Binoculars FAQs

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL OM KIKKERTER

Hvilke typer kikkerter findes der?

Den første kikkert blev opfundet for ca. 400 år siden. Der produceres og sælges nu flere hundrede forskellige kikkertmodeller over hele verden. Selvom konceptet med se et forstørret billede med dine egne øjne ikke har ændret sig, er der to markant forskellige typer kikkerter: prismekikkerter og Galileo-kikkerter.

 • Prismekikkerter

Hovedparten af de kikkerter, der sælges i dag, anvender konvekse objektiver til både objektivlinsen og okularlinsen. De kaldes prismekikkerter, fordi prismerne bruges til at "korrigere" det omvendte billede.

Porro-prismer

På grund af porro-prismerne danner det lys, der passerer igennem, en "Z"-form, før det når øjet.

Tag-prismer

Ved brug af tagformede prismer, kaldet tag-prismer (eller dach, som betyder tag på tysk), passerer lyset igennem i en lige linje, hvilket gør det muligt at designe kompakte kikkerter.

 • Galileo-kikkerter

Konceptet, der blev brugt i de teleskoper, som Galileo Galilei brugte i det 17. århundrede, anvendes i disse kikkerter. Fordi konkave objektiver anvendes til okularlinser, er prismer ikke nødvendige for at korrigere billederne. Denne type, der også kaldes operakikkert, bruges til at se motiver, der ikke er alt for langt væk.

Hvad er forstørrelse?

Forstørrelse henviser til forholdet mellem den størrelse, som ses med det blotte øje, og størrelsen, der opnås i kikkerten. Hvis en kikkert har 10x forstørrelse, kan et objekt forstørres 10 gange. Det vil med andre ord sige, at noget, der er 100 meter væk, vil se ud som om, det er 10 meter væk, igennem kikkerten.


Et 1000mm-telefotoobjektiv til et kamera vil give fem gange større forstørrelse end et 200mm-objektiv. Det samme gælder for kikkerter, idet et objekt forstørres fem gange mere med en kikkert med 20x forstørrelse end en kikkert med 4x forstørrelse. Den eneste forskel er, at mens et teleobjektiv skal være bredt nok til at forstørre billedet til den forholdsvis store blænde i kameraet, skal kikkerten kun forstørre billedet til den forholdsvist mindre iris i det menneskelige øje. Lad os f.eks. sige, at du har en kikkert med 12x forstørrelse. For at opnå samme forstørrede billede med brug af et spejlreflekskamera (35mm-ækvivalent) skal du bruge et 700~800mm-telefotoobjektiv. Forskellige typer kikkerter: prismekikkerter og Galileo-kikkerter

Hvorfor er billedet nemmere at se, når det forstørres?

Hvor tydeligt kikkerten gør det muligt at skelne detaljer, kaldes opløsningsevne. Da enhedsområdet af koniske synceller i nethinden på et menneskeøje er lavt, vil ingen fysisk træning være i stand til at øge opløsningsevnen. Den eneste måde at forøge det på, er ved at se gennem en god kikkert. Hvis du bruger en kikkert med 10x forstørrelse, har du 10 gange højere opløsningsevne end normalt.


Ikke alle kikkerter giver den forstørrelsesgrad og opløsningsevne, der er angivet på enheden. Når der er for meget aberration, er der ikke tilstrækkelig opløsningsevne. Uanset hvor god kikkertens kvalitet er, vil opløsningsevnen forringes pga. billedrystelser. Jo større forstørrelsesgraden er, jo mere vil hænderne ryste billedet. Generelt anbefales kikkerter med forstørrelse på mere end 10x ikke til håndholdt brug. For at løse dette problem bruger Canon sine allerbedste optiske teknologier fra udviklingen af kameraobjektiver. Ud over at bruge den dobbelte Field Flattener-linse, UD-linse og asfæriske linseelementer til at opnå en ideel opløsningsevne benytter Canon sin egen originale billedstabiliseringsteknologi (i IS-serien), som er fantastisk til at styre rystelser fra hånden. Det er på grund af disse teknologier, at hver fjer på fuglens vinge står skarpt og tydeligt med Canons kikkerter.

Hvorfor er der forskellige synsfelter for forskellige kikkerter?

Den optiske opbygning af hver kikkertmodel er forskellig, så selv om forstørrelsen er den samme, kan det variere, hvor meget en kikkert kan se. Bredden på den visning, du kan se gennem kikkerten, kaldes synsfeltet. Det er mere nyttigt at bruge et bredere synsfelt, når man observerer fugle i en stor skov.

 • Reelt synsfelt

Dette er visningen gennem kikkerten, og det måles fra midten af objektivlinsen og udtrykkes i grader (vinkel). Jo mindre forstørrelse kikkerten har, desto bredere er det reelle synsfelt, og jo større forstørrelse, desto mindre er synsfeltet. Det er derfor svært at sammenligne det reelle synsfelt i kikkert med det i kikkerter med forskellig forstørrelsesgrad.


 • Tilsyneladende synsfelt

Denne værdi er baseret på en beregningsmetode, som er beskrevet i ISO 14132-1:2002-standarden, og repræsenterer det synsfelt, du ser gennem kikkerten. Det kan sammenlignes med kikkerter med forskellige forstørrelser. Generelt, hvis det tilsyneladende synsfelt er mere end 60°, anses det for et bredt synsfelt.

Hvorfor er nogle kikkerter mere lysstærke end andre?

Lysstyrken varierer fra én model til en anden kikkert. Lysstyrken varierer efter kikkertens pris og størrelse. Der findes mange grader af lysstyrke i forhold til ens behov.

 • Udgangspupil

Den lyse cirkel, som er synlig, når okularlinsen holdes ca. 25 centimeter væk fra øjet, kaldes udgangspupillen. Diameteren, som måles i millimeter, kaldes pupilblænde. Jo større udgangspupillen er, jo lysere billeder vil kikkerten vise, og lysstyrken udtrykkes af firkanten for blænde i udgangspupillen.


Menneskets pupiller er maks. omkring 2-3 mm, når det er lyst, og kikkerterne udgangspupiller bør være ca. 3 mm. Om natten udvides vores pupiller til ca. 7 mm, så det er ønskeligt at have en kikkert med store udgangspupiller, hvis de skal bruges om natten. Ulempen er, at disse kikkerter har en tendens til at være store og tunge.

 • Opnåelig blænde i objektivlinsen

Diameteren i objektivlinsen, som lyset passerer gennem, er den såkaldte opnåelige blænde i objektivlinsen. Hvis forstørrelsen er den samme, vil et lysere billede ses i kikkerten, jo større den opnåelige blænde er i objektivlinsen. Det er samme effekt, som når et telefotoobjektiv har en meget stor objektivdiameter. Forholdet mellem de tre er:


Blænde i udgangspupil = opnåelig blænde i objektivlinse / forstørrelse

Hvordan kan jeg se forskel på billedkvaliteten?

De ideelle kikkerter er dem, der får dig til at glemme, at du ser gennem en. Hvis du køber en med et bredt synsfelt, og billedkvaliteten er overlegent god (så god, at der ikke er den store forskel fra at se med det blotte øje), vil du få mange fornøjelige timer ved at bruge den. Nogle mennesker har den fejlagtige opfattelse, fordi de kun fokuserer på midten af objektivet, selvom den ydre del er sløret, betyder det ikke rigtig noget. Normalt projicerer nethinden fejlfrie billeder, så når du kigger på slørede billeder, forsøger hjernen at se bort fra sløringen. Hvis du bevidst forsøger at ignorere slørede billeder i en længere periode, er der en chance for, at du bliver meget træt og endda syg. Det er meget svært at afgøre billedkvaliteten ud fra specifikationerne. Den nemmeste og sikreste måde er faktisk at se gennem kikkerten. Husk følgende, når du køber kikkert.


 • Ser man et eller to billeder?

Kikkerter bruger to objektiver parallelt med hinanden. Hvis justeringen under fremstilling er ikke perfekt, eller på grund af stød under transport, kan objektiverne blive forskudte en lille smule. Hvis det sker, vil du se to billeder. Selvom man får repareret kikkerten, vil objektiverne have tendens til at forskyde sig ved det mindste bump. Sådanne kikkerter kan ikke anbefales.


 • Er billedet skarpt nok?

Sørg for, at teksten på et skilt eller de tynde grene på træerne er krystalklare. Sørg også for, at lysene om natten og stjernerne ikke er slørede, og at formerne ikke er forvrængede. Det kan være svært at vide, hvor klart billedet et ved at kigge gennem en kikkert. Prøv at kigge gennem flere, så vil du kunne mærke forskellen.


 • Virker det som om, at farverne løber sammen? Hvad med misfarvning?

Når du kigger på en hvid genstand, vises en regnbuefarvet ring. Det kaldes kromatisk aberration, og billedkvaliteten mindskes som regel og opstår i kikkerter med større blænder og højere forstørrelse. Og på grund af belægningen og de forskellige objektiver, der anvendes til kikkerten, kan farverne ændre sig. Ret kikkerten mod et hvidt billede, og kontrollér for at se, hvor hvidt billedet er. For at undgå misfarvning har Canon adopteret UD-objektivet (15x50 IS AW, 18x50 IS AW, 10x32 IS, 12x32 IS og 14x32 IS) fra EF-objektivserien, som er kendt for sin uovertrufne optiske teknologi. Med Super Spectra-belægningen garanterer vi desuden lyse og klare billeder.


 • Er hele billedet klart?

Der er flere kikkerter med et bredt synsfelt til at opfylde forbrugernes krav. Men i nogle tilfælde er kikkerterne blevet påtvunget et bredere synsfelt, hvilket medfører, at billedkvaliteten omkring kanten af objektivet forringes. Når det sker, skyldes det for det meste krumning af feltet. Ret kikkerten mod en mur, fokusér på noget simpelt, og kontrollér, at du har godt udsyn hele vejen rundt. Hvis krumningen af feltet er stor, bliver kanterne uskarpe. Det anbefales ikke at købe sådanne kikkerter. For at mindske krumningen af feltet bruger Canon en Field Flattener-objektivlinse og et asfærisk objektiv. Med Canon-kikkerter får du fantastisk billedkvalitet hele vejen rundt.


 • Er billedet forvrænget?

Når man ser gennem en kikkert, sker det, at de vinkelrette linjer af vinduer i en bygning eller i mursten ser skæve ud ude i kanten af objektivet. Dette kaldes forvrængning. Når forvrængningen er stor, er det ikke kun motiver, der ser forvrænget ud. Flytter du kikkerten, vil det virke, som om motivet flagrer, hvilket gør det meget svært at se. Canon bruger asfæriske højpræcisionsobjektiver til at korrigere forvrængning.

Hvad gør Canons IS-serie er så unik?

 • Den fjernede "billedrystelser", hvilket var et stort problem med kikkerter. Den bruger den mest avanceret billedstabilisator.

  Næsten alle, der har prøvet at bruge kikkert til sportsarrangementer eller koncerter har oplevet, hvor meget billedet ryster, og har fået en fornemmelse af, at kikkerten er ubrugelig. Brugere klager mest over billedrystelser. Jo større forstørrelse, jo større billedrystelse. Generelt skal kikkerter med en forstørrelse over 10x ikke bruges i længere tid. Tidligere var den bedste løsning at bruge et stativ. Men stativer er klodsede og kan ikke anvendes overalt. Selv hvis du har brug for en kikkert med 10x forstørrelse til fugleobservation, ville du ikke bruge mere end omkring 7x eller 8x forstørrelse, fordi du skal gå meget.


Canon er verdens første producent til at bruge en aktiv optisk billedstabilisator til IS-serien. Fordi det optiske system kompenserer for bevægelser og styres af en mikroprocessor, fjernes rystelser fra hånden. Derfor er et stativ ikke nødvendigt, selv med over 10x forstørrelse. Og de kan endda bruges, mens du sidder på en platform, der bevæger sig.


 • Stort synsfelt med overlegen billedkvalitet. Anvender en dobbelt Field Flattener.
Billedkvaliteten ude i kanterne er en meget vigtig faktor at se på ved valg af kikkert. Hvis en kikkert med en ringe billedkvalitet bruges i længere tid ad gangen, vil brugeren lettere blive træt og måske endda dårlig. IS-serien bruger verdens første dobbelte Field Flattener-linse. Dette er Canons eksklusive optiske design med to Field Flattener-objektivlinser, som normalt kun anvendes til kikkerter af virkelig god kvalitet. Ved at bruge to objektiver har Canon opnået et bredt synsfelt på 61° (15x50 IS AW) og 60,3° (18x50 IS AW) med uovertruffen skarphed.


 • Let og vandtæt: Fremragende til udendørs brug.
Fuglen, du har fulgt på afstand, kom pludselig tæt på dig. Et problem, der opstår, er den tætteste fokusafstand. Generelt kan man sige, at jo større forstørrelse kikkerten har, jo længere er fokusafstanden. Der er masser af tidspunkter, hvor du ikke havde andet valg end at se med det blotte øje, fordi du ikke nåede at fokusere i tide. Når du er ude at observere fugle, går du konstant rundt med en kikkert. Derfor vil du gerne have en kikkert, der ikke vejer så meget.


Trods billedstabilisator og fuld størrelse vejer Canons 10x30 IS II kun 600 g. Da et stativ vejer et par kilo, bliver vægten reduceret betydeligt. 15x50 IS AW og18x50 IS AW er designet med en forseglet konstruktion, som passer bedst til udendørs brug, selv i voldsomt regnvejr. De er bygget til alt slags vejr (ALL WEATHER - AW).

Forskellige former og egenskaber for billedstabiliseringsteknologi

I øjeblikket er der tre producenter, heriblandt Canon, der sælger kikkerter med billedstabiliseringsteknologi.


 • Vari-Angle-prismetype

To sensorer registrerer henholdsvis vandrette og lodrette rystelser. De to Vari-Angle-prismer i både venstre og højre teleskoper er kontrolleret af en mikroprocessor, som øjeblikkeligt justerer brydningsvinklen på det indkommende lys. Dette system bruges i Canons IS-kikkerter.


Fordele: Kompakt og let; øjeblikkelig reaktion efter aktivering af billedstabilisatoren (systemet aktiveres, så snart der trykkes på knappen); roligt billede selv ved panorering. 

Ulempe: Kræver batterier.


 • Optisk lens shift (objektivforskydning)

Dette ligner Vari-Angle-prismetypen, men den optik, der bruges til at korrigere rystelser er almindelige linseelementer, og deres bevægelse styres inde fra et ophængt system – ligesom den billedstabilisator, der findes i Canons EF-objektiver.


Fordele: Bedre klarhed og korrektion af mere ekstreme bevægelser, såsom fra en gyngende båd eller langsomme vejrtrækningsbevægelser.


 • Gyro-typen

Et motordrevet højhastighedsgyroskop er fastgjort til en prisme. Uanset hvor meget kikkerten bliver rystet, forbliver billedet roligt. Dette system bruges i Fujinons Stabiscope S1240 og S1640.


Fordele: Yderst modstandsdygtig over for kraftige rystelser eller bevægelser. Ulemper: Ét minuts forsinkelse mens 12,000 rpm-motoren starter op; tendens til at være tung; systemet kan ikke skelne mellem rysten og panorering, hvorfor billedet ikke er stabilt ved panorering; kræver batterier.


 • Mekanisk type

Prismesystemet er forbundet med Cardanic Suspension-systemet, som forhindrer prismerne i at bevæge sig, uanset hvor meget kikkerten rystes. Dette system anvendes i Zeiss 20x60S Professional.


Fordele: bruger ikke batterier på grund af det mekaniske system, øjeblikkelig reaktion efter at billedstabilisatoren er aktiveret (systemet aktiveres, så snart der trykkes på knappen).

Ulemper: er forholdsvis tungt, dette system kan ikke skelne mellem rystelser og panorering, og derfor er billedet ikke roligt ved panorering.