A plate of pea fritters garnished with peas and rocket leaves.

MADFOTOGRAFERING

De bedste Canon-begynderobjektiver til madfotografering

Med madfotografering kan du virkelig udforske næroptagelser med dit Canon-kamera – og ikke kun fordi du kan spise motivet bagefter. Tag dig tid til at style ingredienserne i dit billede, styre belysningen og finjustere dine indstillinger, så vil du opdage, at du kan fremstille madfotos, der er en sand nydelse.

Der er dog noget forskelligt udstyr, der kan hjælpe dig med at få den bedste kvalitet fra dit kamera. Et stativ kan være nyttigt, når du f.eks. fotograferer mad i svag belysning, eller når du optager ekstreme nærbilleder, selvom Canons udvalg af objektiver med IS-teknologi (Image Stabilization) også vil hjælpe i disse situationer. Hvis du tilføjer en Speedlite-flash eller en anden form for kunstig lyskilde til din kamerataske, får du også flere kreative muligheder.

En opgradering af dit objektiv er dog det, der kan have den største indvirkning på din madfotografering. Mange objektiver giver dig mulighed for at fokusere tæt nok på til at forstørre små detaljer, men kun et ægte makroobjektiv giver dig en forstørrelse på mindst 1x. Det betyder, at motivet optages på sensoren ved 1:1 eller i naturlig størrelse, når objektivet er indstillet til minimum fokus.

Bevæbnet med et Canon-makroobjektiv – eller det stigende antal standardobjektiver, der har en separat makro-position på zoomringen til nærfokusering – vil du kunne afsløre de skjulte teksturer, indviklede mønstre og raffinerede strukturer i maden, som ellers ville gå ubemærket hen.

Her ser vi på de bedste muligheder for alle typer EOS-kameraer.

Canon-objektiver med billedstabilisering gør det nemmere at eliminere kamerarystelser, mens du optager håndholdte nærbilleder.

De bedste Canon-EF-S-objektiver til madfotografering

Bedst til: APS-C DSLR

Fungerer også med: EOS M-kameraer (med en M-adapter) og EOS R-systemkameraer (med en R-adapter)

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet har indbygget LED Macro Lite. Du kan tænde for begge sider for at fange detaljer med klarhed eller blot en halv ring for at få forbedrede skygger og teksturer.

Denne makro i EF-S-objektivserien er designet til at passe til kameraer med APS-C-sensorer, og det giver et billede, der svarer til et 56mm f/2.8-objektiv på et fullframe-kamera.

Det kan levere den samme gengivelse i naturlig størrelse som Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet, men du skal være meget tættere på for at opnå dette med det kortere objektiv. For at kompensere for skygger, der kan opstå ved optagelse på kortere afstand, giver en LED Macro Lite indbygget i enden af objektivet dig mulighed for at oplyse motivet og giver dig kreativ kontrol over, hvordan maden belyses. Du kan aktivere begge sider af ringen samtidig, eller du kan bruge siderne uafhængigt af hinanden til at tilføje skygge og skabe dybde.

Eftersom Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet er lille og let nok til nemt at bruge håndholdt, er det det perfekte supplement til kompakte digitale spejlreflekskameraer som f.eks. Canon EOS 250D og Canon EOS 850D. Det har også et IS-system (Hybrid Image Stabilization), som minimerer kamerarystelser, der er mere almindelige ved nærbilleder.

Den indbyggede LED Macro Lite gør det muligt at oplyse de mindste detaljer.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Canons første EF-S-makroobjektiv, der kan fremstille billeder i naturlig størrelse, er et godt valg for madfotografer. Det er lille, let og meget skarpt og har en stor maksimal blænde, der gør det nemmere at placere motivet mellem en smukt sløret baggrund og forgrund.

Med en synsvinkel, der svarer til et 96mm f/2.8-objektiv på et fullframe-kamera, får du mere "rækkevidde" med Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektivet, så du kan tage billeder, der fylder hele billedrammen, fra længere afstand. Det betyder, at du ikke så let kommer til at kaste en skygge hen over motivet, og det gør det også nemmere at isolere de lækreste godbidder på en tallerken.

Objektivet har et hurtigt autofokussystem, men det er også muligt at dreje fokusringen manuelt for at finjustere skarpheden.

Det bedste Canon-EF-M-objektiv til madfotografering

Bedst til: EOS M-kameraer

Fremhæv frugtstykker, kunstfærdige desserter og blanke saucer med dette kompakte makroobjektiv til Canons kameraer i EOS M-serien.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Ud over at give 1:1-gengivelse kan dette kompakte makroobjektiv til de lige så kompakte spejlløse EOS M-kameraer forstørre dine motiver til mere end naturlig størrelse. Ved at aktivere Super Macro-metode kan du opnå 1,2 x forstørrelse, så du kan udforske strukturen af den sprøde skorpe eller frugtens fine struktur i detaljer, der får tænderne til at løbe i vand.

Med Super Macro-metode kan du komme inden for 13 mm fra motivet, men cylinderens konvergerende design hjælper med at minimere den skygge, der forårsages af objektivet. Det har også den samme LED Macro Lite-teknologi som Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet, hvilket giver dig kreativ kontrol over belysningen, når du arbejder utroligt tæt på.

Ud over UD- (Ultra Low Dispersion) og asfæriske linseelementer, der sikrer høj billedkvalitet, har Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet desuden Hybrid IS. Med en brændvidde svarende til ca. 45mm i fullframe er det et fantastisk "walk-around"-objektiv til udforskning af madmarkeder og udendørs spisesteder, især når det parres med et kamera, der tilbyder fremragende autofokus ved svag belysning, som f.eks. Canon EOS M6 Mark II.

De bedste Canon-EF-begynderobjektiver til madfotografering

Bedst til: digitalt fullframe-spejlreflekskamera

Fungerer også med: APS-C DSLR-, EOS M-kameraer (med en M-adapter) og EOS R-systemkameraer (med en R-adapter)

Den store blænde på Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivet giver dig mulighed for at bringe dit motiv i skarp fokus.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

I modsætning til de andre objektiver til madfotografering, der anbefales her, har Canon EF 50mm f/1.8 STM ikke en makrofunktion. Men det giver dig mulighed for at fokusere helt ned til 35 cm og giver en "standard" synsvinkel på et fullframe-kamera, der giver et naturligt udseende til billeder.

Objektivets store maksimale blænde på f/1.8 trækker meget lys ind, hvilket gør det til et godt valg, når du tager billeder på svagt belyste caféer og restauranter. Det giver dig også mulighed for selektivt at fokusere på et lille område af din mad, mens baggrunden bliver blødt sløret.

Med STM-autofokus (Stepping Motor) bringer objektivet motivet i fokus hurtigt og lydløst, så det er et godt valg, hvis du vil optage nogle videoklip sammen med dine fotos. Hvis du foretrækker at fokusere dine nærbilleder manuelt, kan du gøre det med præcision ved hjælp af den forstørrede Live View-skærm på Canons digitale spejlreflekskameraer som f.eks. Canon EOS 850D og Canon EOS 4000D.

Den næsten lydløse STM-teknologi betyder, at Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivet kan fokusere ekstremt hurtigt.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Dette makroobjektiv med telefoto mangler måske nok Hybrid Image Stabilizer som det professionelle Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, men det er stadig i stand til at levere knivskarpe resultater.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet giver 1x forstørrelse, når det er fokuseret på den nærmeste afstand, men den relativt store brændvidde på 100mm betyder, at du ikke behøver komme så tæt på, som du gør med et kortere objektiv. Det kan gøre det nemmere at placere lys, reflektorer og andet tilbehør, der kan være nødvendigt for at gøre din opsætning af mad levende.

Autofokus er hurtig og præcis takket være den ultrasoniske motor (USM), og du kan forbedre AF-hastigheden yderligere ved hjælp af fokusbegrænseren på objektivcylinderen.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet er optisk fantastisk og kan fange et lækkert udvalg af farver og fine detaljer. En blænde med otte lameller giver en smuk kvalitet til områder i et billede, der er ude af fokus, mens Super Spectra-objektivcoating reducerer refleksioner inde i objektivet og giver resultater med høj kontrast.

Et objektiv med hurtig autofokus gør det muligt at tage knivskarpe billeder.

Det bedste Canon-RF-begynderobjektiv til madfotografering

Canon RF 35mm F1.8 IS STM til vidvinkel- eller nærbilleder er et fantastisk allround-objektiv til madfotografering.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er et alsidigt makroobjektiv, der er designet til det spejlløse, fullframe Canon EOS R-system, og det kan tage både et vidvinkelbillede af et bord og et halvt så stort nærbillede – samt alt derimellem.

Det er lille og let nok til at bruge uden stativ, hvor 5-stops Dual Sensing IS-teknologien hjælper dig med at få mest muligt ud af objektivets imponerende opløsningsevne.

Ligesom andre objektiver i Canons RF-serie har Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en justerbar kontrolring foran på objektivcylinderen, som du kan tildele en ofte brugt kameraindstilling som f.eks. blænde, ISO eller eksponeringskompensation. Det giver dig mulighed for nemt og præcist at justere indstillingen med en hurtig drejning af ringen.

Prøv at bruge dette objektiv med Canon EOS RP, hvor du kan drage fordel af kameraets Focus Bracketing-funktion for at give dine madfotos et nyt niveau af skarphed.

Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede artikler
A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

MADFOTOGRAFERING

Lær at mestre madfotografering

Fotograf og madblogger Lina Lomelino afslører sine bedste tips til at få mest muligt ud af din madfotografering.

A father and son flick through the pages of a recipe book together.

PRINTTIPS

Print din egen opskriftsbog

Natasha Alipour-Faridani fortæller om, hvordan du fotograferer og printer din egen opskriftsbog.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

INDENDØRS FOTOGRAFERING

Tre idéer til kreative fotooptagelser derhjemme

Bliv fortrolig med dit kamera, og lær at tage biograflignende portrætter, kreative makrobilleder og timelapse-videoer.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker