Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

BYFOTOGRAFERING

11 tips til fotografering på storbyferien

En storbyferie er en fantastisk mulighed for at øve dine evner som fotograf. Med travle gader, fantastiske seværdigheder og kulturelle indslag, der skifter fra by til by, kan en ivrig fotograf tage unikke og flotte billeder, som ingen andre har set før, og få værdifuld førstehåndsviden om gade-, arkitektur- og rejsefotografering. Her er nogle gode tips og tricks, som kan hjælpe dig med at udnytte alle fotomulighederne på din storbyferie.

1. Rejs let

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

At gå er den bedste måde at lære en by at kende, men det betyder også, at du skal rejse med et minimum af udstyr. Det er bedst at holde sig til blot et par grundlæggende ting, som du kan have i en let kamerataske, som f.eks.:

  • Et kompaktkamera, f.eks. Canon PowerShot SX740 HS
  • Ekstra batterier
  • Ekstra, formaterede hukommelseskort
  • En mobil enhed, så du kan dele dine billeder på farten
  • En renseklud
Og til sidst skal du sikre dig, at du har komfortable sko på og en flaske vand med i din taske, da du sandsynligvis vil være på fødderne i flere timer.

2. Vær forberedt

Lidt forberedelse før din rejse vil gøre dig opmærksom på en bys mest populære fotospots og give dig en idé om, hvilke områder der endnu ikke er blevet udforsket af enhver turist med et kamera, så du kan få dine egne, unikke optagelser.

Inden du tager afsted, kan du se nærmere på fotodelingssider for at se, hvilke steder der er populære, og hvilke der er blevet overset. Det er også en god idé at sikre, at du ved præcis, hvordan vejret og lyset er på tidspunktet for dit besøg, så du kan planlægge efter det. 

Som hjælp til din forberedelse kan du tjekke, om den by, du skal besøge, findes i byfortællingerne i Canon Photo Companion-app'en. Bliv inspireret af gallerier med fantastiske billeder fra erfarne fotografer fra hele verden, ledsaget af råd, rejsefortællinger, placering på et kort og en oversigt over de optagelsesindstillinger, de hver især har brugt. Med over 15 byer at vælge imellem er det en let tilgængelig informationskilde, både før og under din rejse.

3. Indfang det uventede

Relateret artikel
Vlogging how-to: winning vlogging tips

GADEFOTOGRAFERING

Opdag abstrakt gadefotografering

Lav fantastisk kunst fra hverdagen med disse enkle teknikker til surrealistiske billeder i byen.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

BYFOTOGRAFERING

Få mest muligt ud af byfotografering med vores bedste tips

Optag fantastiske bylandskaber og detaljerede byscener. Læs videre for at få alle de råd, tips, teknikker og inspiration, du har brug for.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

FOTOGRAFERING AF ARKITEKTUR

Tips til fotografering af arkitektur

Kom i gang med fotografering af arkitektur med teknikker og indsigt fra en professionel.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Mens det kan være spændende at fotografere berømte seværdigheder som Eiffeltårnet i Paris eller Colosseum i Rom, føler mange fotografer, at de får deres mest unikke og fremragende fotografier, når de våger sig ud til de dele af en by, der ikke er overrendt af turister. 

I de kvarterer, hvor folk bor, kan du udforske byens sjæl på caféer, markeder, parker og smalle gyder. Hold øje med usædvanlige vægmalerier og vejskilte, karakteristiske køretøjer og indbyggere i bybilledet. Prøv at fare lidt vild – så er du sikker på at komme tilbage fra din rejse med billeder, som folk ikke har set før!

4. Lad kamerametoderne hjælpe dig

Hvis dit kamera har særlige metoder eller indstillinger, så få mest muligt ud af dem for at få de bedst mulige fotos. De fleste Canon PowerShot-modeller har scenemetoder, som optimerer kameraet til at optage den konstante bevægelse i en by. 

Metoden Sport vil f.eks. øge ISO og bevare en høj lukkertid, så du kan fastfryse bevægelser i en actionfyldt scene. Scene-indstillingerne (SCN) kan findes på programvælgeren oven på kameraet.

