Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

UDENDØRS FOTOGRAFERING

Fra bølger til hjul: Sådan indfanger du dine kreative action-hobbyer

Den entusiastiske surfer og motorcyklist Tom Bing er lige så betaget af disse fartfyldte hobbyer som de motiver, han fotograferer. Han mødte sin kone Sally, der også er entusiastisk surfer, på kunstakademiet, og parret brugte 12 måneder på at køre på motorcykel fra Santiago til San Francisco med deres surfbrætter. De er nu flyttet til Tynemouth i det nordøstlige England, et mekka for surfere, der er kendt for sine gyldne strande og sit kolde hav.

Tom fortæller, at hans afdøde bedstefar, som elskede at sejle og fiske i havet, også ansporede hans interesse for at fotografere. "Min bedstefar var rigtig glad for fotografering og havde indrettet et mørkekammer derhjemme til at fremkalde billeder – og jeg har stadig et par af hans gamle kameraer", siger Tom. "Det var på grund af ham, at jeg tænkte, jeg kunne dokumentere og indfange øjeblikke til mig selv og andre."

Nu er Tom blevet professionel fotograf og har specialiseret sig i surfing og dirtbike-løb, og derfor finder man ham ofte på både den lokale strand og over hele verden. Han har fået en passion for at dokumentere lokalsamfundene, friheden og alt de sjove stunder, der er uløseligt forbundet med disse hobbyer.

Her deler han sin tilgang, sine teknikker og tips til at indfange dine udendørs fritidsaktiviteter og give dem et strejf af kreativitet.

Indfang både action og stemning – Tom Bings tips

1. Tilpas dit udstyr, så det passer til aktiviteten

Let, bærbart og produktivt: Canon EOS M6 Mark II var det perfekte værktøj til at fotografere denne orienteringsløber, så Tom kunne følge med i al action.

Tom har brugt Canon EOS 90D med et Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS II USM-objektiv, en opsætning, der er ideel til optagelse af dyreliv og fartfyldt sport, med funktioner fra kontinuerlig optagelse ved 10 billeder/sek. til 45 autofokuspunkter af krydstypen.

Når han cykler eller vandrer til svært tilgængelige steder, bruger han også det mindre og lettere, spejlløse Canon EOS M6 Mark II med Canon EF-M 55-200 mm f/4.5-6.3 IS STM- og Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM-objektiverne. "Spejlløs betyder, at du får meget mere, men i en mindre pakke", siger Tom, hvilket er perfekt, når man skal rejse let.

Når du er ude i marken, råder han dig til at være realistisk, med hensyn til hvor meget du skal bære rundt på. "Måske har du ikke brug for at have 10 objektiver med, men kan nøjes med de to, der virkelig kan dét, du har brug for," siger han.

Til meget hurtig action giver den optiske søger i et digitalt spejlreflekskamera dig mulighed for at holde trit med den lille forsinkelse, der er forbundet med den elektroniske søger i et spejlløst kamera, men hvad billedkvalitet angår, tilføjer han: "Jeg synes, spejlløse kameraer er lige så gode."

2. Indlev dig i action-scenen

Når du forstår den aktivitet, du fotograferer, hjælper det dig med at forudse actionfyldte øjeblikke og være klar til at indfange den. Selv noget så enkelt som at vide, hvilken rute en kører vil vælge igennem en mudret del af banen, kan gøre forskellen mellem at få billedet og gå glip af det.

"Jeg har altid været inspireret af [fotojournalisterne] James Nachtwey og Don McCullin og deres dokumentariske fotograferingsstil. Jeg var vild med, at de fordybede sig i de fortællinger, de optog", siger Tom, som sigter mod at formidle følelsen og spændingen ved at deltage i aktiviteter, og ikke kun hvordan de tager sig ud i øjnene på iagttagere, der ikke kender til dem.

"Før du overhovedet får kameraet frem, skal du forstå kulturen i det, du optager", siger han. "Hvis du ved, hvordan det føles at køre trail bike gennem et smukt naturreservat, så ved du, hvad du forsøger at indfange, og hvilket millisekund du skal trykke på lukkeren", siger han.

