Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV til jordens ekstremer

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Explorer


Ekspeditionsfotograf og fotojournalist Ulla Lohmann var en af de første til at bruge EOS 5D Mark IV og satte den på den hårdeste prøve, hun kunne komme på. Vi skal nu høre nærmere om de udfordringer, hun stod overfor, da hun tog det nyeste medlem af Canons 5D-familie med til Vanuatus vulkaner.

Det sydlige Stillehav er kendt for sit azurblå vand, hvide sandstrande og øer, der er blevet idylliseret i folkloren. Men der findes en anden og meget mere ond side af denne verden, og det er her, Ulla Lohmann foretrækker at bruge sin tid. Hvis man kigger grundigt nok mod toppen af en af de mange vulkaner, der er spredt udover de 82 øer, der udgør Vanuatu, vil du måske kunne få øje på vores frygtløse Canon Explorer med kameraet i hånden...

“Jeg var der med kameraet på opgave for et snackfirma," forklarer Ulla. "De bad om at tage derhen og bruge min erfaring med at fotografere vulkaner til at tage nogle fantastiske billeder, der viser en imaginær rejse, som den ville se ud for stærke tortillachips fra produktion til pakke. Selvfølgelig er det fiktion, men de ønskede at slå på den "ekstra stærke" følelse, så jeg tog kameraet ned i en 600 meter dyb og aktiv vulkan, hvor vi kun var 50 meter fra den aktive lavasø. Det er det varmeste sted, jeg nogensinde har været, og jeg spiste ikke engang deres chips!"

STÆRK, MEN IKKE PROBLEMATISK...

Ullas erfaring med håndtering af svære optagelsessituationer gør hende meget efterspurgt, og Canons ingeniører var især interesseret i, hvordan EOS 5D Mark IV ville præstere i ekstreme situationer og temperaturer, for ikke at nævne hvordan det ville optage lys, smeltet lava og mørke stendetaljer med 100 % skarphed med den helt nye 30,4 Megapixel CMOS-sensor.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla fortæller: "Dette kamera er virkelig et fremskridt i forhold til at fotografere med høj ISO. Dette har et ISO-område fra 100 til 32000 (som kan udvides fra 50 til 102400). Når du står midt i en vulkan, kan du se, at der er et kæmpestort dynamisk område midt i den, og det kan være utroligt problematisk for en kamerasensor at indfange hver enkelt detalje. Da jeg kiggede på filerne efterfølgende på EOS 5D Mark IVs LCD-skærm kunne jeg se både de lyse og mørke områder, som var blevet indfanget rigtig godt. I det øjeblik vidste jeg, at det her virkelig var et meget specielt kamera..."

""Vejrbestandigheden er utrolig," siger hun. "Hvis det kan klare en vulkan på Vanuatu, så kan det stort set klare alt!""

Canon Explorer Ulla Lohmann zoomer ind på en lavasø i bunden af en af Vanuatus aktive vulkaner.

Mens det var nede i vulkanen, opdagede Ulla, hvor god touchscreen EOS 5D Mark IV har, og hvordan det gjorde hendes arbejde utroligt meget lettere. “Jeg syntes, Live View-touchscreen'en var fantastisk. Normalt når jeg har varmehandsker på, har jeg svært ved at betjene kameraet, fordi jeg ikke kan bevæge fingrene så meget, men med den nye touchscreen kan jeg justere indstillinger og skarphed bag på kameraet blot ved at trykke på LCD-skærmen. Det er mere intuitivt for mig at fotografere hurtigere, og til video er det endnu bedre, fordi jeg kan trække fokus, mens jeg filmer, hvilket er praktisk. I Live View kan du derudover fokusere ned til EV-4, hvilket er fremragende til arbejde i svagt lys.

“Bag på kameraet er der også en ny knap, som giver mulighed for at skifte fokuspunkter, mens du fortsat kigger gennem søgeren. Alle disse forbedringer er indlysende fremskridt i forhold til 5D Mark III. Og det ligger desuden godt i hånden. Det er nemmere at bære end den gamle model, hvilket gør en stor forskel, især når jeg kravler op og ned ad en vulkan!"

A Vanuatu tribesperson jumps from a ledge

ET INTUITIVT FORHOLD

At forstå et kamera, og hvordan man får det bedste ud af det, er noget som de fleste fotografer bruger tid på at opnå. Men Canon Explorere er en meget speciel gruppe af mennesker, og deres forhold til Canons ingeniører giver dem mulighed for at få fingre i og afprøve en udviklingsmodel næsten øjeblikkeligt, og at få det bedste ud af den er højt prioriteret. Ulla er ingen undtagelse. “Jeg fik det cirka 1 dag, før jeg skulle tage af sted til Vanuatu, og jeg begyndte at bruge det i en aktiv vulkan, kort tid efter jeg var ankommet. Jeg syntes, det var meget let at gå fra EOS 5D Mark III til 5D Mark IV, fordi huset er det samme, og betjeningen er næsten identisk, så det er meget intuitivt for folk, der er vant til et kamera i 5D-serien."

