Silhouettes in sunlight

Fotografering af byer: Fem tips til bedre optagelser

Byer er magiske steder med masser af energi. Indbyggerne, bygningerne, floderne og forskellige gader tilbyder talrige fotomuligheder. Så grib dit kamera, og tag ud og udforsk en by i nærheden af dig. Vi giver dig fem tips, som kan hjælpe dig til at optage billeder, som du vil blive stolt over. Læs videre, og find ud af, hvordan du kan forbedre din komposition, håndtere fotografering i svindende lys, og hvordan du fortæller en bys historie.


1. Historier fra byen

Alle byer er historiske og kulturelle smeltedigler med tusindvis af forskellige historier. Mens du udforsker en by, kan du tænke over, hvilken historie du synes bedst om, og så gå i dybden med den. Spring de velkendte steder over, og prøv at finde et unikt narrativt fokuseringspunkt, som vil trække dit publikum ind i din fotoverden. Det kunne være en historisk bygning i Berlin, der er under restauration, en kok på arbejde i Rom eller en gruppe lokale indbyggere, der er på vej til en aften i byen. Målet er, at du udtrykker dine følelser for byen, og at du indfanger essensen i ét enkelt billede. Forsøg at gøre dit publikum nysgerrig, når de ser dine billeder, så de er interesserede i at se mere.


2. Optag byen i bevægelse

Folk, der bevæger sig, varer, der transporteres, og trafik er det, der får byens puls til at slå. Tænk på myldretid i Amsterdam med de mange cyklister, Bangkoks flydende markeder eller Dubais endeløse trafik. For at indfange byen i bevægelse kan du prøve at udforske den til fods og stoppe op, når du når til et trafikeret eller travlt sted. Find derefter et interessant perspektiv, og tag et par billeder. Hvis du har mulighed for det, så justér lukkertiden på kameraet. Når du har valgt en langsommere lukkertid (f.eks. 1/60 sekund eller langsommere), skal du holde kameraet stille og indfange den slørede silhuet af folk, der bevæger sig igennem et statisk landskab. Eller prøv at lave panoreringsoptagelser, hvor du følger et motiv, der er i bevægelse, f.eks. en cykel eller en bil. Det kræver lidt øvelse, men det giver gode resultater, og uanset hvilket kamera du bruger, er det sjovt at prøve.


3. Optag byen om aftenen eller ved svagt lys

Mange byer får nyt liv, når det bliver mørkt, men det kan være lidt af en udfordring at indfange stemningen på grund af det svindende lys. Hvis du optager i tusmørke, vil det være en fordel at bruge et stativ. Hvis du ikke har et stativ, kan du læne dig op ad en væg og holde kameraet stille for at indfange scener uden slør. Prøv at indfange bybilleder på steder med meget lys, som for eksempel julemarkedet i Prag eller West End i London. Optagelse af lysspor kan også give gode resultater. Find et udsigtspunkt højt oppe som en bro eller en tagterrasse, og optag gaden nedenfor. Hvis du har et digitalt spejlreflekskamera, kan du eksperimentere med at indstille eksponeringtiden til omkring 20 sekunder. Ved at justere kameraets eller enhedens ISO-indstillinger (hvis muligt) får du ligeledes mulighed for at skabe flotte aftenbilleder. Prøv at holde dit kamera stille for at undgå uønsket slør, og skift til en ISO på 1600 eller 3200. På den måde indfanger sensoren i dit kamera meget mere lys, selv når det er mørkt. Du kan også ganske enkelt lege med de tilgængelige indstillinger på dit kamera og lave dit helt eget billede af byen, når det er blevet mørkt.


4. Vis byens kontraster

Nogle af de mest iøjnefaldende bybilleder indeholder kontraster mellem gammelt og nyt, harmoni og kaos eller mellem en bys forskelligartede befolkningsgrupper. Prøv at fortolke dette emne på din egen måde. For eksempel ser du måske nogen meditere i en befolket park i Shanghai eller bemærker en historisk bygning i London, der skygges af et nyt højhus, eller oplever travlheden i New Yorks hipsterkvarter. Prøv at besøge det samme sted på forskellige tidspunkter på dagen for at indfange forskellige stemninger. Morgenens stilhed og ro på caféer ved en plads i byen kan blive omdannet til en vild fest efter solnedgang.


5. Det er de små detaljer, der kan gøre forskellen

Det er de små detaljer, der giver byen dens identitet. Ved at indfange disse fascinerende træk, som man ofte ikke lige bemærker, kan du gøre dine fotos iøjnefaldende. Tænk på de victorianske gadelamper i London, art nouveau-stationsskiltene i Paris eller mønstrene i Lissabons helt særlige fortovsbelægning. Vær på udkig efter små og enestående detaljer i den næste by, du besøger, og overvej, hvordan du kan udnytte dem til at lave interessante optagelser.