Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Filmoptagelse med skarphed og præcision

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorer


Den kommercielle fotograf, filminstruktør og Canon Explorer Christian Anderl reflekterer over EOS 5D Mark IVs uovertrufne filmoptagelse og dets evne til at indfange stillbilleder hurtigt og effektivt bag kulisserne.

"Dette kamera har alt, hvad jeg behøver. Det har den perfekte kombination af teknologi til svagt lys og håndtering til at gøre det, jeg arbejder med, til en fornøjelse." Christians begejstring for EOS 5D Mark IV er tydelig i det øjeblik, han begynder at tale om det. Han har længe brugt 5D-serien. Han begyndte at filme med 5D Mark II og har holdt sig på forkant med Canons teknologiske fremskridt lige siden.

"Canon ved, hvad folk som mig har brug for", siger han. "Netop som jeg tror, at et kamera ikke kan blive bedre, gør de det bedre! Og jeg må sige, at dette er langt det største spring fremad. Det er virkelig fantastisk."

For Christian har de små og diskrete ændringer af EOS 5D Mark IV haft meget stor indflydelse på hans arbejdsgang. For eksempel knappen til skift af autofokus bag på kameraet: En ny tilføjelse, der er praktisk placeret, lige hvor tommelfingeren lægger sig til højre for LCD-skærmen. "Det var den største nyhed for mig ved dette kamera!", udbryder han. "Jeg optog stillbilleder bag kulisserne på en musikvideo helt i autofokus, hvilket jeg aldrig før har gjort. Og så snart jeg gik i gang, var jeg solgt. Det virkede bare! Med den nye autofokusknap bagpå ved LCD-skærmen kunne jeg bruge den til at flytte ansigtsgenkendelsesfokus fra én person til en anden. Jeg var virkelig imponeret over det."

Han fortsætter: "Selv da jeg optog film i meget svagt lys, hvor jeg troede, at fokus ville gå tabt, klarede kameraet sig fantastisk. Når det gælder fotografering, var Dual Pixel RAW også helt utroligt. Jeg havde et billede, som jeg virkelig godt kunne lide, men det var ikke helt skarpt nok omkring øjnene. Men jeg justerede det i Canons Digital Photo Professional-software bagefter, og – wow – det var et perfekt billede!"

"Jeg tror, at dette blot er begyndelsen på en fantastisk ny revolution fra Canon", siger han begejstret. "Den nye sensor på 30 Megapixel har et fantastisk dynamisk område, og på kameraets superskarpe LCD-skærm kunne jeg se forskellen i billederne med det samme."

"Jeg tror, at dette blot er begyndelsen på en fantastisk ny revolution fra Canon."

Lys, kamera, action!

Da han brugte EOS 5D Mark IV til at optage stillbilleder og video bag kulisserne, forstod Christian, at det var en stor mundfuld. Det var en udfordring at gøre begge dele på ét kamera. "Normalt ville jeg bruge to kameraer, ét til filmoptagelse og ét til stillbilleder, men med den trange plads i disse filmkulisser ville det have været en meget vanskelig udfordring med for meget materiale, der ville begrænse mine muligheder for at komme hurtigt omkring. Jeg bemærkede med det samme kameraets evne til at kunne bruges i en "løb og skyd"-situation til både stillbilleder og video, hvor hurtige reaktioner og lynhurtig fokusering var af afgørende betydning."

Han fortæller: "Jeg regnede oprindeligt med, at jeg kun skulle tage portrætbilleder af bandet, men holdet bad mig om også at optage filmen. Så jeg måtte optage både stillbilleder og video, hvilket var den ultimative test".

"Video og fotografering bag kulisserne er en udfordring. Du skal optage som en gal, og her er autofokus en virkelig stor hjælp. Jeg koncentrerede mig blot om at komponere billederne, og autofokus passede sig selv, og med denne fantastiske omskifter bag på kameraet kunne jeg nemt flytte fokus derhen, hvor jeg ville".

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian benyttede kameraet på et meget enkelt håndholdt stativ. Eftersom han optog video og stillbilleder, var det ikke muligt at stille et stort bur op, som han normalt ville gøre, hvis han kun filmede.

"Det lille stativ var helt fint", husker han. "Håndteringen var noget, jeg virkelig holdt af ved mit gamle Mark III, og jeg holder endnu mere af det med EOS 5D Mark IV. Det er lettere end den gamle model, og den lavere vægt var af stor betydning. Det samme gælder en anden nyhed: Wi-Fi!"

Han fortsætter: "Wi-Fi på et DSLR er ikke længere et skørt påfund. Nu er det en virkelig nyttig tilføjelse. Vi koblede kameraet til en tablet, så vi kunne kontrollere autofokus via fjernbetjening, hvilket var virkelig sejt. Så på nogle tidspunkter koncentrerede jeg mig om kompositionen, mens en assistent blot skulle tage sig af fokuseringen. Vi kunne begge udføre vores opgaver uafhængigt af hinanden, men i realtid. Ingen tidsforsinkelse, ingen forvirring. Perfekt resultat!" "Jeg købte først EOS 5D Mark III sidste år, fordi jeg bare var så glad for 5D Mark II, og det kunne alt, hvad jeg havde brug for. Men dette Mark IV? Wow, det må jeg bare have med det samme. Jeg har allerede bestilt det!"

"Den nye sensor på 30 Megapixel har et fantastisk dynamisk område, og på kameraets superskarpe LCD-skærm kunne jeg se forskellen i billederne med det samme."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Refleksioner og konklusioner

Når han ser tilbage på de resultater, han fik ud af optagelsen, kunne Christian med det samme se fordelene ved EOS 5D Mark IV. "Som værktøj til filmproduktion kombinerer det alle de bedste funktioner fra de to foregående kameragenerationer og tilføjer 4K-video og et fantastisk udvalg af korrektionsværktøjer til brug, når man er på farten, for eksempel Digital objektivoptimering samt andre korrektioner af objektivaberration og Fine Detail Picture Style. Og når du kommer tilbage til arbejdsbordet, er Dual Pixel RAW-tilstand bare fantastisk."

"Autofokus i videotilstand var en anden ting, jeg syntes om, og det samme gælder høj ISO-kapacitet og finkornethed. Farverne er ægte, og støjen i svagt lys ved 6400 ISO var bare helt utrolig. Det ligner en smuk finkornet film. Det ligner noget, du ville tilføje som et filter under efterbehandlingen, så godt er det!"

"Jeg er ikke sådan en rigtig teknisk type af fotograf", slutter han, "men det er et redskab for mig, som bare virker, sådan som jeg vil have det. Jeg har aldrig haft et kamera som det her, som jeg bare kan begynde at bruge med det samme. Jeg var virkelig ked af at skulle levere det tilbage!”

Ambassadører og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Se, hvordan EOS 5D Mark IV klarer sig i hænderne på professionelle fotografer

Se mere