitet i kompositionen, når pladsen er begrænset. Med "telefotorækkevidde", 0,5x forstørrelse og en mindste fokuseringsafstand på 35 cm har det ingen problemer med at komme helt tæt på. Objektivet har en stor maksimal blænde på f/2 og tilbyder 5-stops Hybrid IS, hvilket fører til rene, skarpe resultater under alle lysforhold. Derudover har det en Super Spectra optisk belægning, der reducerer overstråling og skygger – det er nyttigt, når belysningen er vanskelig at styre, f.eks. ved udendørs madbegivenheder.

Bedste objektiv til mad-vloggere: Canon RF 16mm F2.8 STM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

En ung kvinde, der er fotograferet bagfra og peger et Canon EOS R6-kamera mod en salatbar fyldt med skåle med farverige salater.

Det slanke, prisbillige Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv leverer enestående kvalitet over et stort synsfelt.

En kvinde på en café holder en croissant mod et kamera, der er sat på et lille stativ på bordet foran hende.

Den skarpe og klare visning i ultravidvinkel gør det til en ideel løsning til mad-vlogging.

I den lave ende af fokusspektret gør hver millimeter en mærkbar forskel. Hvis du har brug for ekstra plads, og bevægelsesmulighederne er begrænsede – f.eks. mens du filmer på en lille restaurant, eller når du optager et stort flat lay-billede, kan den enorme bredde på Canon RF 16mm F2.8 STM redde en komplet optagelse. Er du bekymret for tøndeforvrængning ved optagelse i vidvinkel? Det skal du ikke være: Alle Canon EOS R-systemkameraer, herunder Canon EOS R, EOS RP og EOS R6, har indbygget korrektion af objektivforvrængning, så dine billeder altid vil se naturlige ud.

Dette superkompakte objektiv, som kun vejer 165 g, har en mindste fokuseringsafstand på kun 13 cm, hvilket er endnu kortere end visse makrokompatible objektiver, så du kan komme helt tæt på og maksimere detaljerne. Ligesom de andre objektiver med fast brændvidde på denne liste har RF 16mm F2.8 STM også en kraftig maksimal blænde, der giver fleksibilitet med dybdeskarphed og belysning.

Bedste zoomobjektiv til madfotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Fungerer sammen med: EOS R-systemkameraer

Næroptagelse af et stykke hvidt, ristet brød med en lille klump smør ovenpå, der smelter.

Hvis du vil have ét objektiv, der opfylder dine kreative behov i alle situationer, er Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM et fantastisk valg. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 1/13 sek., f/4 og ISO400.

Med et zoomområde fra 24mm og hele vejen til 105mm er det ultraalsidige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM perfekt til alle de positioner, du optager fra. Med en mindste fokuseringsafstand på kun 13 cm og 0,5x forstørrelse ved manuel fokusering på 24mm er det også mere end en dygtig performer for madfotografer, der kræver lækre nærbilleder.

Måske er det mest overraskende ved RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, at det utroligt brede zoomområde og 5-stops IS passer ind i et kamerahus, der måler mindre end 9 cm i længden og kun vejer 395 g. Takket være denne lille formfaktor passer objektivet ubesværet ind i kompakte udstyrstasker, og det gør håndholdt fotografering nemt med altid skarpe resultater.Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler