Canon EOS R7 på stævnen på en kano

Exploring the Wild – Canon EOS R7 på farten i den vilde natur

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Professionel fotograf


Pakketjenesten ringer for at spørge, om jeg er hjemme. Jeg takker dem mange gange for deres hurtige service, der betød, at min pakke kom til det nordlige Finland i løbet af én dag. Resten af udstyret er allerede pakket til kanoturen, og det ser nu ud til, at det vigtigste udstyr – det nye Canon EOS R7 – også kommer med.

Harri Tarvainen er professionel fotograf med speciale i udendørs- og actionfotografering. Sammen med sin curly coated retriever, Instagram-berømtheden Kaffe, vandrer han i naturen og tager fantastiske billeder. Du kan følge Kaffes eventyr på hans Instagram-konto @kaffegram. Husk også at læse Kaffes og Harris tips til fotografering af kæledyr.

En kanotur om sommeren er sprængfyldt med gode billeder

Oulankajokifloden bugter sig gennem Oulanka-nationalparken i bunden af en kløft i ødemarken. Området i det nordøstlige Finland er kendt for at være det sted, hvor østens og nordens natur og arter mødes. I sommernætterne belønnes fotografer med synet af fyrretræer i morgendisens lys og om vinteren med sneklædte træer under nordlyset.

Lavskrigen, som det siges bringer held at se, slår ofte følge med vandrere i de nordlige skove, og hvis man lokker den med mad, kan den endda finde på at sætte sig i ens hånd. Selvom vi har padlet på floden mange gange, er det en ny oplevelse hver eneste gang.

Kaffe springer op i kanoen og finder sin plads i midten. Han ved, hvad turen handler om.

Curly coated retrieveren Kaffe
Aftensolens gyldne lys er perfekt til portrætfotografering. Når jeg tager billeder i modlys, reducerer jeg spejlinger ved at zoome helt ind på motivet.

Let fotoudstyr er den perfekte ledsager på vandreture

Jeg var blandt de første, der testede Canons nye EOS R7-kamera. Jeg kombinerede det med det lette Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv. En kompleks kombination af tal og bogstaver fortæller mig, at jeg med dette objektiv både kan tage billeder af vide landskaber og nærbilleder af motiver, der befinder sig længere væk.

Tilsammen vejer kameraet og objektivet kun knap et kilo. Kameraets kompakte størrelse og lave vægt skyldes den mindre APS-C-sensor, der med sine 32,5 megapixel sikrer, at du hverken skal gå på kompromis med opløsning eller billedstørrelse.

Jeg tager kameraet ud af den tørre taske for at fotografere landskabet, der farves af aftensolen: hvinænderne og skalleslugerne på vandet foran os, rensdyr, der hviler sig på bredden, og selvfølgelig Kaffe, der er travlt optaget af de dufte, som vinden fører med sig.

I disse situationer bruger jeg næsten altid kameraets halvautomatiske programmer, f.eks. Blændeprioriteret. Jeg kan gøre billedet mørkere eller lysere ved at kompensere for eksponeringen. Når jeg tager billeder af Kaffe med hans sorte pels, opnår jeg normalt de bedste resultater ved at undereksponere.

Når jeg er færdig med at tage billeder, prøver jeg altid at huske at lægge kameraet et sikkert sted – for så at opdage, at jeg padler afsted med kameraet hængende omkring halsen! Det kan lade sig gøre, fordi kameraet er så let, og så er jeg på den måde altid klar, når muligheden for et godt billede opstår.

Landskab ved Oulankajokifloden, en kano og to skikkelser
En bred indramning og symmetrisk komposition skaber en harmonisk atmosfære. Takket være brændvidden er Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM et ægte universalobjektiv.

Et komplet videokamera med intelligent autofokus

Jeg har haft mit fokus på fotografering så længe, at jeg af og til glemmer, at et digitalkamera samtidig også er et komplet videokamera. Selvom jeg sidder i en kano i bevægelse, som både vandet og en 40 kg tung retriever får til at vippe, optager det næsten filmisk stabile videoer. Både kamerahuset og de nye objektiver har avanceret billedstabilisering. Ved optagelse af håndholdt video arbejder de effektivt sammen og sørger for meget stabile optagelser. Kameraet har også en tredje funktion, der forhindrer rystelser: Movie Digital IS.

Når jeg skifter til fotografering med et spejlløst system, er fokuseringen den største omstilling for mig. Tidligere plejede jeg at tage billeder med One-Shot AF, midterste AF-punkt. Det gør jeg selvfølgelig stadig tit. For tiden vælger jeg dog oftere og oftere den kontinuerlige, intelligente autofokus, der automatisk registrerer ansigter og motiver.

Det er især lettere at tage billeder af motiver i bevægelse, når du kan fokusere overalt i hele billedet frem for bare på ét punkt. Det er fantastisk at se, hvordan kameraet registrerer øjnene og af sig selv guider fokusset mod den rette position.

Canon EOS R7, nærbillede af Kaffe
Canon EOS R7's intelligente fokussystem registrerer forskellige motiver og hjælper dig med at holde dem skarpe, selv i bevægelse.

På jagt efter morgenlyset

Efter at have padlet i et godt stykke tid, kommer vi til vores lejrplads og sætter vores telte op ved bredden. Den velkendte lyd af gasblusset er tegn på, at aftensmaden snart er klar. Personligt ser jeg først og fremmest frem til desserten: pandekager med flødeskum og multebærsyltetøj. Når du padler, betyder rygsækkens vægt ikke så meget, og det giver mulighed for lidt mere festlige retter end normal campingmad. Kaffe holder af at placere sig tæt på dem, der laver maden, og får ofte lov til at prøvesmage.

Fordi aftensmaden varede til sent ud på aftenen, og fordi jeg gerne ville tidligt op at fotografere solopgangen, fik jeg ikke meget søvn i løbet af natten. Da jeg kigger op på himlen, kan jeg se, at det er skyfrit, men til min store ærgrelse bemærker jeg, at horisonten er dækket af skyer mod øst. Jeg klatrer op ad kløftens kant, og for hver meter, jeg kommer op, bliver udsigten til floden bedre. Der ligger en tæt tåge over vandet og omkring træerne, der giver en blød atmosfære. Ulla padler midt på floden sammen med Kaffe. Med håndsignaler beder jeg dem om at vende rundt, indtil de er perfekt placeret til et billede.

Canons RF-S 18-150mm-objektivets brændvidde gør det muligt at tage bredere landskabsbilleder og mere stramt beskårne portrætter, og kameraets APS-C-sensor giver optikken en ekstra dimension. Canon EOS R7 fungerer problemfrit med alle RF- og RF-S-objektiver. Og takket være adapteren understøtter det også objektiver fra EF- og EF-S-serien. Omstillingen til et nyt system er meget lettere, når det ikke er nødvendigt også at opdatere al din optik på én gang.

Få et kamera, der opfylder dine behov

Efter sådan en fantastisk kanotur føles det en smule banalt at tale om pris. Der er ikke nogen tvivl om, at jo mere du er villig til at investere i fotoudstyr, jo højere hastighed, mere skarphed og bedre blænde får du. Men kameraets pris påvirker også, hvor meget du bruger det, og hvilke ture, du tager det med på.

Canon EOS R7 opfylder både fotoentusiasters og professionelle fotografers behov – til en rimelig pris. Kameraet er perfekt til entusiaster, der vil tage bedre billeder, og som er på udkig efter professionelle funktioner til en lavere pris end flagskibsmodellerne.

Selvom jeg ser mig selv som en ret kritisk forbruger, oplever jeg, at jeg, når det gælder fotoudstyr, vælger ud fra andre kriterier end pris og det materielle. Fotografering får mig til at tage ud i naturen, blive sent oppe og stå tidligt op. Derfor får jeg mulighed for at rejse til nye steder og møde nye mennesker. Fotografering lærer dig at se nærmere på tingene, at undersøge lys og skygger og at fange de øjeblikke, der med tiden får mere og mere værdi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Klik her for at få inspirerende historier og spændende nyheder fra Canon

Registrér dig nu