5. Få den rigtige fornemmelse af en by

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

For virkelig at opleve en by skal man se på dens mennesker. Naturlige billeder af en bys indbyggere kan resultere i nogle meget spændende billeder. For at opnå virkeligt spontane scener er hastighed afgørende. Derfor er det en god idé at bruge et kompaktkamera med rigtig god zoom, så du hurtigt kan indfange øjeblikket. Hvis du vil være mere forsigtig og have mere kontrol, kan du også finde et interessant motiv, spørge om tilladelse og så prøve kræfter med gadeportrætter.

6. Billedstabilisering er altafgørende

Du fotograferer sikkert håndholdt det meste af din storbyferie, og det kan være svært at få skarpe billeder i katedraler, mørke gader og andre scener, hvor lyset er dæmpet. Derfor er det vigtigt at sikre, at dit kamera har en god billedstabilisering (IS). 

Canon PowerShot G7 X Mark II er udstyret med en kraftig 4-trins optisk billedstabilisator, så du kan få skarpe, håndholdte billeder i svagt lys, selv når du zoomer ind på motivet.

7. Vær kreativ med bevægelsessløring

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Når du bliver bekendt med dit kameras indstillinger til fastfrysning af bevægelse, kan du være kreativ og gøre det modsatte – indfang bevægelsen i den levende by med kreativt slørede fotos. 

Indstil din scenemetode til panorering, eller drej programvælgeren til Lukkerprioriteret (Tv), og indstil lukkertiden til 1/30 sekund. Indfang derefter menneskemængden og trafikken, som skynder sig forbi. Se dit kameras manual for at finde ud af, om det har andre kreative programmer, der kan hjælpe dig med at få unikke og opfindsomme optagelser.

8. Kom tættere på

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Et zoomobjektiv er en fantastisk måde til at finde de skjulte skatte i byer, f.eks. abstrakte mønstre og den detaljerede udsmykning på bygninger. Canon PowerShot SX740 HS er designet til at opnå 40x optisk zoom, mens ZoomPlus-teknologien digitalt fordobler den optiske zoom for at opnå 80x med minimal kvalitetsforringelse sammenlignet med andre digitale zoomobjektiver. Det betyder, at du kan optage klare, skarpe detaljer højt oppe på høje bygninger eller på lang afstand.

9. Optag uanset vejret

Dårligt vejr er ingen undskyldning for at holde sig indendørs. Alle former for vejr har gode sider. Et godt sort/hvid-billede taget i regnvejr kan være fyldt med stemning, og kameraets sort/hvid-metode kan omgå det kedelige lys, der nogle gange følger med regnvejr. 

En bygning, som du syntes så lidt kedelig ud på en klar dag, kan få et mere spændende eller dystert udtryk ved optagelser, når der er mørke, ildevarslende skyer. Hvis det er overskyet, spredes lyset, hvilket giver pænere gadeportrætter, især hvis du bruger den indbyggede flash. Alternativt kan du drage fuld fordel af farver og lys, der spejler sig i en regnvåd vej om aftenen. Men husk at beskytte dit kamera mod fugt og støv.

10. Få personer med i billedet for at se størrelsesforhold

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Dit første instinkt, når du fotograferer en ikonisk bygning eller en smukt formet bro, kan være at vente på, at der ikke er nogen forbipasserende. Men ved at lade de mennesker, der bruger en bys arkitektur, være med på dine fotografier, får betragteren en fornemmelse af størrelsesforholdet, og det kan gøre dit billede mere slående – især hvis arkitekturen er af imponerende størrelse, og personerne på billedet ser ud til at være bittesmå. Og ved at medtage forbipasserende indfanger du også det, som arkitekten forestillede sig i sin tid – et område, der bruges af menneskerne i byen.

11. Del dine billeder, mens du rejser

Del dine fotos med venner og familie, så de kan være en del af dine oplevelser. Heldigvis er nye Canon-kameraer udstyret med indbyggede tilslutningsmuligheder, så du nemt kan optage, dele, printe og opbevare dine billeder, så snart du har taget dem. Med Bluetooth®- og Wi-Fi-funktionerne i Canon PowerShot SX740 HS og Canon EOS M50 kan dit kamera sende billeder – komplet med din placering – til din telefon ved hjælp af Canon Camera Connect-app'en, så du kan slå dem op på din blog eller sociale medier, så alle dine venner, familie og følgere kan se dem.

Opdag styrken og alsidigheden i Canons udvalg af 4K-kameraer

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker