KREATIVT PRINT

Leg med din mad: Sunde, spiselige fotoprojekter, der kan printes og indrammes

Skab fotografiske kunstværker med dagligdagens madvarer.
En ung pige, der laver et ansigt af mad på en tallerken.

Det er utroligt, hvad du kan forvandle til smukt printet kunst med lidt kreativ tænkning. I denne vejledning vil vi se på, hvordan du kan skabe din egen sjove, madbaserede kunst og derefter fange resultaterne med dit kamera og lave et levende print, så du kan vise dit arbejde frem. Det er et sjovt projekt at prøve sammen med familien, du har sikkert alt, hvad du skal bruge, inden for rækkevidde, og du kan spise din kreation som en sund snack bagefter.

1. Vælg maden

Et udvalg af frugt, grøntsager og brød arrangeret i skåle på en bakke.

Gå på jagt i køleskabet efter farverig frugt og grøntsager, og vælg fødevarer, der kan fungere som ansigtstræk – spaghetti til hår, jordbær til læber, rosiner til øjne og så videre.

En mor og hendes to børn arrangerer et madansigt på en grøn tallerken.

Eksperimentér med forskellige stykker af mad for at ændre dit design undervejs.

Saml en række farverige fødevarer til dine sjove ansigtskreationer. Frisk frugt og grøntsager er ideelle, ikke blot er de farverige og nemme at forme, de er også en god måde at fremme sund madlavning på. Tomater, peberfrugter, jordbær og gulerødder giver en eksplosion af farve, mens mindre bær og nødder kan være nyttige til at lave øjne og andre ansigtstræk. Ting, der kan spredes, f.eks. tørrede linser eller frø, fungerer også godt. Nogle fødevarer så som bagels og pandekager er naturligt ansigtsformede, så de kan give børnene et forspring med deres madkunst.

2. Arrangér maden

En person, der er lavet af mad, blandt andet agurk, appelsin og æble, på en hvid tallerken.

At lave ansigter af mad er en sjov måde at få familien involveret i kunst, og du kan spise af materialerne, mens du arbejder. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek., f/8 og ISO100.

Nu kommer den sjove del. Saml familien, tag en tallerken, og arrangér maden til et ansigt, en hel figur eller en anden form, du kan lide. Vælg madfarver, der komplementerer eller står i kontrast til hinanden, og vær opmærksom på, at nogle friske genstande hurtigere bliver brune end andre, så gem dine æble- eller bananskiver indtil sidst. Hvad angår tallerkener og bestik, fungerer almindelige tallerkener i forskellige farver bedst. Undgå tallerkener med komplicerede mønstre, da de kan distrahere fra maden. Hold en kniv og et skærebræt ved hånden til at hakke og forme de finere detaljer.

3. Form dine sandwiches

En mor og søn, der skaber et tårn med mad, der ligner Londons klokketårn Big Ben.

At lave vartegn og tårne er en enkel og sjov måde at få familien med på.

En statue af Big Ben-klokketårnet i London lavet af brød, ost og agurk.

Sigt stort, og skab dit eget berømte vartegn af mad ligesom denne hyldest til Londons Big Ben. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1 sek., f/5,6 og ISO100.

Prøv at forvandle en hverdagssnack til en iøjnefaldende struktur ligesom vores Big Ben-sandwichstak her. Ting som brød, kiks, kornprodukter og kager kan nemt bygges op – og skjulte kebab-pinde kan forhindre dem i at vælte. Børnene vil have det sjovt med at skabe deres eget berømte vartegn, og det er lige så sjovt at rive det ned til frokost bagefter.

Konfigurér dit billede

En mor, der holder sit barn, mens de sætter et kamera op på et stativ for at tage et billede oppefra af en tallerken med mad, der er lavet til et ansigt.

Aktivér soft-touch-lukkerudløseren, hvis dit kamera har den, da det betyder, at børnene kan trykke på skærmen for at fokusere og tage billedet på én gang.

Skærmen, der kan vippes og drejes, på et Canon-kamera, der viser en timer på 2 sekunder, der er indstillet til at fotografere en tallerken med mad.

Brug af en timer på 2 sekunder forhindrer kamerarystelser, som kan opstå, hvis du trykker på lukkerknappen. Det gør det muligt for kameraet at blive roligt, før du tager billedet.

Når madkunstværket er færdigt, kan du tage dit kamera og tage et billede. Hvis du optager oppefra, kan du prøve at lægge et stykke farvet papir under tallerkenen for at få en levende baggrund. Vælg en papirfarve, der står i kontrast til din tallerken med mad. Hvis du har et, kan du bruge et stativ til dit billede. Et stativ giver dig mulighed for at optage ved langsommere lukkertider, hvilket giver dig mulighed for at bruge en lavere ISO til billeder med mindre støj. Hvis du ikke har et stativ, er håndholdt optagelse helt fint, men det kan kræve en højere ISO. Når dit kamera er sat op på et stativ, giver det mere frihed til at ændre kompositionen af dit billede.

5. Brug vindueslys

En kvinde, der fotograferer et madtårn med et kamera på et stativ ved et stort vindue.

Sæt det op i nærheden af et stort vindue for at gøre brug af det bløde lys til dine stillbilleder.

En lille pige, der holder et blåt stykke papir op bag et tårn af mad, der er formet som Big Ben.

Hvis du holder et ark papir op, kan det give en pæn, neutral baggrund og bevare fokus på motivet.

Vindueslys er ideelt til fotografering af stillbilleder som dette. Et vindue udgør en stor belysningskilde, der kan bade din mad i blødt, jævnt lys. Vælg et sted ved siden af et stort vindue – men husk at undgå direkte sollys – og eksperimentér for at se, om lysets retning fungerer bedre fra oven eller fra den ene side. Hvis du synes, at lyset er for stærkt på den ene side, kan du bruge en reflektor eller et stykke hvidt papir til at reflektere lyset tilbage i skyggerne fra den modsatte side.

Vælg dine kameraindstillinger

Bagsiden af et Canon-kamera, der er monteret på et stativ og optager oppefra.

Nogle stativer som dette har en midtersøjle, der strækker sig vandret, hvilket er nyttigt til at placere kameraet direkte over maden.

En banan udskåret og formet som en kvinde i hula-skørt og placeret på en sort tallerken med gule pletter.

Med noget kreativ eksperimenteren vil din madkunst ikke engang ligne de fødevarer, den er lavet af, ligesom denne dansende kvinde, der er lavet af en banan. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek., f/8 og ISO100.

Du kan bruge de kameraindstillinger, du er tryg ved, men her er en praktisk standardeksponeringsindstilling til optagelser ved montering på et stativ: Indstil kameraet til Blændeprioritet (Av), og brug en mellemstor blænde som f/8, og indstil derefter ISO til 100. Kameraet vil finde den ideelle lukkertid for dig. Med disse indstillinger er lukkertiden sandsynligvis forholdsvis langsom, så indstil en 2-sekunders timer for at forhindre kamerarystelser, når lukkeren udløses, eller brug Canon Camera Connect-app'en til at tage billedet fra din mobile enhed.

7. Forbered printet

Fire fotografier af tallerkener med mad, der er lavet til en collage ved hjælp af Canon Easy-PhotoPrint Editor-app'en.

Ud over at printe enkelte billeder kan du også bruge Canon Easy-PhotoPrint Editor-app'en til at oprette enkle collager.

Når du har taget billeder af dine kreationer, hvorfor så ikke lave et print? Du kan nemt forberede printet med Canon Easy-PhotoPrint Editor-app'en. Overfør dine billeder til din smartphone ved hjælp af Canon Camera Connect-app'en eller image.canon, og åbn derefter billederne i Easy-PhotoPrint Editor-app'en, vælg en papirstørrelse, og brug beskæringsfunktionen til at fjerne rodede kanter. Du kan også vælge mellem en række filtre for at forbedre tonerne. Sørg for at indstille den korrekte medietype i printindstillingerne, mat eller blank, og indstil printkvaliteten til den bedste. Det er også en god ide at gemme en forudindstilling for print – i rullemenuen Forudindstillet – så du kan bruge de samme printindstillinger på resten af dine madkunstværker med et par klik.

8. Print og indram

En ung pige, der ser en Canon PIXMA TS8351 printe farverige billeder af ansigter, der er lavet af mad.

Canon PIXMA TS8350-serien er ideel til trådløst print fra din computer eller telefon og giver dig mulighed for at lave levende, detaljerede print. Enhver printer i Canon PIXMA-serien vil også være egnet til opgaven.

En ung pige, der placerer en collage af ansigtsbilleder i en ramme på en kaminhylde.

Når du har printet det, kan du indramme dit værk, så du har et unikt stykke kunst at vise frem på din væg eller din kaminhylde.

Læg et par stykker mat fotopapir i printeren, og begynd at printe. Når du er færdig, kan du overveje at indramme dine print. Du kan også bruge Canons magnetiske fotopapir og sætte dine kreationer fast på dit køleskab, eller du kan bruge en Canon SELPHY Square QX10 til at printe direkte på klæbende kvadratisk fotopapir! Dine farverige mesterværker vil se fantastiske ud som en samlet collage på en væg eller en kaminhylde, og findes der en bedre måde at cementere mindet om en sjov eftermiddag med madkunst på?

Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

 • Printere til hjemmet

  SELPHY SQUARE QX10

  Gem dine særlige minder som smukt udformede print, som du kan lave hvor som helst, trådløst.
 • Inkjet-printere

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Skab større kreativitet og interaktive muligheder i dine fotoprint med Canons magnetiske fotopapir MG-101.
 • Inkjet-printere

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper producerer kvalitetsfotografier, grafik og tekst med en mat finish. Også velegnet til mere kreative anvendelser såsom lykønskningskort, skilte og papirhåndværk.
 • Inkjet-printere

  Glossy Photo Paper GP-501

  Med Wi-Fi- og AirPrint-understøttelse kan du printe fra smartphones, tablets og Apple-enheder.
 • Relaterede artikler