VIDEO

Mad i bevægelse: At få gang i madvideooptagelse

Content creator Jessie Bakes Cakes deler sine tips til optagelse af lækre madvideoer.
Et Canon EOS R8-kamera og et udvalg af Canon RF-objektiver vises i et flatlay-billede omgivet af kager, småkager og ingredienser.

Mad har styrken til at forene mennesker fra alle samfundslag, og madfotografering og -videooptagelse har længe fanget publikum, især med de sociale mediers indtog. Det er dog ikke nemt at optage mad i bevægelse – noget, som content creator Jessica Marsden-Urquhart ved alt om.

På sin sociale mediekonto, Jessie Bakes Cakes, hvor hun har flere end 100.000 følgere, skaber Jessie korte videoer, der understreger den kreative proces og de arbejdstimer, der bruges til at lave mad. Hendes rejse inden for madfotografering startede under nedlukningerne. "Jeg har altid elsket bagning, og jeg kan huske, at jeg tog frygtelige billeder på min telefon i 2013," griner Jessie. "I 2020 begyndte jeg at tænke mere seriøst over det ved at spørge mig selv: "Hvad elsker jeg at lave?". Jeg begyndte at forbedre mine opskrifter, men begyndte også at fokusere mere på fotograferingssiden af det."

Her beskriver Jessie sin rejse fra madfotografering til video og deler praktiske tips og tricks til andre, der overvejer at optage videoer af mad.

Overgang fra stillbilleder til video

En kvinde står bag et Canon EOS R8-kamera, der er sat op på et stativ for at filme mad.

Du behøver ikke bruge video til at formidle bevægelse i din madfotografering. Fotografering af kanelboller, der overhældes med flødeostglasur, er nok til at ændre, hvordan seeren opfatter billederne. Overgangen til video tilføjer imidlertid en helt ny dimension til dit indhold. Vores nydelse af mad er meget påvirket af, hvordan det ser ud, og det er meget nemmere at fremhæve tekstur og størrelsesforhold med video. I bund og grund elsker vi at se billeder af mad, fordi vi gerne vil spise det, og video giver os endnu mere lyst til at spise det.

Det er også vigtigt for content creators at tilpasse sig det skiftende sociale medielandskab. "Det, der virkelig gav mig en interesse i at gå fra fotografering til videooptagelse, var trendskiftet," siger Jessie. "Jeg vidste, at jeg var nødt til at lære at bruge video, for at min karriere og virksomhed kunne trives."

Få det rigtige kit til at gøre maden til stjernen

Et par hænder fastgør et Canon-objektiv til et Canon EOS R8-kamera.

"Jeg kan ikke komme mig over, hvor lette Canons RF-objektiver føles sammenlignet med EF-objektiverne," siger Jessie. "For ikke at nævne forbedringen i kvaliteten af optagelserne, fokuseringsfunktionerne og blændeområdet."

En kvinde sidder på en sofa, smiler og holder en gaffel op til en cupcake på en tallerken foran hende.

At forsøge og fejle er en stor del af at forbedre dine færdigheder og lære, hvad der fungerer for både dig og dine følgere, siger Jessie. Og hvis tingene går galt, har du masser af lækker mad, du kan nyde.

Det udstyr, du bruger til madvideooptagelse, kan have stor indflydelse på dit arbejde, men du behøver ikke bruge mange penge for at få fantastiske resultater. Jessie tror på, at dit objektivvalg betyder mere end kameraet, og hun anbefaler et 50mm-objektiv med en stor blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM. "Det giver mig den opløsning og kvalitet, jeg er ude efter," siger hun. Den lille dybdeskarphed får også maden til at skille sig ud og sikrer, at den er centrum for opmærksomheden.

Jessie brugte også Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet på denne optagelse og siger, at hun straks forelskede sig i det. "Det er ideelt til at komme tæt på maden, og optagelsens skarphed er fantastisk," siger hun. "Jeg kan godt lide at bruge det til at fremvise de lækre teksturer i en bagning. AF/MF-omskifteren gør det meget nemt at skifte mellem manuel fokus, når jeg vil bevare fokus på motivet, og autofokus, når jeg vil spore bevægelse i en scene." Desuden gør brug af en lille blænde det muligt for Jessie at fremhæve maden og skabe en drømmende, sløret baggrund. Objektivet har 5,5-stops optisk billedstabilisering til optagelser uden rystelser, men kan levere op til 8 stop, når du arbejder sammen med et kamera med indbygget billedstabilisering (IBIS), f.eks. Canon EOS R6 Mark II. Dobbelte Nano USM-motorer sikrer også en næsten lydløs præcis og hurtig autofokus, så objektivstøjen ikke forstyrrer dit motiv.

Det alsidige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er en kompakt og let løsning. "Den store brændvidde gør det muligt for mig at tage lange optagelser for at vise hele motivet og derefter zoome ind til næroptagelser uden at skulle skifte objektiv eller flytte stativet og uden at miste opløsning," siger Jessie. "Det reagerer også hurtigt på bevægelse og fokuserer på motivet uden at lave støj – perfekt, når du optager video med lyd." Dette objektiv har op til 5-stops optisk billedstabilisering (IS), og hvis du panorerer dit objektiv med IS aktiveret, skifter det automatisk fra Standard IS til Panning IS. Det betyder, at du kan optage videoer håndholdt og flytte dit kamera rundt for at fange alle detaljer.

Hvad angår hendes kamera, brugte Jessie indtil starten af 2023 et digitalt APS-C-spejlreflekskamera, før hun opgraderede til det spejlløse fullframe Canon EOS R8. "Jeg bruger kunstig belysning, så du skal matche den med farven på dit kamera, ellers ender du med grønne eller lyserøde toner," siger hun. "I endnu højere grad med mad, da du ikke ønsker, at hvid fløde skal se gul ud. EOS R8 har virkelig hjulpet, da det gør det muligt for mig at indstille en brugerdefineret hvidbalance, så jeg kan få de nøjagtige farver, jeg leder efter."

EOS R8 er særligt velegnet til video, da det optager 4K ved op til 60p oversamplet fra sensorens 6K-data, hvilket resulterer i 4K-video i højere kvalitet sammenlignet med det, der oprindeligt blev optaget ved 4K-opløsning. Du behøver heller ikke bekymre dig om at gå glip af en sekvens, da EOS R8 har en funktion til foroptagelse, som optager 3-5 sekunders optagelser, før du trykker på optageknappen.

Strømlin dit workflow for videooptagelse af mad

Et Canon EOS R8-kamera er placeret på et stativ i en vinkel på 90 grader for at optage stående i stedet for liggende.

Jessie optager generelt i stående retning, da hun er klar over, at meget af hendes indhold vises på smartphones. For at spare tid planlægger hun de billeder, hun vil tage. "Skriv en liste over billeder, og tænk på den historie, du vil fortælle," siger hun. "Jeg nedskriver kameravinkler, det objektiv, jeg vil bruge, og de indstillinger, jeg tror fungerer godt. At blive organiseret har virkelig hjulpet mig."

Et fotografi af en hånd, der putter glasur på en kage, der er åbnet i Canon EOS Utility-softwaren på en bærbar pc-skærm.

"Tænk på, hvordan du kan tilføje tekstur til et billede, noget, der giver dine seere lyst til at gribe gennem skærmen og snuppe maden," siger Jessie. "Uanset om du bruger en paletkniv til at putte glasur på en cupcake eller bruger en tylle med et bestemt mundstykke." Jessie bruger Canon EOS Utility-softwaren til at se nærmere på teksturen på sine billeder på sin bærbare computer.

Det er vigtigt at finde en løsning, der fungerer for dig. Når du finder opskrifter, til bagning eller madlavning, og derefter optager, kan det være udfordrende og tidskrævende, og derfor multitasker Jessie altid. "Når jeg udvikler en opskrift, tænker jeg allerede på, hvordan den skal oversættes til video," siger hun. "Når jeg f.eks. skriver en brownie-opskrift, tænker jeg: "Det er her, chokoladestykkerne kommer i, det er et skud". Du vil sandsynligvis optage 30 minutter, som du senere trimmer til 30 sekunder, så det er vigtigt at bemærke, hvilke dele der er de vigtigste."

Jessies indhold er først og fremmest socialt – det er optaget stående for at blive vist på en smartphone, og hun mener, at det er god praksis at redigere på din telefon. "Jeg bruger ikke fancy fotoredigeringssoftware," forklarer hun. "Jeg overfører mine videoer til min telefon ved hjælp af Canon Camera Connect-appen og redigerer dem der. Der er mange gratis apps, som du kan bruge. Du behøver ikke spilde penge på et stort abonnement."

Hun bruger også Canons EOS Utility-software til at vise, hvad kameraet ser, på sin bærbare computer i realtid. "Det er virkelig nyttigt at se, hvad kameraet ser, på en meget større skærm, når jeg sætter scenen op, og når jeg optager maden i bevægelse," siger Jessie. "Jeg bruger gittermarkørerne i softwaren til at hjælpe med den nøjagtige placering af elementer i scenen. Det giver mig også fuld kontrol over farvetemperaturen, hvilket er vigtigt, når jeg bruger kunstigt lys for at få den bedste farvenøjagtighed."

Både EOS R8 og EOS R50 kan også vise billedmarkører i kameraet, så du kan indramme din scene korrekt, afhængigt af hvilken social medieplatform du optager til. Hele rammen er stadig synlig, men hjælpelinjerne viser, hvor den vil blive beskåret.

De bedste indstillinger og teknikker til madvideooptagelse

En kvinde arrangerer en kage foran en softbox-lampe, der står en bærbar computer på et bord i nærheden og et Canon EOS R8-kamera, der er placeret på et stativ for at filme oppefra.

"Tænk over, hvordan du kan holde en person engageret i hele din video," siger Jessie. "Et fantastisk trick til det er at skifte den måde, du filmer noget på. Lad ikke kameraet vende mod maden hele tiden. Tag et billede som det, og tag derefter et flatlay, og så et billede i trekvart vinkel fra siden. Ændring af vinkler vil også fremhæve bevægelsesaspektet."

En kvinde sigter sit Canon EOS R8 mod en skål med forskellige typer chokolade, mens hun drysser hvide chokoladestykker ovenpå.

Når du hælder glasur, drysser toppings på eller skærer en kniv gennem en kage, kan videoens hastighed gøre en stor forskel. Jessie foreslår, at du eksperimenterer med forskellige effekter for at se, hvad du kan opnå.

Jessie siger, at en af de mest almindelige fejl ved optagelse af video er ikke at vide, hvornår du skal skifte mellem Manuel og AF-metode. "Hvis du tager noget ud af billedet, og du vil have fokus til at trække ind i emnet bag det, skal du bruge autofokus," forklarer hun. "Jeg optager dog mest i Manuel for at undgå, at fokus hopper, da det kan være distraherende."

Det er også vigtigt at eksperimentere med forskellige vinkler, når du optager en madlavningsvideo. "For eksempel ville et flatlay være perfekt til en optagelse af at blande kagedej i en skål, fordi du kan illustrere bevægelse og trække seeren ind," siger hun. "Det er også nyttigt at skifte mellem næroptagelser og vidvinkler, da du kan vise de forskellige strukturer i maden eller dens størrelse."

Selvom du måske lægger mange af dine videoer op i realtid, kan det have stor indflydelse på slutresultatet at eksperimentere med at sænke hastigheden eller gøre dem hurtigere. Når du redigerer, kan du endda fremskynde bestemte dele af et opslag på et socialt medie og sætte farten ned på andre. "Du kan optage et billede i slowmotion og bruge det som åbningen, fordi slowmotion får alt til at se luksuriøst ud!" Siger Jessie. I modsætning hertil siger hun: "Hvis videoerne accelereres, får de meget energi." Når du har tidsbegrænsninger på opslag, kan det også hjælpe at få mere indhold ind i en kortere tidsgrænse ved at gøre din video hurtigere: "Hurtig bevægelse er også praktisk, når du har brug for at tilpasse et billede inden for et vindue på fem eller 10 sekunder," siger Jessie.

Få trends til at arbejde for dig – og stol på dine instinkter

Et Canon EOS R8, der er sat op for at filme en hånd, der putter glasur oven på en kage.

"En masse madvideooptagelse handler om at forsøge sig frem, så vær ikke bange for at tage risici," siger Jessie. "Hvis et reel ikke gør det godt, er det OK. Prøv igen."

Sociale trends forandrer sig hele tiden. En uge er folk besat af videoer af bananbrød og den næste fondant og glasur, og det kan føles overvældende for content creators. "Trends kommer og går," siger Jessie. "Det handler om at tage det, du godt kan lide ved denne trend og tankegang: "Hvordan kan jeg sætte det ind i mit eget arbejde?", og ikke "jeg er nødt til at gøre det samme"."

Jessie understreger også vigtigheden af at bevare din egen stil og tilgang til madvideooptagelse. "Det er det, de brands eller kunder, du arbejder med, kan lide, de har valgt dig for din individualitet," forklarer hun. "Det er nemt at føle sig intimideret af folk med flere følgere, men det er ikke den bedste vej til succes at forsøge at efterligne dem og deres antal. Fokusér på, hvorfor du laver det, du laver. Gør det, du brænder for, denne passion vil nemlig skinne igennem i dit arbejde. Da jeg sikrede mig min første kunde, havde jeg kun 2.000 følgere, så du behøver ikke et stort publikum. Du kan stadig have en blomstrende virksomhed med en lille følgerskare.

"Det er OK at stille spørgsmål ved dig selv," fortsætter hun. "Der er så meget inspiration derude, og du kan prøve at genskabe noget og tænke: "Det passer ikke helt til min stil" eller "er det her det, jeg virkelig kan lide?". Følg din mavefornemmelse. Hellere oftere end ikke, det betaler sig."

Så næste gang du bager en kage eller laver mad, hvorfor så ikke eksperimentere med kameraets videofunktioner og tips i denne artikel for at se, hvad du kan opnå.

Skrevet af Nikita Achanta

Relaterede produkter

Relaterede artikler