MADFOTOGRAFERING

Kom i gang med madfotografering: Sådan bliver du en prof

Madfotograf og Canon-ambassadør Yasmin AlBatoul forklarer, hvordan hun udviklede sin karriere, og hun tilbyder tips til håbefulde fotografer.
Te sprøjter op i luften fra et højt, mønstret krus på en underkop.

Madfotografering fortsætter med at være populær og fylder millioner af Instagram-feeds hver dag. Men med så meget indhold til rådighed bliver det sværere for kommende madfotografer at skille sig ud fra mængden. Opdag, hvordan du kan lave selv de enkleste hjemmelavede retter til at ligne noget, der er en Michelin-stjerne værdigt.

En fotograf, der med succes gik fra amatør til professionel, er Canon-ambassadør Yasmin AlBatoul. Yasmin, der er selvlært og baseret i Batna i Algeriet, har en øjeblikkeligt genkendelig stil, der udnytter bevægelse og energi, der får hendes billeder til at skille sig ud. "Det, jeg synes er mest interessant, er udfordringen ved at gøre noget normalt – noget, vi ser hver dag, f.eks. mad, til noget smukt og kunstnerisk," siger hun.

Yasmin begyndte at fotografere i de tidlige teenageår, hvor hun fik inspiration fra sin bedstefars franske designkataloger. "Nogle havde flere end 4.000 sider, og jeg brugte så meget tid på at gennemgå dem og ønskede, at jeg kunne tage den slags billeder."

Et par år senere begyndte Yasmin at bruge de sociale medier, hvor hun brugte YouTube-kurser til at få styr på de manuelle indstillinger på sit Canon EOS 600D (nu efterfulgt af Canon EOS 850D). I takt med at hendes erfaring voksede, gjorde hendes følgerskare det også, og inden længe var hun en fuldgyldig professionel madfotograf. I dag har hun en følgerskare på Instagram, der nærmer sig 50.000, og masser af professionelle kommissioner i stalden.

Yasmin er i en god position til at reflektere over sine resultater, og her afslører hun de vigtigste erfaringer, hun har lært på vejen til succes.

1. Eksperimentér med forskellige teknikker

To glas med klar, pink væske og blade, der flyder i dem. Væsken hældes fra en højde, der får det til at sprøjte i det ene glas.

Yasmin siger, at nøglen til hendes online-succes var at finde en unik og iøjnefaldende stil – det hjalp hende med at skille sig ud fra mængden. Taget med et Canon EOS R med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 85mm, 1/200 sek., f/4 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

En tallerken med churros på et bord, den ene er dyppet i en skål med chokoladesauce, og en anden svæver over skålen.

Ved at fokusere på et bestemt område eller motiv inden for madfotografering bliver der mulighed for mere kreativitet. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/200 sek., f/6,3 og ISO250. © Yasmin AlBatoul

For at skabe din egen stil opfordrer Yasmin til at eksperimentere.

"Jeg synes altid, at det er spændende, når professionelle fotografer bruger ikke-konventionelle teknikker," forklarer hun. "Personligt kan jeg godt lide at bruge hurtige lukkertider til at fotografere flyvende genstande eller vanddråber, hvilket skaber interessante effekter i baggrunden. Det var en af de første teknikker, jeg lærte, da jeg startede med manuel metode." Lysmaling er et andet trick, Yasmin har brugt, lige siden hun var hobbyfotograf. Når hun er færdig med indstillingen, siger hun, at det kan give et smukt, kunstnerisk præg til et billede.

For fotografer, der gerne vil fange bevægelse, som Yasmin gør, kan Canon EOS M50 tage op til 10 billeder/sek. i burst-funktion for at sikre, at intet går tabt.

2. Udvikl din kunstneriske side

Et udvalg af frugter, arrangeret som om de svæver i luften, sat på en gaffel, med en klar, blå baggrund.

At udvikle et online-fællesskab er en fantastisk måde at se, hvad der allerede findes derude, og det kan hjælpe dig med at få kontakt til følgere og udvikle dit brand. Taget med et Canon EOS R med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105mm, 1/100 sek., f/7.1 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

Tre spejlæg, der ser ud til at svæve på linje på en gul baggrund.

Yasmin bruger stadig det kamera, hun startede med, til at tage professionelle billeder, hvilket beviser, at du kan få fotos i høj kvalitet uden at sprænge budgettet. Taget med et Canon EOS R med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 70mm, 1/125 sek., f/4.5 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

"Det vigtigste, jeg har lært, er at tiltrække interesse ved at skabe noget anderledes," siger Yasmin. "Der er en stigende interesse for madfotografering og -indhold på alle platforme, så alle, der er interesseret i at være madinfluencer, bør huske på den kunstneriske side af deres arbejde.

"Tænk på æstetik," siger hun. "Madbilleder har en tendens til at se ens ud, så skab din egen stil. Stærke madinfluencere har et signatur-look, og ved at udvikle din kunstneriske side kan du opnå et unikt resultat."

3. Opbygning af dit fællesskab

En gul suppe hældes i en skål, og væsken sprøjter op i luften.

Yasmins valgte teknik tilføjer bevægelse og sjov til hendes billeder og adskiller dem fra stilleben. Taget med et Canon EOS R med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105mm, 1/160 sek., f/6.3 og ISO200. © Yasmin AlBatoul

I et hav af ligesindede fotografer vidste Yasmin, at den eneste måde at skille sig ud på var at bringe noget nyt til bordet. "Jeg indså, at der var mange madtestere og rejsende madentusiaster på platforme som Instagram, men meget få af dem var rigtige madfotografer. Det var mit afgørende øjeblik. Jeg tænkte: "Hvorfor ikke dele indhold fra en madfotografs synspunkt?"

"Da jeg begyndte, var der ikke mange madfotografer i Algeriet, så jeg syntes, det kunne være interessant at udforske denne vej. Madlavning er en vigtig del af vores kultur her i Algeriet. Vi lægger stor vægt på mad, så emnet føltes naturligt for mig."

Sociale medier har lært Yasmin værdien af at være forbundet med mennesker. Fokus på udvikling af et netværk har hjulpet hende med at vokse, både som fotograf og influencer.

"Da jeg begyndte at slå mine billeder op, gav tilbagemeldingerne mig tillid til, at jeg kunne fortsætte med det, jeg lavede," siger hun. "At blive en influencer lærte mig, at folk interesserer sig for, hvad jeg laver: De vil vide mere. Og når min online-"familie" vokser, skaber det interesse for mit indhold."

4. Objektiver åbner døren for kreativitet

Et nærbillede af ristede kastanjer, hvor den ene sprækker skallen op.

Du kan udforske de forskellige teksturer og mønstre i maden ved hjælp af et makroobjektiv. Taget med et Canon EOS R med et RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 105mm, 1/200 sek., f/8 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

Professionelle billeder kræver ikke et professionelt budget. "Jeg startede med Canon EOS 600D, fordi det er et ideelt kamera for begyndere: Det har en overkommelig pris og en god kvalitet. Efter min mening er det et af de mest pålidelige på markedet," siger Yasmin. Men det var ikke længe efter, at Yasmin begyndte at fotografere, at hun var på udkig efter at komme videre end med det medfølgende objektiv. "Resultaterne var gode, men jeg ville have mere, så jeg valgte Canon EF 50mm f/1.8 STM," siger hun.

Yasmin fandt ud af, at et nyt objektiv gav nye kreative muligheder. "Blænden betød, at det var muligt at opnå slørede baggrunde, hvilket giver et foto charme og styrke. Jeg kunne med det samme se forbedringen, især i detaljer, farver og overordnet kvalitet."

Yasmin bruger også Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM-objektivet, som hun oftest parrer med sit Canon EOS 5D Mark IV. "Det er mit foretrukne objektiv. Makro bringer min madfotografering op på et nyt niveau, og det giver et mere intenst og lysere udseende, der er gennemsyret af tekstur og detaljer."

Andre objektiver, du bør overveje, er EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet med EOS M50, eller du kan bruge EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM parret med et digitalt spejlreflekskamera.

5. Bliv ved med at lære nye færdigheder

En lyserød tekande, der hælder te i en kop, der hænger i luften over en tallerken.

Når du eksperimenterer med objektiver, f.eks. et makroobjektiv, kan det gøre hele forskellen for dine endelige billeder. Yasmins yndlingsobjektiv er Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

En stak skåle fyldes med ris, som hældes fra en træske, der svæver over dem.

Det er vigtigt for alle, der ønsker at følge i Yasmins fodspor, at de hele tiden har drivet til at forbedre sig. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/160 sek., f/9 og ISO100. © Yasmin AlBatoul

Et afgørende aspekt af Yasmins langsigtede succes har været hendes evne og villighed til at lære nye ting, selv som en etableret professionel fotograf.

"Når jeg ser billeder, som jeg tog for to eller tre år siden, er jeg meget tilfreds med resultatet, men jeg er også glad for, at jeg er blevet ved med at blive bedre, fordi jeg ved, at jeg kan gøre meget bedre nu," siger hun. "Hemmeligheden bag det er enkel – bliv ved med at lære. Det er derfor, jeg er mere end glad for at dele mine råd med alle, der gerne vil blive bedre."Du kan følge Yasmins madrejse på hendes Instagram @yasmin_albatoul

Skrevet af Natalie Denton

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • MAD

  Sådan optager du mad som en professionel

  Sæt dig ind i Yasmin Albatouls guide til madfotografering til at gøre dine billeder levende, og få styr på komposition og lær om skjulte rekvisitter og teknikker.

 • VIDEO

  Sådan optager du madvideoer i høj kvalitet som en professionel

  Jessie Bakes Cakes har samlet en følgerskare på mere end 100.000 med hendes forbløffende madvideoer. Her forklarer hun, hvordan man mestrer videooptagelser af mad.

 • PRINTTIPS

  Print din egen opskriftsbog

  Natasha Alipour-Faridani fortæller om, hvordan du fotograferer og printer din egen opskriftsbog.

 • MAKROFOTOGRAFERING

  Makrofotografering af mad

  Lav interessante abstrakte madbilleder ved hjælp af Canon-makroobjektiver.