Landskabsfotografering

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Landskaber er et af de mest populære og tilgængelige fotomotiver. Det gør en enorm forskel at optage på det "rigtige" tidspunkt på dagen, hvor lyset er helt rigtigt. Ved at bruge nogle grundlæggende kompositionsregler og tage et par enkle forholdsregler kan du sikre at få knivskarpe billeder.

Vejr

Vær forberedt på vejrforholdene. Man kan ende med at vente længe på at få det bedste lys, så i et koldt klima skal du sørge for at iklæde dig varmt og vandtæt tøj – og et par gode støvler! I et varmt klima skal du også pakke masser af solcreme og en trøje eller jakke, hvis du tager billeder, når solen er gået ned. Et ekstra batteri er også en god idé, især hvis du bruger Live View meget, mens en modlysblænde vil beskytte fronten af objektivet mod direkte sollys og regn.

En rygsæk vil beskytte dit udstyr, mens du er på vej til dit sted, og er også mere komfortabel end en skuldertaske, når du går over lange afstande.

Opsætning

Når du har fundet det perfekte sted, kan det være en god idé at sætte kameraet på et stativ. På denne måde sikrer du, at kameraet ikke flytter sig under eksponeringen, hvilket forbedrer dine chancer for at tage knivskarpe billeder. Det vil også gøre det muligt for dig nøje at overveje den bedste komposition til dit billede. Træk først den tykkeste del af benene ud først, og brug kun den tyndere nederste del efter behov, så du har et solidt grundlag. Montér kameraet på stativhovedet, og hvis dit kamera har et elektronisk vaterpas, kan du aktivere det ved at trykke på knappen "INFO". Du kan derefter justere vinklen på kameraet, indtil linjen skifter farve fra rød til grøn, hvilket indikerer, at horisonten er vandret.

Optagelsesmetode

Blændeprioritet (Av) er et godt valg til fotografering af landskaber, fordi det giver dig mulighed for at indstille blænden for at styre dybdeskarpheden, mens kameraet tager sig af lukkertiden. Du får generelt brug for masser af dybdeskarphed til at få et landskab til at være skarpt fra forgrunden til horisonten, og dette kan opnås ved at indstille en lille blænde som f.eks. f/16 eller f/22.

Billedkvalitet

Hvis du arbejder med en lav ISO, f.eks. 100 eller 200, får du den bedste billedkvalitet. Jo højere ISO, jo mere støj (gryn) forekommer der i billederne.

Hold kameraet stille med et stativ, da kombinationen af en lav ISO og en lille blænde vil medføre en langsommere lukkertid.

Når du trykker på udløseren for at tage billedet, kan der komme lidt vibrationer, som kan forårsage meget let sløring af billedet. Dette kan forhindres ved at aktivere kameraets selvudløser, som vil udløse lukkeren efter en kort forsinkelse, når du trykker på udløserknappen. Alternativt kan du bruge en fjernbetjening til at tage billedet. Hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, kan du også trykke udløseren ned fra din mobile enhed ved hjælp af Camera Connect-app'en.

Komposition

Tredjedelsreglen er en kompositionsvejledning, der har været benyttet i århundreder, og dit kamera har en praktisk visning af hjælpelinjer, som hjælper dig med at bruge tredjedelsreglen. Du skal blot åbne kameraets menu for at aktivere Live View-metoden og 'Vis hjælpelinjer' og derefter vælge '3x3'-gitteret. Når du har aktiveret Live View, får du vist et gitter på kameraets skærm.

Sigt efter at placere centrale elementer i din scene langs disse linjer og på de steder, hvor de krydser hinanden. Det kan have stor betydning, at du rykker bare et par skridt til siden eller skifter kameravinkel.

Levende farver

Timen efter solopgang og før solnedgang kaldes ofte "den gyldne time" på grund af det varme lys, der giver landskabet en dejlig gylden farve. Den lave sol fremhæver også mønstre, former og strukturer i landskabet, så sigt efter at tage billeder på det tidspunkt, især på en solskinsdag.

Optag i Landskabsformat (liggende) for at øge de blå og grønne nuancer i billedet. Hvis du er tryg ved at bruge Blændeprioritet (Av) eller Program (P), skal du indstille Picture Style til Landskab for at opnå en lignende effekt.

Fokusering

Generelt er det skarpe område ud over det punkt, du fokuserer på, ca. dobbelt så dybt som det skarpe område foran punktet. For at få maksimal dybdeskarphed i dit billede skal du fokusere på et punkt, der er omkring en tredjedel inde i scenen. Hvis dit kamera har en touchscreen, kan du vælge et fokuspunkt ved at trykke på skærmen i Live View-metoden. Alternativt kan du bruge navigationsknapperne til at flytte AF-punktet til den ønskede placering og trykke udløserknappen halvt ned for at få objektivet til at fokusere.

Anmeldelser

Når du har taget dit første billede, kan du kigge på det på skærmen. Hvis du ønsker, at billedet skal være lysere eller mørkere, skal du bruge kameraets eksponeringskompensationsknap og derefter tage et nyt billede. Hvis du optager i Landskabsformat (liggende), skal du trykke på knappen Q og ændre "Standardindstilling" til "Lysere"/"Brighter" eller "Mørkere"/"Darker". Husk at ændre denne indstilling til "Standardindstilling", når du er færdig.

Relaterede produkter

Relaterede artikler