A time stack image showing a tulip blooming.

TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

Øjeblikke i tid: Omdan et timelapse til et print med denne time stack-teknik

Det kan være fantastisk at optage hundredvis af billeder, der viser tiden i en timelapse-sekvens, men du kan ikke sætte disse film op på væggen. Det er dog muligt at forvandle en timelapse-optagelse til et enkelt billede til print. Oprettelse af et time stack-billede indebærer optagelse af en serie fotos – præcis som med timelapse. Men i stedet for at oprette en video tager du forskellige områder fra individuelle billeder og fletter dem sammen til et enkelt, slående billede, der viser overgangen, f.eks. fra dag til nat.

Her forklarer vi det grundlæggende i at konfigurere dit kamera til en timelapse-optagelse ved hjælp af et kamera med indbygget intervaltimer. Det er en enkel kamerateknik, som du nemt kan afprøve fra dit eget hjem/din egen have. Vi har fanget den fascinerende bevægelse af tulipankronblade gennem en hel eftermiddag og aften, men du kan anvende den samme teknik på alle motiver, der langsomt ændrer sig med tiden, fra en smeltende is til en dag/nat-landskabssekvens. Derefter vil vi fortsætte med at flette vores billeder og fremstille et iøjnefaldende print, der kan hænges op på væggen.

1. Optag din timelapse

Vælg en position

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Når du vælger et sted til optagelse af din time stack, skal du tage højde for ændringer i vejret og beskytte dit kamera mod vind og vejr.

Sæt dit kamera på et stativ, og vælg en vinkel at optage fra. Husk, at kameraet skal stå stille i flere timer, så det er bedst at bruge et sted, der er gemt af vejen. Hvis der er risiko for regn, skal du placere kameraet under dække eller optage fra et vindue. En rolig dag er bedst, da stærk vind kan forårsage uønsket bevægelse i blomsten. Sørg for, at du har et fuldt opladet batteri. Tulipaner er helt åbne omkring middagstid for at fange sollyset på deres udbredte kronblade, så det er her, vi sætter vores billedoptagelse op.

Sæt en neutral baggrund op

A black back drop is used to make tulips stand out.
En neutral baggrund gør det meget nemmere at blande billeder fra din time stack sammen.

Hvis du optager et motiv som en blomst, kan du prøve at placere en neutral baggrund bag den. Dette vil rette opmærksomheden på blomsten mod en ellers travl baggrund, men det vil også gøre det nemmere at kombinere flere billeder til ét senere. Vi brugte et stykke sort stof bag blomsten her, men du kan eksperimentere med alle mulige baggrundsfarver. For at holde baggrunden mørk sørgede vi også for, at der ikke kom direkte sollys på den.

Indstil eksponeringen

Relaterede artikler
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

INDENDØRS FOTOGRAFERING

Perfekte billedprojekter: Tre idéer til kreative fotooptagelser derhjemme

Bliv kreativ derhjemme. Tips til, hvordan du optager biograflignende portrætter, abstrakte makrobilleder og timelapse-videoer.

Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFERING I HAVEN

Vær kreativ i din have: Tre teknikker, man bare skal prøve

Sjove projekter, du kan prøve derhjemme, fra maling med lys til fotografering af stjernerne.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Blændeprioritet (Av) er ideel til optagelse af time stacks – kameraet justerer lukkertiden i forhold til det skiftende lys, men optager stadig ved den blænde, du vælger.

Dit valg af eksponering afhænger af motivet og belysningen. Generelt er Blændeprioritet et godt valg til timelapse-sekvenser, hvor lysniveauet ændrer sig i løbet af dagen. Det betyder, at du kan holde blænden og ISO fast, mens kameraet tilpasser lukkertiden, så den passer til forholdene. En mellemstor blænde som f/8 er ideel, og en lav ISO som ISO 100 hjælper med at holde støjen på et minimum. Når du har fokuseret på motivet, skal du skifte objektivet til manuel fokus, så det forbliver låst fast i hele sekvensen.

Tænk også på billedkvaliteten. RAW-billeder fastholder ekstra detaljer i højlysområder og skygger, hvilket giver dig et bedre sikkerhedsnet til at justere over- eller undereksponering. Hvis du ikke føler dig sikker på RAW, kan du vælge RAW+JPG, men husk, at denne indstilling kræver mere plads på dit hukommelseskort.

Kontrollér belysningen

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Hvis du forhindrer sollyset i at ramme dit motiv og kompenserer for det med kunstigt lys, kan du bevare en gennemgående effekt.

Ensartet belysning hjælper dine billeder med at smelte sammen, men det kan være svært, når du optager på forskellige tidspunkter af dagen. Nøglen er at modvirke dagslyset, så det spiller en minimal rolle i det overordnede belysningsmiljø. Du har et par muligheder her. For det første kan du midlertidigt blokere sollyset med en reflektor eller et tæppe og belyse blomsten ved hjælp af en lampe eller en kraftig lygte. Alternativt kan du bruge en Speedlite-flashenhed eller en ekstern flash.

Indstil dine intervaller

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Oprettelse af en time stack er en langvarig proces. For at gøre dette nemmere kan du bruge et kamera med mulighed for intervaloptagelse – f.eks. Canon 5D Mark IV, som vi bruger her, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D eller EOS M6 Mark II.

Gå til indstillingerne for intervaloptagelse i kameramenuen. Der er to centrale betjeningsknapper her. Intervalindstillingen bestemmer, hvor lang tid der går mellem optagelserne, og det omfang, du kan vælge, varierer afhængigt af dit kamera: Nogle giver dig mulighed for at vælge intervaller på op til 30 sekunder, nogle op til 59 minutter og 59 sekunder, nogle timer, minutter og sekunder (her er kameraet indstillet til at tage et billede hver time). Antallet af optagelser kan indstilles til et bestemt nummer eller 00 ubegrænset (hvis denne indstilling findes på dit kamera) for at optage kontinuerligt. Når alt dette er indstillet, kan du starte sekvensen ved at trykke på lukkeren.

2. Flet dine billeder

Opbyg din time stack

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Vælg dine billedsekvenser i Canon Digital Photo Professional-billedbehandlingssoftwaren (DPP), og flet dem sammen med værktøjerne til justering og komposition ('Adjustment' og 'Compositing').

Når du har taget en sekvens af fotos over flere timer, kan du flette dem ind i et enkelt billede, der viser, hvordan motivet ændrer sig hen over dagen. Vælg de billeder, du gerne vil blande – du kan vælge så mange eller så få, du vil, men jo flere billeder, jo længere tager det. Behandl billederne for at forbedre farverne og tonerne, som du ville gøre det med et enkelt foto. Du kan spare tid ved at behandle dem i batches i DPP ved hjælp af funktionen 'Recipe' (Opskrift).

Sørg for, at baggrunden er ensartet

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Brug 'Compositing'-værktøjet til at gøre baggrunden ensartet på tværs af alle billederne, der flettes sammen.

Hvis der, ligesom blomsten her, er områder af baggrunden, der ikke er helt sorte, kan du male over dem med justeringsværktøjet og derefter gøre området mørkere selektivt. Derefter skal du begynde at flette billederne ved hjælp af værktøjerne 'Adjustment' (Justering) og 'Compositing' (Komposition) i DPP. Brug Adjustment-værktøjet til at gøre de områder i et billede, du ikke vil bruge, mørk, og brug derefter Compositing-værktøjet til at vælge et andet billede og bland dem med indstillingen 'Lighten' (Lysere) eller 'Add' (Tilføj). Gem blandingen, og fortsæt på samme måde, billede for billede, for at opbygge effekten.

Bland dine billeder

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Du kan vælge, hvordan du blander dine billeder i DPP. Her har vi valgt en blomst i mærkbart forskellige stadier af blomstring.

Der er masser af billedredigeringsprogrammer og apps, du kan bruge til at blande dine fotos, men principperne forbliver de samme. Stak billederne oven på hinanden, og vælg de områder på hvert, du vil bruge i dit endelige, sammensatte billede. Du kan vælge en overgangsblanding, fra den ene side af rammen til den anden, eller eksperimentere med andre typer overgange, f.eks. en serie af snit som vist i eksempelbilledet nedenfor af en liggende time stack.

Når du har lært at mestre det grundlæggende i blanding af billeder i DPP, kan du prøve forskellige effekter, f.eks. at sætte billedudsnit sammen.

3. Print din time stack

Forbered dit billede

Nu, hvor disse fotos er blevet blandet sammen til et enkelt billede, kan de blive printet.

Når dine timelapse-fotos er blevet blandet, hvorfor så ikke tage processen et skridt videre og printe dit billede? Et indrammet print af en blomsts forskellige blomstringsstadier kan virkelig pynte kaminhylden eller en væg i dit hjem – eller endda fungere som en gave til en, du holder af. Forberedelse af et billede til print er en enkel opgave, der kan udføres i de fleste billedredigeringsprogrammer. Uanset hvilket du vælger, er det vigtigt, at farverne på skærmen kalibreres, så det, du ser på skærmen, er det, du får ud af din printer.

Vælg de korrekte indstillinger

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Hvis du vælger de korrekte indstillinger, sikrer du, at dit print matcher farverne på skærmen, så du får et smukt og dekorativt billede i dit hjem.

Printprocessen kan variere lidt afhængigt af hvilken printer, du bruger. Pro-printere giver fordele som print i plakatstørrelse med længere levetid. Canon PIXMA PRO-10S kan fremstille print i op til A3-format ved hjælp af et pigmentbaseret system med 10 blæktanke, der sikrer en smuk farvegengivelse, mens PIXMA PRO-100S bruger et farvestofbaseret system med 8 blæktanke til potentielt endnu mere holdbare print. Eller hæv niveauet med Canon imagePROGRAF PRO-1000 for print i op til A2-format ved hjælp af Canons pigmentbaserede LUCIA PRO-blæksystem med 12 blæktanke.

Hvis du bruger en af disse eller en anden Canon Pro-printer, skal du bruge Print Studio Pro til at guide dig gennem printprocessen. Dette plug-in fungerer sammen med DPP og andre redigeringsprogrammer, og med det kan du justere indstillingerne for farvestyring og papirprofiler for at opnå et nøjagtigt match mellem skærm og print.

Hvis du bruger en fotoprinter til hjemmet, f.eks. Canon PIXMA TS6350, som vi brugte, kan DPP håndtere processen: Vælg Print, derefter Egenskaber, og vælg den papirtype, du bruger, og de korrekte indstillinger. For at opnå de bedste resultater skal du bruge specialpapir som Canon Pro Photo-papirtyper og en printer med et system med 5 blæktanke som minimum (som Canon ChromaLife100-blækteknologi, der bruges i PIXMA TS6350) til at fremstille print i høj kvalitet.


Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker