Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: optagelse af sæbebobler derhjemme

Når du skaber levende, abstrakte billeder af sæbehindens overflade, kan du bruge din kreativitet med et makroobjektiv og tænke i nye optagelsesvinkler. Vi viser dig, hvor nemt det er at skabe flotte billeder hjemme eller i haven. Til denne teknik skal du bruge et makroobjektiv. Ideelt set skal du bruge et stativ og en fjernudløser – hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, f.eks. Canon EOS 90D, kan du bruge Canon Camera Connect-app'en på din smartphone til at komponere billedet og udløse lukkeren. For at få den mest kontrollerbare belysning er det praktisk at bruge en ekstern flash som f.eks. en fra Canon Speedlite-serien.

Forberedelse

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
En sort T-shirt fungerer som en improviseret baggrund for denne flashopsætning, og en stak bøger bruges til at holde den snoede bøjle på plads, når bøjlekrogen er dyppet ned i opløsningen. Det kan være en god idé at beskytte bøgerne med cellofan, da denne teknik godt kan svine lidt.

Lav en baggrund med sort karton eller sort stof. Et makroobjektiv med en brændvidde på 100 mm er ideelt, men alle makroobjektiver kan klare opgaven, herunder Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM eller Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Hvis du bruger et Canon EOS R-systemkamera er Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet ideelt, og med et kamera fra Canon EOS M-serien er det ideelt med Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Alle disse er perfekte til denne teknik og giver dig mulighed for at fange de indviklede detaljer.

Hvis du vil lave en holdbar sæbehinde, skal du blande opvaskemiddel eller flydende sæbe med noget glycerin (det kan du finde på et apotek, i supermarkedets bageafdeling eller online). Start med en blanding af ca. 80 % flydende sæbe og 20 % glycerin, og tilsæt lidt vand. Du skal også bruge en lille løkke af metaltråd, som du kan dyppe ned i sæbeblandingen – en tøjbøjle i metal, som du bøjer til den rigtige form, fungerer godt til dette. Dyp løkken fladt ned i blandingen, så skulle sæbehinden sætte sig fast i løkken.

Belysning

Leg med lyset, indtil du finder den bedste position – du skal nok tage et par prøvebilleder for at finde ud af, hvor det er.

Du kan enten anvende dagslys eller flash til denne teknik, men de levende farver er kun synlige, når sæbehinden er oplyst forfra fra en lille vinkel. Prøv at bevæge dig rundt, så du kan bruge lyset fra et vindue eller en lampe til at skinne ind på opløsningen.

Hvis du bruger kameraets indbyggede flashenhed til trådløst at udløse en kompatibel Canon Speedlite, kan funktionen aktiveres i hovedmenuen. Canon Speedlite skal også indstilles til Receiver-mode. Ved at bruge en ekstern Canon Speedlite som f.eks. Canon Speedlite 470EX-AI får du mere kontrol over lysets retning. Prøv at reflektere lyset fra en hvid væg, et lavt loft eller endda et ark hvidt karton eller polystyren, der holdes over kameraet og peger ned på sæbehinden for at sprede lyset (som vist her).

Optagelse

Brug en hurtig lukkertid for at fastfryse bevægelsen af den hvirvlende sæbe – dette vil variere afhængigt af farvernes hastighed. Tag et prøvebillede, og indstil en hurtigere lukkertid eller højere ISO, hvis mønstrene er slørede.

Indstil kameraet til manuel metode for at opnå ensartede resultater. Når du bruger de hurtige lysbølger fra Canon Speedlite, kan det hjælpe dig med at opnå de skarpeste billeder, men sørg for, at flashsynkroniseringstiden er den samme som lukkertiden (du kan finde disse oplysninger i kameraets brugervejledning). På dette Canon EOS 800D er flashsynkroniseringstiden 1/200 sek. Hvis du vil øge dybdeskarpheden, skal du angive en lille blændeindstilling, f.eks. f/11 eller f/16, og starte med en lav ISO i området 100-400.

Hvis du bruger omgivende lys i stedet for flash, kan det være nødvendigt at øge ISO'en og udløse kameraet ved hjælp af selvudløserfunktionen eller en fjernbetjening for at få skarpe resultater.

Eksperimentér

Relaterede artikler
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: optagelse af lysbrydning i vand

Vær kreativ med blomsterfotografering, og opdag, hvordan du tager makrobilleder af vanddråber, der reflekterer blomster.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKROFOTOGRAFERING

Fordyb dig i detaljerne med makro

Fire opfindsomme tips til at komme i gang med makro ved at bruge almindelige ting til at skabe ekstraordinære billeder.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Makrofotografering på den nemme måde – opdag det bedste udstyr, tips og teknikker.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Når du trykker på et EOS-kameras touchscreen, kan du nemt bringe mønstrene i fokus.

Hvis der ikke er nok lys til, at kameraet kan opnå autofokus, skal du manuelt fokusere objektivet ved hjælp af forstørret Live View-visning eller den elektroniske søger på et spejlløst EOS-kamera. Du kan undgå, at kameraet ryster, hvis du udløser lukkeren med en fjernudløser, eller du kan bruge Canon Camera Connect-app'en, hvis dit kamera har Wi-Fi. Prøv at puste forsigtigt på sæbehinden for at få mønstrene til at hvirvle. Det gør ikke noget, hvis du ikke kan komme tæt nok på til at udfylde billedet med de konstant skiftende mønstre – du skal blot beskære billedet til en tættere komposition i Digital Photo Professional eller lignende software til fotoredigering.

Hvirvlerne på billedet opstod ved at puste forsigtigt til sæben. Det er taget med et Canon EOS 800D med et Canon EF100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv og ved hjælp af lys fra Canon Speedlite 470EX-AI, der reflekterede fra hvidt karton.

Du kan få flere tips, tricks og idéer til fotografering ved at downloade Canon Photo Companion-app'en til iOS eller Android.

Skrevet af Marcus Hawkins og Tamzin Wilks

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker