A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

REJSEFOTOGRAFERING

Lille og perfekt formet: Find ud af, hvorfor Canon PowerShot G5 X Mark II er den ideelle rejseledsager

Action- og livstilsfotografen James North har opbygget en karriere ved at rejse jorden rundt og tage dynamiske eventyrbilleder, så da han fik chancen for at besøge de østrigske alper for at fotografere de grønne græsgange, krystalklare søer og snedækkede bjergtoppe, slog han til.
James ville gerne rejse let, så han skiftede sit sædvanlige digitale spejlreflekskamera - Canon EOS 5D Mark IV - ud med det nye, avancerede kompaktkamera Canon PowerShot G5 X Mark II. Østrig viste sig at være det ideelle sted til at teste kameraets funktioner. "Det var frodigt og grønt," siger han. "Solen var virkelig stærk, men når du kravlede højere op, var der stadig sne nogle steder. Der var en smuk farvepalet og interessante nuancer og teksturer i landskabet - der var noget nyt at fotografere rundt om hvert et hjørne."
James, der har base i London, og som blandt andet har skatermærket Vans blandt sine kunder og er medansvarlig for The Reason Snowboard Magazine - gennemtester det superbærbare Canon PowerShot G5 X Mark II og eksperimenterer med de forskellige indstillinger. Med et førsteklasses vidvinkelobjektiv med 5x zoom, en elektronisk pop-up-søger (EVF) og en 20,1 Megapixel CMOS-sensor af 1,0-typen og meget mere har den langt mere avancerede specifikationer, end du ville forvente at finde i et kamera med fast objektiv. Her deler James sine tips og tricks til at få mest muligt ud af funktionerne.

1. Aktivér makrofunktionen for at få skarpe nærbilleder

Kom helt tæt på og afslør de indviklede detaljer og teksturer i ting, du møder på dine rejser. Makrofunktionen, der er designet til at vise næroptagelser af motiver, er ideel til optagelse af blomster og insekter, og den elektroniske pop-up-søger på Canon PowerShot G5 X Mark II gør det meget nemmere at opnå det rigtige fokuspunkt. James fik de bedste resultater ved at holde kameraet ca. 20 cm fra motivet, optage skarpe og teksturerede nærbilleder af hængelåse på en bro i Innsbruck og farverig kløver på en mark.
"Du får fantastiske detaljer på små motiver, der ville være for små til de fleste objektiver," siger James. "Du kan bruge tusindvis af kroner på makroobjektiver til digitale spejlreflekskameraer, så det er fantastisk at have en makrofunktion på et kompaktkamera."

2. Udnyt panoramafunktionen på meget åbne steder

Uanset om du ser på områder med grønne planter, ujævne kystlinjer eller funklende bylandskaber, er Canon PowerShot G5 X Mark II’s panoramafunktion ideel til naturskønne billeder af de flotte panoramascener, som du møder på din rejse. Kameraet sammensætter billeder, mens du panorerer rundt, uden sløring. James brugte den til at indfange Østrigs skydækkede bjergtoppe og beskriver resultatet som helt perfekt.
5x-zoomobjektivet i høj kvalitet giver enestående resultater ved enhver brændvidde, og James fandt ud af, at det var særligt effektivt til at indfange vidvinkeloptagelser.

3. Prøv med HDR, når lyset er rigtigt

Relaterede artikler
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REJSEFOTOGRAFERING

10 tips til rejsefotografering

Fotograf og blogger Diana Millos deler sine bedste tips til fantastiske rejsebilleder.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

REJSER

Sådan får du mest muligt ud af dit kamera på en storbyferie

11 tips og tricks, som kan hjælpe dig med at indfange ånden i storbyjunglen.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

UDENDØRS FOTOGRAFERING

Sådan tager Munro Moonwalker billeder i bjergene

Her kan du se, hvordan Alan Rowan bruger Canon PowerShot SX740 HS til at få den perfekte naturoptagelse, med alt fra farverige close-ups til bjergtoppe indhyllet i tåge.

James var imponeret over kameraets High Dynamic Range (HDR)-metode, der tager flere eksponeringer af den samme scene og kombinerer dem for at få de bedste elementer af hver - de dybe detaljer i skygger og lyse områder i højlysområderne - uden at billedet bliver for udvasket eller for mørkt.
James fik de bedste resultater med HDR-indstillingen, når lysforholdene i de lyse og mørke områder var mest ekstreme. "HDR-indstillingen betyder, at kameraet kan eksponere disse korrekt og skabe et sammensat billede i én optagelse," forklarer han.

4. Vip skærmen for at afprøve forskellige vinkler

Canon PowerShot G5 X Mark II har en 180-graders LCD-skærm, der kan vippes, og som er ideel til optagelse fra lav vinkel eller til selfies. "Det er virkelig fordelagtigt at have en skærm, der kan vippes på den måde," siger James. "Du kan optage højt eller lavt og være mere kreativ med vinkler, samtidig med at du tydeligt kan se, hvad du laver.” James greb sig selv i at benytte LCD-skærmen, og derefter skifte til pop-up OLED EVF, når han skulle koncentrere sig om at være kreativ.
Touchscreen-funktionerne på Canon PowerShot G5 X Mark II giver dig mulighed for at justere alle knapper som f.eks. blænde, lukkertid og ISO på en hurtig og intuitiv måde. "Hvis du forsøger at optage en interessant komposition eller et vartegn fra en usædvanlig vinkel, og kameraet er i en lidt akavet position, er det nemmere at bruge LCD-skærmen i stedet for at dreje rundt på funktionshjul," forklarer James.

5. Optag 4K-video for fleksibilitet i efterredigeringen

4K-video giver fire gange så høj opløsning som 1080p Full HD med 3840 x 2160 pixels. Det betyder, at du kan indfange betagende detaljer, som du nærmest kan føle, med 4K sammenlignet med Full HD-video, og uden beskæring - perfekt til at indfange en ørn, der svæver i den termiske opvind, eller din ven, der dykker ned i det krystalklare vand i en sø. Optagelse i 4K giver dig også fleksibiliteten til at zoome ind, panorere og beskære dine optagelser op til 200% og stadig levere dine film i Full HD-opløsning.
James lavede nogle skateboardoptagelser på Canon PowerShot G5 X Mark II for at se nærmere på kvaliteten. "Filmindstillingen var helt sikkert bedre end forventet," siger han. "Jeg hang bag på bilen, mens jeg filmede min assistent ned ad vejen, og sporingsfokuseringen fungerede rigtig godt. Jeg var imponeret over, hvordan optagelserne så ud med kameraet - det er ret velafbalanceret med hensyn til graduering."

6. Vær ikke bange for at eksperimentere

Udstyr er vigtigt, men at tage fantastiske billeder af den verden, du udforsker, handler også om færdigheder og kreativitet. "Fotografering handler naturligvis om at bruge øjet og kameraet som værktøj," siger James. "Du er nødt til at have samme tilgang til hvilket som helst kamera, du bruger, uanset om du tager billeder på din telefon eller på et digitalt spejlreflekskamera. Du tilpasser blot, hvordan du bruger den i henhold til de tilgængelige funktioner."
Hvad var James’ dom over Canon PowerShot G5 X Mark II? "Man kunne ikke rigtig ønske sig mere af et kompaktkamera," siger han. "Det er virkelig godt for entusiasten - for alle, der virkelig ønsker at udvikle deres færdigheder inden for fotografering, mens de leger med kreativ betjening."


Skrevet af Loren Cotter

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker