A father and son flick through the pages of a recipe book together.

PRINTTIPS

Alle de ingredienser, du skal bruge for at lave din egen opskriftsbog

De fleste af os har nogle specielle opskrifter – det kan være dit eget kreative twist på en klassiker eller en favorit, der er blevet overleveret gennem flere generationer i familien. At tage disse særlige retter med i din egen personlige opskriftsbog er et sjovt og kreativt printprojekt, der nemt kan udføres hjemme hos dig selv.

Den London-baserede madfotograf Natasha Alipour-Faridani er ekspert, når det drejer sig om at tage lækre billeder, og hun har masser af nyttige tips til at tage madbilleder med gennemslagskraft. Og når du er klar til at printe dine billeder og samle din fotobog, gør en printer som f.eks. den trådløse Canon PIXMA TS3350-serie det nemt at vælge dine billeder og lave print i høj kvalitet.

Vælg dine opskrifter

Vælg opskrifter eller ingredienser for deres visuelle effekt. Disse blåbær – en ingrediens i opskriften på morgenmadsmuffins – ser godt ud i næroptagelse.

Natasha valgte en morgenmadsmuffin til sin opskriftsbog, fordi hun gerne ville have nogle billeder af ingredienserne med. "Hvis du vil tilføje variation og farver til din bog, skal du ikke begrænse dig til billeder af slutresultatet," siger hun. "For min opskrift på morgenmadsmuffins fokuserede jeg på blåbærrene. Jeg kan virkelig godt lide at tage næroptagelser af mad."

Hun valgte også en opskrift på en butternut squash- og ricotta-tærte pyntet med rucola. "Jeg ville have opskrifter i klare farver," forklarer hun.

Til fotooptagelsen brugte Natasha et Canon EOS 5D Mark IV og to objektiver – et Canon EF 50mm f/1.8 STM og et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. "Makroobjektivet er fantastisk til at komme helt tæt på dit motiv," forklarer hun. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM har en maks. forstørrelse på 1:1 eller 1x, hvilket betyder, at motiver vises i naturlig størrelse på sensoren. Kombinationen af at kunne tage billeder tæt på og den store blænde, f.eks. det meget lave f-tal på Canon EF 50mm f/1.8 STM, betyder, at det kan skabe en meget lille dybdeskarphed. Som Natasha forklarer: "Det betyder, at jeg kan fange den fine sløring i baggrunden."

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet er et mere prisbilligt alternativ til Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM og kan levere knivskarpe resultater.

Tag dine billeder

Placering af glas med vand og genstande som f.eks. bestik i kanten af billedrammen giver billedet autenticitet og får det til at føles som en del af et større motiv.

Natasha brugte et stativ og tilsluttede sit kamera til sin computer, så hun øjeblikkeligt kunne gennemgå resultaterne og foretage eventuelle justeringer. Hun indstillede sin blænde til f/8 eller f/9 for de fleste billeder, hvilket gjorde det muligt for hende at holde sit motiv i skarpt fokus.

"Se på dine ingredienser, og udforsk alle vinkler, før du starter," siger hun. "Hvis maden ser flad ud, er et fugleperspektiv fra oven en god mulighed. Jeg sørger altid for, at jeg har noget, der strækker sig ud over kanten af billedrammen – det kan bare være kanten af tallerkenen – det forstærker nemlig idéen om, at der sker noget i motivet."

Når det gælder belysning, behøver du ikke et særligt kit for at få professionelle resultater. "Jeg tog disse billeder derhjemme, oplyst af et stort vindue, og brugte en reflektor til at udfylde et par af de mørkere skygger," siger hun. "Jeg elsker at arbejde med naturligt lys. Hvis sollyset strømmer ind, kan du fange klare skær. Hvis du ønsker, at dit billede skal være blødere og mere stemningsfuldt, fungerer det svage lys om morgenen eller aftenen godt. Se, hvordan og hvornår lyset kommer ind i huset for at få de resultater, du ønsker."

Print dine billeder

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha brugte indstillingen til print til kant på sin Canon PIXMA TS3350-serie, så hendes billeder var klar lige efter print – der var ikke brug for beskæring.

Natasha printede sine billeder på en Canon PIXMA TS3350-serie, som har trådløs funktionalitet til hurtigt og effektivt print. "Denne printer er fantastisk," siger hun. "Hurtig, og nem at konfigurere. Blækpatronerne er nemme at installere og fremstiller levende, nøjagtige farver."

Natasha valgte Canons Photo Paper Plus Glossy II for at få et kvalitets-output og eksperimenterede med en række papirformater. "Jeg printede et udvalg af billeder i 13x18 cm, 10x15 cm og 13x13 cm, og funktionen print til kant betød, at der ikke var behov for at beskære kanterne." Print til kant på Canon PIXMA TS3350-serien er tilgængelig op til 13x18 cm, og printeren understøtter en række forskellige papirformater op til A4, som alle fremføres via den justerbare bageste papirbakke.

Som med alle Canons trådløse PIXMA-printere er PIXMA TS3350-serien kompatibel med en række Canon-apps til print. Canon Easy-PhotoPrint Editor-app’en har en række kreative muligheder for layout og skabeloner, der kan tilpasses til en opskriftsbog, og som er kompatibel med smartphones og tablets. Der er også en stationær version til Mac eller pc.

"Det er hurtigt og nemt at printe via Canon Easy-PhotoPrint Editor-app’en", siger Natasha. "Jeg brugte indstillingen "Gennemse" til at evaluere madbillederne på min computer." App’en kan også oprette forbindelse til en række andre cloud- og sociale medieplatforme, herunder Google Drev og Instagram.

Det endelige produkt

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
At fotografere dine foretrukne madanretninger og bevare dem i en spændende opskriftsbog er en fantastisk måde at skabe en families minder på.

Så næste gang du går i køkkenet, skal du tænke på de særlige opskrifter, du gerne vil fotografere og give videre til din familie og venner. Du får masser af sjov med at fotografere og sammensætte din opskriftsbog, og du skaber også et varigt minde fyldt med lækre måltider og appetitlige billeder, der kan inspirere de kommende generationer.

Skrevet af Claire Gillo

Relaterede artikler
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATIVT PRINT

Vær kreativ med mad

Hav det sjovt med din madfotografering, og skab unikke stillbilleder.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

MADFOTOGRAFERING

De bedste objektiver til madfotografering

Disk op med lækre madfotos med vores udvalg af uundværlige objektiver.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

MADFOTOGRAFERING

Lær at mestre madfotografering

Fotograf og madblogger Lina Lomelino afslører sine bedste tips til at få mest muligt ud af din madfotografering.

Relaterede produkter

Relaterede produkter

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker