Margarita-Sheremet-hero

Margarita Sheremet og Moments

Margarita Sheremet
Margarita Sheremet

Canon Nordic Filmmaker


I november 2019 lancerede Canon en ny kortfilmsfestival og -konkurrence i Norden. Hovedformålet med 15 Second Film Festival var at finde og kåre den første Canon Nordic Filmmaker nogensinde. Idéen til en kortfilmsfestival stammede fra en berømt fortælling på seks ord, der siges at være skrevet af Ernest Hemingway: 'For Sale: Baby shoes. Never worn.' Dette lille mesterværk viser, at man kan fortælle en stor fortælling på ganske lidt plads.

Vinderen blev udvalgt af en erfaren filmjury med den prisvindende filminstruktør Pernille Rose Grønkjær som formand. Efter grundig overvejelse valgte juryen Margarita Sheremet, en 25-årig svensk fotograf, som vinder af konkurrencen. Hendes video Moments med sin stærke historiefortælling og komposition gjorde stort indtryk på juryen.

Her fortæller Margarita Sheremet mere om sin passion for videografi, og hvorfor hun har valgt Canon som sin livsledsager.

Begyndelsen

Jeg stammer oprindeligt fra Rusland. Jeg flyttede til Sverige med min familie, da jeg var seks, og jeg har altid interesseret mig for at skabe ting, ligesom alle andre i vores familie. Min mor elsker at sy nyt tøj, min far var fotograf, og min søster er grafisk designer.

Da YouTube var nyt og cool, begyndte mine venner og jeg at lave korte historier. Jeg udviklede min kreative sans ved at skabe sjove og mærkelige øjeblikke. Vi skød alt med et digitalkamera og redigerede i Windows Movie Maker, der hele tiden gik ned. Efter det købte jeg mit første Canon, og jeg indså, at jeg ville bruge min tid på at skabe film og fotografere. Jeg har gået på filmskole, og nu arbejder jeg som freelancefotograf.

Jeg besluttede mig for at deltage i 15 Second Film Festival, efter at min søster havde fortalt mig om en konkurrence, hvor man kunne vinde et Canon EOS R-kamera med et RF 24-105MM-objektiv. I første omgang tøvede jeg, men min søster blev ved med at presse på, så jeg tænkte, at jeg ville det give det et forsøg. Udfordringen med at fortælle en historie på kun 15 sekunder var meget tiltrækkende og samtidig krævende.

Moments

I år bliver jeg 25, og jeg har opdaget, at visse ting giver dig en åbenbaring. Temaet i min vindervideo "Moments" stammer fra Virginia Woolfs citat "I belong to quick, futile moments of intense feeling. Yes, I belong to moments. Not to people." Da jeg først læste det, genkendte jeg straks følelsen, og citatet satte sig fast.

Jeg havde også for nylig været i Californien, og det påvirkede mig dybt. Det gav mig lyst til at skabe noget, der kunne beskrive, hvordan det hele føltes. Femten sekunder er ikke meget, men Californien var hurtig, intens og slut, før det egentlig begyndte. Ligesom min video Moments.

Margarita-Sheremet-collage

Kreativitet

Min kreative proces varierer, alt efter hvad jeg laver. Normalt lader jeg fotograferingen tale for sig selv, men jeg tilpasser altid lyset og kompositionen. Nogle gange fungerer et billede ikke i sort/hvid, selvom det oprindeligt var planen. Når jeg skyder videoer, ved jeg næsten altid, hvordan de skal se ud. Som kunstform er fotografering mere fri for mig. Det kræver mere research og planlægning at skyde en kortfilm eller dokumentar: Farver, bevægelser, komposition, og hvorfra det næste klip skal være.

Min kreative proces er som en tom ramme. Jeg lader alt blive skabt fra bunden af. For mig er "hvordan" og "hvorfor" det vigtigste. Jeg finder inspiration i at gøre det ordinære smukt. Selv de mindste ting kan være smukke. Jeg ved, at en skraldespand kan være flot, hvis man skyder den fra den rette vinkel og i det rette lys.

Canon

Mit første kamera var et Canon, og min mor har altid taget billeder med et Canon filmkamera. Menuerne er lette at arbejde med, og jeg har aldrig haft problemer med at forstå et Canon. Jeg skyder stadig med mit første Canon EOS M.

Det, der imponerer mig mest ved mit nye Canon EOS R, er kvaliteten. Jeg har aldrig før haft et kamera med full-format-sensor. Hver eneste skud er fantastisk, og jeg bliver ikke træt af det lige foreløbig. EOS R er utroligt hurtigt. Jeg har programmeret nogle knapper med mine præferencer, og det føles næsten som om, at jeg kan ændre ISO og lukker med lysets hastighed.

Margarita-Sheremet-collage

Inspiration

Jeg finder inspiration i min barndom, og så lærer jeg hen ad vejen. Jeg elsker musik, film, bøger, mode, tv og masser af andre ting. Min mor gav min søster og mig Lego, da vi var børn, og vi lærte ret tidligt at læse. Måske er det derfor, at vi begge arbejder på det kreative område. Inden for fotografering og filmfotografering ser jeg op til Janusz Kaminski, Hoyte van Hoytema og Annie Leibovitz. Portrætter og mennesker inspirerer mig, men også steder. Jeg ville aldrig kunne vælge kun at arbejde med eller fotografere én ting.

Alle projekter, jeg arbejder på, gør mig rigere på erfaringer. Mit sind trives med at skabe kortfilm og storyboards. Jeg elsker at researche og bruge tid på visuelle stilarter, farver, objektiver og de tekniske aspekter ved at få noget til at se ud på en bestemt måde. For mig handler fotografering om at vise det, som andre ikke ser, og om at fortælle historier. At have 110 % styr på en scene og starte fra bunden. At skabe noget smukt.

Fremtiden

Lige nu er jeg i gang med at planlægge en dokumentarkortfilm med min bedste ven Julia Qvarnström som instruktør. Vi ansøgte om støtte fra Svenska Filminstitutet kaldet "Glöd", og vi var blandt de 10 teams, der fik den! Projektet handler om svenske minoritetssprog, og vi fokuserer på finsk. Filmen får premiere på Almedalsveckan i år.

Professionelt vil jeg gerne have et fuldtidsjob som fotograf og filmfotograf. Jeg ville aldrig kunne nøjes med en af delene, for historiefortælling er ikke begrænset til én kunstart. Jeg håber, at dette er starten på et langt samarbejde med Canon, hvor jeg kan åbne nye døre til levende billeder og selvfølgelig også still-fotografering.

Udforsk mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Klik her for at få inspirerende historier og spændende nyheder fra Canon

Registrér dig nu