NYHEDSARTIKEL

#FreeYourStory: Et unikt perspektiv

Kreativitet, gennemslagskraft og evnen til at fortælle en historie – vinderbillederne fra en konkurrence, der finder den næste generation af visuelle historiefortællere.
En mand med lyserød sweatshirt holder et Canon-kamera op til ansigtet. Flashen udsender et orange lys.

Kreativitet, gennemslagskraft og evnen til at fortælle en historie – det er det, som alle fotografer håber at opnå med deres billeder. Muligheden for at vise et unikt perspektiv er en god fotografs mærke, og det er det, Canon har sat sig for at opdage gennem hashtag #FreeYourStory og den konkurrence, der er forbundet med det.

For at deltage i #FreeYourStory-konkurrencen blev unge fotografer bedt om at tage billeder i to kategorier – Mirror Selfie og Forced Perspective – og et panel af uafhængige dommere bedømte bidragene og ledte efter billeder, der skilte sig ud fra resten. Konkurrencens dommere tyndede ud i hundredvis af bidrag for at nå til vinderbillederne og et udvalg af andre gode billeder, som du kan se nedenfor. Du vil også høre historien bag hver af vinderne af #FreeYourStory og kunne læse lidt mere information fra dommerne: Canon-ambassadør og portrætspecialist Wanda Martin, Canon-ambassadør, fotojournalist og dokumentarist Ulla Lohmann og fotograf, filmskaber og influencer Michael Grey.

Vinderen af Mirror Selfie

Et sort/hvidt-billede af et barn reflekteret i et vindue, der vises, som om hun er en del af en vinduesudstilling med dukker.

Karolina Dworzynska fra Polen tog dette billede, mens hun besøgte en eventyrlandsby med sin familie. Hun havde kun én chance for at tage billedet, før hendes datter kedede sig og løb videre. © Karolina Dworzynska

"Jeg kunne ikke tro, at jeg var vinderen af denne kategori," siger Karolina Dworzynska. "Jeg har aldrig vundet noget i hele mit liv, og det var den første fotokonkurrence, jeg deltog i."

"Jeg elsker at tage billeder af børn, da de altid giver dig ægte reaktioner, og du kan altid se følelserne i deres ansigter. Mit mål er at fryse et øjeblik i tiden, så mine børn senere i livet kan se, hvordan deres barndom så ud og nyde disse øjeblikke igen. Desværre kan jeg ikke selv opleve det, da jeg kun har nogle få billeder fra dengang, jeg var en lille pige. Måske er det derfor, at fotografering er så vigtigt for mig."

Karolinas vindende sort/hvid-billede, der blev beskrevet af dommerne som "legende" og "overraskende", blev taget under et familiebesøg i en eventyrlandsby, hvor der var små huse fyldt med animatroniske figurer. "Vi stoppede op for at lytte til historien om Askepot, og jeg bemærkede min datters refleksion i vinduet. Hun så ud, som om hun var en del af eventyret, så jeg benyttede lejligheden til at tage et billede. Jeg forsøgte at tage et andet billede, men hun kedede sig og løb væk. Så det var det. Jeg havde én chance, og jeg tog den."

Et sort/hvidt-billede af spejlbilledet af en kvinde, der rækker hånden ud.

Dette billede af Daria Liushnevska fra Polen fik en andenplads i kategorien Mirror Selfie. © Daria Liushnevska

Et selvportræt af en mand, der sidder på hug på en klippe, reflekteret i et par sekskantede solbriller.

Dette billede af Dominique De Laender, som også fik en andenplads, viser ham siddende på hug sammen med hans Canon-kit, der afspejles i et par solbriller. © Dominique De Laender

Hvad de professionelle siger ...

Karolinas spændende tilgang til Mirror Selfie-temaet imponerede dommerne. "Spejlselfien er en af de ældste og mest populære typer selvportræt inden for fotografering – vi ser hundredvis af dem hver dag på sociale medier," siger Canon-ambassadør og portrætspecialist Wanda Martin. "Jeg eksperimenterede med selvportrætter under nedlukningen, så jeg var meget spændt på at se, hvordan andre legede med temaet.

"Vi fik nogle meget sjove og kreative visuelle løsninger. Vores vinder er et smukt sort/hvid-billede, hvor barnets refleksion smelter sammen med universet af dukker. Du kan ikke engang skille de to verdener ad, og vi elskede, hvordan den optiske illusion skaber en ny virkelighed."

De øvrige dommere var enige. "Jeg var nødt til at se på det to gange," siger Canon-ambassadør, fotojournalist og dokumentarproducent Ulla Lohmann. "Der var et overraskelseselement med genspejlingerne af både det lille barn og fotografen – det er som gammelt og nyt kombineret. Jo mere du ser på det, jo mere interessant bliver det."

"Vi havde ikke rigtig set brugen af en sådan refleksion," tilføjer rejsefotograf, filmskaber og influencer Michael Grey. "Vi nød virkelig præcisionen i den måde, barnet står på med samme højde som dukkerne. Det fik virkelig dommerne til at stoppe op et øjeblik og sætte spørgsmålstegn ved, hvad der foregik, og det begejstrede os."

Et sort/hvidt-billede af flere billeder af samme ansigt, der afspejles i et spejl.

Andenpladsvinder JoJanni Cossico fra de Forenede Arabiske Emirater brugte spejle til at tage flere billeder af sit ansigt. © JoJanni Cossico

En sort/hvid-selfie af en kvinde, der stirrer på objektivet og holder et kamera op til ansigtet.

En mere konventionel selfie fra andenpladsholderen Sepiso Dean Mwamelo fra Storbritannien, men et billede med stor gennemslagskraft. © Sepiso Dean Mwamelo

Sådan tager du din egen spejlselfie

Karolinas billede viser, hvor nemt det er at få mest muligt ud af de daglige fotomuligheder, når du først har fået gang i din kreativitet. Hvor mange af os går f.eks. forbi butiksvinduer dagligt, hvor vi går glip af potentialet for et godt billede? Teknisk set er det nemt at tage et billede som dette, komponere det reflekterede motiv mod en mørkere del af motivet og sikre, at kameraet er fokuseret på refleksionen i stedet for på baggrunden. Udfordringen er at finde et interessant motiv.

Du behøver ikke planlægge en optagelse eller bære et tungt kamera: Hav det kompakte Canon Zoemini S-kamera i lommen, så kan du optage mere spontant og tage billeder og lave print med det samme, når du er på farten. Det er en fantastisk måde at gribe de flygtige familieøjeblikke på, med kameraets indbyggede spejl, der gør det til en leg at tage kreative gruppeselfies.

Den sort/hvid-behandling, som Karolina brugte til sit billede, binder de to verdener på hver side af glasset sammen og forstærker den optiske illusion. Prøv at tilføje et filter til dine farvebilleder, før du deler dem online eller printer dem. Download Canon Mini Print-app'en til din mobile enhed fra App Store og Google Play, så kan du tilføje populære filtre, rammer og forvrængninger for at skabe unikke billeder, før du printer dem på Canon Zoemini S. Du kan få mere inspiration ved at se #FreeYourStory-hubben.

Vinderen af Forced Perspective

En lille dreng med hat og solbriller klapper, mens tyrkiske F-16 jagerfly udfører en demonstration, der efterlader spor af rød og hvid røg på himlen.

Vinklen og kompositionen i dette billede hjalp Muhammet med at vinde kategorien Forced Perspective. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz er blevet valgt som vinder af kategorien #FreeYourStory Forced Perspective med dette slående billede af tyrkiske F-16 jagerpiloter, der viser deres evner. "Jeg så en dreng, der fuld af stolthed så showet, og dette billede kom med det samme op i tankerne. Jeg valgte hurtigt en fin vinkel og trykkede på udløseren."

Muhammet holder af at rejse og har altid et kamera med sig. Det giver ham mulighed for at gribe fotomulighederne, når de opstår – hvilket helt sikkert er en fordel, når det drejer sig om fotografering af et tilfældigt tvunget perspektiv. "Da jeg fandt ud af, at jeg havde vundet, blev jeg så glad. I starten kunne jeg ikke tro det, så jeg læste e-mailen igen og igen", siger han.

Hvad de professionelle siger ...

"Mine dommerkolleger og jeg satte virkelig pris på det personlige element hos vores vinder af kategorien Forced Perspective", forklarer Wanda. "Som med vinderen af Mirror Selfie er det et usædvanligt familiebillede, men et meget underfundigt visuelt spil."

"Det er et billede, som alle kan forholde sig til," tilføjer Ulla. "For mig var teknikken én ting, men jeg var også på udkig efter et element af overraskelse og historiefortælling, som dette billede leverer.

"Jeg brugte faktisk temaet tvunget perspektiv til at udfordre deltagerne på en af mine seneste workshops, og jeg vil opfordre alle, der læser dette, til at prøve både dette og spejlselfie-temaet og udfordre dig selv til at tænke anderledes med din fotografering."

Mike er enig: "Jeg håbede på at se en person, der kunne tænke uden for boksen, især med hele situationen i verden lige nu. Vi havde masser af billeder, som folk havde taget i deres baghave, og jeg tror, at det viste, at man virkelig kan være kreativ overalt.

"Det, vi kunne lide ved begge vinderbilleder, var, at de passede til det hele – historien og følelserne, der blev fanget i det tvungne perspektiv, kom virkelig igennem, da vi alle kiggede på det."

En silhuet af en mand, der rækker en finger ud, så det ser ud, som om han rører ved den nedgående sol.

Denne silhuet af Fattih Ekmen, der fik andenpladsen i kategorien Forced Perspective, føjer et nyt og interessant lag til en smuk solnedgang. © Fattih Ekmen.

En kvinde i sportstøj ser ud til at klatre op ad en blå blok, optaget ovenfra.

Andenpræmievinder i konkurrencen, Angelika Arkuszynska, valgte at fotografere oppefra og ned, hvilket skabte illusionen om, at hendes motiv klatrer op ad en lodret væg. © Angelika Arkuszynska

Sådan tager du dine egne billeder med et tvunget perspektiv

Tvunget perspektiv handler mere om at finde det rigtige motiv og den bedste vinkel at fotografere fra for at rette alt op, end det er at få styr på kameraets knapper. Vær forberedt på at knæle eller ligge på jorden, eller tag dit billede fra en høj vinkel for at skabe et mere slående resultat.

Enkle idéer fungerer ofte bedst, så når du har fået øje på en mulighed, skal du se efter måder, hvorpå du kan udelukke dele af scenen, der ikke føjer noget til din historie. Prøv at lege med størrelsesforhold: Hvis du vil have et lille motiv til at se stort ud i forhold til baggrundsdetaljer, skal du komme tæt på med et vidvinkelobjektiv eller stå længere væk og zoome ind. Du kan endda få dig selv med på billedet – prøv at række en af dine arme ud foran kameraet, og få det til at se ud som om du interagerer med genstande på afstand.

Hvis du deler dit tvungne perspektiv og dine videoer på Instagram, skal du huske at bruge #FreeYourStory – vi vil meget gerne se dine resultater!


Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • En citron svæver i luften over et illustreret print af en tennisspiller, der skal til at serve. Effekten får det til at se ud, som om spilleren er ved at ramme citronen.

  KREATIVT PRINT

  Finurlige print med Paperboyo

  Leg, print og slå op: Instagram-stjernen Paperboyo eksperimenterer med Canon SELPHY Square QX10.

 • En sort Canon SELPHY CP1500, en grøn Canon SELPHY Square QX10, en Canon Zoemini S2 i Teal og Canon Zoemini 2 i Rose Gold er spredt ud på en grå baggrund, omgivet af print, klistermærker og tilbehør.

  KREATIVT PRINT

  De bedste bærbare Canon-printere

  Udforsk Canons udvalg af kompakte printere for at finde ud af, hvad der passer til dig.

 • Vær kreativ med bærbare printere

  INSTANT-KAMERAER

  Vær kreativ med mobile printere

  Instagram-influenceren Joel Thorpe fortæller om at bruge et Canon Zoemini S til at indarbejde print i sine billeder.

 • get-inspired-selphy-photo-layout-app-1-hub

  KREATIVT PRINT

  Planlæg, leg og print

  Find ud af, hvordan SELPHY Photo Layout-appen kan hjælpe dig med at brainstorme spændende hobbyprojekter.