Nyt initiativ vil reducere misbrug af pressefotos

København, den 2. juli 2020 – En professionel fotograf drives altid af at vise et sandt billede af den verden, der opleves gennem objektivet. Et bestemt billede, fra en bestemt tid, i en bestemt kontekst.

For nylig blev gamle pressefotos af et tomt norsk hospital brugt til at bringe en historie om minimal udbredelse af Coronavirus i Norge. Billederne var sande. Hospitalerne var tomme. Men ikke i en 2020-kontekst og ikke på grund af Covid-19. Den slags fotomisbrug vil en ny database gøre op med. Initiativet hedder Truthmark og modtages varmt af internationale fotografer.


Desværre er der en stigende tendens til, at fotografernes billeder bliver misbrugt. De bliver hevet ud af deres kontekst og bliver brugt til at fortælle en anden historie, end intentionen var. Kameraproducenten, Canon Nordic, står bag initiativet, Truthmark, der sikrer, at fotografernes billeder fremadrettet hænger uløseligt sammen med den sande historie bag billedet.


Billeder kan let blive brugt til de helt forkerte formål – og der er ikke noget, der er mere frustrerende for en fotograf. Vi forsøger konstant at forhindre det, men det sker igen og igen. Hvis vi kunne blive forsikret om, at vores billeder altid bliver brugt i den rette kontekst, så ville vi være langt i kampen mod fake news” siger Ivor Prickett, dobbelt World Press-vindende freelance fotojournalist.


Canon Nordic vil gøre op med udsagn som Ivor Pricketts ved at hjælpe fotografer med at sikre deres fortællinger. Initiativet, TruthMark, er således en international database, hvor fotografer kan dele billeder, og medier og private kan læse de rigtige historier bag billederne – billeder, som via teknologi, hænger sammen med de sande historier, der lægger bag. 


”Hos Canon Nordic møder vi ofte fotografer, som Ivor Prickett, der har oplevet at få misbrugt sine billeder. Både af medier og af private personer. Med Truthmark vil vi bremse denne udvikling og bidrage med en løsning på problemet. I en global kontekst fortjener vi at få den sande historie – måske mere nu, end nogensinde før. Og det er det, Truthmark skal bidrage til”, siger Jenni Lindström, Marketing Director hos Canon Nordic.


Vi skal passe på sandheden – et billede ad gangen.


For at hjælpe fotografer med at sikre, at deres billeder bliver brugt i den rette kontekst, har Canon Nordic skabt et forfalskningssikret online værktøj, hvor fotografer kan mærke deres billeder med den sande historie bag ved hjælp af helt særlige digitale aftryk. Via en simpel metode, kan både fotografer og læsere nu sikre sig, at den sande historie følger det billede, som de finder på platformen.


Sådan fungerer Truthmark for fotograferne:


  1. 1. Log in på https://truthmark.pictures/
  2. 2. Opret en profil
  3. 3. Drag and drop dit billede, og skriv historien bag billedet
  4. 4. Billedet bliver nu tilføjet til databasen med sit unikke digitale aftryk, som sørger for at billedet altid følges af den sande historie bag.

Canon Nordic forventer, at initiativet vil bidrage til at reducere globalt misbrug af billeder i fremtiden.


For mere information om Truthmark: https://truthmark.pictures/