Hvis du på det rent praktiske niveau ved fra din egen erfaring, hvordan du læser surf-forholdene, kan du f.eks. forudse, hvor action-scenen kommer til at foregå, og være på plads, så du er klar til at fotografere. "Tingene sker, når de sker", siger Tom, "og det er en fantastisk følelse af at vide, hvor og hvornår man skal være på plads".

3. Fastfrys al action

Forstå, hvordan du mestrer lukkertiden, og hvordan dette relaterer sig til ISO og blænde for at indfange al action og stemningen perfekt.

"Jeg optager næsten hele tiden med burst-metoden", siger Tom. "Til action-fotografering er det uvurderligt, da ansigtsudtryk ændrer sig meget hurtigt, og du ikke kan forvente at få det med i ét billede, hvis nogen passerer igennem et billede. Du har brug for ca. 10."

Med sin kapacitet til at optage med 14 billeder/sek. giver Canon EOS M6 Mark II en ekstra fordel i form af knivskarp kontinuerlig autofokus-sporing. Når hastigheden er afgørende, kan den endda optage RAW-filer med utrolige 30 fps med kontinuerlig fokusering i en 18 MP beskåret RAW burst-metode.

Med Canon EOS 90D kan du imidlertid bruge flere forskellige lukkertider – op til 1/8000 sek., eller op til 1/16000 sek. med elektronisk lukker sammenlignet med EOS M6 Mark II's maksimum på 1/4000 sek. – hvilket giver dig den bedst mulige chance for at fastfryse hurtige bevægelser, og den optiske søger giver dig mulighed for at følge med begivenhederne uden selv den mindste forsinkelse fra de bedste elektroniske søgere.

4. Vær kreativ

Vær kreativ, og udforsk usædvanlige kompositioner som f.eks. denne for at få mere spændende optagelser.

Usædvanlige perspektiver, panorering, silhuetter og leg med dybdeskarphed er teknikker, Tom bruger til at være kreativ og oversætte det, hans motiv føler på væddeløbsbanen eller i vandet.

"Kontekst kan være altafgørende, og hvis jeg ikke kan zoome ind på action-scenen, men kan træde tilbage og fange en bredere scene, kan det nogle gange være mere effektfuldt", siger han. "Jeg optager [også] mod solen, fordi jeg elsker at lege med de indbyggede fejl, der følger med. Det viser måske bedre, hvordan køreren har det."

Funktioner, der hjælper med at øge kreativiteten på Canon EOS M6 Mark II, omfatter den aftagelige elektroniske søger og en touchscreen, der kan vippes op. Begge er uvurderlige for de kreative kompositioner og vanskelige øjeblikke i svagt lys.

5. Det handler ikke kun om action

Prøv forskellige typer fotos, og tag dig tid til at udforske alle aspekter af en aktivitet, samtidig med at du fastfryser al action.

Som mange andre i surferfællesskabet handler Toms passion ikke kun om hobbyen, men også om naturen, havet og det område, han bor i. Han anbefaler, at du ikke bare nøjes med at vente på de øjeblikke, hvor al action foregår, men også fotograferer ting, der sker rundt omkring. Optag hele dagen, og du vil opdage, at du ender med nogle mindeværdige billeder af menneskerne og stedet samt nogle fantastiske action-billeder.

"Jeg forsøger at dokumentere tingene, som jeg oplever dem", siger Tom. "Jeg elsker at indfange steder og oplevelser, havets styrke og foranderlighed. Og som surfer elsker jeg at se andre surfere reagere på udfordringerne med stil."

Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede artikler
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

LUKKERTID

Få styr på lukkertiden

Disse 5 grundlæggende tips vil hjælpe dig med at mestre lukkertiden, så du kan indfange motiver i bevægelse og forbedre din action-fotografering.

An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSFOTOGRAFERING

Action-fotografering: Tips fra en professionel

Få mere at vide om action-sportsfotografering fra denne mentorsession med en mountainbike-mester.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

SPORTSFOTOGRAFERING

Peg-og-skyd-sportsfotografering

Den professionelle fotograf Molly Darlington udforsker, hvordan du kan fange store sportsøjeblikke med et kompaktkamera.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker