Deer close up wildlife in focus

Fokuseringsteknologier

Når vi ser på et fotografi eller en film, er en af de første ting, vi lægger mærke til, om motivet er i fokus eller ej.

Siden 1987, hvor Canon var den første virksomhed til at integrere en fokusmotor inde i objektivet, er der kommet flere objektivdrevsystemer på markedet, som er designet til at finde og fokusere på motiver i hurtig bevægelse. På samme tid bevares styringen af fokusering, jævnhed og lydløshed.

I øjeblikket anvendes der tre hovedtyper af fokusdrevteknologier i Canons objektiver. Disse er STM, USM og en mere konventionel DC-motor. Lad os se på forskellene mellem disse systemer, så du kan forstå og vælge et objektiv, der passer til dit behov.

STM

STM-objektiver optager fantastiske billeder og endnu bedre videoer. De er opkaldt efter en teknologi kaldet steppermotor, som gør, at objektivet fokuserer jævnt og lydsvagt – to fantastiske egenskaber, når du optager video.

Mens nogle af de motorer, der anvendes i objektiver, producerer meget hørbare og distraherende mekaniske lyde, når de fokuserer, er STM-objektiver meget støjsvage under fokuseringen, så du kan optage mere af det, du hører naturligt i et miljø. Canons STM-teknologi muliggør en række yderst støjsvage objektiver, der stadig er hurtige nok til at tage billeder i de fleste scenarier.

STM med ledeskrue

Vores mindre, mere kompakte serie af STM-objektiver, herunder EF 50 mm f/1.8 STM, har en STM med ledeskrue – en meget kompakt STM-motor, der bruger spiralformede ledeskruer til at skabe fokus.

STM med blyskrue

De større STM-objektiver har "blyskrue"-STM, der sammenlignet med "ledeskruer" giver endnu større niveauer af både lydløshed og hastighed.

USM

USM (ultrasonisk motor) er den mest anvendte motortype i Canons EF-objektiver til dato. Fælles for alle USM-motorer er, at de konverterer ultrasoniske vibrationer til rotationskraft for at flytte objektivet. Dette er i øjeblikket den hurtigste fokusmotor i Canons sortiment, men du kan stadig finjustere fokus manuelt uden at være nødt til at slå autofokus helt fra.

USM af ringtypen

USM af ringtypen findes i de fleste af Canons professionelle objektiver. Denne type muliggør kontrol og giver hurtig hastighed og præcision. USM-motoren er kraftig nok til at drive tunge grupper af linseelementer med store teleobjektiver nemt og hurtigt, og samtidig undgås behovet for et ledeskruesystem for at reducere hastigheden. USM-motorer har også stor holdekraft, så når motoren er slukket, holdes den fokuserende gruppe af linseelementer på plads, uden at der skal tilføres yderligere input. USM-motorer med ring ikke er så lydløse som STM-motorer, men de er stadig meget stille.

Mekanismen bag USM af ringtypen består af en rotor og en stator – et elastisk legeme med et tilknyttet keramisk element med piezoelektrisk spænding. Ved at anvende vekselstrøm med en resonansfrekvens på omkring 30.000 Hz til statoren får de skabte vibrationer rotoren til at rotere hele tiden. 30.000 Hz ligger inden for det ultrasoniske område, og det er herfra, USM-motorer har fået deres navn.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Et af de mest berømte sports- og actionobjektiver i Canons EF-objektivserie. USM er den drivende kraft bag den lynhurtige autofokusoptagelse og evnen til at spore motivet inden for dyrelivs- og sportsfotografering.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

Mens USM af ringtypen er designet til at passe i den runde cylinder på et objektiv, blev en anden type USM – Micro USM-motoren – bygget til at passe i en bred vifte af objektiver uden at være begrænset til størrelsen af objektivfronten. Med Micro USM-motoren er rotor, stator og drivhjul kombineret i én enhed og udgør omkring halvdelen af vægten af en USM-motor af ringtypen.

Nano USM

Nano USM er Canons nyeste innovation inden for fokuseringsteknologi. Den blev lanceret i starten af 2016 og kombinerer hastigheden fra USM af ringtypen med lydløsheden og jævnheden fra STM. Denne motortypes egenskaber gør den ideel til optagelse af hurtig action og film, hvor et stabilt og jævnt fokus er de ideelle egenskaber for fokus.

Inde i Nano USM-enheden er der en elastisk metalenhed, et keramisk spændingselement og en drevenhed. Anvendelse og justering af spænding for det keramiske element styrer drevenhedens retning og hastighed. Resultatet er et fokuseringssystem, der giver dig jævn fokus med finhastighedskontrol.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Det var det første af Canons objektiver, der indeholdt Nano USM, og det er især brugbart, når jævn fokus er nødvendigt for at få naturligt udseende fokusovergange.. Nano USM giver fremragende kontrol og mulighed for jævn sporing, mens du fokuserer på dit motiv, når det bevæger sig væk fra eller henimod kameraet.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Motorer med direkte drev

Hvis objektivet, du overvejer, ikke har "USM" eller "STM" i sit navn, bruger det sandsynligvis en mere konventionel jævnstrømsmotor eller en motor med direkte drev, der har autofokus, men som ikke har de samme fordele ved høj hastighed, jævnhed og stilhed som STM- eller USM-teknologierne.