Hjemmearbejdet har for mange været en fast del af hverdagen under COVID-19-nedlukningen – på godt og ondt. Mere fleksible arbejdstider, mindre pendling og bedre tid til at fordybe sig i sine opgaver er nogle af fordelene for de ansatte. På samme måde ser virksomhederne, at de ved hjælp af digitale platforme til kommunikation og dokumenthåndtering kan opnå den samme eller endda højere produktivitet, uden at de ansatte behøver være på kontoerne, der jo har stået tomme i de seneste mange måneder.
Det er en win-win for alle parter. Derfor er der også mange virksomheder, som overvejer at droppe de tidligere meget prestigefyldte storkontorer og erstatte dem med hjemmekontorer og fleksible ordninger. Det gælder blandt andet Google, Twitter og Facebook, men der er også lignende eksempler fra danske virksomheder.
Forsikringsgiganten Codan meldte allerede ud tilbage i november, at de efter COVID-19 kun ville have kontorpladser til hver anden medarbejder og på den måde halvere deres lejemål. Planen er, at over halvdelen af de ansatte fra januar skal arbejde fast hjemmefra mindst to dage om ugen.
Andre og mindre virksomheder overvejer det samme. Datacentervirksomheden Bornerup Datacenter i Thisted har opsagt deres lejemål, så de 20 ansatte primært skal arbejde hjemmefra, hvilket er blevet taget godt imod.
Begge gode eksempler, hvor de ansatte er glade og tilfredse med de nye arbejdsformer, men det skal eksekveres korrekt for ikke at give bagslag.