Artikel

Bæredygtig IT: Hvad er forskellen på genfremstillet og renoveret?

Bæredygtig IT: Hvad er forskellen på genfremstillet og renoveret?

Canon Camera

Bæredygtighed står højt på forbruger- og forretningsdagsordenen. Og mange af de muligheder, der er til rådighed for at gøre forretningsdriften mere bæredygtig, optager i stigende grad IT-afdelingen.

Det skyldes, at e-affald udgør en stor del. Produkter som PC'er, bærbare computere og smartphones stod for 1 % af verdens samlede CO2-belastning i 2007, men dette tal er allerede tredoblet og er på vej til at nå over 14 % i 20401.

Når det kommer til at træffe bæredygtige valg, skal overvejelserne i virksomhederne ikke blot tage højde for en enheds CO2-belastning i produktets anvendelsesfase, men i hele produktets livscyklus. Det betyder en anerkendelse af, at CO2-belastning ikke er en engangsmåling. Det er en vurdering af alt i hele produktets livscyklus, fra indkøb af råmaterialer til produktfremstilling, transport, brug og til slut processen med udtjente produkter. Canon vurderer, at 60 % af CO2-belastningen skyldes de tidlige indkøb af råmaterialer og fremstillingsfaser2. Som følge heraf skal virksomheden ikke kun tage højde for enhedens 'in-use'-fase, men også dens 'footprint' gennem hele dens livscyklus.

Det er her, at genfremstillede og renoverede enheder kommer ind i billedet. Begge er gode metoder til at puste nyt liv i eksisterende hardware og komponenter, hvilket reducerer den samlede miljømæssige påvirkning på langt sigt og bidrager til den cirkulære økonomi. Men de to skal ikke forveksles, da de er fundamentalt forskellige. Her kan I se hvorfor.

Hvad er en renoveret enhed?

Renovering er den proces, hvor produkter, normalt elektronik og elektriske komponenter, som tidligere er blevet returneret til en producent eller leverandør, bliver omfordelt. Det kan være 'nye' elementer, der var uønskede, defekte produkter, der blev returneret under garantien, eller produkter, der skulle have været opdateret (dette gælder ofte for smartphones).

Processen omkring renovering involverer alt fra at køre nogle få enkle test til at foretage en grundig rengøring og genopbygning af produktet. I modsætning til brugte produkter testes renoverede produkter for at sikre, at de virker og fungerer korrekt. Garantier for renoveret udstyr spænder også fra at være de samme som for nye produkter til at være ikke-eksisterende.

Hvad med genfremstilling?

Den vigtigste forskel med genfremstillede enheder er processens stringens, standardisering og fuldstændighed. En ombygget maskine genbygges af individuelle komponenter, så den matcher kundernes forventninger til nye maskiner. Dette opnås ved at genopbygge et produkt i henhold til specifikationerne for det oprindelige fremstillede produkt ved hjælp af en kombination af genbrugte, reparerede og nye dele.

For at et produkt kan klassificeres som 'genfremstillet', kræver det reparation eller udskiftning af slidte eller forældede komponenter og moduler. Det er dog vigtigt at bemærke, at alle slidte dele udskiftes som en del af kvalitetskontrollen under genfremstillingen.

Vores genfremstillingsproces

Hos Canon mener vi ikke, at bæredygtighed skal være et kompromis mellem miljøvenlighed og funktionalitet. Derfor sikrer vi, at vores genfremstillede enheder lever op til vores strenge standarder for kvalitet og output i alle trin. Vores imageRUNNER ADVANCE EQ80-serie af multifunktionelle enheder er designet til at reducere ressourceforbruget og miljøpåvirkningen i kraft af genfremstillingsmetoden.

Canon har en lang historie med at investere i den cirkulære økonomi, og EQ80 reducerer brugen af råmaterialer og den CO2-udledning, der er forbundet med produktionen, med 80 % sammenlignet med tilsvarende nye modeller. Sådan fungerer det:

• Vores bedst sælgende modeller indsamles fra hele Europa og sendes til Canons dedikerede genfremstillingsanlæg i Giessen i Tyskland.
• De kontrolleres derefter for at sikre, at de er egnede til genfremstilling.
• Så demonteres enhederne ned til den blottede chassisramme, og hver komponent rengøres grundigt og kvalitetskontrolleres – og bliver om nødvendigt repareret eller udskiftet.
• Maskinen samles derefter igen på en standard fabriksproduktionslinje ved hjælp af en kombination af eksisterende og nye dele. Harddiske slettes og omformateres, og maskinen opgraderes med den nyeste firmware. • Tællerne sættes til nul, og maskinen tildeles et nyt serienummer, der i bund og grund bringer den tilbage til ny.
• Alle genfremstillede maskiner kommer også med en helt ny garanti, der svarer til garantien for nye maskiner, hvilket også viser den tillid, vi har til vores maskiner.
• Endelig gennemgår hver EQ80-model en række tests og bliver udsat for en streng kvalitetskontrol, før den forlader fabrikken, for at sikre, at den er i uberørt stand, når den bliver solgt.

Den cirkulære økonomi: Kan jeres virksomhed bidrage?

Genfremstillede produkter må ikke forstås som 'brugte', 'renoverede', 'reparerede' eller 'genbrugte'. Nej, vi snakker om processen med at udvinde, demontere, reparere og rengøre komponenter til videresalg med samme kvalitet, ydeevne og specifikationer som et helt nyt produkt.

Den proces, vi gennemgår med vores EQ80-enheder, er af afgørende betydning, fordi hvert år bliver over 2,4 millioner multifunktionsprintere solgt verden over – og dette antal består primært af nysolgte enheder, der erstatter eksisterende. For kunder, der ønsker at bidrage til en cirkulær økonomi eller styrke deres miljøvenlige egenskaber, kan en genfremstillet enhed fjerne noget af presset på ressourcerne, samtidig med at den fortsat giver dem fremragende kvalitet i output. 

Ved at vælge genfremstillede enheder bidrager en virksomhed til den cirkulære økonomi ved at forlænge levetiden for genbrugte elementer og skabe værdi. Og derfor bidrager virksomheder, der anvender et eller flere genfremstillede produkter, også til et mere bæredygtigt samfund.

Genfremstilling er dyrere end renovering, men slutresultatet er en højere produktstandard – som også til dels skyldes processens grundighed. Hvad der er det helt rigtige for én virksomhed, er selvfølgelig ikke altid det rigtige for en anden, og enhver organisation, der overvejer at bruge grøn IT eller mere miljøvenlige enheder, skal sikre sig, at den ikke går på kompromis med kvalitet eller funktionalitet. Derfor anbefaler vi, at I undersøger, hvad genfremstilling kan tilbyde jeres virksomhed, for at afbalancere jeres kvalifikationer omkring socialt ansvar med fremragende forretningsfunktion.

Relaterede produkter og løsninger

Se mere

 • ARTIKEL

  Cirkulær økonomi, bæredygtighed og forretningsmuligheder

  At skabe værdi og samtidig beskytte miljøet.

 • ARTIKEL

  3 grunde til, at jeres virksomhed bør prioritere bæredygtighed

  At være bæredygtig er mere end en gestus til miljøet – det giver økonomisk mening på langt sigt.

 • ARTIKEL

  Bæredygtig fremtid

  Få mere at vide om Canons bæredygtighedsstrategi, mål om forbedring og håndtering af bæredygtighedsrelateret compliance og certificering.

 • Er I usikre på, hvilke produkter I har brug for til jeres virksomhed?

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095965261733233X?via%3Dihub
  2. https://global.canon/en/csr/report/pdf/canon-sus-2019-e-18.pdf