hero image

Urbane actionbilleder med EOS RP

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Siden fotografiets opfindelse har mennesket være fascineret af at indfange de flygtige øjeblikke, stoppe bevægelsen og få tiden til at stå stille. Men det kræver god belysning, et avanceret kamera samt en tilstrækkeligt dygtig og tålmodig fotograf at fotografere en begivenhed i bevægelse. Det nye EOS RP er let at bruge og gør selv amatører i stand til at tage avancerede billeder.
 
Harri Tarvainen er professionel fotograf med speciale i udendørs- og actionfotografering. Sammen med sin hund, Instagram-berømtheden Kaffe, vandrer han i naturen og tager fantastiske billeder. Du kan følge Kaffes eventyr på hans Instagram-konto @kaffegram. Husk også at læse Kaffes og Harris fem tips til lettere fotografering af kæledyr.
 
Jeg erkender blankt, at jeg er en fotograf af den gamle skole. Jeg elsker lyden af kameraets lukker. Jeg vil hellere bruge søgeren end skærmen. I mit arbejde fotograferer jeg primært med Canon EOS 1Dx mkII og Canon EOS 5D mkIV, der begge er blandt de mest avancerede i Canons sortiment. Mange af mine kollegaer er allerede gået over til spejlløse kameraer. Jeg er også blevet fristet af deres lave vægt og kompakte størrelse. Da jeg fik chancen for at prøve EOS RP, tøvede jeg ikke. Til at teste det valgte jeg de to motiver, jeg elsker allerhøjest: min hund Kaffe og skateboarding.

section1

EOS RP er kompakt og byder samtidig på et fullframe-kameras professionelle kvalitet. Jeg fotograferer meget i naturen, og jeg skal ofte vandre langt for at komme frem til motiverne. Samtidig kan jeg ikke altid have tungt udstyr med mig, når jeg vandrer i fritiden eller laver ting med Kaffe. I disse situationer går jeg på kompromis og lader det brede objektiv eller det større zoomobjektiv blive hjemme. Faktisk er det allerbedste ved RP i mine øjne, at det er så let. En mindre ramme og et mindre objektiv giver mig mulighed for at tage mere optisk udstyr med på vandreture. Disse fotografier blev taget med RF-objektiver, der er udviklet til spejlløse kameraer, og EF-objektiver, der monteres med en adapter. Det viste objektiv har en stor brændvidde på 14–105 mm f4.0, men jeg glæder mig endnu mere til at prøve den lysstærke 24–70mm f2.0!

section1

Når jeg bruger flash eller fotograferer nordlys, bruger jeg altid manuelle indstillinger. Ellers bruger jeg tilstanden Blændeprioriteret. Automatiske eksponeringer fungerer godt i mange situationer, men især solnedgange fotograferer jeg med en one-stop-undereksponering for at fange farverne i al deres pragt. Med moderne systemkameraer kan du styre alle indstillingerne på displayet. Men med RP kan eksponeringen styres med en separat ring lige under tommelfingeren, og det passer rigtig godt til den måde, jeg plejer at tage billeder på. Samtidig er der på RF-objektivet en tredje ring ud over zoom- og fokusringene, der gør det muligt at forøge eller reducere eksponeringen uden at skulle bruge displayet. Takket være denne funktion behøver du nu ikke afbryde fotograferingen, fordi du kan foretage justeringer, samtidig med at du altid er klar til at tage billeder.

section3

Dette billede blev taget med to eksterne flashes. Jeg placerede den ene flash til højre for mig og den anden til venstre for mig. Selvom det færdige billede er lyst, var tunnelen faktisk ret mørk. RP's fokus fungerer fantastisk godt i mørke. Hvad hastighed og præcision angår, matcher det Canons topmodeller, der er udviklet til professionel brug. Jeg elsker den atmosfære, som bevægelsen i dette billede skaber. Billedet er statisk hvad beskæring og layout angår, men de galopperende heste bag Kaffe og mig skaber bevægelse.

section4

Skud fra lave vinkler og actionfotografering er et fantastisk match. Når kameraet er tæt på jorden, gør høje spring eller situationer i hurtig bevægelse endnu mere indtryk. Ved hjælp af en adapter kan jeg bruge en bred EF 14mm f2.8 vidvinkelobjektiv, så jeg kan placere mig tæt på motivet og samtidig få hele udsigten med. Det drejelige display hjælper med beskæringen, når jeg holder kameraet helt nede ved jorden. En ekstern flash er med til at standse bevægelsen og belyse Kaffe korrekt, samtidig med at solnedgangen i baggrunden også fanges rigtigt.
 
PS: Min kone har taget de billeder i artiklen, hvor både Kaffe og jeg er med. Ret godt klaret af en amatørfotograf, der prøvede et RP for første gang, ikke?