HJEMMEPROJEKTER

Sådan opretter du dit eget studie

Vær kreativ med flash-fotografering, og lær, hvordan du tager fantastiske portrætter på et budget.
Et portræt af en kvinde med en stor grøn halskæde og en blå baret på en lilla baggrund.

Du har ikke altid brug for en dedikeret studieplads eller et sæt dyre flash for at skabe flotte, professionelt udseende studiebilleder. Med et par enkle stykker udstyr og plads til at fotografere kan alle oprette et basisstudie i deres eget hjem. Her forklarer vi, hvordan du kan gøre netop dette med et minimum af både udstyr og udgifter. Undervejs vil vi også udforske nogle af de grundlæggende elementer i studiefotografering, f.eks. brug af lysmodifikatorer og opsætning af din flasheksponering. Med enkle færdigheder og det rigtige udstyr kan du skabe alle mulige fantastiske billeder, lige fra førsteklasses portrætter til flotte produktbilleder, stilleben og meget mere.

1. Liste over basiskit

Et Canon EOS RP med to Canon Speedlite-flashenheder, et stativ og en hvid paraply lagt på et træbord.

Det kræver et par enkle stykker udstyr at komme i gang med at fotografere derhjemme – her har vi to Canon Speedlites – en 470EX-AI og 600EX II-RT, et Canon EOS RP-kamera med et RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiv, en lysholder, en hvid "shoot-through"-paraply og en paraplyholder.

En mand, der kigger gennem søgeren på et Canon EOS RP med en Speedlite-flash monteret.

For at udløse din eksterne flash skal du enten bruge en anden Canon Speedlite-flash, en trådløs flash-udløser eller (hvis det er kompatibelt) dit kameras popup-flash.

En enkel opsætning i et hjemmestudie som denne vil ikke ruinere dig, og den kan pakkes ned for at spare plads. Ud over dit kamera har du grundlæggende brug for en eller to Speedlite-flashenheder, som du kan placere og affyre væk fra kameraet. En lysholder er ideel, men du kan også bruge et ekstra stativ (den plastholder, der følger med de fleste Speedlite-flashenheder, kan skrues på et stativgevind) til at holde din flash. En enkel hvid paraply er endnu et billigt, men effektivt stykke udstyr til at opnå flatterende lys. Du skal finde en måde at fastgøre paraplyen til stativet på, f.eks. med en paraplyholder. Endelig skal du kunne affyre den eksterne flash ved hjælp af trådløse udløsere. Hvis du har to kompatible Speedlites, kan du også fastgøre den ene til kameraets hot shoe og bruge den til at affyre den anden. Dette har den ekstra fordel, at du kan fjernstyre effekten af den eksterne flash. Hvis dit Canon-kamera har en kompatibel popup-flash, kan du også bruge den til at udløse og styre eksterne Canon Speedlite-flashenheder.

2. Vælg et rum

En mand, der optager portrætter i et hjemmestudie, med en grå baggrund og en hvid paraply for at gøre flashen blødere.

Vælg et sted med en stor, lys væg, eller brug en specialfremstillet baggrund for at få en enkel, ren baggrund.

Et værelse med en almindelig hvid eller cremefarvet væg er ideelt til et hjemmestudie. Hvis væggene ikke er enkle, kan du altid sætte et hvidt lagen op eller, endnu bedre, investere i en pop op-baggrund som denne. Når du vælger et rum at optage i, er et højt loft nyttigt, da det vil give dig mulighed for at hæve lyset for at få lys oppefra og ned på motivets ansigt – hvilket har en tendens til at være mere behageligt at se på. Vær opmærksom på, at lyset får noget af farven på hver overflade, det reflekteres fra, så hvis væggene har en kraftig farve, kan det farve lyset, der falder på dit motiv.

Du skal dog ikke lade dig begrænse til én type værelse. Hvis du har nogle fotogene trapper, kan disse fungere som et godt sted til gruppebilleder, mens optagelse, hvor der kigges ned på dit motiv, kan give nogle rigtig flotte og afslappede portrætbilleder.

3. Vælg et portrætobjektiv

Et Canon EOS RP med et 85mm-objektiv monteret.

Et 85mm-objektiv, som f.eks. RF 85mm F2 Macro IS STM, der bruges her, er ideelt til portrætter, fordi brændvidden giver et behageligt perspektiv til ansigter.

Objektiver med forskellige brændvidder kan have en markant effekt på motivets udseende. Et vidvinkelobjektiv kan fremhæve en persons ansigtstræk for stærkt ved at forlænge næsen og panden unaturligt – især hvis det bruges til nærbilleder. Overdrevne perspektiver kan nogle gange få en god effekt, men generelt har længere brændvidder tendens til at være mere flatterende. Så hvis du bruger et zoomobjektiv, skal du gå tilbage og zoome til den længere ende af objektivet. Hvis du planlægger at tage mange portrætter, kan du overveje at bruge et dedikeret portrætobjektiv. En brændvidde på 85mm (eller et 50mm-objektiv på et kamera med beskæringssensor) betragtes som det perfekte objektiv til portrætter på grund af den måde, det fanger et ansigt i de mest flatterende proportioner.

4. Forstør din lyskilde

En mand i en grøn sweater, der holder en Canon-flash på et stativ, der peger mod en hvid paraply.

En hvid "shoot-through"-paraply er billig, alsidig og ideel for begyndere, der ønsker at dæmpe lyset, når der tages portrætter.

Som en gennemsigtig pære er din Speedlite-flash en relativt lille lyskilde. Så det lys, den producerer, vil være skarpkantet, hvilket resulterer i hårde skygger og kraftig kontrast. Ved portrætter vil du ofte ønske at sprede lyset, så det falder mere blødt hen over et ansigt – en modifikator vil hjælpe dig med at opnå dette. Ligesom et stort vindue vil en simpel modifikator, f.eks. en paraply eller en softbox, forstørre din lyskilde, så den kan vikle sig omkring dit motiv og forsigtigt udfylde skyggerne.

Du kan enten vinkle paraplyen mod dit motiv eller få den til at vende væk for at reflektere lyset tilbage på dem. Ved portrætter virker det ofte bedst at bringe lyset relativt tæt på ansigtet, da dette forstørrer lyskilden i forhold til motivet.

Et portræt af en kvinde med brunt hår, hvor hendes ansigt oplyses af en flash.

Skyggerne er sværere på dette billede, fordi Speedlite-flashenheden er blevet brugt bar. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/11 og ISO 100.

Et portræt med sideprofil af en ung kvinde i en grå rullekrave, der ser mod kameraet.

Tænk på din lyskilde – f.eks. direkte sol, skygge, indendørs eller fra et vindue. Placér dit motiv for at få mest muligt ud af det naturlige lys. Hvis lyset er for kraftigt, skal du blot mindske blænden eller øge lukkertiden. Hvis vejret er overskyet, hvorfor så ikke prøve at bruge en kunstig lyskilde indendørs, eller få mere at vide om hjemmelavede belysningshacks. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiv ved 85mm, 1/100 sek., f/5.6 og ISO100.

5. Indstilling af eksponering og flash-effekt

Indstillingsskærmen på et Canon EOS RP.

Indstil først den manuelle eksponering, og tilpas derefter din flash-effekt til den.

En person, der justerer indstillingerne bag på en Canon Speedlite-flash for at tage et portræt.

Indstil din Canon Speedlite-flash til Manuel (M) – du skal muligvis eksperimentere med forskellige effekter, men begynd med ¼.

Brug af flash giver dig en enorm frihed i forhold til din eksponering. Du kan indstille din flash til at overgå det omgivende lys eller få de to til at fungere i harmoni. Her er en enkel indstilling for din flasheksponering: Indstil din flash til Manuel (M), og vælg en styrke – ¼ effekt er et godt udgangspunkt. Med hensyn til eksponeringsindstillinger skal du skifte kameraet til manuel eksponering og indstille lukkertiden til 1/160 sek., eller hvad der end er den maksimale flashsynkroniseringshastighed.

Indstil ISO til 100 og blænden til f/8. Tag et testbillede, og justér derefter flashens effekt, indtil lyset over ansigtet ser rigtigt ud. Du kan ændre flashens effekt enten ved at justere outputtet eller ved at flytte lyset tættere på eller længere væk fra motivet.

6. Placering af flashen

Et portræt af en kvinde med en grå rullekrave på en grå baggrund, oplyst fra siden.

Når lyset placeres på den ene side, skabes der en "splittet” belysning, og den modsatte side falder ind i skyggen. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/8 og ISO 100.

Et portræt af en kvinde med en grå rullekrave på en grå baggrund, oplyst fra oven til venstre for at skabe en trekant af lys på højre kind.

Hvis du vinkler flashen fra oven til venstre, resulterer det i "Rembrandt-belysning" med en attraktiv trekant af lys på højre kind. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/8 og ISO 100.

Et portræt af en kvinde med en grå rullekrave på en grå baggrund, oplyst ovenfra.

Hvis vi affyrer flashen lige over ansigtet, får vi en "sommerfuglebelysning", som fremhæver kindbenene. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/8 og ISO 100.

Et portræt af en kvinde med en grå rullekrave, oplyst nedefra.

Belysning nedefra ser unaturlig ud, da vi er vant til at se dagslys komme ovenfra. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/8 og ISO 100.

En af de bedste ting ved at bruge ekstern flash til portrætfotografering er den kontrol, den giver dig. Det har en dramatisk effekt på ansigtets udseende, hvor du placerer den.

7. Eksperimentér med forhold

Et sideportræt af en kvinde på en grå baggrund.

Ved at bagbelyse et motiv kan du skabe et stemningsfyldt og diskret portræt. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/8 og ISO 100.

Et portræt af en kvinde med en stor grøn halskæde på en grå baggrund med et hvidt spotlight på baggrunden.

Med en ekstra flash bag motivet kan du skabe et spotlight på baggrunden. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/5 og ISO 100.

Hvis du vil tage din flash-fotografering til næste niveau, kan du introducere endnu en flash og eksperimentere med forholdene. Prøv at øve dig med den ene flash i baggrunden og den anden på motivet. Hvis den er indstillet til et lavt output, vil den bageste flash skabe et diskret spotlight på baggrunden. Hvis baggrundslampen derimod er indstillet til et højt output, kan den viske baggrunden ud og give et intenst udseende. Du kan selvfølgelig også bruge den anden flash til at løfte dele af motivet. Hvis du f.eks. vender det tilbage mod dem bag dig, kan du skabe et attraktivt kantlys langs figurens omrids.

Et portræt af en kvinde med en stor grøn halskæde og en hvid top på en hvid baggrund.

En ekstra flash bag motivet kan viske flashen ud og give et intenst udseende. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/5 og ISO 100.

Et portræt af en kvinde med en stor grøn halskæde og en hvid top på en mørkegrå baggrund.

Ved at bruge endnu en flash, der er placeret bag motivet, kan du også vinkle flashen tilbage mod motivet for at få en hår- eller en kantbelysning. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/4,5 og ISO 100.

8. Brug geler

En Canon Speedlite-flash med en lyserød gel monteret.

En Speedlite, der er udstyret med en lyserød gel, er placeret på et stativ direkte bag motivet her og vinklet mod baggrunden.

Et portræt af en kvinde med en blå baret op ad en lilla baggrund.

Brug af en farvet gel er en enkel og effektiv måde at indsætte en smule liv i dit billede på. Det kan også give et billede kontrast, hvis du bruger farver, der støder sammen med dit motiv. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 85mm F2 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/5 og ISO 100.

Prøv at føje geler til flashen for at få stærke farver. Disse billige stykker farveacetat kan fastgøres foran din flash og bruges enten til at tone lyset, der rammer dit motiv, eller til at skabe dristige baggrunde til dine studieoptagelser. Når du eksperimenterer med farver, skal du tænke over, hvordan du kan bruge rekvisitter og outfits til at supplere farvetemaet, og bruge et farvehjul til at bestemme, hvad der kan se bedst ud. Her føjer en kraftig blå baret en sekundær farve til billedet. Du kan være sikker på at finde masser af rekvisitter og tilbehør rundt omkring i huset, der kan bruges til at tilføje interesse og karakter til dine egne portrætter, mens du også kan lave dine egne lysmodifikatorer. Vores artikel om gør det selv-fototilbehør viser dig, hvordan du laver en softbox og spotlight-rør af en papæske og et folieforet, skarpt rør. Det er endnu enklere, hvis du laver din egen reflektor af pap og stanniol, der kan bruges til at kaste lys tilbage fra Speedlite og løfte skyggerne på dit motiv.



Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • HJEMMEPROJEKTER

    3 gør-det-selv-fototilbehør

    Lav din egen softbox, et spotlight-rør til fokuseret lys og en beanbag til at stabilisere dit kamera.

  • PORTRÆTFOTOGRAFERING

    Optag abstrakte portrætter

    Eksperimentér med multieksponering, lysmaling, skyggespil og meget mere.

  • PORTRÆTFOTOGRAFERING

    Sådan får du perfekte hudtoner i dine portrætter

    Lær at mestre den vanskelige kunst at fange naturlige hudtoner med den professionelle modefotograf Jade Keshia Gordon.

  • KIT

    Hvorfor EOS R-systemet er en opgradering, der ændrer karrieren

    Canon EOS R-kameraer og -objektiver har højnet fotografernes arbejde i fem år. Find ud af, hvorfor fagfolk har skiftet.