Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Timelapse-fotografering: Gør landskaber levende

Timelapse-fotografering betyder, at man optager hundredvis eller endda tusindvis af stillbilleder, der bagefter afspilles i en sekvens for at danne en tidskomprimeret video. Det er en spændende kunstform, der kan være med til at puste nyt liv i traditionel landskabsfotografering. "Med timelapse-fotografering kan du finde nye muligheder i et landskab," siger Alex Nail, professionel landskabsfotograf og timelapse-filmskaber, der producerer billeder til organisationer som VisitBritain og Woodland Trust.
"Med landskabsbilleder kan det være svært at engagere seeren, men så snart du inkluderer bevægelse, bliver scenen levende. Hvis du er udenfor på en smuk sommerdag, er den hårde belysning måske ikke fantastisk til stillbilleder, men når du ser skyer komme boblende op eller glide forbi, er det en perfekt mulighed for at tage billeder med timelapse."
En solopgang, en strømmende bæk, bølger ved kysten eller endda trafikken, der glider forbi på en gade i storbyen, kan alle forvandles til fortryllende optagelser, som det kun tager få minutter at sætte op og optage.
Med Canon EOS RP, et kompakt, let og intuitivt spejlløst fullframe-kamera, der er ideelt til kreativitet på farten, deler Alex sine fem vigtigste tips til fotografering af landskaber med timelapse.

1. Start med det rigtige udstyr

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
For Alex var det kompakte, lette og effektive Canon EOS RP ideelt til at fotografere landskaber med timelapse på fjerne steder.

Til at optage landskaber med timelapse bruger Alex et stativ, et vidvinkelobjektiv eller mellemstort zoomobjektiv og normalt et intervalometer til at indstille intervallet mellem billederne. En række Canon-kameraer har dog et indbygget intervalometer og en Timelapse-filmoptagelsesmetode, herunder EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II og EOS RP, som alle kan optage timelapse-billeder i 4K. Med EOS RP kan du optage med intervaller på et sekund eller mere med en endelig varighed på op til 3.600 billeder i 4K UHD eller Full HD, hvilket gør processen nem: Du skal blot sætte kameraet op, bestemme, hvor stort interval der skal være mellem optagelserne, og hvor længe du vil have det til at optage, så klarer kameraet resten og sammensætter billederne til en videosekvens for dig i kameraet.

"Med Canon EOS RP kan du blot konfigurere kameraet og lade det klare sagerne, mens scenen ændres for øjnene af dig," siger Alex.

Alex bruger sit Canon EOS RP sammen med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. "Dette objektiv er godt til timelapse-fotografering, fordi det giver virkelig nyttige brændvidder. Jeg optager mange af mine timelapse-landskaber ved 24mm, men med dette objektiv har jeg stadig ekstra rækkevidde til motiver, der er længere væk," siger han. Ud over den næste generation af RF-objektiver er Canon EOS RP også kompatibelt med Canons udvalg af EF- og EF-S-objektiver via en EF-EOS R-monteringsadapter.

2. Indstil dit kamera

5-trins billedstabilisering-teknologien i Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er en fordel, når du optager håndholdt, men Alex anbefaler at bruge et stativ til optagelser med timelapse. "Hvis dit objektiv har en kontakt til billedstabilisator, skal du huske at deaktivere billedstabilisering, når du bruger et stativ, da det kan medføre afvigelser," siger han. Hvis du vælger Timelapse-filmfunktion på Canon EOS RP, deaktiveres objektivets billedstabilisering.

For at øge klarheden og ensartetheden anbefaler Alex også, at du låser indstillingerne. "Jeg glemmer altid at skifte til manuel fokus. Hvis motivet ændres, lysniveauet forandres, eller der blot er den mindste ændring i fokus, kan det forårsage problemer, så lås det hele – kamera og indstillinger – og fokusér manuelt." Du skal blot flytte AF/MF-kontakten på dit objektiv til MF.

3. Få styr på eksponeringen

Landskaber er afhængige af naturligt lys, som kan ændre sig på få sekunder, så eksponering spiller en vigtig rolle ved timelapse-fotografering. Medmindre han optager direkte mod solen, optager Alex solnedgange og solnedgange med Blændeprioriteringsmetoden, hvilket betyder, at kameraet automatisk indstiller lukkertiden i forhold til lyset. "Ændringerne i eksponering mellem billeder er meget små," siger han, "så der er mindre flimmer, end man kunne forvente." Men hvis du vil indfange naturlige eksponeringsændringer, foreslår Alex at skifte til manuel metode. "Det er faktisk den nemmeste måde at optage et timelapse på, fordi du blot kan indstille det og glemme det."

I Timelapse-filmfunktion på Canon EOS RP kan du tage et testbillede for at evaluere eksponeringsindstillingerne, før du trykker på filmoptagelsesknappen for at starte optagelsen af timelapse-sekvensen.

4. Vælg en varighed, der passer til motivet

Når du vil bestemme intervallet mellem optagelserne, skal du overveje, hvor hurtigt motivet ændrer sig. Strømmende vand, bølger ved kysten og forbipasserende trafik bevæger sig relativt hurtigt, så kortere intervaller fanger tingene uden pludselige, rystende ændringer. For skyer i hurtig bevægelse på en blæsende dag bør et interval mellem 1 sekund og 4 sekunder være passende.

For at producere et klip på fire til seks sekunder sigter Alex mod optagelser af mellem 10 og 12 sekunders varighed – "du ved måske ikke nøjagtigt, hvornår det mest interessante vil ske," forklarer han. Hvis du går skridtet videre og laver timelapse-optagelser manuelt i software, kan du også øge afspilningshastigheden, og "hvis du fordobler antallet af billeder, kan du også fordoble hastigheden, hvis du finder, at din timelapse-optagelse ændres for langsomt." De fleste af Alex' sekvenser starter med ca. 300 billeder, hvilket giver ham 12 sekunders optagelse, når de afspilles med 25 billeder pr. sekund (fps).

I takt med at du bliver bedre, anbefaler Alex, at du eksperimenterer med overgange i tusmørke og derefter med stjernehimlen. "For at tage timelapse-optagelser af nattehimlen og se stjernerne dreje rundt om Nordstjernen, skal du optage med 40 sekunders intervaller med en 30 sekunders lukkertid," siger han. "Du skal bruge en meget længere periode end ved optagelse af skyer."

Batterilevetiden er helt sikkert noget, du skal tænke over, når du optager hele natten. "Det er min erfaring, at Canons batterier er meget driftssikre, selv om det er koldt," siger Alex, men husk, at batterikapaciteten aftager, når det er koldt. Ved lange optagelser eller optagelser om natten med Canon EOS RP skal du muligvis overveje at slutte kameraet til en strømkilde ved hjælp af valgfrit tilbehør som f.eks. AC-adapteren AC-E6N, DC-kobleren DR-E18 eller AC-adaptersættet ACK-E18.

5. Skab en betagende komposition

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Når Alex optager stillbilleder af landskaber, foretrækker han markante grafiske elementer i forgrunden, f.eks. sten, træer eller vand, men det kræver en anden tilgang at komponere optagelser med timelapse. "Frembringelse af vellykkede timelapse-optagelser handler om at forenkle billedet, så dets kvaliteter skinner igennem. Når jeg tager stillbilleder, er jeg meget præcis med hensyn til kompositionen, men med timelapse optager jeg lidt bredere, fordi man ikke kan forudse, hvad der kan ske – og derefter kan jeg beskære det i efterbehandlingen, hvis jeg vil. Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er ideelt: Jeg kan optage i bredformat, men hvis motivet kræver et tættere billede, f.eks. når månen eller solen synker ned under horisonten, har jeg også det dækket."

Så næste gang du er ude, skal du se efter muligheder for at gøre landskabet levende – det behøver ikke kræve meget mere tid at lave et timelapse end den tid, du bruger på at stille et stativ op til et stillbillede af et landskab, og med et kamera med en timelapse-optagelsesmetode som f.eks. Canon EOS RP er det virkelig nemt.Skrevet af Natalie Denton

Relaterede artikler
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Udfordring med objektiver til landskabsfotografering

Fotografen Verity Milligan deler sin oplevelse med at tage kreative landskabsbilleder med to letvægtsobjektiver.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

Optagelse af bevægelse i timelapse-video

Fejlsikre teknikker til optagelse af timelapse-, hyperlapse- og slowmotion-video.

Create light trails

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Skab lysspor

Sådan bruger du lange eksponeringer til at skabe lysspor: Tips fra Canons vinder af Redline Challenge.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker