NATUR

Monokulære kameraer versus kikkert til fugleture - hvad er det rigtige for dig?

Monokulære kameraer og kikkerter giver forskellige fordele, når du kigger på dyreliv, men hvad er bedst egnet til dine behov? Vi undersøger de forskellige muligheder.
En mand står blandt løv i et fuglereservat og holder et Canon PowerShot Zoom i den ene hånd og en Canon-kikkert rundt om halsen.

Observation af fugle i naturen eller haven fokuserer din opmærksomhed og dine sanser, hvilket gør den til en utrolig mindful aktivitet. Og med så mange forskellige kald, fjerdragtsmønstre og adfærdstyper er der altid noget nyt at se efter. For nybegyndere er der flere muligheder for at se og indfange fugle tæt på - men hvad er bedst for dig?

Kikkerter er et traditionelt værktøj til fuglekiggeri og tilbyder utrolig zoom samt en let og kompakt størrelse, men de er ikke i stand til at optage det, du ser.

Canons PowerShot ZOOM er et monokulært kamera, der har et kraftigt, langt objektiv i et hus, der er lille nok til at passe i lommen. Med en alsidig zoom på 100 mm, 400 mm og 800 mm kan den bringe dine yndlingsmotiver meget tættere på, for ikke at tale om at optage flotte, farverige fotos og videoer.

Alternativt kombinerer et kompakt kamera som Canon PowerShot SX740 HS stillbilleder i høj opløsning med en kraftig 40x optisk zoom og er ideelt til fugleinteresserede, der ønsker at tage deres fotografering endnu længere.

Her vil vi se på de forskellige fordele ved et monokulært kamera versus en kikkert og sammenligne Canon PowerShot ZOOM med kikkerterne Canon 8x20 IS og Canon 10x30 IS II samt kompakte kameraer, så du kan få det bedste valg til fuglekiggeri.

Monukulære kameraer vs. kikkerter: Fordele og ulemper

En mand sidder på hug ved kanten af et vandløb og holder et Canon PowerShot ZOOM op til øjet.

Canon PowerShot ZOOM har et enkelt, pænt og kompakt design og fås i hvid og sort.

En mand læner sig mod et træhegn, mens han holder en Canon-kikkert for øjnene.

De optiske søgere i Canon 8x20 IS- og Canon 10x30 IS II-kikkerten betyder, at du ikke anstrenger øjnene, når du bruger kikkerten i længere tid.

Kikkerter som f.eks. Canon PowerShot ZOOM giver forstørrelse til et enkelt øje i stedet for en kikkert, der dækker begge. Det gør generelt monukulære kameraer lettere og mindre, men med samme forstørrelsesgrad som kikkerter.

Den lette og nemme bærbarhed gør PowerShot ZOOM mere sammenlignelig med en smartphone, men det optager meget mere detaljerede billeder i høj kvalitet end din telefon på afstand. Nogle smartphones kan reklamere med funktioner til lang zoom, men en kombination af alternative teknologier som f.eks. digital zoom, hybrid zoom og et foldet optisk design bruges til at optage billeder og videoer på afstand. Det betyder, at billedstabiliseringen er begrænset, og det meste af tiden leverer den ikke den billedkvalitet, der ellers opnås med et dedikeret kamera. PowerShot ZOOM giver den lette og kompakte bærbarhed som en smartphone, men med et meget kraftigere objektiv i høj kvalitet.

Hvis du sætter pris på at have den allerbedste optiske kvalitet, så har Canon 8x20 IS-kikkerten præcisionsoptik og den samme Super Spectra-belægning, som findes i Canons berømte EF-objektiv-serie, så du får en utrolig levende visning med nøjagtig farvegengivelse, så du ser fugle, når de er allersmukkest.

Canons 10x30 IS II-kikkert er lige så kompakt og let og har 10x forstørrelse og er perfekt til natur, rejser og sport. Den største fordel er, at kikkerten har den samme optisk billedstabilisator-teknologi, som anvendes i Canon-kameraobjektiver, for at give overlegen klarhed og reducere rystelser, så du tydeligt kan se motiver på lang afstand. Kikkerten har også en optisk skærm, mens PowerShot ZOOM har en elektronisk søger (EVF).

Et par hænder holder en sort Canon 8x20 IS-kikkert ud foran kroppen.

Canon 8x20 IS-kikkerten vejer kun 420 g, så du næsten ikke bemærker dem, når den hænger rundt om halsen, så du kan fokusere, så snart du opdager bevægelser på afstand.

En hånd, der placerer et Canon PowerShot ZOOM i lommen på en cremefarvet og gul jakke.

Med sin lille størrelse - det vejer ca. 145 g (inkl. kort)/144 g (kun hus), USB-C-opladning og lange driftstid kan Canon PowerShot ZOOM opbevares i lommen eller om håndleddet til de vigtige naturbilleder.

Men kikkerters større størrelse og højere vægt betyder, at de ikke altid er praktiske - og de fleste kan ikke være i en lomme. De giver dig heller ikke mulighed for at tage billeder eller ændre zoomniveauet. Når du er ude og gå og ikke vil have ekstra udstyr med dig, giver PowerShot ZOOM perfekt mening. Det er smukt og diskret og bringer dig tættere på fuglene, da det giver dig mulighed for at zoome ind og fotografere med det samme. Du skal bare tænde, fokusere og optage - selv med kun én hånd - takket være et enkelt knaplayout uden komplicerede menuer.

Hastighed er det, som PowerShot ZOOM virkelig leverer. Fordi det er Full Auto, betyder det, at du kan pege og skyde uden at stoppe for at vælge de bedste indstillinger.

Lang objektivstyrke i et hus i lommeformat

En smilende mand tager et Canon PowerShot ZOOM op til sit ansigt, mens han kigger gennem vinduet i et fugleskjul.

Canon PowerShot ZOOM's effektive DIGIC 8-processor er fuldautomatisk og sparer tid ved at tænke for dig, så du kan fange det magiske øjeblik, før det er væk.

Et par hænder holder en smartphone ved siden af et Canon PowerShot ZOOM, der er forbundet ved hjælp af Canon Camera Connect-appen.

Canon PowerShot ZOOM kan oprette forbindelse til din telefon via Wi-Fi eller Bluetooth ved hjælp af Canon Camera Connect-appen, der er ideel til at tilføje GPS-positionsoplysninger til dine billeder og til at gennemse dine fotos og vælge det bedste med det samme.

Det monokulære kamera Canon PowerShot ZOOM giver en unik fuglekiggeroplevelse og føles langt mere behageligt i hånden end en telefon eller et kompakt kamera. Og i modsætning til en kikkert er den i stand til at optage detaljerede 12 MP-billeder med en hurtig kontinuerlig hastighed på 10 fps, der er ideel til fugle, der flyver.

Til fuglekigning og fotografering af dyreliv skal du bruge nok forstørrelse til at fylde billedet med et fjerklædt motiv. Canon PowerShot ZOOM udmærker sig her, da det tager billeder og fuld HD-video ved hjælp af et trindelt zoomdesign bestående af to optiske brændvidder – 100 mm og 400 mm – med en 2x digital konverter, der bringer dig til 800 mm. Du kan skifte øjeblikkeligt mellem zoomlængder med et tryk på en knap, så du kan bringe fjerne genstande tættere på uden nogensinde at skulle fjerne øjet fra den superklare 2,36 MP søger, som kan bruges selv i skarpt dagslys uden genskin på skærmen. Takket være den indbyggede 4-aksede optiske billedstabilisator er visningen også fri for vibrationer, så brugeren bliver mindre træt i øjnene.

I modsætning til et traditionelt monokulært kamera har PowerShot ZOOM gode forbindelser og tilbyder Wi-Fi og Bluetooth, der opretter forbindelse til Canon Camera Connect-appen for nogle praktiske funktioner. Du kan f.eks. slutte den til din telefon for at geotagge billeder, du har taget, hvilket er perfekt, hvis du vil spore, hvor du har set fuglene og huske et sted til senere. Du kan også dele live-visningen, så andre kan se, hvad du ser i realtid.

Funktionen fuldautomatisk metode håndterer nemt eksponeringen for dig, og du kan nemt ændre indstillingerne i den enkle menu.

Monokulært kamera, kikkert eller kompakt kamera: Hvad passer bedst til dig?

Et billede af et Canon PowerShot ZOOM, Canon-kikkert og et Canon-kamera, der står på en træbænk i et dyreskjul.

Med et zoomområde på 100-800 mm kan det monokulære Canon PowerShot ZOOM tilbyde utrolig forstørrelse af små og fjerne motiver. Dens 0,39" EVF OLED-søger giver en klar og skarp observation med 2,36 m punkter og en opdateringshastighed på 59,94 fps. Det er den perfekte tilføjelse til alle fuglekiggeres udstyrstaske eller et godt alternativ til klodset, tungt udstyr.

Canons enestående billedstabiliserede kikkerter har utrolig rækkevidde og kvalitet til fuglekiggeri, og kikkerter har været de konstante ledsagere til generationer af fuglekiggere med god grund. Men hvis du vil have noget lidt mindre og lettere med mulighed for at tage billeder, så giver Canon PowerShot ZOOM en sammenlignelig telerækkevidde plus mulighed for foto- og Full HD-videooptagelse.

Både Canon PowerShot ZOOM og Canons udvalg af kikkerter giver effektiv forstørrelse, men Canons monokulære kamera kan mere end blot at vise et motiv for at indfange det på samme tid. Det giver også en meget hurtig opstartstid, så du bogstaveligt talt kan tage det frem og optage, så du ikke går glip af øjeblikket.

Hvis det at tage billeder er den vigtigste del af at se på fugle for dig, foretrækker du måske at vælge et kompaktkamera som f.eks. Canon PowerShot SX740 HS. Dets 40x zoom er ideel til nærbilleder, samtidig med at du holder afstand, og 20,3 MP-sensoren giver dig billeder i høj opløsning, som du kan printe og vise frem. PowerShot SX740 HS er større end PowerShot ZOOM, men det har en skærm i stedet for en elektronisk søger, som kan passe til personer, der synes det er svært med en søger.

Der er så mange smukke fugle derude, som du kan fotografere, og når du vælger et af PowerShot-produkterne - og har en kikkert lige ved hånden - vil det hjælpe dig på din rejse. Hvorfor ikke tage til en skov i udkanten af byen eller gå ud i din baghave og prøve det i dag?Skrevet af Lauren Scott

Relaterede Produkter

Relaterede artikler

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Fordyb dig i naturen

  Naturfotograf Tolga Aktas fortæller om, hvordan PowerShot ZOOM kan hjælpe dig med at blive i øjeblikket.

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Tips til fotografering af vilde dyr

  Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.

 • BÆRBARE KAMERAER

  Se længere: PowerShot ZOOM

  Find ud af, hvorfor dette kompaktkamera er ideelt til familieeventyr.

 • NATUR

  Sådan fotograferer du fugle

  Tips og det bedste begynderudstyr til fuglefotografering.