KREATIVT PRINT

Bliv vild: Print dit eget dyreeventyr

Fra løver og tigre til giraffer og bjørne – skab en sjov papirsafari derhjemme med Canons Creative Park, og få mere at vide om bevarelse med hele familien.
Tre børn leger med papirhånddukker af en giraf, en flodhest og en bjørn.

At udforske dyreriget kan føre til endeløs fantasifuld leg for de små, og det er den perfekte kombination af sjov og læring. Hvis du er på udkig efter en aktivitet, der vil sætte gang i kreativiteten og hjælpe med at lære dine børn om verdens mest nuttede og mægtigste skabninger, hvorfor så ikke prøve papirklip?

Canons Creative Park er en gratis online-ressource fuld af dyreinspirerede papirprojekter, der kan downloades, og som er velegnede til en sjov familiedag indenfor. Alt, hvad du behøver for at skabe din egen pop-up-safari, er en printer og nogle ivrige klippere. Fra geparder og koalaer til røde pandaer og kejserpingviner – der er en hel række forskellige dyr fra hele verden, og der er masser af sjov, når hele familien lærer mere om naturens verden.

Blogger Fariba Soetan bor i London sammen med sin mand og tre børn. Her deler hun, hvordan hendes familie brugte Creative Park og en printer i Canon PIXMA TS8350-serien til et vildt underholdende dyreeventyr.

1. Saml dine papirklipværktøjer

En række skabeloner af papirprojekter, der printes på A4-ark, og som sendes rundt af en familie.

Creative Parks papirklipprojekter er enkle at lave og kræver ikke specialværktøj. Alt, hvad du behøver, er saks, lim, plads til at arbejde og nogle ivrige, unge papirklippere.

Du har ikke brug for mange værktøjer til at komme i gang med din safari derhjemme – der kræves nok sakse til alle, der kan deltage, en printer, papir og nogle limstifter eller tape.

"Til de mere komplicerede dyr har du sikkert brug for en mere spids saks i stedet for børnesakse, da der er nogle meget små ting, du skal bruge for at komme omkring," siger Fariba, som anbefaler, at voksne tilbyder børn hjælp, når de klipper rundt i designet.

Alle skabeloner i Creative Park-appen1 eller websiden har et forslag til, hvilken papirtype du kan bruge, og det er bedst at følge denne anbefaling for at opnå de bedste resultater. Papir af god kvalitet som f.eks. Plus Glossy og Matte Photo Paper er gode muligheder for levende dyreprint. Fariba bruger også printeren i Canon PIXMA TS8350-serien til at få klare og levende print. "Vi bestilte tykkere papir, så det var ikke som normalt printerpapir. Når det blev foldet, forblev det foldet," siger hun.

2. Vælg dine skabeloner

En mor og to børn ved et glasbord samlet rundt om en bærbar computer.

Creative Park har masser af variation, så børnene bør kunne finde en skabelon af deres yndlingsdyr, der har det rette niveau af kompleksitet. "Der er et stort antal dyr, du kan lave," siger Fariba, der driver Mixed.Up.Mama-bloggen.

En hel familie sidder i en stue og klipper papirskabeloner ud.

Når du har et projekt i tankerne, er det tid til at printe – og hvis hele familien bliver involveret, kan du skabe din safari på meget kortere tid.

Der er alle mulige skabeloner at vælge imellem på Creative Park. Det betyder, at børn kan vælge et dyr at lave, der virkelig passer til dem, uanset om det er et eksotisk væsen eller et, der er tættere på hjemmet.

Alt, hvad du skal gøre, er at bruge Creative Park-appen eller besøge Creative Park-websiden, downloade dine foretrukne papirdesign og derefter printe dem via din printer derhjemme. Eftersom man kan vælge forskellige skabeloner efter færdighedsniveauer, kan hele familien have det sjovt med at arbejde på deres design sammen.

"Vi besøgte websiden, og pigerne gennemgik nogle af de forskellige dyr, og jeg hjalp dem med at vælge efter sværhedsgraden. Pigerne var virkelig begejstrede for det, og de er i den alder, hvor de hver især har et yndlingsdyr," siger Fariba, hvis døtre er 6, 8 og 10.

"Som forældre kender du dine egne børn, og hvad de er i stand til. Der er et stort udvalg af dyr at vælge imellem," fortsætter hun.

"Jeg vil sige, at jeg vælger noget, der ligger inden for deres koncentrationsevne, og hvis de ældre ønsker at fortsætte med en mere kompleks skabelon som geparden, som mine gjorde, kunne de det.

