Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFERING I HAVEN

Dyrk din kreativitet: Tre projekter, du kan prøve i haven

For dem, der er så heldige at have en, er en have en velsignelse. Et udendørs rum giver ikke kun mulighed for at få frisk luft, nyde solen og se det nye liv pible frem – det giver også masser af gode muligheder for fotografering. Her udforsker vi tre teknikker til at kickstarte din kreativitet, lige fra at male tulipaner med lys og tage billeder af stjernerne til at fotografere smukke havefugle ...

Nattesyn – male med lys

Ved at følge nogle grundlæggende trin er det nemt at lave dit eget kunstværk med lysmaling.

1. Forbered dit udstyr

A torch with different coloured cups taped to the end.
Du kan lave en lysstav med husholdningsartikler, f.eks. farvede plastikbægre.

Du skal bruge

  • Kamera
  • Stativ
  • Smartphone
  • Lommelygte
  • Farvede plastikbægre (eller lignende farverige genstande, f.eks. små beholdere til opbevaring af mad, lommetørklæder eller flerfarvede lyskæder)
Lysmaling er en enkel teknik, som du kan afprøve i din have efter mørkets frembrud for at skabe levende, overjordiske billeder. Start med at lave din lysstav – vi stablede tre farvede plastikbægre og tapede dem til vores lommelygte. Når du vifter med din specialfremstillede lysstav under en lang eksponering, vil den skabe slørede striber af farve.

2. Placér dit kamera

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Placér kameraet, så motivet er inden for billedrammen. Det kan være et blomsterhoved, et træ, et blad – eller hvad som helst i din have.

Tag et billede af blomster, træer eller andre egnede motiver i din have. Det kan være nyttigt først at gøre dette i dagslys, så du kan perfektionere kompositionen. Når det bliver mørkt, sætter du kameraet på dit stativ. Aktivér Live View-funktionen, så du kan se billedet bag på LCD-skærmen, lys med en lommelygte på dit motiv, og tryk på skærmen for at fokusere på det. Indstil objektivet til manuel fokus for at låse det på plads. Du skal få eksponeringen til at holde i 30 sekunder eller mere. Nogle kameraer har en dedikeret B-funktion på programhjulet, og i så fald skal du vælge B for Bulb, hvilket betyder, at du kan have lukkeren åbent, så længe du vil. Ellers skal du vælge Tv-funktion (Lukkerprioritet) og indstille lukkertiden derfra. Indstil ISO til 100 for at reducere sensorens følsomhed og holde støjen på et minimum, og vælg derefter en lille blænde, f.eks. f/22 – du skal muligvis eksperimentere med blænden afhængigt af lygtens styrke. Vælg et lavere f-tal for at få lysere resultater, og øg f-tallet for at få mørkere resultater.

3. Tilslut din telefon

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Brug Live View-feedet på din smartphone til at se, hvordan dit lysmaleri vil se ud på dit endelige billede.

Du kan bruge Canon Camera Connect-app'en på din telefon til at starte og stoppe bulb-eksponeringen. Download app'en til din telefon, og gå til Netværksindstillinger i kameramenuen for at oprette forbindelse. App'en giver dig mulighed for at udløse lukkeren uden at skulle vende tilbage til kameraet, så du kan koncentrere dig om lysmaleriet. Live view-feedet til telefonen hjælper også med at planlægge, hvor lommelygten skal viftes rundt, da du kan se, præcis hvordan den påvirker optagelsen, når lukkeren er aktiveret.

4. Mal med din lommelygte

Relaterede artikler
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

INDENDØRS FOTOGRAFERING

Perfekte billedprojekter: Tre idéer til kreative fotooptagelser derhjemme

Vær kreativ derhjemme. Tips til, hvordan du optager biograflignende portrætter, abstrakte makrobilleder og timelapse-videoer.

A time stack of a tulip in bloom.

TIMELAPSE

Opret og print en time stack med timelapse

Lav en timelapse-optagelse om til et enkelt billede med dette kursus om, hvordan du kan lave en time stack med en række billeder.

Get lost in the details with macro

MAKROFOTOGRAFERING

Fordyb dig i detaljerne med makro

Fire opfindsomme tips til at komme i gang med makro ved at bruge almindelige ting til at skabe ekstraordinære billeder.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Lysmaling er en enkel og sjov måde at føje endnu et lag til dine billeder og skabe abstrakte baggrunde til skarpe motiver.

Start bulb-eksponeringen med din telefon, og begynd at vifte lysstaven rundt på scenen. Prøv at vifte med lommelygten bag genstande, så de vises i silhuet. Hvis du vil tilføje ekstra lys til en bestemt del af scenen, skal du blot pege lommelygten mod den i et par sekunder. Vi rettede lommelygten mod tulipanen i forgrunden i et par sekunder for at udvælge den røde farve, før vi viftede den rundt i blomsterbedet i baggrunden for at skabe den farverige baggrund.

Slå dig løs – fotografér fuglene i haven

En foderautomat tiltrækker regelmæssige gæster og bliver den ideelle ramme for fotografering af havefugle.

1. Stil et fuglebræt frem

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Du vil blive overrasket over mængden af dyreliv, du kan fotografere i nærheden af dit hjem.

En opstillet foderautomat vil sandsynligvis tiltrække flere fjerede gæster, så brug et eksisterende fuglebræt, eller sæt en op et par dage i forvejen, og fyld det med nødder og frø. Morgenen er som regel det bedste tidspunkt for fugleaktivitet, så vær på plads tidligt. Gem dig ude af syne bag buske eller en hæk, hvis det er muligt, eller optag ud fra et vindue i dit hus. Planlæg din position i forhold til solen. Hvis du vil have stærke farver, er det bedst at have solen bag dig, men hvis du vil have et stemningsfyldt, baggrundsbelyst udseende, kan du i stedet optage mod solen. Uanset hvor du vælger, er det bedst med en neutral baggrund i en farve, der står i kontrast til eller supplerer fuglen – helst ikke sort! Hvis du kan, skal du undgå at optage mod alt, der er for støjende eller distraherende.

2. Brug et zoomobjektiv

Brug en lydløs optagelsesmetode for at undgå at skræmme dit motiv væk, så vil du kunne tage utroligt detaljerede billeder af dyr i naturen.

Med motiver, der er så små og sky, har du brug for et zoomobjektiv til at fylde billedet. Her brugte vi to zoomobjektiver, et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM og et Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Hvis dit objektiv, ligesom disse, har optisk billedstabilisator, skal du tænde for det for at forhindre sløring forårsaget af kamerarystelser. Et kamera med beskæringssensor (APS-C), f.eks. Canon EOS 90D, kan være nyttigt til fjerne motiver. Zoomfaktoren på 1,6 betyder, at en 135mm-brændvidde effektivt bliver til 216mm, og 400mm bliver til hele 640mm. Kameraets 30 Megapixel-opløsning betyder også, at du kan beskære digitalt senere, så et 70-300mm-objektiv er fint til små fugle. Med mindre frygtsomme motiver, f.eks. denne venlige rødkælk, kan du måske langsomt komme tæt på for at få et endnu tættere billede.

3. Eksponeringsindstillinger

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Du skal bruge en hurtig lukkertid for at fotografere en fugl i bevægelse.

Indstil kameraets funktionsvælger til M for manuel funktion, tryk derefter på Q-knappen, og indstil blænden til f/5.6 eller lavere for at få en lav dybdeskarphed for at sløre baggrunden. Indstil lukkertiden til 1/1250 sekund eller hurtigere, og indstil ISO til Auto, så den tilpasser sig forholdene. I dagslys kan du indstille ISO til 1600 eller mere, hvilket uundgåeligt øger billedstøj, men ISO-ydeevnen for Canon EOS 90D betyder, at støj kan håndteres, selv ved højere ISO-følsomhed. Til motiver i hurtig bevægelse, f.eks. fugle i luften, skal du bruge hurtigere lukkertider for at fange et godt detaljeniveau. Hvorfor ikke indstille Brugerdefineret metode 1 til disse indstillinger for fugle på et fuglebræt og Brugerdefineret metode 2 for hurtigere indstillinger til fugle i luften, så du hurtigt kan skifte, hvis muligheden opstår?

4. Vælg fremføringsmetode med høj hastighed

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
Burst-funktion er sandsynligvis den bedste metode til optagelse af motiver i hurtig bevægelse.

Når en fugl dukker op, er det bedst at tage en serie billeder for at forbedre dine chancer for at få det perfekte billede. Tryk på Q-knappen, og indstil din fremføringsmetode til kontinuerlig høj hastighed. Canon EOS 90D affyrer 10 billeder/sek. med autofokus-sporing eller 11 billeder/sek. i Live View. Indstil Autofokus-metode til AI Servo, så aktiveres den kontinuerligt, mens den forudser motivbevægelsen. Derefter skal du indstille fokuspunktet til One-Shot. Flyt punktet hen over fuglen, og tryk udløserknappen halvt ned for at låse den, og hold derefter udløserknappen nede for at starte optagelsen.

5. Undgå foderet

Hvis du vil tage et mere naturligt billede, skal du komponere dit billede med foderautomaten ude af syne og fokusere på motivet.

De mest naturlige fuglefotos er dem, der ikke har et fuglebræt eller andre tegn på mennesker på dem, så forsøg at undgå at få den slags med på billedet. Fuglene vil ofte hoppe rundt i grene i nærheden af et fuglebræt, før de går efter foderet, så det er et godt tidspunkt at begynde at fotografere. Hvis du oplever, at lyden fra dit kamera skræmmer fuglene, skal du deaktivere bippet for fokuslås (i menuen Biptone på Canon EOS 90D og andre kameraer) og indstille til lydløs optagelse for at få et mere stille klik.

Optag stjernerne – astrofotografering

Fotografér stjerner med et motiv i forgrunden for at få et mere interessant billede.

1. Sæt et stativ op

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Hvis du bruger et stativ, forbliver dine billeder skarpe under lange eksponeringer.

Stjernerne fotograferes bedst på en klar nat under nymåne, når himlen er meget mørk. Lysforurening kan være svær at undgå, men du kan stadig få klare billeder af stjernerne i et bymiljø. Start med at sætte kameraet på et stativ. Prøv at medtage nogle detaljer i forgrunden, f.eks. træerne her, for at få et astro-landskabsbillede. Når du vælger, hvor kameraet skal pege hen, kan en nattehimmel-app på telefonen hjælpe dig med at vælge stjernebilleder eller finde Mælkevejen.

2. Fokusér på en fjern stjerne

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Fokusér på en enkelt stjerne eller en gruppe af stjerner, når du komponerer dit billede. Husk at zoome ind og ud, når du komponerer.

Du skal bruge manuel fokus for at låse dig fast på en fjern stjerne. Aktivér Live View, og søg efter en meget klar stjerne på himlen. Tryk to gange på zoomknappen på kameraet for at zoome ind tæt på stjernen på skærmen. Indstil objektivet til manuel fokus, og drej derefter fokuseringsringen (den, der sidder nær enden af objektivet), indtil stjernen står skarpt. Når du er færdig, kan du zoome tilbage og genkomponere, hvis det er nødvendigt.

3. Vælg en lukkertid

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Vælg den rigtige lukkertid for den effekt, du vil skabe – brug en langsom lukkertid for at sløre bevægelse og en hurtig lukkertid for at fastfryse bevægelse.

Jordens rotation betyder, at stjerner aldrig er statiske, så hvis din lukkertid er for lang, vil stjernerne blive sløret til spor af lys. "500-reglen" kan være nyttig her – det er en metode til måling af den maksimale eksponeringstid, du kan optage, før stjernerne bliver slørede eller der dukker striber op. Din lukkertid bør ikke være lavere end 500 divideret med objektivets brændvidde. Så med objektivet indstillet til 25mm kan du optage i maks. 20 sekunder (500 divideret med 25). Lange eksponeringer som denne kan føre til øget billedstøj, da sensoren opvarmes under eksponeringen. For at reducere støj skal du aktivere indstillingen Støjreduktion ved lang eksponering.

4. Eksponér for nattehimlen

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Sørg for, at dit kamera er indstillet til optagelse om natten med en høj ISO for at forhindre mørke, dystre billeder – og selvom det måske ikke lyder helt logisk, skal du også indstille hvidbalancen til dagslys.

Indstil programvælgeren til M for manuel metode, og tryk derefter på Q-knappen for at indstille eksponeringen. Vælg en stor blænde, f.eks. f/5.6, og indstil lukkertiden til 20 sekunder – eller brug 500-reglen – og vælg en høj ISO, f.eks. 3200. Indstil fremføringsmetoden til en selvudløser på to sekunder, eller brug Canon Camera Connect-app'en til at forhindre kamerarystelser, når du trykker på udløserknappen, og tag derefter et billede. Evaluér billedet, og øg ISO'en, hvis det skal gøres lysere, eller reducér ISO'en for at gøre det mørkere.

5. Fange stjernespor

Optagelse af stjernespor skaber fængslende billeder.

I stedet for at kæmpe mod det faktum, at stjernerne bevæger sig på himlen, hvorfor så ikke prøve at fange stjernerne som cirkulære spor? Du skal optage en serie af 30 sekunders eksponeringer kontinuerligt i et par timer eller mere. Hvis dit kamera har en intervaloptagelsesmetode (f.eks. Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II og EOS RP og professionelle kameraer, herunder EOS 5D Mark IV), kan du aktivere denne metode, indstil intervallet til 1 sekund og antallet af optagelser til 00 – ubegrænset. Indstil lukkertiden til 30 sekunder, og start optagelsen. Hvis dit kamera ikke har intervaloptagelse, kan det have timelapse-funktion, som du kan prøve med en lang eksponeringstid. Når du har taget et sæt fotos med en af metoderne, kan du samle dem ved hjælp af Canons Digital Photo Professional-billedbehandlingssoftware (DPP). Brug Compositing-værktøjet, og indstil hvert billede til 'Light'-blandingsmetoden.


Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker