BRYLLUPSBILLEDER

Fang scenen: Tips fra en professionel til fotografering af udendørs bryllupper

Bryllupsfotograf Steph Zakas har base i Island, og i denne artikel forklarer hun, hvordan man tackler udfordringerne ved at fange et pars særlige dag, hvis du fotograferer for første gang.
Et nygift par, der holder om hinanden på en strand, mens solen går ned og sætter dem i silhuet.

Det er ikke nemt at organisere et bryllup, ikke engang i de mest gunstige tider, og det forgangne år har givet yderligere komplikationer for par, der ville give hinanden deres "Ja". Er det så mærkeligt, at så mange brude og gomme bytter de store, traditionelle bryllupper ud med meget mindre festligheder? Trenden med intime ceremonier er stigende, især på udendørs steder med Instagram-venlige baggrunde. Og når budgettet er begrænset, er par mere tilbøjelige til at overlade det til venner eller familie at tage billeder i stedet for at give en professionel bryllupsfotograf en plads på gæstelisten.

Med dette i tankerne henvendte vi os til bryllupsfotograf og -planlægger Steph Zakas for at få råd om, hvordan håbefulde fotografer kan fange skønheden og intimiteten på et pars særlige dag. Steph begyndte at fotografere små bryllupper i New York, før hun flyttede sin forretning 4.500 km til Island.

Og selvom det barske landskab på den lille europæiske ø bestemt ikke skader hendes fotografier, kan det helt sikkert være en udfordring at fotografere udendørs bryllupper i et af verdens mest ekstreme miljøer. "Der har været en masse gange, hvor vi var nødt til at gemme os i en hule, indtil en vanvittig haglstorm drev over", griner hun. "Det er lidt som at lægge skinnerne, mens man kører!"

Her deler Steph sine bedste råd om, hvordan du fanger en af de vigtigste begivenheder i dine venners liv. Selv hvis du ikke kan trække på en hel karrieres erfaringer, bør Stephs tips løfte dine fotos, uanset om solen skinner, eller du står midt i en snestorm.

Vælg det rigtige kit

En gom bærer en buket blomster op ad en barsk bjergskråning, hans brud står øverst, hendes kjole flagrer i brisen.

Et godt billede kræver ikke kun en fantastisk baggrund, men også udstyr, som du kan stole på. Steph bruger et professionelt Canon EOS 5D-kamera, men det er muligt at opnå et lignende udseende med mere prisbillige modeller, f.eks. Canon EOS 250D eller Canon EOS M6 Mark II. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV ved 85mm, 1/4000 sek., f/1.2 og ISO100. © Zakas Photography

For det første understreger Steph, at du ikke bør forlade dig på en smartphone, når du skal fotografere en vens bryllup. "Med et professionelt kamera kan du styre alle aspekter af dit billede. Selv de mere kunstneriske ting – jeg redigerer ikke i efterredigeringen, jeg gør det hele på kameraet," forklarer hun.

Steph beskriver sine hovedkameraer – Canon EOS 5D Mark IV og dets forgænger, Canon EOS 5D Mark III – som "vidunderlige", fordi deres robuste konstruktion betyder, at de kan modstå selv de vildeste bryllupsbilleder. Hvis du er på udkig efter en mere prisbillig model, har Canon EOS 250D en 24,1 Megapixel sensor, der giver skarpere, farvespækkede billeder. Det er også utrolig let – perfekt til udendørs bryllupsbilleder – og det har en bevægelig skærm, så du kan være kreativ med vinkler.

Alternativt kan det meget bærbare og alsidige Canon EOS M6 Mark II tage enestående billeder med 32,5 Megapixel opløsning, der er spækket med detaljer og stemning, uanset hvad vejret byder dig. Du kan også prøve at finjustere dine billeder med kameraets Creative Assist-funktion, som gør det muligt at foretage små billedjusteringer og oprette flere versioner af det samme billede, hver med et forskelligt udseende.

Eksperimentér med indstillinger før dagen

Et nygift par, der står i et vildt, uspoleret landskab, mens den lave sol kaster lange skygger på jorden.

Steph anbefaler, at du leger med indstillingerne og tager nogle øvelsesbilleder for at få en god fornemmelse af dit kamera og de forskellige effekter, der er mulige. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 17mm, 1/800 sek., f/4.5 og ISO100. © Zakas Photography

Steph anbefaler, at nybegyndere bruger lidt tid på at lære deres udstyr at kende før den store dag. Dit kamera er et værktøj, siger hun, så du skal lære at bruge det. Canon Photo Companion-app'en indeholder øvelser, kurser og tips, der er tilpasset din kameramodel, dit kompetenceniveau og dine interesser. "Der er mange forskellige variabler og måder at opnå de effekter, du ønsker, så leg med kameraets funktioner på forhånd. Lær reglerne, og bryd reglerne og se, hvad du kan lide," siger Steph.

Et godt sted at starte ville være at eksperimentere med at justere f-stop eller blænde og bemærke, hvordan mængden af lys, du lader komme ind, ændrer skygger og hele udseendet og stemningen på et billede. "Mange fotografer kan lide at fotografere ved det lavest mulige f-stop," forklarer Steph. "Men når du optager ved et højere f-stop, får du flere detaljer. Flere detaljer betyder, at du kan se, hvordan skyggerne ændrer sig på tværs af billedet, og at landskabet og omgivelserne bliver fremstillet mere ægte."

Brug "blød dirigering" i stedet for instruktioner

To nygifte kvinder kysser hinanden på en klippekyst. Slæbet på den ene kvindes kjole flagrer i brisen.

I stedet for at opstille positurer, som kan virke besværlige, anbefaler Steph, at du bruger en "blød dirigering" for at få mere naturligt udseende billeder. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 40mm, 1/320 sek., f/4.5 og ISO100. © Zakas Photography

I dag foretrækker mange par naturlige, ærlige billeder af deres bryllupsdag frem for mere traditionelle fotos. Det er gode nyheder for håbefulde fotografer, der måske ikke er sikre nok til at instruere en fotooptagelse, men selv begyndere kan forbedre deres billeder med lidt vejledning. Som Steph forklarer: "Jeg beder ikke parret om at stille op – jeg bruger noget, der kaldes "blød dirigering". Jeg fører dem forsigtigt gennem bevægelse og tager derefter billederne."

Folk kan blive forlegne, når fotografer tager en næroptagelse af et intimt øjeblik, så Steph forsøger at holde sig så meget i baggrunden som muligt ved at bruge et sprog, der ikke er for instrukspræget. Hun vil bede parret om at "sætte sig lidt tættere ved hinanden" eller bede dem om at "holde hinanden varme, fordi det er en smule koldt" i stedet for at bede dem om at posere i en bestemt position.

Canon EOS M6 Mark II er et ideelt værktøj til at fange ærlige øjeblikke. Det er kompakt og let og holder dig ikke tilbage eller distraherer dine motiver. Faktisk bemærker folk måske ikke engang, at du har et kamera overhovedet, hvilket kan hjælpe med at holde bevægelser og udtryk autentiske. Canon EOS M6 Mark II kan desuden optage billeder med 32,5 Megapixel opløsning med en hastighed på op til 14 billeder/sekund – med kontinuerlig autofokusering – hvilket betyder, at du kan optage et fuldt bevægelsesområde, mens motivet forbliver knivskarpt.

Hold afstand

Tre par står flere meter fra hinanden i et barsk landskab.

Reglerne for social distancering har tvunget mange par til at holde antallet af bryllupsgæster på et minimum – og har givet fotografer udfordringer. Selv under normale omstændigheder foretrækker Steph at give sine par lidt plads. Taget med et Canon EOS 5D Mark III ved 40mm, 1/1250 sek., f/4.5 og ISO100. © Zakas Photography

At skabe en afslappet og uformel stemning, hvor par ikke føler sig akavede eller anspændte, mens de bliver fotograferet, hjælper Steph med at fange det, hun kalder bruden og gommens "sande kemi". "Mange fotografer kommer meget tæt på med et 35mm-objektiv og optager højt oppefra og får bruden og gommen til at trykke deres ansigter sammen," siger Steph. "Men af erfaring har jeg lært, at de fleste par ikke bryder sig om det."

Steph forsøger at give sine motiver så meget plads, som hun kan i løbet af dagen. Hendes foretrukne portrætobjektiv er Canon EF 85mm f/1.2L II USM på grund af dets fremragende rækkevidde til nærbilleder og det faktum, at det ikke forvrænger folks ansigter. "Det giver mig mulighed for at stå langt nok væk, så jeg ikke hører, om parret siger noget sødt til hinanden," siger hun. "Det betyder, at jeg ikke er så påtrængende, og de føler ikke, at jeg invaderer deres sfære. Jeg ønsker ikke at være indblandet i deres deres privatsfære, for det er deres øjeblik." Det mere prisbillige Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv kombinerer en kort telefotobrændvidde med en stor maksimal blænde og hurtig autofokushastighed for at levere flatterende portrætter, der er skarpe og klare.

Selvom Steph holder sit udstyr på et minimum, når hun fotograferer bryllupper, har hun altid et længere telefotoobjektiv for at fremhæve de spektakulære omgivelser. Hun bruger et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektiv til at skabe en klar kontrast mellem parret og store vartegn. Det betyder, at perspektivet komprimeres, så Islands enorme bjerge og gletsjere i baggrunden kommer tættere på motivet i forgrunden, som Steph forklarer, hvilket gør billedet mere imponerende.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM er et let og kompakt telefotoobjektiv, der er perfekt, når det parres med kameraer med beskæringssensor, f.eks. Canon EOS 250D. Dets effektive telefotoydelse giver dig mulighed for at komme tæt på fjerne motiver, mens billedstabiliseringsteknologien hjælper med at reducere slør, der skyldes kamerarystelser.

Udnyt lyset mest muligt

Et nygift par holder om hinanden, mens de står på en lille kampesten. De er fotograferet på afstand og indrammet af et mellemrum i en klippe.

Hvis du vil tage flotte billeder, kan du eksperimentere med forskellig belysning og prøve at optage i klart dagslys eller i tusmørke. Taget med et Canon EOS 5D Mark III ved 17mm, 1/160 sek., f/4.5 og ISO100. © Zakas Photography

Steph elsker at lege med Islands usædvanlige, naturlige lys i sine fotografier. Solen går ned på øen i kun tre timer i døgnet fra midten af maj til midten af august, og der er kun fem timers dagslys om vinteren. "Hvis solen står lavt – især i sensommeren – kan du få nogle virkelig seje stråler med et vidvinkelobjektiv, så det kan jeg godt lide at lege med," siger Steph.

Det lille Canon EF-M 22mm f/2 STM-objektiv til Canons kameraer med EF-M-fatning, herunder Canon EOS M6 Mark II, er perfekt til bryllupsportrætter. Vidvinklen betyder, at du kan få mere plads til et smukt landskab i billedet, mens den store maksimale blænde betyder, at du kan optage ved hurtigere lukkertider, hvilket gør det nemmere at tage skarpe billeder, når du optager håndholdt.

Hvis du optager i en lys middagssol, kan det være nødvendigt at kompensere for de skygger, der kastes i konturerne af dine motivers ansigter. Kameraets indbyggede flash kan hjælpe med dette, eller du kan overveje at medbringe en reflektor. Ved at holde en reflektor i taljehøjde og pege den mod dine motiver, vil du kaste lidt naturligt lys tilbage til deres ansigter for at udfylde skyggerne.

