Kaffegram by Harri Tarvainen

Harri Tarvainen

5 tips til fotografering af dit kæledyr

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Harri Tarvainen er en professionel fotograf med speciale i udendørs- og actionfotografering. Han fik sit første Canon – et EOS300-kamera – i gymnasiet og havde sit eget mørkekammer til fremkaldelse af de billeder, han tog. Harri har i løbet af årene taget vidt forskellige billeder af alt fra snowboarding til reklamefotos, men det var ved at fotografere sin hund Kaffe og dennes uforfalskede lykke, han genfandt fornøjelsen ved også at fotografere i sin fritid.

“Med Kaffe føles det aldrig, som om jeg spilder tiden ved at tage billeder og eksperimentere udendørs – der er altid en vis lethed i at fotografere Kaffe, også selvom billederne måske ikke bliver helt, som jeg havde håbet. Jeg synes virkelig, at billeder skal formidle følelser og – frem for alt – fortælle historier; de behøver ikke være perfekte i traditionel forstand for at videregive de rigtige følelser. Nogle gange kan det, der anses for fejl, såsom en skæv horisont eller et overeksponeret område, være godt – noget af uventet skønhed. Der ligger så meget følelse i det uperfekte. Man skal bare få øje på det.”

For Harri er det vigtigt at opmuntre alles begejstring for fotografering. Han er fuldt overbevist om, at alle og enhver med lidt fagtips og Canons store værktøjsudvalg kan tage fantastiske billeder.

Du kan møde Kaffe og Harri på Instagram under @kaffegram & @harritarvainen.

Her er Harris 5 bedste tips til at tage billeder af dit kæledyr:

1. PORTRÆTTER

De bedste portrætter tages i øjenhøjde, men nogle gange kan man vise forskellige følelser ved at vælge en interessant ny vinkel, som er lidt anderledes.

Dette billede blev taget med et Canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM II og et Canon EOS 5D MK III på en af vores udflugter. Fotografen er ved at nyde en god kop kaffe og noget chokolade - dog ikke før den trofaste følgesvend også får nogle lækkerier! Dette perspektiv gør Kaffes intense stirren endnu mere krævende. Hvis jeg skulle have taget portrættet fra en lavere vinkel, ville modellen have set stor og magtfuld ud - snarere tværtimod.
Hvis du ikke kan få dit motiv til at træde ud fra baggrunden ved hjælp af ens stor blændeåbning og større zoom, er det måske en god idé at holde farveskemaet diskret. Koncentrer dig om øjnene og indram dit billede på en kompakt måde. De bedste portrætter er kun udseende, men også personlighed. Tag masser af billeder og pluk dem ud, som portrætterer din hund bedst.

2. SILHUETTER OG SOLNEDGANGE

Jeg er mange gange blevet spurgt om, hvilke typer af indstillinger man skal bruge ved fotografering af motiver i naturen. Sandheden er, at hvis min vinkel eller udformning ikke er fastindstillet, fungerer mange af de automatiske tilstande bedst. Den vigtigste indstilling er dog det tidspunkt du indstiller på dit vækkeur for at indfange det tidlige morgenlys!

Selv de mest velkendte steder du går ture i hverdagen vil utroligt nok se ud som om du ikke har været der før og være utrolige rammer for dine billeder, hvis du besøger dem på forskellige tidspunkter af dagen, hvor lyset er anderledes.

For at tage gode billeder i silhuet skal du placere din model med siden til. Baggrunden skal være fredelig. Prøv at placere din hund oven på noget og tag billedet fra en lav vinkel for at få himlen i baggrunden. En refleksion fra vand eller is gør ofte billedet endnu mere interessant.

Den automatiske eksponering forsøger muligvis at kompensere for træernes silhuet ved at overeksponere billedet, og det er der, du mister alle de fine farver på himlen! En nem måde at løse problemet er at undereksponere dit billede i nogle få trin.

3. HURTIG HANDLING

At indfange de øjeblikke, der passerer hurtigere forbi, end man kan blinke med øjnene, er et af de mest fascinerende og udfordrende aspekter af fotografering.

Et lavt perspektiv, hurtig lukker tid og et præfokuseret skud var nøglerne til dette foto. Jeg brugte mit største 14mm objektiv, da det er et fantastisk værktøj til at skabe brede og rummelige landskaber, skønne indendørs optagelser eller billeder som dette, hvor jeg er midt i handlingen. En vidvinkel får Kaffes spring til at se endnu højere ud end det egentligt er. Handlingen sker ca. en meter fra kameraet, og ved at lægge kameraet på jorden, ser det ud som Kaffe springer over solen!

For at fastfryse handlingen gik jeg efter en virkelig hurtig lukkertid på 1/3200s med tilstanden TV (Tidsværdi). Handlingen helt tæt på kameraet gør den genstand, der bevæger sig, endnu hurtigere. Hvis jeg ikke kan styre lyset på en perfekt måde, foretrækker jeg at fotografere enten i tilstanden P, AV eller TV og kompensere eksponeringen ved at over- eller undereksponere rammen.

4. OPLYS DINE MØRKESTE ØJEBLIKKE

Solen var lige ved at gå ned, og efter en lang varm dag var vandet i søen så varmt, at vi besluttede at tage en svømmetur i de sene nattetimer. Heldigvis havde jeg mit stativ med, så jeg kunne tage dette drømmende billede.

Jeg ønskede at give en masse frirum til vand og himmel i denne skud og valgte 14mm vidvinkelobjektivet. Der var nogle mindre bølger på søen. Den lange eksponering får vandoverfladen til at se blød ud, endda en smule sløret, selvom mit yndlingsmotiv forbliver skarpt. Billeder taget af vand med lang eksponeringstid ser altid utrolig drømmeagtige ud! Brug et stativ for at kombinere skarpe og uskarpe elementer i bevægelse i dine billeder eller flyt kameraet, mens du tager billedet, for at skabe nogle abstrakte maleri-lignende effekter.
Det mest udfordrende aspekt var her at holde Kaffe helt stille uden bevægelse. Da han er en retriever og elsker at hente pinde i vandet, tog jeg en pind i hånden og skulle lige til at smide den i. Kaffe rettede blikket mod det område, hvor jeg smed pinden et par gange forinden, og her var min chance for at indfange det bedste skud!

5. KOMPOSITION

I sidste ende står og falder det på kompositionen når man tager et kraftigt virkende billede.

Det firkantede Instagram-format favoriserer symmetrisk komposition, hvor hovedmotivet er indrammet i midten af billedet. Den symmetriske komposition kan ofte blive lidt statisk. For at tilføre mere energi til dit billede ønsker du måske at indramme dit objekt til højre eller venstre, eller måske endda vippe kameraet for at få nogle flotte diagonaler. Enhver fotografs træk for at opnå et afbalanceret billede er reglen for reguladetri, hvor du indrammer dit objekt, horisont eller andre elementer, så de placeres på en tredjedel fra kanten af billedet.

Et aspekt ved at komponere dit billede er indramningen - hvad du beslutter dig for og hvad der skal udelades af dit foto. Men det kan også betyde at søge efter forskellige ‘rammer’ såsom geometriske former, der kan placeres rundt om objektet. Jeg havde en vision om en stående refleksion fra sort kaffe. Jeg placerede Kaffe op ad et vindue for at få en lys baggrund bag ham. Derefter begyndte jeg at lede efter det rigtige sted til mit kaffekrus for at afspejle hans billede. Jeg endte med at have Kaffe på en sofa og kaffekruset på gulvet! Endelig, efter snesevis af billeder, har jeg fundet den rette vinkel, hvor Kaffes hoved er perfekt indrammet af kanten på kruset.

Jeg foretrækker at fotografere med centreret autofokus. Efter at have indstillet skarpheden på midten af rammen, efterlader min udløserfinger halvvejs nede, så fokus er låst. Derefter genindrammer jeg billedet og sammensætter mit hovedmotiv og andre elementer, så de er i balance. Det bedste og nemmeste trick til at lave gode kompositioner er at stoppe, før du tager billedet for at tænke: ”Hvordan ville dette komme til se bedre ud?”. Normalt fører denne tanke til handling - du kan tage et skridt til siden, vippe kameraet eller stå på en stol for at opnå en bedre vinkel. Det gør ikke noget, hvis du ikke kan huske reglerne for de klassiske kompositioner. Blot en enkelt tanke, før du tager billedet, vil blive omsat til handlinger, der forbedrer dine billeder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Klik her for at få inspirerende historier og spændende nyheder fra Canon

Registrér dig nu