WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Tips til unge naturfotografer: En endagsoptagelse med den professionelle fotograf Dani Connor

Naturfotograf og YouTube-stjerne Dani Connor deler sine råd om succes i branchen, når hun samarbejder med fotostuderende Jonty Clark om at tage fantastiske billeder af rovfugle.
En ung tårnfalk, der sidder på en træstolpe med vingerne buet, mens den skræpper op.

Den unge britiske fotograf Dani Connor etablerede et professionelt navn for sig selv under covid-19-pandemien, efter hun blev fanget i det svenske Lapland. Dani lavede frivilligt arbejde i et naturreservat i regionen, da en stor del af verden gik i stå, og hun brugte tiden til sin fordel ved at opbygge en tæt forbindelse til det lokale dyreliv – især en lille gruppe røde egern.

"Jeg så det som en rigtig god mulighed for at skyde min karriere i gang," siger hun. "Jeg fortalte mig selv, at jeg ville give det seks måneder, og hvis jeg ikke kom nogen vegne, ville jeg gå tilbage til mit job på Natural History Museum i London." Efter blot et halvt års dedikeret indsats havde Dani udviklet en følgerskare på 60.000 personer på tværs af Instagram, YouTube og Twitter, og hun blev støttet økonomisk af abonnenter på Patreon, der blev optaget af hendes arbejde.

Vi bad Dani om at dele nogle af hendes bedste tips med den studerende fotograf Jonty Clark, som var ivrig efter at lære mere om at fotografere dyr i naturen. Vi gav Jonty et Canon EOS R7, som Dani havde brugt på en naturoptagelse i Spanien, og placerede dem i et fotoskjul, hvor de med garanti ville få øje på hurtigtflyvende rovfugle.

Her er de råd, som Dani afslørede på dagen, ledsaget af et udvalg af hendes og Jontys bedste billeder.

Tip 1: Fordyb dig i dit motivs omgivelser

I et fugleskjul studerer to unge mennesker et billede på kameraets touchscreen af en tårnfalk, der sidder på en træstolpe.

Det, at de fotograferede i et fugleskjul, gjorde, at Dani og Jonty kunne sidde ved siden af hinanden og fokusere på den samme action. Dani, som fotograferede med sit Canon EOS R5, gav feedback på Jontys billeder i realtid, hvilket betød, at han kunne justere sin teknik, før den næste tårnfalk fløj ind i billedet.

To tårnfalke, den ene sidder på en træstolpe, den anden svæver i luften med sine kløer løftet op, de skændes om føden.

Fra skjulet kunne Dani og Jonty fange denne tårnfalkefamilie, der skændtes indbyrdes. Her kræver en ungfugl mad fra sin mor. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150mm, 1/6400 sek., f/6,3 og ISO2500. © Jonty Clark

Når man sidder i et skjul, har man mulighed for at kontrollere omgivelserne. Der placeres foder på genstande foran skjulestedet for at lokke fugle ind i skudlinjen. Der er næsten garanti for aktivitet, hvilket gjorde denne type placering til det oplagte valg til en endagsoptagelse.

Dani tilbragte en masse tid i skjul i begyndelsen af sin karriere, mens hun boede i Sverige, og ser stadig fordelene ved at bruge dem i dag. "Når du optager i skjul, skal du presse dig selv til at være kreativ og finde måder, hvorpå du kan få dine fotos til at skille sig ud fra de billeder, som alle andre har taget på samme sted. Det er en fantastisk måde at øve din teknik på, og den er perfekt til at fotografere side om side," siger hun.

Jontys erfaring har hidtil mest været i studier, hvor han fotograferede eksotiske kæledyr som en del af sit universitetsarbejde. Da han reflekterer over dagen, siger han: "Jeg lærte en masse om tårnfalkens adfærd fra Dani, men også ved at bruge et par timer på at observere fuglene fra skjulet. Ved slutningen af optagelsen kunne jeg forudse, hvornår de ville suse ned fra de nærliggende træer, hvilket gav mig mere tid til at forberede mig. Studieoptagelser er alle meget fremstillede og konstruerede, men det var fantastisk at se vild adfærd. Ungfugle, der skændtes med ældre tårnfalke foran os, gav os fantastiske muligheder for at få spændende billeder."

Tip 2: Investér i et kamera, der kan gøre det hele

I et skovmiljø tager en mand et billede af noget over ham med et Canon-kamera og -objektiv, mens en kvinde ser på og også kigger op.

Canon EOS R7 kombineret med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv er det perfekte allround-kit med tilstrækkelig rækkevidde til at komme tæt på begivenhederne. Det alsidige og kompakte Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM er en anden fantastisk mulighed, hvis du vil komme tættere på og tage din fotografering af vilde dyr til næste niveau.

Et Canon-kamera og et Canon-objektiv taget nedefra med to smilende unge mennesker, der er lidt slørede i baggrunden og ser på touchscreenen.

Med et par fingerpeg fra Dani var Jonty, der normalt optager på et Canon EOS 90D, i stand til at komme i gang med EOS R7. "Det tog mig slet ikke nogen tid at vænne mig til det," siger han.

Dani er fotograf først, men får opmærksomhed fra potentielle kunder gennem de videoer, hun uploader til YouTube. Når du starter i branchen, er det også en god idé at lære grundlæggende videofærdigheder, også selvom det kun er til selvpromovering på sociale medier. For at gøre dette skal du vælge det rigtige kit.

"Canon EOS R7 er et fremragende allround-kamera til dem, der starter som content creators," siger Dani. "Noget, der adskiller det, er dets indbyggede billedstabilisering (IBIS), som ikke bare er nyttig, når du optager motiver i hurtig bevægelse, men også når du går rundt og skaber vlogs af dig selv i naturen."

Jonty valgte at parre Canon EOS R7 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv, som har en indbygget optisk billedstabilisator som supplement til IBIS, der findes i kameraet. "Billedstabiliseringen var mærkbart bedre end på mit Canon EOS 90D," siger Jonty, "og kameraet føltes bare som en virkelig forbedring på alle områder. Hurtigere kontinuerlig optagelsesfunktion, større ISO-område, automatisk nivellering – det var et fantastisk kamera at optage med, og det ville helt sikkert give mig alt, hvad jeg behøver for at starte på rejsen til at gøre dette til min fuldtidskarriere."

Læs vores guide til de bedste objektiver til fotografering af vilde dyr for at få mere at vide om objektivmuligheder til at tage fantastiske billeder af vilde dyr og fugle.

Tip 3: Fokusér på dit motivs øjne

En tårnfalk sidder med ryggen til kameraet på en træstolpe. Hovedet er drejet næsten 180 grader, så dets øjne og næb kan ses.

Brug af EOS R5's Animal Eye Detection AF sikrer, at dit fokus er præcis, hvor du vil have det, i det øjeblik, du har brug for det. Denne tårnfalk vendte sig for at se direkte ned gennem Danis objektiv i et splitsekund, før den fløj afsted, men det var alt, hvad hun behøvede for at få dette smukke billede. Taget med et Canon EOS R5 med en Canon EF-EOS R-objektivadapter , et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv og en Canon Extender EF 1.4X III ved 420mm, 1/8000 sek., f/4 og ISO1000. © Dani Connor

På dette billede, der er taget ovenfra, sidder to unge mennesker og justerer indstillingerne på et Canon-kamera.

Canon EOS R7 kan skelne mellem mennesker, dyr og køretøjer med utrolig nøjagtighed i motivregistreringen. Hvis du ved, at du optager dyr hele dagen, kan du vælge dyr fra menuen, før du tager afsted.

Animal Eye Detection AF er en funktion, som Canon EOS R7 har arvet fra andre professionelle kameraer, f.eks. Canon EOS R5 og EOS R6, hvilket fjerner gætteriet ved at fokusere på motiver i hurtig bevægelse. "Jeg elsker funktionen til registrering af dyreøjne på mit EOS R5, fordi den ikke blot følger mine motiver kontinuerligt, mens de bevæger sig, men den fokuserer automatisk på øjet, hvilket gør mit arbejde meget nemmere. EOS R7 har også registrering af dyreøjne, hvilket virkelig vil hjælpe dem, der er nye inden for fotografering af fugle og dyreliv," siger Dani.

Canon Photo Companion-appen er et nyttigt værktøj til at få styr på kameraets funktioner med specifikke øvelser, kurser og tips til din kameramodel og dit færdighedsniveau. "Jeg tilpassede mine egne knapper på EOS R7," siger Jonty, som fandt det nemt at blive fortrolig med det nye kamera. "Jeg indstillede eksponeringslåseknappen til at vælge dyrefokus og trykkede derefter udløserknappen halvt ned for at indsnævre øjnene. Nu, hvor jeg har oplevet disse funktioner, føles de uundværlige for fotografering af vilde dyr fremover."

Ud over disse fordele er der fordele ved at optage med et kamera med beskæringssensor (APS-C) som f.eks. Canon EOS R7. "Med APS-C-sensorkameraer kan du komme tættere på dit motiv," siger Dani. "Jeg tog billeder med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv og en Canon Extender EF 1.4X III på mit Canon EOS R5, som gav mig den tilsvarende brændvidde på 420mm, men Jontys maksimale rækkevidde på 150mm blev udvidet til 240mm takket være beskæringsfaktoren på 1,6x. Det var tæt nok på til at skabe nogle fantastiske resultater fra skjulet, og det ville være rigtig godt til at gå rundt i en by eller en lokal park, når du ønsker at komme tættere på dit motiv."

Tip 4: Gå aldrig glip af et billede med RAW Burst-funktion

En tårnfalk med sine vinger fuldt udstrakt forbereder sig til at lande på en træstolpe på en mark.

Ved at bruge RAW burst-funktion kunne Dani og Jonty fange hele sekvensen af tårnfalke, der fløj ind fra et nærliggende træ for at lande på de lågestolper, der stod foran dem. Tilbage på basen kunne de vælge deres favoritter som denne, hvor en tårnfalk er det perfekte sted for det tidlige morgenlys, så den får oplyst sine vinger. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150mm, 1/6400 sek., f/6,3 og ISO2500. © Jonty Clark

To unge mennesker i et mørkt fugleskjul studerer et billede på en kamera-touchscreen af en tårnfalk i flugt.

Jonty tog nogle fantastiske billeder på dagen og vandt Danis respekt.

Dani og Jonty eksperimenterede med RAW burst-funktion, da de fotograferede tårnfalke fra deres skjul. Canon EOS R7 giver mulighed for at optage med op til 15 billeder/sek. ved brug af den mekaniske lukker eller 30 billeder/sek. ved brug af den elektroniske lukker, hvilket er det samme antal billeder pr. sekund som en film. "Det er utroligt hurtigt og især godt til fugle på flugt, så du kan vælge det bedste foto fra en sekvens," siger Dani.

Forudoptagelse kan også aktiveres i denne funktion, som optager øjeblikke et halvt sekund, før lukkeren trykkes ned, og gemmer billederne som individuelle RAW-filer. "Denne funktion er så fantastisk, fordi den gav mig mulighed for at gå tilbage i tiden. Tårnfalkene var uforudsigelige, men denne funktion gav mig et meget større vindue til at reagere og få billedet," siger Jonty.

Tip 5: Skab dine egne muligheder

En ung kvinde og en mand går i én linje gennem en mark med langt græs. I baggrunden kan der ses et lille fugleskjul.

Dani anbefaler, at alle unge fotografer beder om muligheder for at følge dem med mere erfaring. Det er en af de hurtigste måder at lære på, og en fantastisk måde at gøre dig kendt i branchen på.

En ung kvinde og mand, der sidder på en træstamme i en skov, de smiler glad, mens de studerer en kamera-touchscreen.

Dani og Jonty lærte af hinanden på dagen, og det gav nogle fantastiske resultater, ved at de fik mest muligt ud af de specifikke funktioner til vilde dyr på Canon EOS R7.

"Mit største råd til Jonty og alle, der ønsker at gøre karriere som naturfotograf, er at skabe muligheder. Det er et meget mættet marked, men det er stadig muligt at skille sig ud," siger Dani. Hun rådede Jonty til at følge andre professionelle fotografer for at se, hvordan de arbejder, ved blot at spørge: "Kan jeg følge dig en dag for at se, hvad du laver?", og at huske på vigtigheden af at bringe personlighed til hans online tilstedeværelse.

"Folk følger mig ikke på grund af min fotografering, eller fordi de ønsker at se vilde dyr," fortsætter Dani. "Naturfotografer forventes at tage gode billeder, men jeg fik en følgerskare, fordi folk ønskede at høre, hvad jeg havde at sige. Jeg præsenterer mig altid på YouTube-videoer, fordi jeg ved, at så snart folk ser personlighed, er de mere interesserede i mit indhold."

"Det var så godt at lære mere om marketingsiden af fotografering fra Dani," siger Jonty. "Det er ret intimiderende at se porteføljer af erfarne fotografer, der har haft årtier til at perfektionere deres kunst, men det er virkelig inspirerende at se, hvad Dani har opnået på kort tid ved at fokusere på røde egern og udnytte styrken ved sociale medier."

Jonty fortæller om dagen: "Med Danis hjælp, og fordi kameraet hjalp mig med at isolere motiverne så nemt, lærte jeg hurtigt at tilpasse mig et tempofyldt miljø."

Jonty sluttede dagen med at føle sig inspireret med en række imponerende billeder, der skulle føjes til hans portefølje, mens Dani også fik en masse ud af deres tid sammen, specielt ved at få mest muligt ud af kittet: "Jeg følte, at jeg også lærte af Jonty i dag," slutter hun. "Uanset om jeg undervises eller underviser andre, er der altid en informationsudveksling."

Skrevet af Matthew Bowen

Relaterede produkter

  • Spejlløse kameraer

    EOS R7

    Udforsk naturen med et kamera, der byder på sensationel hastighed og billedkvalitet i et bærbart APS-C-hus, der er designet til fremtiden.
  • Spejlløse kameraer

    EOS R5

    Glem alt, hvad du har lært om spejlløse kameraer. EOS R5's kompromisløse ydeevne vil revolutionere din fotografering og filmproduktion.
  • RF-S-objektiver

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Et APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel-til-telefoto i EOS R-serien, der er perfekt til rejser, dyreliv, sport og livsstil.
  • Relaterede artikler

  • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

    De bedste objektiver til wildlife-fotografering

    Optag fantastiske billeder af vilde dyr og fugle med disse objektiver med fast brændvidde og zoom.

  • En lapugle med iøjnefaldende gule øjne ser direkte på kameraet på et foto, der er taget af Guy Edwardes med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

    NATUR

    Fotografering af fugle med Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    En professionel og en hobbyfotograf går sammen om at teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM i felten.

  • Et rødt egern ser direkte mod kameraet, mens det løber hen over et tæppe af tørrede blade og nedfaldne kronblade.

    WILDLIFE-FOTOGRAFERING

    Tips til fotografering af dyreliv

    Tips og teknikker til at bringe din fotografering af dyreliv op på et højere niveau og få mest muligt ud af dit Canon-kamera og dine objektiver.

  • En fugl med klar orange fjerdragt, fotograferet på en gren med baggrunden ude af fokus, i et billede taget med et Canon EOS R6 af naturfotografen Aaron Sterling.

    NATUR

    Sådan fotograferer du fugle

    Tips og det bedste begynderudstyr til fuglefotografering.