3. Klip og udform dine papirdyr

En familie, der klipper papirfigurer ud.

De hånddukker, Faribas familie besluttede sig for at lave, kan skræddersys, så hver enkelt får et kreativt, personligt præg.

En pige, der skærer en gepard-prikket form ud, der er printet på A4-papir.

Mere vanskelige skabeloner, som denne papirklip-gepard, kan give større børn en spændende aktivitet.

En af de mest spændende dele af papirklipprocessen er at folde og lime dit dyr sammen for at bringe din safari eller dukketeaterforestilling til live. Fariba mener, at dette kan være en fantastisk aktivitet i weekenden for familier.

"Det er en dejlig lille aktivitet, der trækker på en masse forskellige færdigheder – de udvikler deres finmotorik ved at klippe og klistre, bruge koncentration og sætte noget sammen i en 3D-form."

"På en lørdag, når I er på udkig efter noget at lave, og I er indenfor, giver det dem mulighed for at bruge deres kreativitet en smule," siger hun. "De kan være på egen hånd, men du kan være i nærheden og nyde en kop te, hvor du kan hjælpe, hvis de har spørgsmål. Det er virkelig rart for dem at sætte sig ind i noget, og de er i stand til at lege med dyrene bagefter.

"Med hånddukker er der forskellige muligheder for øjne, hatte og tilbehør. Så børnene nød virkelig at vælge tilbehør, hvordan øjnene skulle være, og få hver enkelt til at se lidt anderledes ud, hvilket var sødt."

4. Hav det sjovt

En flodhesthånddukke af papir på et rundt bord ved siden af en Canon PIXMA-printer.

Ud over at være rigtig sjovt siger Fariba, at denne aktivitet også hænger sammen med, hvad nogle af hendes døtre lærer i skolen. "På deres niveau lærer de om 3D-former både i år et og år tre, så det spiller på en måde sammen."

Tre små hænder holder papirhånddukker op bag en stor blå sofa i en stue. Til venstre for rammen ses en stor kanin.

Faribas børn besluttede at lave et dukkeshow med deres dyrefigurer – og fik endda familiens kanin involveret.

Uanset om I har printet og lavet en lang række vilde dyr fra Afrikas sletter, et europæisk skoveventyrland eller et sjovt og kreativt dukkeshow, er leg en fantastisk mulighed for børn til at strække deres kreativitet.

Faribas børn valgte at lave et show, der omfatter et kæledyr i familien, og de nød at forestille sig, hvilke lyde deres dyrekreationer ville lave. "De ville gerne have et lille dukkeshow og bruge dem til at lege med kaninen og alle mulige ting," siger Fariba. "Vi talte om, hvad deres dyr kaldes, hvilket de var begejstrede for, og de forsøgte at efterligne lydene fra en giraf – hvilket nok ikke var helt korrekt!"

5. Lær gennem leg

3 børn bag en blå sofa, der holder hånddukker af papir op og smiler.

Det kan være en fantastisk måde at skabe papirklip med dyretema på, hvor børn kan interagere med og lære mere om naturens verden.

Det kan være overvældende for forældre at håndtere temaer som naturbeskyttelse, men med en interaktiv aktivitet som denne er det nemt at komme i gang med fornøjelig læring. Fra at lave dyrequizzer, fortælle dyrehistorier med papirfigurer eller diskutere de virkelige levesteder og vaner i dine børns kreationer, naturundervisning kan nemt blive en del af papirlegen.

"Vi talte om, hvorvidt nogle af disse dyr ville blive fundet sammen, fordi der var en panda, en flodhest, en tiger og en giraf til hånddukkerne. Så havde vi en diskussion om, hvorvidt de alle ville blive fundet på det samme levested," siger Fariba.

Det er også en god måde at tale om mere følsomme emner som f.eks. livets cyklus. Det giver også forældre en god mulighed for at tale om, hvorfor nogle dyr ser ud på en særlig måde for at kunne skjule sig for rovdyr eller få fat i føde.

Hvis du vil involvere din egen familie, kan du gå til Creative Park og blive inspireret af et utal af dyreskabeloner – perfekt til børn med en kreativ åre og en kærlighed til naturens verden.

Du kan endda skabe din egen naturpark i din have ved at tage dine papirkreationer med udenfor og placere dyrene i deres bedst egnede habitater, under træer, i langt græs eller på klipper.

Skrevet af Lorna Dockerill

  1. Hvis din printer ikke understøttes, kan du besøge Creative Park-websiden.

Relaterede produkter

Relaterede artikler