Ud over ansigter vil du, når du optager i klart eller direkte sollys, have meget lyse områder i din scene, hvilket kan gøre det svært at eksponere korrekt. Under disse forhold er det bedst at bruge kameraets spotmålingsmetode, som tager en måling fra et enkelt punkt i en scene. Når du har målt fra din "punkt", indstiller kameraet eksponeringsindstillinger, der er designet til at gøre området til en mellemtone (alt mellem højlys og skygger). Du kan også bruge spotmåling sammen med AE-låsen (Autoeksponering). Dette giver dig mulighed for at placere dit "punkt" over det område, du vil måle fra, og derefter "låse" eksponeringen. Dette giver dig mulighed for at genkomponere optagelsen.

Arbejd med vejret

Et nygift par, der står ved de hvide døre ind til en lille sort kirke. En regnbue strækker sig ind i den grå himmel bag dem.

Vejret kan være uforudsigeligt, så Steph foreslår, at du tilpasser dig de aktuelle vejrforhold og finder en måde at få det til at fungere på. Taget med et Canon EOS 5D Mark III ved 40mm, 1/320 sek., f/7.1 og ISO100. © Zakas Photography

Selvom dit par måske ikke bliver gift på et sted med så ekstremt vejr som Island, kan det stadig være koldt og vådt på den store dag. "Vinden blæser faktisk bilvinduerne ud her," siger Steph.

Tricket ved optagelse under barske forhold er at arbejde med vejret i stedet for mod det. En frisk dag kan f.eks. være nyttig til at vise detaljerne i et slør eller en flagrende kjole. "Hvis der kommer sne eller regnvejr, elsker jeg at bruge et vidvinkelobjektiv til at fange noget af det," siger Steph. "Hvis du får dråber rundt om kanterne, som lyset derefter rammer, skaber det en virkelig lækker effekt." Lad dig ikke bremse i tage billeder, bare fordi vejret ikke er perfekt – dagen skal huskes, som den er.

I kraftig regn eller snestorme tager Steph normalt hurtigt billeder i ca. et minut eller deromkring, og derefter sendes bruden og gommen ind for at blive varmet op. "Det handler virkelig om at få mest muligt ud af din tid," siger hun. Som nybegynder, der fotograferer under kolde forhold, er det endnu vigtigere, at du øver dig og eksperimenterer med indstillinger før den store dag, så du kan udføre tingene hurtigt. Det kan også være en god idé at tage et par testbilleder, før du beder parret om at træde ind i rammen.

Steph anbefaler også, at du bruger hurtigttørrende håndklæder til at tørre objektiverne af og opvarmede håndvarmere for at sikre, at dine fingre ikke er for kolde til at navigere rundt i funktionsknapperne. Et andet tip, når du optager ved lave temperaturer, er at medbringe ekstra batterier, fordi kulden kan aflade batterierne hurtigere.

Uanset om du fotograferer et mikrobryllup i spektakulære omgivelser eller en helt lille sammenkomst med blot et par nære familiemedlemmer og venner, kan du ved at følge disse tips og tricks få hjælp til at fange noget af glæden og følelserne på den magiske dag.

Skrevet af Loren Cotter

Relaterede artikler

 • GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

  Sådan redigerer du specielle fotos

  Gør dine optagelser af særlige lejligheder bedre med disse enkle tips til fotoredigering.

 • BRYLLUPSBILLEDER

  Print dit bryllup

  Fra skræddersyet brevpapir til rustikke skilte – der er masser af kreative måder at gøre din store dag personlig på.

 • BRYLLUPSBILLEDER

  Sørg for at få det hele rigtigt på den store dag

  Sørg for, at dine billeder af det lykkelige par er uforglemmelige af alle de rigtige grunde: En guide til bryllupsfotografens etikette.

 • GRUNDLÆGGENDE OM FOTOGRAFERING/UDENDØRS

  Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

  Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.