DEBATINDLÆG

Virksomhed, har du virkelig brug for at eje eller lease så meget hardware?

Det er svært at forudsige, om de teknologier, der er relevante i dag, stadig vil være det om få måneder. Det skaber behov for optimal fleksibilitet i danske virksomheder.
DEBATINDLÆG
Linnéa Bryde Linnéa Bryde Produktchef hos Canon Danmark

Der er mange anledninger til at tænke sig godt om i danske virksomheder. Alene de seneste fire-fem år har budt på pandemi, nedlukning, krig i Europa og Mellemøsten, energikrise samt en dramatisk vækst i antallet af cyberangreb rettet mod danske virksomheder. For blot at nævne de største overskrifter. Læg dertil en hastigt accelererende teknologisk udvikling, der nærmest pensionerer ny teknologi, før den er færdigt med at være ny.

Den slags gør det vigtigere end nogensinde for virksomheder at planlægge korrekt og forblive så relevante og omstillingsparate som muligt. For i dag er det ikke kun simple sæsonudsving, der kan gøre det svært for virksomheder at budgettere eller at undgå at afskedige sine medarbejdere på grund af nedgang i omsætningen. Det er også diverse verdensomspændende begivenheder a la ovenstående og mange andre. Det fik mig til at tænke på, om danske virksomheder kunne have gavn af en anden og mere fleksibel tilgang end den traditionelle indkøbsmodel.

Fleksibilitet på abonnement
Mit udgangspunkt er min egen hverdag hos Canon Danmark, hvor vi tilbyder både køb, leasing og abonnementsløsninger på printområdet. Jeg har med andre ord ingen aktier i, om diverse virksomheder vælger den ene model frem for den anden. Og jeg har fuld forståelse for, at forskellige virksomheder har forskellige behov. Men med tanke på netop uforudsigeligheden i mange markeder og et generelt ønske om at være fleksibel, adskiller en af løsningerne sig alligevel i forhold til de andre. Jeg tænker på abonnementsmodellen, som for mig at se sikrer netop den fleksibilitet, som mange er på udkig efter.

Kort fortalt ser jeg en mulighed for at skabe både blivende besparelser og stor fleksibilitet ved at benytte sig af abonnementsløsninger på it-området. Det sker i forvejen, hvad angår computere og telefoner samt diverse anden hardware – og software for den sags skyld. Ligesom det altså er en mulighed med kontormaskiner som printere. Det smarte er, at virksomhederne i alle tilfælde abonnerer på produkter med mulighed for løbende at skrue op og ned frem for at binde sig til et behov, som måske slet ikke eksisterer om få måneder. Altså ved at købe eller lease et antal maskiner som pludselig ikke længere er relevante.

Teknologisk udvikling i raketfart
En nok så væsentlig detalje er, at den teknologiske udvikling i dag går så stærkt, at der kan være en særskilt pointe i at gøre sig uafhængig af den hardware eller software, der er aktuel netop nu. For måske er udviklingen løbet fra den om nogle få måneder. Og selvfølgelig giver det mening at kunne sige farvel til forældede løsninger og produkter.

Grundlæggende er mit ræsonnement, at diverse hardware på abonnement alt andet lige må være fremtiden for mange virksomheder med behov for løbende at skrue op eller ned for medarbejderstaben, omkostningerne eller tempoet – simpelthen fordi vi lever i en ustabil verden, hvor forholdene kan ændre sig lynhurtigt. Det har de seneste år om noget vist os.

Derfor spørger jeg: Kære virksomhed, har du virkelig brug for at eje eller leje så meget hardware? Om ikke andet håber jeg, at beslutningstagerne derude ikke kun vælger retning efter indgroede vaner, fordi det altid har været sådan – men at de rent faktisk overvejer, om der er findes bedre alternativer til lige præcis deres behov i en verden, der lige nu forandrer sig hurtigere end nogensinde tidligere.

Vil du vide mere om abonnementsmulighederne hos Canon?

Læs mere