PRINT

Inkjet- vs. laserprintere: Hvad er det rigtige for dig?

Opdag forskellene mellem Canons inkjet- og laserprintere, og find ud af, hvilken type printer der passer bedst til dine behov og dit budget.
Til venstre står en Canon MegaTank-inkjetprinter på et træskrivebord og til højre en Canon i-SENSYS-multifunktionsprinter.

Hvad er den perfekte printer? Svaret vil være forskelligt for forskellige personer. Vi har alle brug for at printe dokumenter fra tid til anden, men mange af os vil også gerne være kreative med hobbyarbejde eller printe fotografier, børns lektier og undervisningsprojekter. Mange af os har etableret virksomheder i hjemmet eller på et lille kontor, og arbejder derfra i det mindste en del af tiden, så vi har også brug for at kunne skabe professionelt udseende sort/hvid- eller farveforretningsdokumenter.

Hvilken printertype, der er det rigtige valg for dig, afhænger i høj grad af, hvilke printopgaver du oftest har brug for. Det vil variere afhængigt af, om du printer teksttunge forretningsdokumenter, fotoprint eller en blanding af begge dele, på almindeligt papir, blankt fotopapir eller fint kunstpapir, hovedsageligt sort/hvid eller fuldfarve, og enkelte print eller større kørsler. Andre faktorer, der skal tages i betragtning, kan omfatte printhastighed, printerens fysiske størrelse, den største printstørrelse, den kan producere, og de samlede omkostninger pr. print, herunder blæk/toner og papir.

Canon fremstiller et bredt udvalg af inkjet- og laserprintere, der passer til ethvert behov og budget. Lad os se nærmere på de vigtigste forskelle mellem de to typer og nogle af de førende modeller i hver serie, så du kan vælge den perfekte printer.

En Canon PIXMA-printer printer et farverigt fotografi af nogle tomater, som en hånd rækker ind i og tager op.

3-i-1- Canon PIXMA G650-inkjetprinteren er perfekt til fotoentusiaster og bruger seks farvestofbaserede blæktanke til forbedret toneområde og farveområde og har en scanner med høj opløsning. Med genopfyldelige MegaTank-blæktanke i stedet for patroner er et komplet sæt blæk tilstrækkeligt til 3.800 4 x 6" fotos, og det kan printe fotos uden kant i størrelser op til A4. Til dokumentprint er der nok blæk til 3.700 A4-sider i sort/hvid eller 8.000 A4-sider i farver.

Inkjet- og laserprintere: Sådan fungerer de

Den mest grundlæggende forskel mellem inkjet- og laserprintere er, at de er baseret på henholdsvis våde og tørre processer. Inkjetprintere lægger flydende blæk på papir, mens laserprintere bruger tør toner, som fikseres på siden af en højtemperaturrulle.

Men der er mere. Inkjetprintere bruger generelt farvestofbaseret blæk, men nogle bruger pigmentbaseret blæk, som interagerer forskelligt med forskellige typer papir. De absorberes normalt mindre, så udskrifterne kan virke skarpere, men farverne er mindre levende. Afhængigt af modellen bruger Canon-inkjetprintere desuden alt fra tre til ti forskellige blækfarver. Jo flere blækfarver, jo større farveskala kan printeren gengive, men i praksis kan forskellene være subtile og vil sandsynligvis kun gøre en forskel for dedikerede fotografer, der ønsker at producere fotoprint med komplet farvegengivelse.

Sammenligning af blækholdbarhed

Generelt set er de pigmentbaserede blæktyper, der bruges i inkjetprintere, mere robuste og udtværingsfri på almindeligt papir end farvestofbaseret blæk, og de giver en mere klar og tydelig tekst. De er derfor ideelle til dokumentprint. Til sammenligning er farvestofbaseret blæk bedre egnet til print af fotos på blankt papir. De mindre molekyler i farvestofbaseret blæk kan absorberes helt under det beskyttende toplag af blankt fotopapir, hvilket giver en glattere blank finish. Nogle af Canons inkjet-printere i PIXMA-serien kombinerer pigmentbaseret sort blæk til tekstoutput sammen med farvestofbaseret blæk i cyan, magenta, gul og sort for at opnå fotooutput i høj kvalitet, mens Canon MAXIFY-serien af printere til virksomheder er udstyret med pigmentblæk for høj holdbarhed og skarpt dokumentprint.

For at opnå den ultimative holdbarhed og modstandsdygtighed over for udtværing ved oprettelse af både sort/hvid- og farveprint på almindeligt papir er laserprintere stadig svære at slå ved print af forretningsdokumenter. Desuden kan disse dokumenter arkiveres i længere tid i beskyttede miljøer, f.eks. biblioteker med kontorfaciliteter.

Inkjet-printere har samme arkiveringsegenskaber takket være pigmentbaseret blæk og Canons ChromaLife 100-teknologi. Når den bruges sammen med udvalgt Canon-fotopapir, danner kombinationen af papir og blæk ved hjælp af denne teknologi et bånd, der sikrer farveægthed under arkiveringsforhold i op til 100 år.1

Nærbillede af en Canon i-SENSYS-printer og dens touchkontrolpanel.

Den hurtige Canon i-SENSYS MF754Cdw-multifunktionslaserprinter kan scanne dobbeltsidede A4-dokumenter med op til 100 ipm (print pr. minut), der indføres via en ADF til 50 ark. Ud over enkeltsidet og automatisk duplekskopiering kan den scanne direkte til e-mail, USB-hukommelsesstik, FTP, cloud-tjenester og fax.

Print med høj effektivitet

Hvis du printer i store mængder, kan en højtydende printer som f.eks. en laserprinter være det bedste valg. Tonerpatroner, der anvendes i laserprintere, har en tendens til at have en meget højere sidekapacitet end blækpatroner til inkjetprintere. For at imødekomme forskellige krav til printvolumen og budgetter tilbyder Canon alligevel standard- og højtydende løsninger til laserprinterne. Højtydende patroner til i-SENSYS MF750-serien af printere indeholder tilstrækkelig toner til 7.600 sider i sort/hvid og 5.500 farvedokumenter,2 og til i-SENSYS MF640-serien er det op til 3.100 sider i sort/hvid og 2.300 farvedokumenter.

Du skal dog ikke udelukke inkjetprintere. Canons MAXIFY GX-series MegaTank-inkjetprintere printer typisk op til 9.000 sider i sort/hvid eller op til 21.000 farvedokumenter i økonomitilstand, før du skal fylde de genopfyldelige blæktanke op.3 Det er også en hurtig, nem og problemfri proces at fylde beholderne fra blækflasker, som er meget mere effektive og omkostningseffektive end at bruge patroner eller toner.

En mand scanner et ark papir på en Canon MAXIFY-printer.

Med print-, kopierings-, scannings- og faxfunktioner har Canon MAXIFY GX7050 Wi-Fi-, Ethernet- og Cloud Link-tilslutning og dobbelte papirinputbakker med en kombineret kapacitet på 600 ark. Single-pass-scanning til dobbeltsidede dokumenter indføres med en D-ADF til 50 ark.

Maksimal alsidighed

Inkjetprintere kan være meget alsidige med fremragende vitalitet til farvefotos og grafik samt solid ydeevne til dokumentprint, især i modeller med pigmentbaseret sort blæk. Inkjetprintere kan også printe på en række medier, herunder blankt, mat og halvblankt fotopapir, dekorationer og hobbymedier. Da laserprintere bruger varme, kan de ikke printe på et helt så bredt udvalg af medier, især ikke bestrøget fotopapir. Men hvis du ikke er interesseret i at printe fotos, vil en af Canons laserprintere i i-SENSYS MF-serien gøre et fremragende stykke arbejde med at printe sort/hvid- og farvedokumenter og være meget effektiv til grafik.

Hvis sort/hvid er alt, hvad du har brug for, har Canon desuden et omfattende udvalg af sort/hvid-laserprintere, herunder i-SENSYS MF450-seriens multifunktionsprintere og i-SENSYS LBP230-serien af hurtige, effektive enkeltfunktionsprintere. De giver superhurtige printhastigheder på op til 38 sider/min. med dobbeltsidet print som standard og nem trådløs tilslutning. I MegaTank-inkjetprintersortimentet omfatter sort/hvid-udvalget PIXMA GM2050-enkeltfunktionsprinteren og PIXMA GM4050 -multifunktionsprinteren.

