Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Midnatsvandrer: Se, hvordan Munro Moonwalker tager billeder i bjergene

Når Alan Rowan afsluttede sin vagt som journalist på en landsdækkende avis ved midnatstid, var han alt for overgearet til at falde i søvn. Han var også en ivrig bjergbestiger, så efter at have forladt nyhedsredaktionen begyndte han at gå direkte ud i de skotske bjerge. Han steg op i mørket og så solen stå op, "uden at en anden sjæl var i syne", og gik ned, mens resten af verden vågnede.

"En af de vidunderlige ting ved at vandre på dette tidspunkt af natten er, at dagen vækkes til live sammen med dig," siger han.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alans unikke livsstil passede ham så godt, at han har opretholdt den i 20 år. Han har tilpasset sine arbejdstider efter sin passion for bjergene og har klatret op ad i alt ca. 300 bjergtoppe om natten.

Alan er i dag freelancejournalist og forfatter, har udgivet to bøger om sine midnatseventyr og arbejder i øjeblikket på en tredje om sin mission om at klatre op ad et nyt bjerg ved hver fuldmåne i år.

Hans passion for natlig bjergbestigning betyder, at hans taske altid er pakket, så han er klar til at tage af sted til en hvilken som helst af de højeste tinder i Skotland med et øjebliks varsel - eventyr, som han dokumenterer som Munro Moonwalker på sin blog og på forskellige sociale medier.

Han har altid et Canon-kompaktkamera, som er lille nok til at ligge i jakkelommen, med på disse ture for at indfange scenerierne i bjergene. "Det gælder om at bære på så lidt som muligt, og derfor sætter jeg pris på et rigtig godt kompaktkamera," siger Alan. "Jeg tager ud for at se bjergene og tage billeder, jeg tager ikke ud for at tage billeder og være på et bjerg – der er en forskel. Jeg vil ikke have alt besværet med at skifte objektiver og den slags. Derfor er kompaktkameraer perfekte til mine behov."

"Alle billeder fortæller en historie – de er en log over, hvor du har været, og hvem du er"

Alan har brugt PowerShot SX740 HS til at indfange minder i bjergene. Udover at være bærbart og brugervenligt indeholder kameraet en lang række effektive funktioner lige fra 4K-video til en opsigtsvækkende 40x optisk zoom - hvilket betyder, at han både kan fotografere detaljer tæt på samt dyreliv og motiver på lang afstand.

"Fotografering er meget vigtigt for mig," siger han. "Alle billeder fortæller en historie – de er en log over, hvor du har været, og hvem du er. De er også en metode til at vise andre mennesker, hvad de går glip af. Det sker så ofte, at man når til toppen af et bjerg og tænker: "Jeg ville ønske, den og den kunne se det her." Det er en fantastisk arv. Billederne vil blive videregivet, og forhåbentlig vil mine børnebørn nyde at se, hvad jeg gjorde."

Alans tips til naturfotografering

1. Tag en stor zoom med dig

Alans bjergklatringer fører ham til svimlende høje steder, hvor sikkerhedshensyn kræver, at man bliver på de faste stier. "En god zoom betyder, at når man får øje på dyreliv, f.eks. rådyr eller rovfugle, kan man komme meget tættere på dem," siger han.

"Hvis man ser noget et par kilometer væk, kan man ikke pludselig beslutte at gå derhen for at fotografere det, fordi det vil være forsvundet inden da. Man skal være i stand til at tage billedet, uanset hvor man står."

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Canon PowerShot SX740 HS har fået plads til en 40x optisk zoom i et kompakt hus, så det er muligt at tage detaljerede billeder af fjerne motiver, mens ZoomPlus-teknologien digitalt fordobler den optiske zoom til 80x med minimal kvalitetsforringelse sammenlignet med andre digitale zoomobjektiver. På billederne ovenfor er 80x zoom blevet brugt til at indfange rustdetaljer på skroget af den fjerntliggende båd.

Det giver endda Alan mulighed for at tage nærbilleder af nattehimlen. "Jeg arbejder på en bog om at være i bjergene ved fuldmåne," siger han. "Når jeg har et kamera med en effektiv zoom, kan jeg tage billeder tættere på."

2. Vær klar til action

Burst-funktioner kan være nyttige oppe i bjergene. "Man er i det her enorme landskab, men man kan ofte få øje på bevægelser ganske langt nede, og man har kun et par sekunder til at få noget ud af det," siger Alan. "Hvis man opdager en bevægelse i lyngen, skal man zoome ind i en fart. Takket være dets kontinuerlige optagelseshastighed giver Canon PowerShot SX740 HS dig en stor fordel i forhold til at indfange bevægelsen."

Denne burst-funktion med 10 billeder pr. sekund er velegnet til motiver i bevægelse, lige fra dyreliv til skolens sportsdage, og indfanger mere af historien.

3. Sørg for, at du kan indfange de små detaljer

Relaterede artikler
Point and shoot sports photography

SPORTSFOTOGRAFERING

Peg-og-skyd-sportsfotografering

Den professionelle fotograf Molly Darlington udforsker, hvordan du kan fange store sportsøjeblikke med et kompaktkamera.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Naturen i sort/hvid med PowerShot G7 X Mark III

Canon-ambassadør Helen Bartlett deler sine råd til at skabe inspirerende sort/hvid-naturfotografier på farten med dit kompaktkamera.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Fordyb dig i naturen

Naturfotograf Tolga Aktas fortæller om, hvordan PowerShot ZOOM kan hjælpe dig med at blive i øjeblikket.

"Når man står på toppen af et bjerg, har man en perfekt udsigt, som man gerne vil indfange i den bedst mulige form," siger Alan. Derfor kan det virkelig betale sig at have et kamera, der kan optage så mange oplysninger som muligt. "Videooptagelser i 4K indfanger hvert eneste græsstrå. Ved optagelse i 4K indfanger man små detaljer, som ellers ville gå tabt."

4K-videofunktionen i Canon PowerShot SX740 HS giver skarp opløsning og mulighed for at optage stillbilleder fra optagelserne. Alan synes også, at timelapse-filmfunktionen er en stor fordel. "Timelapse er fantastisk til solopgange og solnedgange. Man kan indfange det skiftende lys og de forskellige farver i en meget kort sekvens."

4. Del på farten, uanset hvor du er

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

"Deling er blevet meget, meget vigtigt," siger Alan. "På de sociale medier venter folk aktivt på, at jeg slår nye historier op. Nogle gange får jeg det ikke gjort, og kort efter siger folk: "Jeg har ventet på det her indlæg, hvor er det?'"

Canon PowerShot SX740 HS har Bluetooth- og Wi-Fi-tilslutning, hvilket betyder, at Alan kan dele billeder på farten ved at tilslutte sit kamera til sin mobiltelefon og sende opdateringer fra bjergsiden. Billederne overføres automatisk til hans telefon vha. den automatiske overførsel på Canon Camera Connect-appen, og han kan geotagge sine fotos ved hjælp af telefonens GPS, før han udgiver dem på sin blog og de sociale medier.

5. Brug billedstabilisering til skarpe dyre- og makrobilleder


Uanset om Alan tager billeder af sit barnebarn, der laver vejrmøller i haven, eller når han indfanger en ørn, der svæver højt oppe på himlen, har han opdaget, at den Intelligente IS-funktion i Canon PowerShot SX740 HS er uvurderlig, hvis han vil have stabile optagelser og knivskarpe billeder. Han fortæller, at det fungerer lige så godt med makrobilleder som med bevægelse.

"Jeg tager nærbilleder af larver, sommerfugle og alle mulige ting for mit barnebarn og viser dem til hende", fortæller han. "Hun bliver så glad, og vi har et tæt bånd omkring det. Det er fantastisk, at hun ønsker at gå på opdagelse. Der er intet bedre, end hvis vi får en ny generation, der interesserer sig for naturen og naturens verden."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Skrevet af Lucy Fulford

Opdag styrken og alsidigheden i Canons udvalg af 4K-kameraer

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker