child holding autumn leaf

Udnyt efterårslyset

Efterårsfarvernes komme er en god lejlighed til at gå ud med kameraet. Når solen står lavere på himlen, bliver lyset ofte varmt og blødt, hvilket er særdeles velegnet til at fotografere hele dagen. Når nætterne bliver koldere, er der også større chance for, at der dannes tåge om morgenen. Så skynd dig ud, og optag fotos og film af byen eller landet henlagt i tåge, før solen brænder det af.

Zoom ind

Når du vil lave portrætfotos i det tidlige efterårslys, er det vigtigt at fotografere dit motiv på den bedste måde. Hvis du zoomer ind på dit motiv, bliver resultaterne flottere, selv hvis det kræver, at du træder en smule tilbage. Jo længere zoom, jo fladere ansigtstræk opnår du og dermed et mere tilfredsstillende resultat.

Objektiver til portrætter

Portrætbilleder bliver bedre, når du bruger et objektiv med lidt længere rækkevidde. Selv når du kun har et standardobjektiv, kan du prøve at zoome maksimalt og derefter gå nogle skridt væk fra dit motiv. Det giver de flotteste resultater.

Hvis du har et længere telefotoobjektiv, så forsøg at zoome ind for at mindske afstanden mellem motivet og baggrunden. Du bliver måske nødt til at træde et par skridt væk fra dit motiv for at få den største komprimeringseffekt.

Ved kraftig baggrunds- og sidebelysning er det vigtigt, at forsiden af dit objektiv er helt rent. Fingeraftryk og snavs øger risikoen for overstråling, hvilket gør billederne blødere, og der kan dannes mærkelige lyspletter. Det er en god idé at bruge en modlysblænde for at få mindst mulig overstråling.

Portrætfunktion

Drej programvælgeren til SCN, og vælg Portræt, eller drej programvælgeren direkte til Portræt (afhængigt af, hvilken model du bruger). Denne enkle handling sikrer, at dine kameraindstillinger er optimeret til at give lav dybdeskarphed og jævne hudtoner. Vær klar til at optage adskillige billeder i én sekvens, når du forsøger at indfange et flydende udtryk.

Vælg ét enkelt ansigt

Kameraets Face Detection-teknologi identificerer adskillige ansigter i dine billeder. Hvis dit valgte portrætmotiv befinder sig i en menneskemængde, skal du sørge for, at du vælger vedkommendes ansigt som dit primære motiv. Når du har valgt denne indstilling, sporer kameraet automatisk ansigtet, når du genkomponerer billedet, så det er skarpt og korrekt eksponeret.

Fokusér på dit motivs øjne

Når du indstiller kameraet til et program i Kreativ zone, for eksempel TV, Av, P eller M, får du adgang til alle indstillinger på kameraet. Vælg et enkelt AF-punkt, eller bevæg kameraet til det optimale sted, eller fokusér på dit motivs øjne, og genkomponér scenen. Overvej nøje dine fokuspunkter for at være sikker på, at dit motivs øjne bliver skarpe, for det er det vigtigste i et portræt.

Når du bruger et Canon-objektiv med en USM-fokusmotor kan du manuelt justere fokus, når autofokus er afsluttet. Du skal blot dreje på fokusringen på dit objektiv for at forfine fokus på dit motiv. Hvis du har et kamera i EOS M-serien og anvender EF-M-objektiver, kan du opnå tilsvarende resultat med AF+MF-funktionen på kameraet.

Fotografér i skyggen

Sent på aftenen om efteråret kan sollyset være meget skarpt, hvilket kan være ubehageligt for dit motiv. Det kan også give dine billeder en større kontrast og dybere skygger. Ved at vælge et område i skygge, under et træ eller i skyggen af en bygning, får du meget bedre resultater, fordi dit motiv ikke behøver knibe øjnene sammen. Derudover tilføjer den lyse baggrund bag dem en smule drama til dit foto.

Udnyt efterårslyset

Årstidernes skiften giver lyset en særlig kvalitet, når de tidlige efterårsdage går på hæld. Eftersom solen står lavere på himlen, er lyset på en efterårsaften blødt og varmt, hvilket gør det velegnet til portrætfotos. Når du fotograferer mennesker eller laver portrætter, så udnyt lyset bedst muligt ved at placere dit motiv, så solen er bag personen, og slå flashen til for få ansigtet oplyst en smule. Kameraet klarer arbejdet, så du skal blot sørge for, at motivet er forholdsvis tæt på kameraet; normalt under fire meter.

Refleksion af varmt lys

Alternativt kan du placere personen, så det varme lys oplyser personen fra den ene side. Prøv at holde et stykke almindeligt papir op på den modsatte side af lyskilden for at reflektere noget lys tilbage på den ikke-oplyste side af ansigtet. Det kan være alt fra et stykke A3-fotopapir til en menu fra en restaurant. Det skal blot være hvidt eller i en neutral farve.

Partiel måling for baggrundsbelyste billeder

Hvis du planlægger at fotografere med solen bag dit motiv, vil du hurtigt finde ud af, at ansigtet på dit motiv bliver mørkere end forventet. Skift målingsmetode til Partiel måling, og placér motivets ansigt midt i billedrammen. Partiel måling måler fra en lille cirkel i midten af billedrammen. Når du har målt lysstyrken, så tryk på knappen "*" for at låse eksponeringen, før du genkomponerer billedet.

