Ossi Saarinen's urban nature photography story: a fox stares at us through a gap in a bush, which is out of focus.

NATURFOTOGRAFERING

Ansigt til ansigt: Ossi Saarinens naturfotografering i byen

Ossi Saarinen har fået hundredtusindvis af Instagram-følgere med sin fotografering af byens natur, der som oftest er charmerende dyrefotos taget i og omkring Helsinkis gader og det nærliggende Espoo i Finland.

Som en modgift til det moderne bylivs stress og jag gennemsøger Ossi byens forstæder hver uge og opbygger en portefølje af intime, udtryksfulde dyreportrætter: "Når jeg går udenfor, forsvinder alle pligter fra mine tanker, og jeg kan slappe af, selv når jeg tager billeder. Jeg elsker hvert eneste øjeblik i naturen", siger han. Her deler Ossi historien om sin naturfotografering i byen, lige fra første gang han stod ansigt til ansigt med fire ræveunger, til berømmelsen på Instagram (hvor han går under navnet @soosseli) blot et par år senere. Han giver endda gode råd til, hvordan man får følgere på Instagram.

Uanset om din nærmeste grønne plet er en park eller buskadser rundt omkring i byens gader, vil Ossis historie og tips inspirere dig til at finde kameraet frem og indfange naturen omkring dig. Eftersom byens dyr er mindre sky over for mennesker end deres landlige artsfæller, kan du komme til at stå ansigt til ansigt med det perfekte motiv hurtigere, end du regner med.

Hvornår begyndte din interessere for naturfotografering?

"Jeg har været meget interesseret i naturen, lige så længe jeg kan huske, især i dyr. For tre år siden, da jeg var 18, tog jeg mit første billede og opdagede, at jeg kunne indfange de øjeblikke i naturen, som jeg værdsætter så højt."

Tror du, at mange unge fotograferer naturen?

"Ja. Jeg synes, at det er vokset meget hurtigt i popularitet – det er i hvert fald det, jeg har set på Instagram, hvor der er dukket en masse nye profiler op. Folk er blevet mere interesseret i naturen, måske fordi de ser, at der bliver taget så mange gode fotos derude.

"Jeg nyder at tage naturfotos, så jeg kan gemme et øjeblik for at vende tilbage til det senere. Og jeg kan godt lide udfordringen. Hver dag prøver jeg at tage et bedre billede end dagen før."

Hvilket udstyr havde du, da du begyndte at tage billeder?

"Min far havde et Canon EOS 100D, som jeg lånte. Jeg brugte det i et eller to år. Jeg brugte et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv til det, og det var ikke så dyrt. Nu har jeg et Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv og et fullframe Canon EOS 6D."

Du bor i en by, så hvordan finder du så mange dyr at fotografere?

"Du behøver ikke tage langt væk for at finde natur i byen. I min gamle lejlighed i Espoo var der en rævegrav i min baghave, og selv midt i Helsinki er det muligt at se egern, mårhunde og ugler. Alle slags steder – selv dem med blot en lille smule natur, f.eks. nogle buske og krat – er samlingssteder for dyr. Man kan finde dyreliv selv i de mindste parker."

Har du nogensinde brugt kamerafælder?

"Jeg satte engang en kamerafælde op i en skov i nærheden af en rævegrav bare for at se, hvordan den fungerede, og fordi jeg ville se, hvad der skete der i løbet af natten. Ud over det har jeg ikke brugt dem. Jeg ville sandsynligvis bruge dem mere i fremtiden, hvis jeg ville fotografere sky dyrearter i landområder, men med byens dyr behøver jeg ikke bruge dem."

Relaterede artikler
canon-get-inspired-ossi-saarinen-urban-nature-photography-story-related1-185x94

NATURFOTOGRAFERING

Sådan indfanger du byens natur

Ossi Saarinen deler de bedste kameraindstillinger og kreative teknikker til naturfotografering i byen.

An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

De bedste objektiver til wildlife-fotografering

Optag fantastiske billeder af vilde dyr og fugle med disse objektiver med fast brændvidde og zoom.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Tips til fotografering af vilde dyr

Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.

Har du et yndlingsfotografi?

"Mit yndlingsfoto blev faktisk taget, den første dag jeg fotograferede ræve. Jeg kørte ude på landet og havde planlagt at fotografere nogle blomster tidligt om morgenen. Men blomsterne var lukkede efter en kold nat, så jeg besluttede at køre hjem igen. På vejen hjem så jeg nogle små dyr, der krydsede vejen.

"Jeg var ikke sikker på, hvad det var, så jeg parkerede bilen og trådte forsigtigt ud, og jeg så, at de små dyr løb ind under et gammelt skur. Jeg lagde mig et par meter væk og ventede for at se, hvad der ville ske. Efter et stykke tid kom disse helt små ræveunger ud. De var ikke rigtig bange for mig, og de legede ved skuret. Jeg tog måske 200-300 fotos der, og det bedste af dem er det, hvor der er fire ræveunger i samme foto, og de nærmest er på vej hen mod kameraet [vist ovenfor]. Jeg tror, at naturfotografering har gjort mig tålmodig – det er man nødt til at være for at få sit billede."

Din stil er meget karakteristisk – ofte med en lidt dybdeskarphed og fra vinkler, som får motivet til at se nuttet ud. Er det noget, du tænker over, når du fotograferer?

"Jeg tænker ikke over det, når jeg tager billederne. Det er mere, når jeg vælger dem, jeg vil dele, at jeg prøver at udvælge dem, hvor motivet "springer frem", nærmest som om det danser ud fra baggrunden. Jeg får denne effekt ved at bruge en stor blænde, så baggrunden er ufokuseret.

"Jeg bruger normalt optagelsesmetoden Blændeprioritet (Av-metode) og indstiller blænden så stort som muligt, f.eks. f/2.8, afhængigt af objektivet. Nogle gange bruger jeg den manuelle optagelsesmetode, men lyset ændrer sig ofte meget hurtigt, og dyrene går forskellige steder hen, så Av er nemmere at bruge end den manuelle optagelsesmetode og giver en hurtigere reaktionstid.

"I starten prøvede jeg ikke på at gøre dem [nuttede] – jeg tror, det er, fordi fuglenes haler ofte ikke er synlige, og det får dem til at se rundere ud. Jeg forsøger også ofte at tage billeder, hvor de stirrer lige ind i kameraet. Jeg tager mange billeder på én gang og prøver at finde dem, der har et sjovt ansigtsudtryk eller charme."

A small mouse surrounded by autumn leaves on the ground takes a nut from a man's hand.

Hvad vil du sige til dem, der overvejer, om de skal købe et kamera eller bruge kameraet i deres telefon?

"Telefoner kan være OK til visse landskabsbilleder, men når man fotograferer dyr, kan man ikke komme så tæt på med den begrænsede rækkevidde i telefonens kameraobjektiv. Dyr bevæger sig også hurtigt, og et telefonkamera er bare ikke godt nok til at fastfryse bevægelsen. Du kan heller ikke tage billeder i mørke med en telefon."

Hvad er din foretrukne udstyr til naturfotografering?

"Det er nok Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektivet, som jeg bruger med mit Canon EOS 6D. Objektivets zoom giver mig mulighed for at fotografere dyr både tæt på og lidt længere væk, og blænden på f/2.8 er fantastisk til svagt lys. Jeg foretrækker objektiver som dette med en stor blænde, fordi man har brug for hurtige lukkertider for at fastfryse dyr i bevægelse. Desuden er objektivet ikke for tungt eller stort til at have med. Jeg vil gerne opgradere til den anden eller tredje version en dag [som begge har tilføjet billedstabilisatorer, så billederne forbliver skarpe], men det vigtigste for mig er, at autofokus er hurtig."

Du har en ret stor tilhængerskare på Instagram med mere end 100.000 følgere. Hvordan har du fået så stort et publikum?

"Jeg har altid bare lagt mine yndlingsfotos ud dér. Jeg begyndte at få opmærksomhed med mine første rævebilleder, som blev delt af nogle af de Instagram-konti, som indeholder andre menneskers arbejde [Ossi bruger populære hashtags og hashtags, der er knyttet til disse konti, når han uploader sine fotos, hvilket hjælper disse konti med at finde hans arbejde]. Efterhånden som de delte mine billeder, fik jeg flere følgere.

"Nu deler websider også mine fotos og skriver artikler om dem. For et par dage siden delte en webside mine fotos i en artikel, og den gik nærmest viralt [med 467.000 visninger i skrivende stund]. Jeg fik omkring 15.000 nye følgere på tre dage."

Komponerer du billeder med Instagram i tankerne, for eksempel ved at placere dyret i midten af billedet?

"Ja. På det seneste er jeg begyndt at overveje, hvordan fotoet vil se ud på Instagram, fordi det er min primære kanal til deling af mine fotos. Så jeg prøver normalt at placere dyret i midten af billedet. Jeg tager både vandrette og lodrette fotos, men hvis jeg kun tænker på Instagram, er de lodrette billeder bedre. For at fastholde mine følgeres interessere deler jeg kun nye billeder i stedet for blot at genopslå gamle fotos. Alle nuttede dyr, f.eks. ræveunger og andre dyreunger, fungerer rigtig godt."

Skrevet af Kathrine Anker og David Clark

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle fortællinger