Både Canons MAXIFY GX inkjetprinter og i-SENSYS MF-laserprinterserie har modeller med indbygget scanner, typisk med en automatisk dokumentfremfører til nem scanning og fotokopiering af flersidede dokumenter. Nogle modeller kan endda scanne begge sider af dobbeltsidede dokumenter i én arbejdsgang og dermed effektivt halvere scanningstiden. Dette kombineres med automatisk dobbeltsidet print og fotokopiering i dupleks, mens førsteklasses modeller som MAXIFY GX7050-multifunktionsinkjetprinteren og i-SENSYS MF754Cdw-multifunktionslaserprinteren også tilføjer enkeltstående faxfunktioner.

Men igen, hvis du ikke har brug for ekstra funktioner, tilbyder enkeltfunktionsprintere som f.eks. den kompakte farvelaser i-SENSYS LBP673Cdw og i-SENSYS LBP630-serien eller MAXIFY GX5050-inkjetprinteren intuitiv betjening og hurtige printhastigheder til lavere købsomkostninger.

Fotoentusiaster behøver ikke at føle sig glemt. Canon PIXMA G550-inkjetprinteren med enkeltfunktion og PIXMA G650-multifunktionsinkjetprinteren tilbyder det fulde udvalg af MegaTank-fordele, men bruger farvestofbaseret blæk i seks farver for at få en levende fotokvalitet.

En Canon MAXIFY-printer står på et hvidt skrivebord omgivet af forskellige virksomhedsprint.

Canon MAXIFY GX6050 har samme printhastigheder og sidekapacitet som GX7050 med tilstrækkelig blækbeholderkapacitet til 9.000 sider i sort/hvid eller op til 21.000 sider i farver i økonomitilstand.4 Det er en mere omkostningseffektiv løsning, hvis du ikke har brug for indbygget fax, dobbeltsidet scanning i én arbejdsgang og en sekundær papirinputbakke.

Førsteklasses produktivitet

Når du har brug for at printe mange sider i en fart, kan en printers hastighed gøre en stor forskel. Det kan også være en overraskende stor faktor, hvis du kun printer en enkelt side. Nogle laserprintere på markedet er notorisk langsomme til at printe en side, lige efter de er blevet tændt, eller når de vågner fra standby. Det skyldes, at fikseringsenheden kan tage lang tid om at varme op til driftstemperatur. Den gode nyhed her er, at Canon i-SENSYS-serien af laserprintere har en opvarmningstid på kun 13 til 14 sekunder fra opstart. Det kan faktisk være meget hurtigere end nogle inkjetprintere, som ofte kører en automatisk dysekontrol og rengøringscyklus for printhovederne efter aktivering.

Når det drejer sig om en sammenligning af laser- og inkjethastigheder, har Canons i-SENSYS MF750-serie af laserprintere en første printtid på 7,1 sekunder eller lavere for både sort/hvid- og farvesider. Efterfølgende printhastigheder på op til 33 sider/min. For inkjetprinterne MAXIFY GX5050, GX6050 og GX7050 er den første printtid ca. 7 sekunder (uden nogen rengøringscyklus for printhovedet), og de efterfølgende printhastigheder er op til 24 ipm for sort/hvid eller 15,5 ipm for farvedokumenter. Men inkjethastigheder kan være langsommere, når der bruges meget blæk på efterfølgende sider, fordi printeren vil sætte en side på pause, så blækket kan tørre på det forrige ark. Det sikrer, at printet er berøringstørt, når det kommer ud af printeren og undgår udtværing.

Dobbeltsidet print kan naturligvis spare på papiromkostningerne og mindske miljøpåvirkningen, og det er en anden faktor, der skal tages i betragtning i inkjet- vs. laserbeslutningen. Med enhver inkjetprinter vil flydende blæk naturligt sive ind i almindeligt papir, så ved dobbeltsidet print kan der forekomme gennemtrængning, der forringer kvaliteten. Farvestofbaserede Canon inkjetprintere reducerer tætheden på den anden side af papiret for at reducere denne effekt og giver også en hurtigere tørretid, mens Canons MAXIFY-inkjetprintere også har dobbeltsidede printtilstande, der holder dette på et minimum. Den tørre proces for laserprint sikrer duplexresultater i topkvalitet hver gang.

En Canon MegaTank-printer står på et skrivebord på et hjemmekontor ved siden af en computer og stol og i nærheden af et stort vindue.

MegaTank-printere fås også i PIXMA-serien, herunder Canon PIXMA G7050-4-i-1-printeren, som omfatter print-, kopierings-, scannings- og faxfunktioner samt en ADF til 35 ark og både Wi-Fi- og Ethernet-tilslutning.

Størrelsen betyder noget

Det kan være en udfordring at finde plads til en printer i et hjemmekontor. Laserprintere har tendens til at være mere klodsede end de fleste inkjetmodeller, men Canon i-SENSYS-serien er bemærkelsesværdigt kompakt. For eksempel har i-SENSYS MF651Cw en størrelse på 451x460x360 mm inkl. bakker til papirhåndtering og vejer 18,9 kg. Til sammenligning er MAXIFY GX6050-inkjetprinteren mindre med 399x645x327 mm med bakkerne trukket ud og er lettere med en vægt på 11,6 kg. Canon PIXMA TR150 er til gengæld en superbærbar inkjet, der kun vejer 322x185x66 mm og kun vejer 2,1 kg, hvilket gør den til den perfekte løsning til print på farten.

Skal flere brugere bruge den samme printer? De PIXMA- og MAXIFY GX-modeller, der nævnes her, er velegnede til 1-5 brugere. De laserprintere, der nævnes her, er ideelle til teams, der sidder i mere travle arbejdsmiljøer.

Med flere brugere er sikkerhed en anden overvejelse. Udvalgte Canon i-SENSYS-printere leveres med indstillinger for sikkert print, så de kan tilbageholde printjob, indtil der indtastes en PIN-kode eller adgangskode på printeren. Det sikrer, at fortrolige dokumenter ikke printes, før du er på stedet, så de aldrig efterlades i outputbakken, så andre kan finde dem.

Ejerskabsomkostninger

Som der er talt meget om igennem årene, er det værd at tage hensyn til ikke blot den oprindelige indkøbspris for en printer, men også prisen på blæk eller toner i hele dens levetid. Canons MegaTank-printere til genopfyldning har drastisk reduceret både prisen pr. side og de samlede ejeromkostninger, hvilket gør dem til den mest prisbillige, løbende printløsning til mellemstore og store printbrugere på tværs af alle teknologier.

Canon i-SENSYS MF-serien, f.eks. i-SENSYS MF750-serien og i-SENSYS MF650-serien,, er særdeles omkostningseffektiv takket være tilgængeligheden af individuelle højtydende sorte, cyan, magenta og gule tonerpatroner.

En anden overvejelse er energieffektivitet. Hvis du printer meget eller har flere printere, kan strømforbruget hurtigt løbe op. Du kan spare energi ved at bruge printerens strømsparetilstand, som tændes automatisk, hvis printeren ikke bruges i en periode. Når en inkjetprinter er tændt, men i standby, bruger den kun lidt strøm, og on-demand-fiksering sikrer, at fikseringsenheden på laserprintere varmes op, når der er behov for det, hvilket reducerer den mængde energi, der kræves for at holde enheden klar til print, når printeren er tændt.

En Canon i-SENSYS-printer står på et træskrivebord ved siden af en computer og nogle print.

Canon i-SENSYS MF650-serien omfatter i-SENSYS MF651Cw med en intuitiv 12,7 cm touchscreen i farver og hurtige printhastigheder på 18 sider/min. for både sort/hvid og farve. Den hurtigere i-SENSYS MF655Cdw med 21 sider/min. tilføjer automatisk dupleksprint, mens i-SENSYS MF657Cdw i topklasse omfatter fax med dobbeltsidet scanning i én arbejdsgang.

Let at anvende

Uanset om du vælger en inkjet- eller laserprinter, vil du gerne have en enhed, der er nem at bruge. MAXIFY GX6050- og GX7050-inkjetprinterne gør begge livet enkelt med print, scanning og fotokopiering med 6,9 cm vipbare farvetouchskærme. Nem tilslutning betyder, at du kan oprette forbindelse til skyen via Canons PRINT-app eller printerens touchscreen, og printerne er kompatible med Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) og Chrome OS. De har også begge automatiske dokumentfødere til 50 ark, MAXIFY GX7050 har mulighed for at scanne dobbeltsidede dokumenter i en enkelt arbejdsgang og tilføje direkte faxfunktioner. 

Canons i-SENSYS MF-serie af laserprintere har store 12,7 cm farvetouchskærme, som giver adgang til Canons i-SENSYS-programbibliotek for at øge produktiviteten og brugervenligheden, så du kan skræddersy apps og interface til dine egne behov. Brugere af i-SENSYS-laserprintere kan også få adgang til Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) og Chrome OS samt Canon PRINT Business-appen. i-SENSYS MF645Cx- og MF754Cdw-modellerne tilføjer direkte faxfunktioner, der er ideelle til hjemmet og det lille kontor, og den ekstra fordel ved cloud-tilslutning på i-SENSYS MF750-serien.

Inkjet vs. laser: Valget

Inkjetprintere er velegnede til fotoprint med nøjagtig farvegengivelse og typisk fyldigere farver end laserprintere. Inkjetprintere har en tendens til at være mere kompakte, hvilket gør dem til et godt valg, hvor pladsen er trang. De har ofte lavere startomkostninger, og de genopfyldelige blæktanke i Canons MegaTank-sortiment betyder større effektivitet og lavere driftsomkostninger end andre patron- eller tonerløsninger.

Canon i-SENSYS-laserprintere og Canon MAXIFY-inkjetprintere er ideelle, når forretningsdokumenter og andet teksttungt print har førsteprioritet. Canon i-SENSYS-laserprintere er omkostningseffektive til store printvolumener og større printkapacitet med hurtige printtider - nogle gange næsten halvdelen af tilsvarende blækdyser - og ingen risiko for udtværing og ingen gennemtrængning ved dobbeltsidet print.

Både Canons MAXIFY GX-inkjetprinter og i-SENSYS-laserprinterserien passer perfekt til hjemmet, hjemmekontoret og det lille kontor med en lang række funktioner, alsidighed, hastighed, pålidelighed, omkostningseffektivitet og brugervenlighed. Hvis du vil have mere vejledning i, hvilken printer der passer til dine behov, kan du prøve Canon-printervælgeren


Skrevet af Matthew Richards og Alex Summersby

 1. Permanente tal er projektioner baseret på tests udført af Canon under accelererede miljøforhold og kan ikke garanteres.
 2. Baseret på ISO/IEC 19798.
 3. Sidekapacitet er en estimeret værdi baseret på Canons individuelle testmetode vha. ISO/IEC 24712-diagrammet og kontinuerlig printsimulering med udskiftning efter den indledende opsætning.
 4. Økonomitilstanden reducerer blækforbruget ved at reducere tætheden, hvilket betyder, at 50 % flere sider kan printes end i standardtilstand.

Relaterede produkter

 • MAXIFY GX6050

  MegaTank-printere

  MAXIFY GX6050

  Få dokumenter af professionel kvalitet hver dag med gennemsnitlige besparelser på 90 % på de samlede ejeromkostninger sammenlignet med de 10 bedste laser- og inkjet-printere med disse genopfyldelige MegaTank-printere til store volumener.
 • MAXIFY GX7050

  MegaTank-printere

  MAXIFY GX7050

  Få dokumenter af professionel kvalitet hver dag med gennemsnitlige besparelser på 90 % på de samlede ejeromkostninger sammenlignet med de 10 bedste laser- og inkjet-printere med disse genopfyldelige MegaTank-printere til store volumener.
 • MegaTank-printere

  PIXMA G7050

  Print op til 18.000 sider, og få glæde af et uafbrudt workflow med en 35-arks automatisk dokumentfremfører for høj kvalitet med lave driftsomkostninger.
 • Multifunktionsfarveprintere

  i-SENSYS MF750-serien

  Arbejd hurtigere ved at printe og scanne ved hastigheder på op til 33 sider pr. minut og 100 ipm (A4) med Canon i-SENSYS MF750-multifunktionsfarveprintere.
 • Relaterede artikler

 • TIPS TIL PRINT

  MegaTank-printere og deres fordele

  Opdag seks grunde til, at du har brug for en MegaTank-printer.

 • PRINT

  De bedste printere til studerende

  Alle studerende har brug for en printer – find de bedste, prisbillige muligheder, der passer til dine behov.

 • PRINT

  MegaTank-printere til virksomheder

  Sådan kan kvalitet og lave driftsomkostninger ved MegaTank-printere være en fordel for virksomheden.

 • TIPS TIL PRINT

  Ofte stillede spørgsmål om printer, blæk og papir

  Canon-ekspert Suhaib Hussain besvarer almindelige spørgsmål om printerteknologi, blæk og papir.