Optagelse på overskyede dage med kedeligt lys

Efteråret byder også på overskyede dage, og det medfører flade skygger og mindre lys. Nogle gange er netop det lys ideelt til at fotografere portrætter, men ofte skal det lige have lidt hjælp. Brug en Speedlite-flash, og indstil zoomen på flashenheden, så lyset samles i en lille stråle. Ret derefter strålen mod dit motiv for at give ansigtet dybde og form. Tit fungerer det lidt bedre, hvis du kan bruge flashenheden væk fra kameraet. Brug af automatisk E-TTL-flash sørger for, at eksponeringen er den bedst mulige.

Tips til indendørs portrætter

Indimellem er efterårsvejret uforudsigeligt, og så bliver du nødt til at fotografere indendørs. Forsøg at finde et vindue, eller et stykke hvidt net eller noget tyl, som du kan bruge som diffuser. Placér portrætmotivet, så lyset fra vinduet falder på den ene side af ansigtet, og bed dit motiv om at dreje hovedet en smule, så vedkommende kigger ud ad vinduet. Blødt lys vil så oplyse hele ansigtet. Sørg for, at du har slået din kameras flash fra, og hold kameraet stille for at få de bedste resultater.

Vælg dit AF-punkt

Uanset om du fotograferer portrætter, landskaber eller byscener, er du nødt til at have kontrol over dit kameras fokus. Brug af flerpunkts-AF fungerer med mange motiver, men når du gerne vil være meget specifik og fokusere skarpt på dit motivs øje, er et enkelt punkt meget mere pålideligt. Gå til Indstillinger på dit kamera, og prøv at eksperimentere med de forskellige fokuspunkter, der er tilgængelige.

Mættede farver

Indstil dit kamera, så det giver kraftige, mættede farver, som kan bidrage til at skabe dristige og iøjnefaldende billeder af det tidlige efterår. Efterårslandskabernes gule, røde og gyldne farver giver ofte mere genskin end de grønne, så ved at indstille kameraets eksponeringskompensation til at undereksponere med 1/3 eller 2/3 trin kan du nemmere indfange stærkere og mere mættede farver. Hvis dit kamera har “My Colors”-funktionen, kan du også prøve at eksperimentere lidt med den. Vælg Levende for kraftige, mættede farver.

Optag fotos i RAW-format

Billeder i RAW-format (i modsætning til JPEG) giver størst fleksibilitet, når du skal efterbehandle dine billeder på en computer. Hvis du vælger at optage i RAW, skal du sørge for, at du har nok plads på dit hukommelseskort. RAW-billeder kan efterbehandles i nogle kameraer, men oftest gør man det på en computer. Digital Photo Professional-software følger med, når du køber et Canon EOS-kamera, så du kan efterbehandle RAW-billeder. Med RAW kan du ændre hvidbalancen, så dine billeder får en varmere tone. Du kan også eksperimentere med forskellige Picture Styles såsom "Efterårsfarver", som kan downloades fra Canons webside.

Videooptagelse

Når du optager film i det tidlige efterår, har du en lejlighed til at vise kontrasten mellem levende, farverige scener og mere dæmpede og mindre kontrastrige scener. Lokale parker og ude på landet er der masser af gode steder med levende farver. Hvis du inddrager venner, familie eller andre personer, så sørg for, at filmstjernerne er iklædt tilsvarende levende farver.

Landskabets farver med blade, der lyser op i efterårstoner, er særdeles velegnet til at sætte scenen for din video. Sørg for, at du optager nogle klip, hvor bladene falder fra træerne; ellers kan du også prøve at samle en bunke op med hænderne og kaste dem op i luften. Bare et par blade, der falder ned foran dit motiv, gør det til et spændende billede. Mange LEGRIA-modeller indeholder en slowmotion-metode, som kan indfange gode billeder i den stil. Prøv også at indfange lyden af fodtrin på de tørre, sprøde blade. Det er virkelig lyden af efterår.

Det vigtigste er at redigere filmen og dele den, før efterår bliver til vinter.

Fremvis dine billeder fra deres bedste side

Det kan godt betale sig at vælge det bedste papir, når du skal printe fotos i varme farvetoner. Mens det meget populære blanke Pro Platinum-fotopapir fra Canon giver særdeles detaljerede og levende resultater, kan du også forsøge at bruge noget blødere papir. Et godt eksempel er Canons Plus Semi-gloss-fotopapir, som har en satinfinish og mindre blankhed, hvilket giver en blødere finish.

My Image Garden-software fra Canon viser alle printindstillinger som for eksempel papirtype, format og kanter på én nem navigationsskærm. Derudover kan du tilføje billeder til en kalender, organisere dem efter begivenhed eller kombinere dem i collager eller andre kreative måder at printe på.

Canon tilbyder en lang række forskellige medier til din PIXMA-printer - fra mat over halvblankt til helt blank papir, og alle har særskilte egenskaber, der passer til din helt egen fotograferingsstil.