Ulla var hurtig til at rose kameraets høje vejrbestandighed, hvilket hurtigt blev sat på prøve med vulkanstøv og aske samt regn og fugtighed. Særlige pakninger beskytter kortdækslerne, og gummiflapper beskytter kameraets HDMI-, USB-, høretelefon- og mikrofonporte. Nu med forbedret beskyttelse i forhold til tidligere modeller i 5D-serien. Det betyder, at 5D-serien fortsat er fotojournalisterne foretrukne valg. “Vejrbestandigheden er utrolig," siger hun. “Hvis det kan klare en vulkan på Vanuatu, så kan det stort set klare alt!"

“Jeg har brugt alle modellerne hele mit liv. Det er det perfekte system for mig. Kvaliteten er utrolig, og den lette vægt gør det perfekt til fotografering, hvor man går på opdagelse, så det er et godt allroundkamera. Jeg havde ikke lyst til at levere det tilbage!"

UDFORSKNING AF 4K-FILMPRODUKTION

Selvom Ulla primært fotograferer stillbilleder - ligesom mange af hendes kolleger - har hun undersøgt mulighederne for at tilføje filmproduktion til sine fotografiske evner. Den omstændighed, at EOS 5D Mark IV kan optage i 4K, gør det endnu mere spændende at få en forståelse af filmoptagelse.

"Det er en spændende mulighed at være fotograf, når man har et kamera, der kan optage 4K samt stillbilleder med mange detaljer. Jeg kan godt lide, at man har et ekstra kortslot, så man kan blive ved med at fotografere, og det var rigtigt spændende at filme lavaen i 4K. Jeg synes også godt om, hvordan 4K vises med sensoren, hvilket betød, at jeg ikke skulle bruge lange objektiver til filmoptagelse."

“Jeg glæder mig til at bruge denne indstilling til kommende opgaver. Filmproduktion med den utrolige Live View-skærm – som er superskarp og detaljeret – er så let, og man skal blot trykke på en knap."

Størrelsen og aktiviteten af en aktiv vulkan demonstreres her ved hjælp af langsom lukkertid i dette billede af sprudlende lava.

LAGRING AF BILLEDET

Noget af det nye i EOS 5D Mark IV er en række avancerede billedbehandlingsteknologier, der er taget fra EOS-1D X Mark II, som er designet til at levere det ultimative resultat i det øjeblik, udløserknappen trykkes ned. Digital Lens Optimizer-funktionen, tidligere set i Canons fremragende Digital Photo Professional-software, kombineres også med Fine Detail Picture Style, som tidligere rt set på de digitale spejlreflekskameraer med høj opløsning EOS 5DS og 5DS R, sammen med forbedrede funktioner for korrigering for mørke hjørner og kromatisk aberration samt automatiske hvidbalanceindstillinger. Og så er der noget helt specielt: Dual Pixel RAW.

“Jeg lærte alt om Dual Pixel RAW,” erindrer Ulla. “Det er en interessant teknologi for mig. Til situationer, hvor du ikke har meget tid til at tage et portræt, hvor fokus skifter hele tiden, for eksempel i mine billeder af de indfødte, der hopper ud ved hjælp af lianer (hvor bungee-jumping stammer fra) - var det en virkelig nyttig tilføjelse. Det fastfryser øjeblikket. Kameraet optager scenen gennem to fotodioder, hvilket giver billedet to lag. Det er faktisk ret smart, fordi du kan rette punktet for maksimal skarphed i efterbehandlingen, når situationen kræver det. Det betyder, at man kan styre skarpheden meget nøjagtigt i efterbehandlingen."

"Det er et kamera, der kan stå distancen og stadig levere flotte resultater."

"Jeg brugte også GPS-funktionen, hvilket er rigtig godt til at kortlægge min position i detaljer på øerne. Det brugte heller ikke meget batteri, og det er en virkelig nyttig tilføjelse til 5D Mark IV, når jeg er på ekspedition. Faktisk er der ikke en eneste ting på dette kamera, som jeg aldrig ville bruge. Jeg kan skrive min billedtekst direkte i billedfilen takket være IPTC, og jeg kan dele billeder via Wi-Fi til min tablet eller smartphone. Forbindelsesmulighederne er bare super."

“Når folk spørger mig, hvorfor man skal opgradere, er svaret enkelt: Det er et kamera, der kan stå distancen og stadig levere flotte resultater."

Øerne, der udgør Vanuatu, har mange traditionelle festivaler og rituelle ceremonier.

Ambassadører og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Se, hvordan EOS 5D Mark IV klarer sig i hænderne på professionelle fotografer

Se mere