A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

SOMMERFOTOGRAFERING

Solbeskinnet og ganske enkelt smuk sommerfotografering med Canon EOS 250D

Den svenske fotograf Hannah Clarks sommeroptagelser vækker følelsen af slørede dage i solen. Hendes naturlige stil ved fotografering af venner og familie har et smukt lys og en varm æstetik.

I årevis havde Hannah fotografi som hobby, og hun brugte kompaktkameraer til at optage alt fra farverige gader i Stockholm til vidtstrakte landskaber på hendes rejser. For nylig besluttede hun sig for at tage fotograferingen lidt mere alvorligt. Hun investerede i et digitalt Canon-spejlreflekskamera, der hjalp hende med at forvandle sin hobby til en lille virksomhed, som hun nu kører ved siden af sit daglige arbejde.

Hannah valgte det lette og brugervenlige Canon EOS 250D, der indeholder en lang række funktioner, som hendes gamle kompaktkameraer ikke havde, f.eks. kompatibilitet med EOS-systemobjektiver og Speedlite-flashenheder, en optisk søger og et guidet brugerinterface (GUI), der hjælper hende med at komme op i fart.

MedCanon EOS 250D, et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv og et Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv i sin udstyrstaske har Hannah klaret en række udfordringer, der har styrket hendes evner som fotograf. Disse udfordringer gik fra nytænkning af komposition til at afprøve forskellige brændvidder og flytte sine kreative grænser, mens hun lærte sit nye udstyr at kende. Her er, hvad hun har lært, inklusive nogle teknikker, som kan inspirere dig, når du optager sommerens sjove ferieminder.

1. Find nogle usædvanlige vinkler

Hannah nyder at eksperimentere med at tage billeder fra ukonventionelle vinkler i sin fotografering. "Jeg tænker meget på komposition", siger hun. "Jeg forestiller mig den typiske måde, jeg ville tage billedet på, og eksperimenterer derefter med det – at optage højt og lavt og placere personen forskellige steder i billedet. Hvis jeg bare bevæger mig en lille smule, kan jeg skabe et helt nyt billede."

Canon EOS 250D er det letteste digitale spejlreflekskamera, der har bevægelig skærm*, hvilket kan være praktisk, når du holder kameraet over hovedet eller kryber nede på jorden for at få et mere interessant billede.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Brug Eye Auto Focus til at få knivskarpe billeder af øjne

Det er nemt at opnå skarpe resultater med Canon EOS 250D's autofokussystem. Eye Auto Focus sikrer, at dit motivs øjne er i fokus, når du bruger skærmen i Live View, som nemt kan aktiveres ved at trykke på Live View-knappen på bagsiden af kameraet.

"Jeg bruger næsten altid Eye Auto Focus-metoden, når jeg tager billeder af børn, der leger, for uanset hvad de laver, er deres øjne deres mest udtryksfulde karaktertræk", siger Hannah.

"Jeg forestiller mig den typiske måde, jeg ville tage billedet på. og eksperimenterer derefter med det."

3. Leg med forskellige brændvidder

Hannah har eksperimenteret med både prime- (fast brændvidde) og zoomobjektiver – især Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivet og Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-zoomobjektivet. Selvom hun nyder at bevæge sig rundt for at komponere billeder med prime-objektivet, siger hun, at "det er sjovt at bruge zoom, fordi jeg kan få forskellige vinkler af børnene i aktion, selv når de er langt væk".

Da hun testede Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ved at fotografere sine børn på græsklædte marker og ved en sø, opdagede hun, at den lave vægt var en sand åbenbaring. "Jeg var vild med at lege med Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM", siger hun. "Det er meget let, hvilket kom bag på mig – jeg ville tage det med på ferie og helt sikkert bruge det meget."

Men Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivet gav hende mulighed for at få en snæver dybdeskarphed og skabe baggrundssløring i sine portrætter – hvilket betyder, at det stadig har en fast plads i hendes udstyrstaske. " 50 mm-modellen har en større blænde, så den er perfekt, hvis det er en smule mørkere, eller hvis jeg vil skabe en sløret baggrund. Når det kombineres med Canon EOS 250D, er 50 mm-objektivet perfekt til portrætter. Hvis jeg skulle vælge ét objektiv at arbejde med, ville det være det her", siger hun.

Relaterede artikler
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FAMILIEFOTOGRAFERING

Sådan får du perfekte familiefotos med EOS 250D

Find ud af, hvordan du bruger Canon EOS 250D til at tage familiefotos med bedre komposition, perfekt eksponering og endda en personlig stil.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Sådan tager du naturlige, kreative familieportrætter

Den professionelle portrætfotograf Christian Anderl fortæller, hvordan du kan bruge dit Canon-kamera til at tage naturlige billeder af familiens sjove stunder.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Tag bedre portrætter: sjove udfordringer til bedre familiefotos

Familiebloggeren Katja Gaskell byttede sin smartphone ud med et Canon EOS M50 og blev overrasket over resultaterne – nu har du selv muligheden for at prøve disse teknikker og se de imponerende effekter.

A baby sits with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Bevar de dyrebare øjeblikke, og indfang dit barns udvikling med vores smarte måder til at gøre babyfotografering sjov og få fantastiske resultater

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Tag et portræt i svagt lys

Det bløde lys, der opstår, når solen er lavere på himlen, især omkring daggry og tusmørke i den "gyldne time", er populært hos fotografer. Denne blide belysning er en del af Hannahs personlige fotografiske farvepalet og skaber et varmt udseende med solens glød, der smukt oplyser hudtoner.

"Jeg kan bedst lide aftenlyset og foretrækker at fotografere i svagt lys frem for stærkt sollys – det er mere diskret", siger hun. Men hvis du bevæger dig indendørs eller optager, når solen går ned, er det nemt med Canon EOS 250D. "Jeg har prøvet op til ISO 3200, og der er ikke noget støj i billederne", siger Hannah. "Jeg elsker at lege med ISO og øge den, så jeg kan bruge en kortere lukkertid og indfange bevægelse, selv i svag belysning. Jeg har hørt, at mange mennesker er bange for at øge ISO’en, men Canon EOS 250D leverer stadig fantastiske resultater ved højere ISO-værdier."

Desuden fungerer autofokus på Canon EOS 250D på niveauer, som dine øjne vil opfatte som meget mørke (op til -4 EV i Live View) – kameraet ser bedre om natten, end du gør, så du kan trygt stole på det, når du skal finde dit motiv.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Se, hvor langt du kan komme med Auto

I takt med at Hannah har udviklet sine fotografiske evner, er hun gået over til primært at optage med den Manuelle metode (M). Men hun ser også stor værdi i automatiske indstillinger, der giver resultater i høj kvalitet ved et enkelt tryk på en knap og hjælper dig med at lære undervejs i processen. Hun udforskede de automatiske indstillinger på Canon EOS 250D, herunder den fuldautomatiske Scene Intelligent Auto-metode, som analyserer scenen foran dig og vælger de bedste indstillinger for dine omgivelser.

"Jeg brugte først sceneindstillingerne for at gøre det nemmere i ro og mag at gå over til manuel metode", siger hun. "De er perfekte til brugere, der ikke har brugt et kamera i lang tid, eller aldrig har ejet et digitalt spejlreflekskamera før. Kameraet vælger de indstillinger, der skal bruges, og det kan du lære af. Lige da jeg havde fået kameraet, brugte jeg motivmetoden Sport til at fokusere på børn i bevægelse. Jeg brugte også Portrætindstillingen."

Hannah er vild med at dokumentere små detaljer i sine fotos og har sat sit kamera til AUTO-metode for at optage sin søn, mens han vasker sine hænder i en meget lyserød spand med vand. "Jeg elsker at optage detaljer og skabe en fortælling med billederne", siger hun. "Det kan være hænder, der tager fat i en skulder, fødder, solbriller på et bord, en hat, der ligger på stranden – små detaljer fra en større scene." I dette tilfælde blev Auto-indstillingerne optaget ved f/5.6, 1/500 sek. og ISO 200. Den hurtige lukkertid på 1/500 sek. betød, at hun kunne fastfryse dråber af vand, der sprøjter på hænderne.

6. Gå ikke glip af noget

"Det vigtigste, jeg har lært, er altid at have mit kamera med mig", siger hun. "Hvis jeg har det med mig, lærer jeg hele tiden og bliver mere fortrolig med det, hvilket gør mig meget mere sikker." Mens hun fotograferede sin familie med disse udfordringer i baghovedet, fulgte Hannah ofte efter sine børn, der hvor de gerne ville hen, og lod dem lege naturligt. I stedet for at bede folk om at posere, foretrækker hun at fotografere dem, når de har det sjovt. "Jeg følger bare med strømmen og lader dem gøre de ting, de gerne vil, mens jeg hele tiden har kameraet med mig. De bedste billeder af legende børn opstår, når de ikke er så fokuserede på kameraet."

For at sikre, at hun ikke gik glip af så meget som ét øjeblik, optog Hannah i kontinuerlig optagelsesmetode, som optager fem billeder pr. sekund på Canon EOS 250D. "Jeg har altid burst-indstillingen slået til, så det tager mange billeder pr. sekund," siger Hannah. "Du har større chance for at få et fantastisk billede, hvis du har en hel serie af billeder – jeg elsker dette billede (nedenfor), med plasket lige ved siden af – det føles så energisk."

7. Brug kameraets tilslutningsmuligheder

Når du optager på farten på dagsture, er det fantastisk at kunne dele dine fotos med venner og familie. Canon EOS 250D kan nemt sluttes til din smartphone eller tablet ved hjælp af Bluetooth eller Wi-Fi og Canon Camera Connect-app'en, så du kan overføre billeder og uploade dem til de sociale medier, eller sende dem til dine kære.

"Jeg vil ofte gerne lægge de billeder, jeg tager, på Instagram, så det er ideelt, at jeg kan overføre dem fra kameraet til min telefon og derefter slå dem op", siger Hannah. "Jeg bruger denne funktion med Canon EOS 250D, og jeg synes, det er supernemt og problemfrit – og jeg er altså ikke særlig teknisk! Der findes også en vejledning i Canon Camera Connect-app'en, der giver dig instruktioner om, hvordan du tilslutter dit kamera."

Canon Photo Companion-app'en indeholder tips til, hvordan du får mest muligt ud af dit kameras funktioner, med ekspertråd, vejledninger og tips, der er skræddersyet til din kameramodel.

Skrevet af Lucy Fulford

* EOS 250D (sort/sølv) er verdens letteste blandt alle digitale spejlreflekskameraer i APS-C-størrelse med en fuldt leddelt LCD-skærm. Inklusive batteri og hukommelseskort i henhold til CIPA-retningslinjer. Pr. 9. april 2019 (baseret på Canons undersøgelser).

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle fortællinger