Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFERING AF VILDE DYR

Markus Varesvuo fortæller om, hvorfor Canon EOS 90D er det ideelle kamera til fotografering af dyreliv

Den prisvindende naturfotograf Markus Varesvuo, der bor i Helsinki, Finland, er altid tæt på den natur, han elsker.

Lige siden sine teenageår har Markus interesseret sig for dyreliv og været en ivrig fugleiagttager og fotograf. I 2005 besluttede han sig for at gøre sine hobbyer til sin karriere og sagde sit job inden for virksomhedledelse op for at blive professionel naturfotograf.

Helt fra begyndelsen har Markus brugt Canon-udstyr til sine fotograferingseventyr, hvor han startede med filmkameraerne. Som succesfuld fotograf i dag og forfatter af flere bøger om fuglefotografering bruger han normalt det professionelle, hurtige Canon EOS-1D X Mark II og superteleobjektiver.

Markus blev den første fotograf i Europa til at prøvekøre det avancerede digitale spejlreflekskamera Canon EOS 90D. Her forklarer han, hvordan dette kamera hjalp ham med at tage de billeder, han elsker og afslører, hvordan håbefulde naturfotografer og naturentusiaster kan få mest muligt ud af dets funktioner.

Med en APS-C CMOS-sensor på 32,5 megapixel og en kraftig processor i et kompakt DSLR-hus er Canon EOS 90D et kamera med høj reaktionsevne, der gør det muligt for Markus at indfange udsøgte detaljer. APS-C-sensoren tager dig tættere på ved at øge den effektive telerækkevidde, mens autofokus (AF) håndteres af et 45-punkts system af krydstypen, der er fleksibelt og hurtigt. Det fælles fokusområde er opdelt i zoner eller individuelle punkter, som du kan vælge direkte med joysticket.

Hurtig kontinuerlig optagelse med op til 10 billeder pr. sekund (fps) med Intelligent Tracking and Recognition (iTR)-fokussporing gør Canon EOS 90D ideel til naturfotografer som Markus, for hvem hastighed er afgørende.

Uanset om det er en svale, der tager afsæt til at lette, en bjørn på jagt eller en fugl, der stille flyver forbi, så må Markus gribe øjeblikket, når han får chancen for at fange et fantastisk billede. "Canon EOS 90D er et hurtigt kamera", siger han. "Jeg har primært fotograferet med Canon EOS-1D X Mark II på et professionelt niveau, og fokushastigheden er sammenlignelig."

Relaterede artikler
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

De bedste objektiver til wildlife-fotografering

Optag fantastiske billeder af vilde dyr og fugle med disse objektiver med fast brændvidde og zoom.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Tips til fotografering af vilde dyr

Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Tips til fotografering af dyreliv

Tips og teknikker til at bringe din fotografering af dyreliv op på et højere niveau og få mest muligt ud af dit Canon-kamera og dine objektiver.

Når det drejer sig om, hvad man skal fokusere på, er det nemt at finde naturområder med storslåede motiver i Finland, siger Markus. Han er hurtig til at berolige håbefulde naturfotografer med, at "uanset hvor du er, har du mulighed for at finde gode steder. Især fugle kan findes alle vegne – i byen, måske i en park eller ved kysten. Du behøver ikke at rejse hundredvis af kilometer væk, de er tættere på, end du tror."

Lokal viden er afgørende, og det kan spare en tid at vende tilbage til det samme sted og hjælpe dig med at videreudvikle idéer ved hjælp af forskellige lys og vinkler. "Det vigtigste ved fotografering af fugle er at kende sine arter. Hvor tæt kan jeg komme på? Skal jeg skjule mig? Hvis du forstyrrer fuglene, får du ikke billederne", siger han.

Markus' tips til naturfotografering

1. Brug alle fokuspunkter

Markus er måske nødt til at vente timer eller endda dage på det perfekte øjeblik, men at være tålmodig er blot én af de mange evner, der er nødvendige for en naturfotograf. Du skal også være hurtig til at reagere, fordi begivenheden kan være ovre på få sekunder. "Jeg har en meget hurtig reaktionsevne", forklarer han. "Men det kræver meget af kameraets udstyr og optiske egenskaber. Jo flere billeder pr. sekund, kameraet kan håndtere, jo bedre, og [det samme] gælder for autofokus."

Som enhver spirende fuglefotograf kan fortælle dig, er det at få skarpe billeder, især af fugle der flyver, et af de mest udfordrende motiver for ethvert kameras AF-system.

"Normalt bruger jeg alle kameraets fokuspunkter, når jeg tager billeder af flyvende fugle – det er 45 for Canon EOS 90D. Kameraets autofokus er så god og alsidig, at det er nemt at holde fuglen i fokusområdet. Det eneste, jeg normalt ændrer, er sporingsfølsomheden. Hvis baggrunden indeholder mange elementer, nedjusterer jeg den", siger han.

2. Spor bevægelse med AI Servo-metoden

En af de fugle, Markus holder mest af at fotografere, er den sortstrubede lom. Når denne fugl svømmer yndefuldt på vandoverfladen, er der ikke meget kontrast mellem lommens hoved i sommergrå fjerdragt og de mørke baggrunde, som Markus foretrækker.

Det er dog en nem opgave for Canon EOS 90D at spore fuglens skarpe røde øje og holde det i fokus. "Lommene bevæger sig ganske langsomt på vandet, så jeg bruger ni fokuspunkter", siger Markus. "Jeg bruger AI Servo til at følge fuglen og holde den i skarp fokus og joysticket til at vælge de forskellige fokuspunkter. Forholdene under fuglefotografering ændrer sig meget hurtigt, så joysticket gør det nemt", tilføjer han.

3. Fastfrys bevægelser med en hurtig lukkertid

Høje burst-hastigheder er afgørende for at indfange de flygtige øjeblikke, hvor man virkelig kan se fuglene, f.eks. når de fanger bytte eller under deres karakteristiske parringslege. "For at få det perfekte billede skal du have fuglene i den rigtige position, og de 10 billeder pr. sekund hjælper mig med at få det bedste ud af situationen", siger Markus.

Fuglene flyver ikke altid op under perfekte lysforhold, og selv på Finlands skønne, lange sommerdage arbejder Markus ofte i svagt lys. "Under disse forhold skal du bruge en høj ISO-indstilling for at fastfryse bevægelser. Det er en helt normal ting for mig at bruge ISO 6400 eller endnu højere", siger Markus. Canon EOS 90D har en maksimal ISO på 25.600, hvilket gør det let at optage i svag belysning.

Du har også brug for en hurtig lukkertid, men det afhænger af fuglen. "For landsvaler skal jeg bruge 1/3200 sekund. Laplandsugler er ikke særlig hurtige, så 1/2000 sek. eller endda 1/1000 sek. kan være nok. Selv i godt lys har du brug for en ret høj ISO-indstilling for at få en så hurtig lukkertid", tilføjer han.

4. Optag mere med et batteri med lang levetid

Uanset om Markus fotograferer vandfugle på overfladen af en sø eller ugler under det tætte løvtag i en finsk skov, er han ofte langt fra enhver form for menneskelig beboelse, så det er vigtigt at have masser af strøm på batterierne. Selvom det er relativt nemt at tage afsted med flere fuldt opladede batterier, er det meget vigtigt, at de holder længe, når de er i brug.

Canon EOS 90D har en lang batterilevetid på 1.300 billeder, og i de varme sommermåneder siger Markus, at ét batteri kan holde hele dagen.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Optag i høj opløsning

Markus leverer billeder til udgivere af magasiner og bøger, og størrelsen på det ønskede billede kan variere betydeligt, men kvaliteten skal altid være af højeste standard. "Mine billeder ender mange steder og bruges på mange måder. Print til udstillinger skal være op til en meter i bredden eller større", siger han.

Canon EOS 90D's sensor på 32,5 megapixel betyder ikke blot, at Markus kan levere billedfiler til store print – der er også mere end nok opløsning tilbage efter beskæring. "Det giver mig en masse frihed på computeren bagefter til at sammensætte det, præcis som jeg vil."

Skrevet af Kevin Carter

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle fortællinger