HJEMMEPROJEKTER

Kreative tips til kunstneriske bokeh-effekter

Der er mere ved bokeh end slørede baggrunde. TikTok Content Creator Rosie Lugg demonstrerer, hvordan man leger med lys og tilpassede udklip for at gøre dine billeder unikke.
En person, der placerer hånden på den skinnende side af en CD med bokeh-stjerneformer omkring.

Bokeh er blevet et buzzword i kreative cirkler. Det stammer fra det japanske ord for "sløring" og beskriver kvaliteten af ufokuserede områder i billeder. En god bokeh er en vigtig faktor i teknikken til at isolere hovedinteressepunktet i en scene ved at sløre omgivelserne, så det er særligt effektivt i portrætter og stillbilleder. Du kan få mere at vide i vores begyndervejledning til bokeh.

Smuk bokeh er et centralt element i Rosie Luggs optagelsesstil. Udover at være en dygtig fotograf er Rosie en ivrig TikTok creator, der viser nyttige instruktionsvideoer, der fører kommende fotografer gennem nye tips og tricks trin for trin. Her forklarer hun, hvordan man bliver kreativ med bokeh og løfter den fra en sløringseffekt til noget virkelig kunstnerisk.

1. Vælg dit kit

Evnen til at få forgrunds- eller baggrundsområder ude af fokus i en scene er afgørende for bokeh-effekten. Du har brug for en lav dybdeskarphed, men det kan være svært at opnå, hvis du optager med en smartphone. Det er nemt at producere bokeh ved at bruge et kamera med en stor billedsensor, som findes i mange spejlløse Canon-kameraer, eller ved at bruge objektiver med en stor blænde eller endda telefotoobjektiver.

Ethvert Canon-kamera kan fremstille billeder med god bokeh, og Rosie er afhængig af, at hendes Canon EOS 200D (nu efterfulgt af Canon EOS 250D) gør netop det, men et fullframe-kamera som Canon EOS RP eller EOS R6 er også tilstrækkeligt. Hurtige objektiver med fast brændvidde er ideelle, og der er nogle fremragende valgmuligheder, f.eks. Canon EF 50mm F1.8 STM.

I EOS R-systemet finder man blandt andet Canon RF 50mm F1.8 STM, som giver et meget naturligt perspektiv. For at få en større synsvinkel er Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM et godt valg, og når det gælder portrætfotografering er Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM perfekt. Den korte telefotobrændvidde giver en behagelig optagelsesafstand uden at presse dit motiv, og den har et flatterende, læet udfladet perspektiv. Begge disse makroobjektiver har en meget kort mindste fokuseringsafstand, hvilket også hjælper med at give en virkelig snæver dybdeskarphed.

Udseendet af bokeh påvirkes også af antallet af blændelameller i dit objektiv – generelt er jo mere desto bedre for en attraktiv cirkulær bokeh. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har ni blændelameller, mens Canon RF 50mm F1.8 STM har syv.

2. Klip ud, og klæb fast

En hånd, der tegner en linje rundt om et objektiv, der er placeret med forsiden nedad på et ark papir.

Rosie siger: "Skabelonen skal passe til forsiden af dit objektiv, så det er nemmest blot at tegne en linje omkring det og skære det ud." © Rosie Lugg

En hånd, der holder et Canon EOS 200D op foran en væg, der er dækket af lyskæder. Der er placeret en stjerneformet papirudskæring over objektivet.

Hvis du vil undgå at bruge gaffatape og efterfølgende have et klistret objektiv, kan du prøve Rosies metode med foldning. "Jeg har skåret min skabelon ud med foldbare kanter og sat et hårbånd rundt om den for at holde den på plads." © Rosie Lugg

"Jeg elsker at tilføje lidt magi til mine billeder med tilpassede bokeh-elementer," fortsætter Rosie. "De er også nemme at skabe. Du skal blot skaffe et ark papir eller karton og lægge det på et bord og derefter placere dit objektiv på det, forsiden nedad, og tegne et omrids rundt om omkredsen. Klip derefter rundt om omridset, så der er nogle kanter, der kan foldes over enden af objektivet. Du kan bruge kanterne til at holde skabelonen fast med et elastikbånd."

"Jeg har brugt to forskellige udskæringer til dette projekt," siger Rosie. "Til billedet af det dampende krus med hjerter (nedenfor) lavede jeg en hjerteformet udskæring, og til mit selvportræt besluttede jeg mig for en stjerne." Hjerteformet bokeh kan give dine billeder fra brylluppet eller valentinsdag en virkelig romantisk fornemmelse, mens stjerner ville være en sjov tilføjelse til fødselsdagsbilleder eller til årstidens festligheder.

"Det kan kræve nogle forsøg og fejl at finde den rigtige størrelse udskæring for at få den bedste effekt, afhængigt af det kamera og objektiv, du bruger, men det vil være det hele værd," tilføjer Rosie. "For objektiver med en kortere brændvidde, f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, skal du prøve at bruge mindre udskæringer."

3. Lys det op

Et spor af bokeh-hjerter lader til at svæve i dampen over et sort og hvidt krus.

Til dette stemningsfulde billede placerede Rosie et dampende krus foran en lyskæde, som skabte hjerteformet bokeh takket være en omhyggeligt udformet udskæring over objektivet. Taget med et Canon EOS 200D (nu efterfulgt af Canon EOS 250D) med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/250 sek., f/1.4 og ISO400. © Rosie Lugg

Et kamera på et stativ, der er placeret foran et krus og en lyskæde.

Rosie brugte en enkelt lyskilde til kruset og placerede kameraet på et stativ i nærheden. Hun valgte en stor blænde, hvilket hjælper med at minimere dybdeskarpheden. "Lyskæden er ca. 3-4 meter bag kruset. Jo længere væk du placerer lysene, jo mere sløret ser de ud," siger hun. © Rosie Lugg

"For at skabe bokeh-former i dit billede skal du bruge nogle lys. Hvert sløret lys vil tage form som dit udklip, så en række lyskæder i baggrunden er ideelt. Hæng dem op på en linje, eller gruppér dem sammen – det, der fungerer bedst for det billede, du vil skabe. Hvis du vil oplyse det primære forgrundsobjekt, skal du bruge et enkelt skarpere lys. Det gør ikke noget, hvis du ikke har fotografisk lys. En bordlampe eller belysning i rummet vil være i orden, eller du kan endda bruge dagslys, der kommer ind gennem et vindue."

Rosie kan også godt lide at tilføje et strejf af farve. "Et af mine yndlingstricks er at bruge en gammel cd til at reflektere det primære lys, så den kaster forskellige farver på motivet. Du kan ændre skivens position og vinkel for at justere effekten."

4. Vælg dine indstillinger

"For at maksimere slør i baggrunden skal du bruge objektivets største blænde," siger Rosie. "Jeg optager generelt i manuel metode (M). Først skal du indtaste det mindste f-nummer og derefter vælge en tilstrækkelig hurtig lukkertid for at undgå bevægelsessløring. Det er bedst at placere dit kamera på et stativ og bruge en lukkertid på mindst 1/125 sek. til portrætter, men langsommere lukkertider er OK for stilleben-billeder uden bevægelse. Se billedet i den elektroniske søger (EVF) eller på bagskærmen på et spejlløst kamera eller på bagskærmen på et digitalt spejlreflekskamera i Live View-funktion, og øg din ISO-indstilling, hvis billedet ser for mørkt ud. Jeg prøver ikke at gå over ISO400 med mit Canon EOS 200D, så billeder ser så detaljerede og støjfrie ud som muligt, men du kan gå meget højere med nyere spejlløse kameraer fra Canon EOS R-systemet."

5. Sæt dig selv i billedet

En kvinde, der ser på et lys i forgrunden, læner sig over en stol og holder en smartphone.

Rosie brugte Canon Camera Connect-appen på sin telefon til at styre kameraets autofokus, mens hun fotograferede sit selvportræt. © Rosie Lugg

Et selvportræt af en kvinde med hovedet vippet til den ene side og stjerneformet bokeh grupperet bag hende.

Her er det færdige selvportræt, der er taget med et enkelt lys, der oplyser Rosies hoved og skuldre, og stjerneformet bokeh, der er skabt af lyskæder i baggrunden. Taget med et Canon EOS 200D (nu efterfulgt af Canon EOS 250D) med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.4 og ISO200. © Rosie Lugg

"Til selvportrætter kunne jeg have brugt skærmen, der kan vippes og drejes, og som findes i mange Canon-kameraer, men jeg foretrækker at bruge Canon Camera Connect-appen på min telefon," siger Rosie. "Det gør alt så nemt. Du kan få vist billedet på din telefon i realtid og trykke på skærmen for at vælge det punkt, du vil autofokusere på. Ved portrætter vil det generelt være det øje, der er tættest på kameraet. Det er også nyttigt at bruge kameraets to-sekunders selvudløserforsinkelse. Det giver dig tid nok til at lægge telefonen ned og indtage en stilling, før optagelsen faktisk bliver taget."

6. Tid til leg

Et selvportræt af en kvinde med stjerneformet bokeh fremstillet af lyskæder, der er grupperet bag hende, med en refleksion af hendes ansigt synlig i forgrunden.

Rosie brugte en gammel cd til denne version af sit selvportræt: "Ikke kun for at tilføje farver, men også for at skabe en refleksion, der tilføjer et ekstra kreativt element til billedet." Taget med et Canon EOS 200D med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125, f/1.4 og ISO200. © Rosie Lugg

Et par hænder iført ringe med stjerneformet bokeh i baggrunden.

Rosie er en stor fortaler for at eksperimentere. "Hænder kan skabe et interessant og udtryksfuldt forgrundsmotiv," forklarer hun. "Jeg elsker at lege med forskellige bevægelser og former." Taget med et Canon EOS 200D med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.4 og ISO200. © Rosie Lugg

Når du først har lært det grundlæggende, kan du bruge de samme teknikker til at give dine portrætter af venner og familie et karakteristisk udseende. Rosie siger, at det betaler sig at lege med sin opsætning. "Du kan ændre udseendet og fremtoningen af billeder markant ved blot at ændre placeringen af motivet og kameraet eller optage fra forskellige vinkler. Hvis afstanden mellem forgrundsobjektet og lyskæden i baggrunden ændres, kan det have en endnu større effekt. Jeg elsker at tilføje ekstra rekvisitter og belysning i forskellige farver for at skabe den rette stemning. Bare lad fantasien løbe løbsk."

Inspireret af disse kreative teknikker? Se Rosies tips til at bruge bokeh-former til at skabe smukke lyseffekter på TikTok, og prøv derefter at tilføje nogle sjove effekter til dine egne billeder. Del resultaterne med hashtagget #FreeYourStory, og tag @canonemea.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • KREATIV FOTOGRAFERING

  Kreative teknikker til sociale medier

  To TikTok-fotografer deler deres bedste tips til at skabe billeder, der skiller sig ud fra mængden.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Eventyrlige portrætter

  Ti ekspertråd til at skabe mindeværdige mystiske billeder med Rosie Hardy.

 • HJEMMEPROJEKTER

  Opret dit eget studie

  Opdag, hvordan du kan være kreativ med flash, og tag fantastiske portrætter på et budget.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan skaber du imponerende bokeh

  Følg disse tips og tricks for at give dine baggrunde en smuk sløring.